(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 93 821
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна-София
За хряна по руски сайтове дават, че не се понася с гроздето, обаче повярвайте, това не е истина. Имам прекрасен хрян до корените на прекрасна лоза.
Хрянът лесно се хваща и от малко, разръфано парче, няма страшно.
Честито на именниците!

# 91
  • на пъпа на Златията
Да бе ,а лозето,кой ще заравя.Миналата година измръзна.А вали ли вали.А трябва и да се оре.

Хрян завъдих от пазара. Взех един корен и го  разделих на две.Струва майка си и баща си.Обаче го засадих под крушата и е един хилав.Трябва да му търся място,какво? Подсетихте ме да го преместя.
И морковите и зеленията им ползвам малко.Заличава ми вкуса на доматите .Гозбата ми става блудкава.Половин морков и зеленията с мяра.

# 92
  • Варна-София
Хрян ...Трябва да му търся място,какво? ...

Дават, че расте добре до касис и картофи.
http://info.sotvorenie.kiev.ua/content/family_estate/plants/grow … allelopatiya.html

# 93
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
моя си е добре до кладенеца  Laughing

сега се сещам, че мъж в темата беше казал, че хряна има навика да мигрира - насадиш го до оградата, а той вземе, че иде при съседката  Wink

# 94
Щом хрянът се понася добре с касис (и картофи), значи мястото му е избрано Simple Smile, но по технически причини от моя страна ще го садя във вторник (просто не е при мене още). Мама Гали ми го изпрати вече,  Heart Eyes bouquet Heart Eyes.
Днес обрахме плодовете. Времето ни изчака и като свършихме, заваля. Не съм обрала листната целина и манголда, не знам дали държат на студ, също за цвеклото не е ясно, та в удобен момент сигурно ще го извадя.  Зеле, моркови, алабаш ще са последни.
Да питам за топинамбура - трябва ли да правя нещо със стъблата и кога да проверя за реколта?

# 95
Имаме къртичини. Може ли пак да споделите какъв беше онзи уред, който ги гони?

# 96
Здравейте, ние две години "страдахме" от къртици. Миналата есен ни казаха номера с пиратките.
Слага се пиратката в дупката и се запушва с керемида или нещо подобно. Но се ползват тези по-големите. Това лято нямаше къртици.

# 97
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Щом хрянът се понася добре с касис (и картофи), значи мястото му е избрано Simple Smile, но по технически причини от моя страна ще го садя във вторник (просто не е при мене още). Мама Гали ми го изпрати вече,  Heart Eyes bouquet Heart Eyes.
Днес обрахме плодовете. Времето ни изчака и като свършихме, заваля. Не съм обрала листната целина и манголда, не знам дали държат на студ, също за цвеклото не е ясно, та в удобен момент сигурно ще го извадя.  Зеле, моркови, алабаш ще са последни.
Да питам за топинамбура - трябва ли да правя нещо със стъблата и кога да проверя за реколта?

можеш да провериш за реколта сега или през цялата зима, стига земята да не е замръзнала и да позволява копане. Simple Smile може и напролет по-рано, преди да е тръгнал Simple Smile

стеблата се изхвърлят на място, където няма да ти пречи да порастат нови растения Simple Smile

# 98
А трябва ли да изрежа стъблата на топинамбура, че тази част не ми е ясна? Моят тук-там още цъфти, но като цяло прецъфтя.

# 99
  • Пазете Гор
Чак да трябва да се изрежат - не трябва, но така или иначе ще се отстранят, за да се извадят грудките. Как ще останат стъбла, ако копаеш гнездото под тях? Друг е въпросът ако го гледаш за едната хубост.

Време е да се вадят кореноплодите: цвекло, пащърнак, моркови. празът още налива снага. Ще ида да пооплевя и разредя ягоди, но много кал, много. Гледах прогнозата - не се очертава да се просуши кой знае колко.

# 100
И аз тръгнах да вадя, че и да покопая, кал, ужас. Обаче интересно, лехата моркови, която почнах, имаше точно един морков  Joy Листа, неголеми, отдолу тънко коренче, цяла вечер ги... споменавам, аз ги поливам цяло лято, те така пораснали. Мястото ли не им хареса, семената ли нещо... Добре, че другите лехи имат.

# 101
  • Пазете Гор
Вероятно има локален проблем с почвата. Кой знае дали не е била няклоя дупка за гасене на вар, примерно, преди 50-100 години. Случва се с обитаемите градини понякога. При тебе е относително топло и завет, та нямаш зор да бързаш, mama_gali . Аз досега не съм успял да намеря читав начин за съхранение на моркови и пащърнак - за няма и месец се спаружват. Стоят си в почвата. Цвеклото просто го слагам в торбичка и трае до лятото чак.

Та поради тия причини запазвам "супените" кореноплоди сушейки ги или смлени и осолени в буркани. В солената подправка добавам смлени чушки - върхари, домати, дръжки целина и много магданозани стръкове барабар с корените.

# 102
Куркума,  bouquet. Изгарям от любопитство какво има под стъблата на топинамбура Grinning, но същевременно четох, че може да проверя през пролетта (както ми отговори и Добри). За копаенето - мисля и догодина да оставя това място за топинамбур. Трябва ли да се прекопае напролет?
Морковите съм успявала да съхраня в пясък, но миналата година бяха тръгнали да се развалят (да гният). Но миналата година беше толкова дъждовна, че сигурно са почнали да се развалят още в земята. Свинските тикви също се развалиха тогава, само цигулките удържаха фронта. Отново си погледнах книжката и пише, че моркови, цвекло, ряпа се съхраняват посипани с леко влажен пясък. Наплаших се миналата година, та сигурно няма да е влажен, а сух пясък.

# 103
Обсъждала ли се е тук в темата  английската сол като помошник в градината,инсектецид,пестицид ,че и като тор ? Ето вижте    http://zdravnaakademia.blogspot.bg/2014/06/19.html    
Ако се е обсъждало някога съм го пропуснала Embarassed

# 104
  • Пазете Гор
Изгарям от любопитство какво има под стъблата на топинамбура Grinning, но същевременно четох, че може да проверя през пролетта (както ми отговори и Добри). За копаенето - мисля и догодина да оставя това място за топинамбур. Трябва ли да се прекопае напролет?

Ще има, ще има, не се безпокой, едва ли ще извадиш всички грудки. То и половин груска стига. Гулията (топинамбур) си е малко бурен, ще се справи и без копане.

Значително по-малко орехи имам тая година. Сливите бяха преизобилни, ябълките също дадоха добре. Доволен съм от крушите.

Общи условия

Активация на акаунт