(Био)зеленчукова градина - тема 31

  • 93 805
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Куркума е с най-дълъг стаж на ползване - той ще каже най-добре.
Аз намирам в моя любим сайт http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Daucus+carota+sativus приложение за подправка на супа. Интересното е, че листата са източник на витамин Е. Това е интересно за жените.
Този сайт е безкрайно интересен и все намирам нещо ново.
Ето например, който се оплаква, че рано е садил дайкона и му е цъфнал, сайтът препоръчва цветоносите да се ползват вместо броколи. Супер. Напролет, каквото остане, ще го бодна в земята и ще го оставя да цъфти.
http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Raphanus+sativus
Пак тук пише, да беля дайкона, защото кората пречи с нещо (съдържа глюкозинолат) на щитовидната жлеза.

Последна редакция: вт, 13 окт 2015, 09:55 от amica1

# 76
  • Мнения: X
Амика, как съхраняваш ряпата? В пясък както моркови или в касетка без нищо? Когато режеш листата на ряпата, оставяш ли някое и друго листо или режеш всички по време на растежа?

# 77
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Не оставям листа. Съхранявам по 3 начина - 1. в пясък. 2. плътно увити в свежо фолио най-долу в хладилника. 3. във фризер цели, увити в свежо фолио
Това последното го стържа за подправка в супи - дава "месен" вкус, но количеството трябва да е максимум колкото 1 морков, иначе ароматът се изменя към "репест".
Чакай, чакай, питаш за рязане по време на растежа - позволявам си само по някое и друго листо, иначе след прибирането на дайкона свалям цялата "шапка".

Последна редакция: вт, 13 окт 2015, 14:22 от amica1

# 78
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
А шумата на морковите само като подправка ли се добавя в зеленчуковата супа, или си се слага сериозно като съставка?  Hug Hug

Слагам като подправка най-свежите листа на един - два моркова, но знам рецепти, при които морковената шума си е съвсем пълнокръвен зеленчук.

# 79
  • Мнения: X
Амика, Куркума  bouquet. Скоро ще пробвам и двете зеленийки. Не знам дали ще произведа дайкон. Не искаше да никне, а този, който все пак поникна, ми се струва, че е закъснял, но поне ще опитам листата, ако не стигна до ряпата. За морковената шума просто забравям, защото и без нея имам доста зеленийки, но е крайно време да я опитам. Simple Smile

# 80
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Алис, ако по някакви причини твърде ти люти дайкона, можеш да го смесиш нарязан на кубчета с равно количество моркови на кубчета, и да ги запечеш с пиле. Става страхотна зимна манджа, особено ако я приключите, докато още не е изстинала. Освен полезна е и свръх диетична.

# 81
  • Мнения: X
Да видим дали изобщо ще имам дайкон, благодаря за идеите!

Последна редакция: вт, 13 окт 2015, 21:21 от Анонимен

# 82
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Не е късно да си вкорените вегетативно босилек за зимата - за кашлица, бронхити, салати, спагети. Ето гледам в чашата напъпват коренчета - обещала съм на колежката босилкова градинка. Зимата ще я пръскаме с цитрусова настойка против паяжинообразуващ акар - всичко сме намислили.
Аз изсуших лимонов босилек  и като го прибирах  видях ,че има черни семенца.Изтръсках ги в една саксия и сега имам поникнали двадесетина растения около 1.5 сантиметра.Още са на балкона.Много харесвам лимоновия му вкус.Ще се опитам да си ги отгледам на остъкления балкон.

# 83
  • Мнения: X
 Вече започнах да се притеснявам, че с гъбите в пънчетата няма да го бъде, обаче има светлина в тунела. http://alys.snimka.bg/other/oktomvri-2015.882468.36150990 Купих мицел за зимна и лятна кладница, както и за шийтаке, но кое къде е, не помня. Важното е, че нещо расте в две дупчици. Също по препоръка на Амика утайката от кафе я изсипвам при пънчетата. Стърготините, в които порасна кладница през пролетта, ги занесох при пънчетата и отгоре слагам също утайката от кафето. Видях, че и там расте кладница. Обаче с просто око не беше лесно да видя. Simple Smile
Днес изобщо ми е гъбен ден. За пръв път се осмелих да бера гъби и се оказа, че са сърнели. Четох, четох, не разбрах точно кой вид са, но няколко си сготвих и опитах малко. Надявам се, че поне не са отровни. По описанията в нета е възможно да не са ядивни, но мисля, че не са отровни, защото бяха по-големи от 15 см в диаметър. Гледах окраската, мирисах, гледах пръстенчето на пънчето, Някои изхвърлих, защото прецених, че са остарели, а други бяха почти чисто бежови с кафяво на калпачето и не бях сигурна какво съм набрала.

Последна редакция: вт, 13 окт 2015, 21:32 от Анонимен

# 84
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Алис, да сипваш по малко утайка от кафе при пънчета - мисля, че само ще ти мухляса материала. Аз вземах от барчето по-големи количества стерилизирана утайка и ги заразявах наведнъж в перфорирани 10-литрови бутилки от минерална вода. Завивах ги хлабаво с черни найлонови торби. След 21 дена започват да плододават. Ще те излъжа колко често ги опръсквах - писАнките са някъде из къщи, но в интернет има много писано, особено на английски и то подробно.

# 85
  • Мнения: X
Не мухлясва утайката от кафе. Сипвам, когато стане няколко шепи или повече наведнъж. Нека има храна за кладницата, ако си я намери Simple Smile.

Специално питане - кога и как мога да си захвана хрян? Дали купен от пазара ще стане? Сортови семена не предлагат в момента.

# 86
  • Мнения: 1 754
Хрян ще си захванеш, като ми пратиш на лични адреса и ти изкопая един голям корен  Hug

# 87
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 954
Хрян ще си захванеш, като ми пратиш на лични адреса и ти изкопая един голям корен  Hug

още по-добре няколко по-малки  Blush

Скрит текст:
при мен големия изчезна, а малките са пушка  Blush

# 88
  • Мнения: X
Хрян ще си захванеш, като ми пратиш на лични адреса и ти изкопая един голям корен  Hug

Мама Гали,  bouquet - златна си!

От днес до петък трябва да оберем плодовете, защото следват дъждовни и студени дни. Според днешния празник Петковден, трябва да сме приключили със земеделската работа. Simple Smile Честито на имениците!

# 89
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 954
[.... Според днешния празник Петковден, трябва да сме приключили със земеделската работа. Simple Smile Честито на имениците!

и да започнем с женската работа: тъкане, плетене, шиене...  Whistling
 Hug благодаря от името на щерката Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт