(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 93 848
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна-София
Тези системи за ягоди, дето са извън земята, са за климат като в Израел или Калифорния. Ако нямаш зимна градина корените ще измръзнат през зимата.

# 136
На тема малини съм. Чела съм и тук, в темата, че сорт Люлин са добри. Въпросът ми е дали втората реколта са вкусни както първата? Нали плододават два пъти? Питах на едно място и уж продават такъв разсад, но колко може да се вярва, е друг въпрос. Simple Smile

# 137
  • София
http://idea-vita.com/ Семинар био и биодинамично земеделие тази събота и неделя

Някой отглежда ли батати и има ли в България надеждно семе? Бататите са прекрасни за пържене - безвредни и многократно по-вкусни от обикновени пържени картофи. Не миришат и не се замърсява мазнината с частици както при пърженето на обикновени картофи.

# 138
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Някой отглежда ли батати и има ли в България надеждно семе? Бататите са прекрасни за пържене - безвредни и многократно по-вкусни от обикновени пържени картофи. Не миришат и не се замърсява мазнината с частици както при пърженето на обикновени картофи.

писано е и преди, даже адрес на производителя бяха дали.
човека предлага разсад в началото на пролетта, така по-бързо "дръпват" и успяват да направят грудки.
 Blush аз опитах с батат от магазина  Blush купих един брой, разрязах го на няколко парчета и след като засъхнаха разрезите, посадих в саксия. исках да цъфтят на балкона  Blush
не успях да ги докарам до цъфтеж, не съм проверила и дали има нови "картофчета" в саксията.

не пържа картофи - не мога да дам мнение за вкуса  Peace

# 139

Аз имах намерение да опитам с купени от магазина, като спазя технологията с рътенето и засаждането. Но ме възпря информацията, че за разлика от обикновените картофи, бататите били с много малка трайност, т.е. останах с впечатлението, че дори да успея да ги отгледам, няма да мога да ги съхраня достатъчно време, така, както картофите.

# 140
  • София
О, не, напротив, преди 2 г бях купила 10 (или 20) кг от една жена от форума и в началото им се нахвърлихме, слагах ги в печени манджи, в супи, пържих 2 пъти, сурови... после ги забравих - само най-горните се бяха спаружили. Нямат проблем със зеленясване и са много лесни за съхранение!

# 141
  • Пазете Гор
На тема малини съм. Чела съм и тук, в темата, че сорт Люлин са добри. Въпросът ми е дали втората реколта са вкусни както първата? Нали плододават два пъти?...

Не бих казал, че плододават два пъти, просто плододават почти целосезонно, макар да почват малко по-късно от класическите. И в момента имам зрели малинки. Има разлика във вкуса на онези, узрели под августовско слънце и тези сега, разбира се. не са лоши, просто са разлчини.

Инак са едри и плътни, с доста месо и чуден аромат. Лесно се берат и не се разпадат. Наесен се режат до земята плътно, за разлика от другите.

# 142
alys, Люлин е ремонтантен сорт (има плодове до сняг) . Това са растения , върха на зелените леторасти щом достигне до определена височина започва да цъфти и плодоноси до сняг . На следващата година от тези леторасти (вече вдървесинели) израстват цветоноси под мястото до където са цъфтяли ... а младите зелените , които израстват през същата година повтарят поведението на миналогодишните. Така има много по- продължително време пресен плод, но не е така изобилен като другите (това за мен е преимущество да има мнооого дълъг период вкусни плодове). Да, има разлика във вкуса, така като има разлика и при доматите расли на слънце и тези които зреят късна есен, но и двете си имат своят чар Simple Smile
Има и някаква технология, при която тези растения имат някакви междинни леторасти, израстващи от основата на двугодишното стъбло - те осигуряват плод във времето, през което старите леторасти вече са плододали , а младите все още нямат узрели плодове. Освен Люлин, има Зева, Оутъм блис и др. Първият е български, създаден от проф. Райна Бойчева.
Растения произведени in vitro,  до преди седмица - две имаше в Института в Троян, но за сега не знам.
Батати , гледаше една жена в пловдивско, за миналата година не успях да се вредя, уж за тази реагирах веднага,, тя потвърди , но все още не съм получила...

# 143
Теди и Круд, благодаря за мненията. Simple Smile

# 144
А от къде купувате малини сорт Люлин?Тука при нас има един пазар ,обаче като започнат да плододават не се знае може и тикви да излезнат LaughingОт тре череши сорт Ван нито една не е такава,за съжаление като дадат плод вече е късно.

# 145
А от къде купувате малини сорт Люлин?Тука при нас има един пазар ,обаче като започнат да плододават не се знае може и тикви да излезнат LaughingОт тре череши сорт Ван нито една не е такава,за съжаление като дадат плод вече е късно.
По препоръка на Теди първо ще проверя в института в Троян, а като резервен вариант - в Костинброд (те са филиал на института в Кюстендил). Ето линкове
Скрит текст:

# 146
# 147
здравейте, имам нужда да почета при вас. Сега започва зеленчуковият сезон при нас, доматите вече са на колчета, чушките ще ги връзвам днес, два корена пъпеш загиинаха, няколко декоративни тикви засега вървят добре, и вчера посадих няколко семенца патладжан, някакъв хибрид, дълги плодове.
Последните 2-3 нощи пострадаха много листа. Предполагам, че са гъсеници, не съм видяла нищо и не знам как да търся. Масово нагризаха босилека и бугенвилията, пъпешите и акацията. Не са пипали засега домати, джоджен, жасминовите храсти и тиквите, но не знам докога. Не всичко мога да приложа тук, но ще се радвам на естествени идеи. Имам пепел от барбекю, не знам мога ли да я използвам, това са дървени въглища(не знам слагат ли им нещо), чувала съм за отвара от люти чушки, но не знам как се приготвя; имам кафе и яйца(те май бяха против голиохлюви) иии се обърках...

# 148
Здравейте на всички стари, нови и най-нови градинари като мен, От две години се опитвам да отглеждам домати и пипер в Казанлък, за съжаление е от разстояние защото съм си в София, та..... питането и молбата са ми следните: Много ми е трудно напролет да оформям лехите за доматите и пипера и да съм честна правя нещо с мотиката но идея си нямам какво правя но със сигурност бъркам в технологията, дайте съвет или клипче какво точно да правя.  ще съм много благодарна

http://eli73.snimka.bg/hobby/kazanluk.886164

http://eli73.snimka.bg/hobby/kazanluk.886164.36267359

Последна редакция: вт, 10 ное 2015, 15:29 от bgel

# 149
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
попадна ми тази статия  Laughing помня, че по някое време обсъждахме червения домат и реших да я споделя  Peace

http://www.desant.net/show-news/34326/

бгел, колкото градинари, толкова мнение, а може и повече да са  Peace

майка ми все ми набива канчето, че чушките искат да са във "фитерия", за да се окопават и да се налива фитерията с вода. сигурно е права - по-лесно е да се полива така, но у дома са с капково и такива дълбоки лехи не ми трябват  Blush същото е и положението с домата  Peace

Общи условия

Активация на акаунт