(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 94 328
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • на брега на Дунава
АНН  newsm10 smile3501 bouquet

# 601
Алис според леля ми чайотът е нещо средно между тиквичка и краставица. В смисъл може на салатка, може пържено, като тиквичка, може и на трушийка, може и в яхния да се сложи.  Няма аромат на краставица. Но ставало огромно растение с много плод.
Аз искам да си го засея, защото ми трябва сянка. Направих си асма за две кивита, но те докато я покрият и започнат да пазят сянка сигурно ще се пенсионирам. За това сея разни тикви, които правят все някаква сянка. Иначе не можеш 10 минути да изкараш в градината. Мястото е оградено от три страни с бетон и е със западно изложение, канско жега.
Ще чакам да го завъдиш и ще искам една-две семки, когато имаш.

# 602
Анн,много добре си се ориентирала.Между редовете трябва да има разстояние,но доматите трябва да са по на гъсто.Браво за всичко!Диана дще чакам с нетърпение съревнованието между теб и свекито.Между интуицията и науката!  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 603
Здравейте  Simple Smile

И аз се нареждам до вас като любител градинар, който за първа година иска да си отгледа домати в тенекии или кофи. Преди съм се справяла отлично с разсади любителски за цветя. Имаме вила, но там почвата е бедна и песъчлива /розопроизводителен район е/, а и нямам място там-всичко е в райграс и овошки.

Имам нужда от спешни съвети, защото четох, четох, но ... имам още въпроси.

Онзи ден сложих да рътя Прекос и имам вече видими кълнчета-колко големи трябва да са, за да ги слагавм в пръстта?. Напълних 350 мл пробити чаши с пръст. Сега по 2 семки ли да слагам в чашка и ме интересува това подсипване-какво означава? Да не пълня съвсем догоре пръстта, а после да имам възможност да досипя още пръст ли?!?

Според вас в такава големина съд ще успеят ли да се развият добри растения или да купя от 400 мл както са кофичките от мляко?

Благодаря ви предварително за отговорите!  bouquet

# 604
Анн,много добре си се ориентирала.Между редовете трябва да има разстояние,но доматите трябва да са по на гъсто.Браво за всичко!Диана дще чакам с нетърпение съревнованието между теб и свекито.Между интуицията и науката!  Simple Smile Simple Smile Simple Smile

на какво разстояние да са доматите? Как правите толкова прави редове?

# 605
  • София/Варна
Кливия аз съм киснала само семена, не съм рътила. Но след като имаш кълнчета сей смело и най-вече полей добре за да се уплътни почвата около семките и да не изсъхнат кълновете.

Можеш да сееш по две семки в чашка за да не пикираш после.

Не пълни чашките до горе с пръст, а примерно до половината. Като поникнат доматките в един момент ще пораснат доста и ще им се издължи стъблото. Тогава досипваш малко пръст в чашката и така докато я напълниш с пръст, на няколко пъти. Ако се налага, т.е. ти изглеждат тънички и високи стъблата. Идеята е, че в тези засипани участъци доматките ще си пуснат допълнително коренчета.
Не трябва да засипваш с пръст листа.

Надявам се да съм ти помогнала.

Вчера не успях да мина през сортови семена и не съм проверила дали има семена на розово сърце.

Алис като се сдобия с плод на чайот  разбира се ,че ще ти дам.

# 606
  • Пазете Гор
Здравейте  Simple Smile

...
Онзи ден сложих да рътя Прекос и имам вече видими кълнчета-колко големи трябва да са, за да ги слагавм в пръстта?. Напълних 350 мл пробити чаши с пръст. Сега по 2 семки ли да слагам в чашка и ме интересува това подсипване-какво означава? Да не пълня съвсем догоре пръстта, а после да имам възможност да досипя още пръст ли?!?

Според вас в такава големина съд ще успеят ли да се развият добри растения или да купя от 400 мл както са кофичките от мляко?

Сложи покълналите вече семчици в кофичките. Това е смисълът на рътенето, толкова. Кофички от 350 мл бива, и 400 мл също става. Може да отгледаш по едно или две растения в кофичка. Съветът ми е да слагаш по 3-4 семчици в кофичка - за да се предпазиш от празни кофички, и когато растенията изведат същински листенца - да изскубнеш излишните над 2, където ги има. Тях може да засадиш в други кофички. Подсипване е допълване с почва, ако тя се е слегнала, или растенията са се изтеглили много. Пълни кофичките до ръба - бързо се сляга с около 1/3.

Ако ти се играе - може сега да засееш всички покълнали семки в сандъче, а след 20 дена да ги пикираш по две в кофичка.

# 607
Благодаря за отговорите  Simple Smile

Аз натисках много силно пръстта снощи, за да я слегна-грешно ли е?

Куркума, и аз съм като теб заложила на Прекос  Laughing-вдъхновена от четеното, че 2 месеца само от поникването до плода  Wink

А в друг съд в пръст правя разсад от Рила.

Страшно съм вдъхновена, ама да видим. В краен случай ще подарявам яко на познати разсадите, ако аз не мога да ги усвоя  Peace

# 608
Благодаря за отговорите  Simple Smile

Аз натисках много силно пръстта снощи, за да я слегна-грешно ли е?

