(Био)зеленчукова градина - тема 31

  • 93 824
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
[.... Според днешния празник Петковден, трябва да сме приключили със земеделската работа. Simple Smile Честито на имениците!

и да започнем с женската работа: тъкане, плетене, шиене...  Whistling
 Hug благодаря от името на щерката Simple Smile

То тази работа не съм я спирала летните вечери, но за това си имаме друга тема.
Останаха ми само крушите да досъбера и ягодите да оправя, че и лозите. И ако времето позволи да преорем.
Ще направим пак трушия круши. Миналата година си облизахме пръстите, тази мисля дозата да е по-голяма.

# 106
  • Мнения: X
Куркума, пръскаш ли овошките? При нас дюлите са най-стабилният плод. За тях няма добра или лоша година. Те си раждат въпреки всичко (поливаме ги, бяха две дървета и случайно ми попадна още едно младо, изпратено вместо друго дръвче). Тази година са просто по-големи и по-жълти. Цялата къща ухае на дюли.
Tsv, дай, моля те, линк или рецепта за туршията от круши. Нашите са зимни, предполагам, че са подходящи.

# 107
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
Абсолютно същата като за киселите краставички, няма никаква разлика, или с фикс за туршии на д-р Йоткер, пробвахме и по двата начина, лично аз разлика не открих.
Даже в къщи последните години се изтарикатихме и освен в бидон, и в стъклени буркани слагаме туршия и в 5 литрови туби от минерална вода. Тя все пак не се заварява. После с нож режем гърлото и вадим, допълваме царската туршия в бидона с остатъка, така става и разнообразие из нея.

# 108
  • Мнения: 22
Включвам се отново с картофената супа с листа от моркови. Тя се готви с масло задължително, за да се получи този прекрасен и неописуем вкус. Заради тази вкусотия си направих над морковите покривало с агривело, да издържат по-дълто листата им. Също сложих нарязани на ситно стръкчета във фризера, но още не съм ги опитвала - дали след замразяването запазват аромата си.

# 109
  • Мнения: X
Алфа, какви други подправки слагаш, за да се усети вкусът на морковените листа? Аз пробвах, т.е. сложих в супата, но по начало слагам много неща и супата е вкусна, но определено не мога да усетя специфичен/друг вкус. Напоследък изобщо готвя така - слагам чушки, моркови и пащърнак, цвекло - грудка и листа, магданоз, чубица и джоджен, морковени листа, тиква (имах недостатъчно узряла и я сложих цялата), последните дребни тиквички, чесън и пресен лук, малко зелен фасул и шепа царевица  Grinning, картофи и месо (съответно - сол, черен пипер, дафинов лист, олио, вода). Е, ако някой успее да усети морковените листа...., ще му дам медал. Sunglasses

Последна редакция: вт, 20 окт 2015, 12:17 от Анонимен

# 110
  • Варна-София
  • Мнения: 428
...чушки, моркови и пащърнак, цвекло - грудка и листа, магданоз, чубица и джоджен, морковени листа, тиква (имах недостатъчно узряла и я сложих цялата), последните дребни тиквички, чесън и пресен лук, малко зелен фасул и шепа царевица  Grinning, картофи и месо (съответно - сол, черен пипер, дафинов лист, олио, вода)...
Златно време е есента!!! По шепа от всичко и яденето е готово.
Приберете индришето в офиса, на място, където като минете да го закачате. Така ще ви ароматизира стаята, понеже и без това зимата не може много да се проветрява. Всеки ден сгризвайте по 1-2 листа с малко мед - първо много е приятно, второ против високо кръвно налягане.

Последна редакция: вт, 20 окт 2015, 15:17 от amica1

# 111
  • Мнения: 8 995
Здравейте, банда!
Отдавна не съм се вясвала, чета в темата чат-пат, че тази година нямах много време от разин задачки.
Сезонът при мен беше предимно лук и домати, тиквичките ми - десетина корена - не дадоха нито един път плод, това за пръв път ми се случва.
Фасулът ми още не е готов, уж топло лято, може би късно го сях.
Преди месец някъде посях салатки и спанак, така им се радвах, като поникнаха, но тази седмица видях, че охлювите са ги изяли.
Дали е късно вече за още един опит?

# 112
  • Мнения: X
И моите салтки/марулки уж поникнаха, но ми се струва, че охлювите също са проверили за зеленко. Още не съм насадила чесъна и лука. Трябва да издебна по-сухо време, за да може да се работи. Когато успея, тогава. Ако не се получи, тогава през пролетта ще действам.
Хрян-програмата е изпълнена. Вали, не вали, усях  Grinning. Ето ги, още не са се изправили листенцата от пътуването и чакането да бъдат насадени. http://alys.snimka.bg/other/oktomvri-2015.882468.36175919 и http://alys.snimka.bg/other/oktomvri-2015.882468.36175920. Има и няколко коренчета, които не се виждат, защото почти ги затрупах. Мисля, че ще им хареса при младия касис, а това е и градината за картофи.

