(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 93 843
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
Интересно и вкусно приложение на зелени домати - нещо като миш-маш без сирене, където червените домати са заменени със зелени. Нарязани зелени чушки се задушават в масло, добавят се нарязаните зелени домати, които също се задушават известно време. Добавих и малко ситно нарязани стръкове фенел. Накрая се чукват и яйцата. Става дори по-хубаво, отколкото с червени, защото зелените лекичко киселеят, точно колкото да подобрят вкуса.

# 121
Следващия път добави праз. Simple Smile Трябва да остане на мазнина. Може и без яйца.

# 122
  • Варна-София
Като каза фенел, то нали е братовчед на копъра ... та се сетих друго.
Една колежка казва, че ползва семето от копър за подправка на кисело зеле, сърми с кисело зеле и капама. Това го знае от майка си. Смятам да пробвам и аз. Семената ги слага цели, купува ги от аптеката, понеже си няма градинка.

# 123
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Като каза фенел, то нали е братовчед на копъра ... та се сетих друго.
Една колежка казва, че ползва семето от копър за подправка на кисело зеле, сърми с кисело зеле и капама. Това го знае от майка си. Смятам да пробвам и аз. Семената ги слага цели, купува ги от аптеката, понеже си няма градинка.

ще стане  Peace от години ползвам стъблата и цвета на копъра за киселите краставички и зелето, слагам и в готвеното зеле, защото е по-лесно да се извади, когато яденето е готово. 
Blush зелените подправки слагам "на китка", защото зверчето не харесва нещо да му плува в чинията  Blush

Simple Smile и за чай за бебета става Simple Smile срещу колики  Peace

# 124
Имам една фиданка череша, която засадихме тази пролет, но не прецених добре мястото и искам да я преместя. Трябва ли да чакам да й опадат листата или мога вече да го направя?

Чудя се за разсад ягоди дали е късно вече?

# 125
Имам една фиданка череша, която засадихме тази пролет, но не прецених добре мястото и искам да я преместя. Трябва ли да чакам да й опадат листата или мога вече да го направя?

Чудя се за разсад ягоди дали е късно вече?

боди ягодите смело, дават още седмица хубаво време  Peace
за черешата не знам - тя е капризна на пипане и местене, но ако твърдо си решила - изчакай да падната листата, а до тогава можеш да погготвиш дупката, да сложиш тор в дъното, да го поразбъркаш с пръст ...

# 126
Мерси, Добри!
Налага се да я махна от там, защото като порасне голяма, ще ми закрива цялото място, където е предвидено да садя зеленчук. Просто в началото не съобразихме добре.

Иска ми се ягодите да са в такива торби: http://www.botanicoir.eu/cat_podrobno.php?id=2  или под фолио с дупки. За тези торби трябва да се прави някаква висока конструкция. Ще е със сигурност много по-удобно, но няма кой да ми я изработи.
Гледах и такива вертикални тръби и се чудя дали ще излезе нещо: https://zeleno.bg/bg/articles/882-vertikalnite-lehi-v-gradinata- … tno-i-udobno.html

# 127
  • Стара Загора
Интересно е но от къде кокосов торф?

# 128
ягоди сме садили в лехи с найлон с дупки

плюсовете са много: пази влага и не се налага много поливане, предпазва от повечето бурени, запазва ягодките от гниене; найлонът се оказа траен, не изгни и не се чупеше доста дълго.
минусите за мен бяха, че под найлона минаха коренища на хмел и бъз (от съседния двор) и когато се опитвах да ги извадя, найлона се късаше. да се откопаят някаше как без да се скъса найлона, та в крайна сметка неше все тая дали ги скубя или ги вадя с лопата.

в такива торби и тръби не знам как ще е  Blush подозирам, че ще е като в саксия - има опасност да измръзнат корените през зимата.

# 129
  • в здрача
Гадинки не се ли събират под найлона? Особено от онези дълги и пълзящи? А постоянно ли стои найлона?
Една година комшиите пробваха, но казаха, че много змии излезли от там като тръгнали да берат ягодите.

# 130
 ooooh! пази Боже! не са излизали такива гадове, а точно до ягодите имаше изоставена стопанска сграда в съседния двор, че и купчина строителни материали имаше...

направихме висока леха, утъпкахме я добре, после опънахме найлона и го затиснахме от всички страни с пръст. не сме го махали и ягодите не сме вадили, само запълвахме празните дупки, когато някоя се изгубеше. материал имаше, защото те пускат млади.  Peace

Thinking сега гледам найлона на картинката има два реда, нашия беше на три, шахматно разположени. друга разлика не виждам Hug

# 131
  • Пазете Гор
Аз само ще оплевя ягодите, което означава поне стотина коренчета, които ще ми  е жал да хвърля, та ще им търся място. Трета година издънки на Белруби - все още не са плевел, мисля си.

През октомври - ноември разсаждаме чесъна за глави. В по-топлите региони не е късно за сеитба на предзимен спанак и разсаждане на марули.

Иде време за засаждане на овошки.

Кога се заготвяха калемите?

# 132
Круд, от прочетеното съм се настроила да търся калеми през януари. Опитът ми с присаждане на ябълкови калеми на една дива ябълка е успешен като за начало и мисля да продължа (от четири калема, два са се прихванали, но да видим нататък как ще е). Също се пробвах с присаждане на спяща пъпка. Не знам дали е успешно, ще видя догодина, ако успея да намеря "опитните зайчета". Оказа се приятна занимавка, но събрах смелост в последния срок през септември.

Последна редакция: сб, 31 окт 2015, 09:49 от Анонимен

# 133
Разбрах най-накрая кой ми яде разсада. Хванах го на местопрестъплението. През пролетта пострада най-вече пипера, частично магданоза. Наскоро реших да разделя и разсадя киселеца и пак се получи същото - стръковете биват завлечени в земята и опасени, а наоколо дупки по около 8 милиметра диаметър. С пипера реших проблема, като новите разсадени корени оградих със срязани кофички от кидело мляко, докато стръковете станат достатъчно силни. Така подходих и с киселеца и имаше резултат. Но най-важното е, че се оказа, че гладната гадинка не е златката, както предполагах или поповото прасе, както се опасявах, а е обикновения, любим и полезен дъждовен червей - факт. Видях го  очите си. Естествено, нямам никакво намерение да го трепя. Кофичките вършат работа, за да опазят разсада, а самият червей е полезен и желан гост. Simple Smile)))

# 134
Аз сях луковици миналата седмица, но имаме къртица и може да ги извади.
Май ще трябва да търся онзи уред, който излъчваше някакви вълни.
Днес засях десет коренчета с ягоди в тръба. Оказа се супер трудно да се пробият дупки в пвц тръба. Да видим дали нещо ще се хване.

Общи условия

Активация на акаунт