Куркума, и аз съм като теб заложила на Прекос  Laughing-вдъхновена от четеното, че 2 месеца само от поникването до плода  Wink

А в друг съд в пръст правя разсад от Рила.

Страшно съм вдъхновена, ама да видим. В краен случай ще подарявам яко на познати разсадите, ако аз не мога да ги усвоя  Peace

Може да се понатисне, когато се садят доматите. Когато се засяват, лека поливка с вода достатъчно уплътнява почвата.
За два месеца много ранен сорт домати може да цъфне и върже, но да узрее... ще му трябват още два Simple Smile или в най-добрия случай поне един (зависи от условията все пак).
Герундия, чакам втората партида Лабрадори да кръстосат и ще ти ги дам да се гледате Simple Smile. Имаше три съмнителни семена, но и те поникнаха. Това, че плуваха, явно не е сигурна проверка за годност.
Поникна ми и едно жълъдче, което намерих преди два месеца и боднах в саксиятя с индришето (което също чаках дали ще се хване). Жълъдчето беше накълвано, но щом поникна, ще се надявам да продължи да расте.

# 609
  • София/Варна
Аз покрай Лабрадора се сетих, че една съседка ми беше дала семена за някакви ултра ранни домати дето оставали джуджета. До тук навява мисли за нещо като Лабрадор. И моя Лабрадорчо нали не поникна та метнах семена от съседските в същата чашка. Сега никне нещо, но никой не знае от кой вид. Ще сравнявам после с оригиналния лабрадор.

# 610
Четох, четох и пак започнах да изпадам в отчаяние. Уж миналата година събирах инфо за сеитби, лехи и пр. и сега пак ми се струва, че съм на нулата и нищо не ми е ясно.

Ще правя няколко повдигнати лехи и се чудя дали да рискувам да сложа компоста от миналата година. Проблемът е, че не помня какво точно сме изхвърляли на него и може да е имало стъбла от домати. А те към края ми се бяха разболели. Крайните със сигурност не съм ги хвърляла, но може тези, които са изглеждали здрави, да не са били съвсем ок.

Мисля да сложа клони най-отдолу, мулч, трева, вестници и компост. Мулч ще купя от веригите. Добра идея ли е?
Почвата ми е глинестта. Четох, че при глинести почви не е хубаво да се мулчира много отгоре, но ще видя по-нататък.

И последно след като се оплаках да ви питам добре ли съм разпределила културите са сеене сега:
От едната страна лехи една до друга-малини, салати, репички, моркови, лук, чесън, магданоз, ягоди.
От другата-малини, тагетис, по-късно домати, босилек, зеле, спанак сега.

Малините по план трябва да пораснат като стена и да ми разделят райграса от зеленучковата градина Simple Smile

# 611
  • Русе
bgel редовете са на разстояние един от друг може би 80-100см. Не го меря, на око е. Старая се редовете да са прави и всичко да е подредено. Все пак е наслада за очите. Simple Smile

# 612
Ан, градината ти е прекрасна, спор няма, за възхищение е, откъдето и да погледнеш. Но не е само това. Явно знаеш кога и с какво да ториш, кога и колко да поливаш. Може и да пише в профила ти, но къде е градината? Прекопаваш ли пипера и доматите, след като ги насадиш и колко пъти? И съвсем не на последно място забелязвам, че почвата е песъклива, т.е.е пропуска въздух, така необходим на корените на пипера. Визирам пипера, защото при нас садя почти по същия начин, но не съм доволна от резултата. С капково сме, садя по две коренчета, двуредово и между първите и вторите два реда има около 75-85 см разстояние. Между корените е около 15 см. Прекопавах, торих с оборска тор, но още в началото мисля, че температурната разлика им разказа играта и вързаха по една-две чушки на корен. В оражерията имаше доста повече, но там влажността е по-голяма, не ги пече така идиотски слънцето през дена и не е толкова студено през нощта.
Мисията с хряна е успешна - имаме си малки листенца!  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 613
  • на брега на Дунава
bgel редовете са на разстояние един от друг може би 80-100см. Не го меря, на око е. Старая се редовете да са прави и всичко да е подредено. Все пак е наслада за очите. Simple Smile
и резултатите ти са впечатляващи. newsm10
Тази година искам да се опитам да спазя някакви разстояния между редовете , но пак да сея уплътнено.Доста четох и опит имам донякъде, но събирам и идеи .Миналата година пред доматите садих лук ,но опитът се оказа неуспешен.Не можах да извадя лука , но пък сега имам изобилие от зелен лук.До част от тях сях магданоз .Стана много добре и есента имаше до декември магданоз.Пробвала съм броколи и зеле.Също става.Какво друго ?

# 614
  • Русе
alys градината ми е край Русе. Почвата не е от най-хубавите. Глинеста е. След поливане почвата става отгоре на кора. Прекопавам пипера всяка седмица , докато може. За торенето- само оборска тор, но не е в големи количества. Не живея там, и само събота и неделя. Мисля, че високите температури и сушата не се отразяват добре на моят пипер. При температура под 35 градуса и обилно поливане всичко е ок. Старая се и доматите да прекопавам всяка седмица, но най-вече патладжана. Сбитата почва на него най не му понася.
  МХ и при мен лука до доматите не се получи. Настъпвахме го, пречеше ми и накрая нищо от лука.

Общи условия

Активация на акаунт