# 113
  • Мнения: 22
Алфа, какви други подправки слагаш, за да се усети вкусът на морковените листа? Аз пробвах, т.е. сложих в супата, но по начало слагам много неща и супата е вкусна, но определено не мога да усетя специфичен/друг вкус. Напоследък изобщо готвя така - слагам чушки, моркови и пащърнак, цвекло - грудка и листа, магданоз, чубица и джоджен, морковени листа, тиква (имах недостатъчно узряла и я сложих цялата), последните дребни тиквички, чесън и пресен лук, малко зелен фасул и шепа царевица  Grinning, картофи и месо (съответно - сол, черен пипер, дафинов лист, олио, вода). Е, ако някой успее да усети морковените листа...., ще му дам медал. Sunglasses


Хубава рецепта!  Grinning
Моята е с по-малко съставки и се появи вследствие на стремежа ми да оползотворя малките колкото орех картофчета. Сварявам ги предварително до степен да могат да бъдат обелени лесно, обелвам ги и една част готвя на супа, а друга пазя в хладилника за следваща супа.  Grinning
Задушавам в масло малко червен лук, чесън, морковчета на тънки кръгчета и малко нарязана на дребно зелена люта чушка. По-късно в процеса на задушаване добавям и стръковете от моркови, нарязани на ситно - за 700-800 мл. супа около 100 мл зелени стръкове в нарязано състояние. Днес готвих със замразени такива и се получи също както и с пресни. Слагам и други подправки - каквото има - магданоз или листа от фенел или босилек или малко киселец. След като се задушат тези съставки добавям гореща вода, сол, картофчетата, нарязани на малки кръгчета, едро смлян черен пипер и оставям супата да ври на тих огън известно време, картофите да омекнат напълно. След това следва изяждането, а след него наоколо продължава да се носи прекрасен аромат, макар да няма вече супа...  Sad

# 114
  • Мнения: X
Ахам, по-малко съставки, но пак не е лишена супата от подправки. За този сезон приключих с морковите, но живи и здрави, през пролетта ще слагам от морковените листа в яденето (моето трудно може да се нарече супа, особено последното, по-скоро стана като яхния). Благодаря, Алфа!  Heart Eyes

# 115
  • София
  • Мнения: 5 350
Отскоро съм в темата, но я бях загубила  и сега ме е яд колко много съм изпуснала.

Имате ли идея какво сме развъдили - лятото  приличаше на огромни скупчвания сиви гъбки, с форма на панички,  размер 4-5 мм в диаметър и височина, в лехата с наскоро посят магданоз.
Сега тези привидно гъбки са дали черни семенца, които са полепват по магданоза с нещо като лепкаво краче (приличат на сперматозоиди Simple Smile ) и много трудно се почистват
Явно сме го засяли със семената (купени са), защото никъде другаде не ги виждам, нито пък съм виждаля някога .
Сеченцата са наблъскани на дъното на "паничката" на 2 (3?) реда, по 5-10 на ред - много семенца!

Вторият ми въпрос е - докога можем да изчакаме с обирането на боб, който все още е полузелен по върховете?  Сега ли е последния момент? - за софийско Simple Smile

Третият - никъде не виждам в интеренет публикации за превенция и лечение на царевичната главня. Искахме да изгорим огнищата, но нищо не предприехме. Питах стари хора - нищо не се правело
Какво правите с тези гадости?

# 116
  • Варна-София
  • Мнения: 428
ЗаСлон, може да си ползвала тор от зайци или коне и да ти се е развила гъба от рода Poronia.
Ако прилича на това:
http://manatarka.org/poronia-punctata/
е много рядка гъба с природозащитен статуст "Уязвим", така че, не я унищожавай.

А царевичната главня в Мексико се опитват да я наложат като деликатес, казват, че има "гъбен" вкус, обаче аз съвети не мога да давам, понеже само съм чела за това.
http://whatscookingmexico.com/2010/10/29/huitlacoche-quesadillas/
Плесените са все пак гъби, кой бяга от синьо сирене и соев сос!?!

Последна редакция: ср, 21 окт 2015, 11:37 от amica1

# 117
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Няма как да продължа стар пост.
За първи път се преборих да ми отделят 2 касетки с грозде липа (едната беше смесена с Дунавски мискет) и си направих гроздов сок. Изморих се вчера, но съм доволна. Догодина пак ще се пробвам.
Ако някой има опит и може да дава съвети - приемам всякаква информация.

Непрекъснато шаря из нета и проверявам какво се пише за ползите от консумацията на продукти от американски лози (нашата липа, например, която прилича на американската Конкорд). Стабилно се поддържат информациите за антиканцерогенните свойства на масово произвежданите там сокове и желе. Почти липсва потвърждение на нашумелите преди време информации, за канцерогенност на същите и направо обявяването им за дезинформация, подкладена от икономически интереси.

Последна редакция: пт, 23 окт 2015, 16:06 от amica1

# 118
  • София
  • Мнения: 5 350
amica, благодаря ти за отговора! Линковете са интересни, с гъбата ме плени (не е моята Sad , моята е с форма на купичка, в която на дъното са подредени семенцета, а не вградени в плътта на растението/гъбата). А линка за царевичната главня е направо за 18+   Joy

# 119
  • Елин Пелин
  • Мнения: 98
Здравейте на всички смели градинари! Следя ви отдавна,но ето че дойде времето и аз да попитам за съвет. Посадих си рукола така свежа от градината е разкошна,но зимата измръзва ли, мисля да я завия с найлон на няколко слоя да й е по-топличко? На прав път ли съм?

Общи условия

Активация на акаунт