(Био)зеленчукова градина - тема 31

  • 93 514
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Сее се в края на април ,когато земята трайно се стопли. Баба казваше ,че като седнеш на земята не трябва да ти е студено на дупето. Това е подходящото време. Сее се на гнезда по четири пет зрънца през една стъпка. И се натиска гнездото с опакото на мотиката , за да се слегне пръстта и да поникне по добре. При топло време никне за пет шест дни.

# 631
  • Мнения: 6 792
alys значи в сряда ще го занеса на село, той е в саксия защото двора беше мечта , сега когато вече е реалност няма да го мъча Simple Smile
Pipppa баба го гледаше на хасмата качен преди 10 -на години пазеше чудна сянка .
Колкото до къртиците и ние сме си имали такава ( по думите на съседа и от откритите под ореха лук и катрофи )  тази година ще видим  ако наистина е толкова зле, за догодина ще направим повдигнати лехи, ама сега основно с къщата ще се занимаваме и по малко неща ще сеем.

# 632
  • Мнения: 748
Pipppa аз също не мога да сея кореноплодни/сея ги ,но имам големи поражения/,защото имам сляпо куче.И аз като теб в началото си помислих ,че е къртица,но уви оказа се по лошия вариант.Дано при теб наистина да е къртица. Hug

# 633
  • Мнения: 1 934
Pipppa, смилянският боб става вкусен само в Смилян или в подобен климат. Навремето сме гледали такъв в старозагорско, ами нищо, ама нищо общо на вкус. Явно тук освен сорта силно влияят и почва, климат и др.  Peace

# 634
  • Мнения: 1 070
Да, и аз знам така за този боб. В дунавската равнина например не става

# 635
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Pipppa,... освен сорта силно влияят и почва, климат и др..

Споделям това, то се отнася за всички култури. Почвени-климатичните условия и агротехниката са много определящи за вид, добив и вкус на зарзавата

Смилянски боб не е точно сорт в собствения смисъл на думата. Това са група генетични линии, често много различни една от друга, получени в резултат на (до голяма степен случайна) селекция, която продължава и до ден днешен - бобът се кръстосва много лесно. Смилянски боб има и едър, и дребен, и пъстър, е дюс, и бързоувиращ, и не чак толкова, и "мазен", и сипкав. Бобът от две бобища е различен, бобът от Буката не е същия като в Кошница или Змиево, например. Общото за всички тези бобове е, че са много вкусни (с относително близки вкусове), плътни, ароматни, тънколюспести. В целият родопски регион (без най-източните части) се отгледжа чудесен фасул, и сякаш всяко село, махала, къща си има собствен, приспособен към специфичните условия.

Тука е мястото да спомена, че това важи не само за родопския регион. Всеки край на страната ни си има своя специфичен боб (торлашки, трънски, добруджански и пр.), и е относително просто човек да си завъди негов си. Моят фасул е зелено-кафяв средноедър, вейков, годен за зелен и зрял, но не е много добивен. Донякъде се гордея, че спасих една генетична линия - в една крайно-сушава година бяха останали само 5 бобчета.

Инак такива лилави семчици получих от една наша съфорумка и се представят съвсем прилично при мен. Прави много красиво храстче, и цъфти до слана.

Като казах слани - фасулът не понася слани. Засейте го, когато рискът от тях премине. Слагането му в мокро памуче е излишно.

# 636
  • Мнения: 19 993
А знаете ли за някакъв фестивал на семената март месец?

Ние направихме част от повдигнатите лехи. Като направя всичките, ще снимам Simple Smile Толкова се бях ентусиазирала, че не можах да спя една нощ Simple Smile
Насях моркови, марули, репи, спанак, магданоз, лук, чесън. Закъснях малко, дано поникнат.

За сляпо куче и къртици четох, че се слага мрежа на дъното на повдигнатите лехи и не може да влиза.
Мъжът ми веднага каза какво им пречело да прескачат отгоре  Joy

# 637
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Благодаря за всички споделили за салвията. Ползвам я като сушена подправка за някои по-засукани ястия, когато ми се екпeриментира.

Не съм забелязал салвията да цъфти тоолкова обилно, че да бъде основен рацион на пчелите ми, mama_gali. Ходят по цветчетата, ама колко да е. Не е като един дол акации или 50 декара слънчоглед, примерно. Най-нектароносното растение, което познавам, е едро градинско цвете. Става колкото дребен храст, цветовете приличат на татуловите, но са доста по-едри. Цъфтят привечер, всеки цвят трае по няколко дни и така от юли до септември. Да да знаех и името му...

Сибирският лук е много фино нещо и принадлежи към една група лукове, които наричам за удобство "лукове за косене". Те позволяват зелената им маса да бъде рязана много пъти през годината. Не оформят големи глави, а подобно на лалета - издънково - образуват нови луковички. От наша съфорумка имам такъв лук - изключително непретенциозно растение, и се развива и множи чудесно. Тъй като тези лукове могат да заемат площта си за много години, препоръчвам за тях да се ползва някое неподходящо за друго ъгълче от градината.

В такива места аз засях девесил, салвията, пръскам слънчолкедови семки за украса, заравям коренчета джоджен, мащерка, мента.

Кално е, а трябва вече да сложа баклата, моркови, още магданоз....

Последна редакция: вт, 01 мар 2016, 10:26 от Куркума

# 638
  • Мнения: 1 934
Има много видове салвия-моята взе че се оказа една такава с доста остър аромат /ужасно ми напомня миризма на пот  Sick/ и аз почти не я изполвам, което е жалко.

Да споделя, че ми поникнаха първите домати - смешното е, че са в пръст, а тези, дето ги рътих, още не са поникнали Laughing На различна температура са и това е причината, също и покритието с фолио. Всяка чашка няма как да се покрие в фолио.

Сложих и от новия прехвален сорт Розово сърце-подариха ми няколко семчици.

# 639
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Честита баба Марта! Да бъдете всички здрави, румени и весели.
Ако някой сметне за уместно, може да си гледа салатки на балкона. 1 брой терина с няколко салатки (помня цифрата 10, макар, че сега много ми се виждат) може да задоволи нуждите от салатки за сандвичи на цялото семейство, а към м. май дава количества и за рязана салата. Ще се изненадате, че има смисъл и в това. Тази година ще сложа 2 терини.

# 640
  • Мнения: X
Салатите режете ли ги и коренът продължава ли да изкарва листа или ги скубете изцяло?

# 641
  • Мнения: 141
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА НА ВСИЧКИ ГРАДИНАРИ И ГРАДИНАРКИ!!! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ЗАСМЕНИ!!!

# 642
  • Мнения: 327
  Ние направо скубем. Оставим ги дорде се разпръснат семената и след това ги оскубваме. Досега обаче саморасли марули нямаме, а на комшията градината му цялата в самонасяли се салати  newsm78. Всяка пролет сеем в лехи и всяка пролет охлювите опасват почти всичко !Едвам успяваме да увардим нещо и за нас. Тая година сме си обещали на есен ще сейнем повече, ега им преседне на тия гадини  Crossing Arms
  Яд ме е, че имахме поникнала дженталина - така я обичам тази салата, всичко изядоха  smile3516

# 643
  • София
  • Мнения: 5 346
Моля спешно ми препоръчайте овощен разсадник близо до София!
Насочила съм се към био разсадник Комосс
 в Дупница, но доста от видовете са свършили, а и не е близка тази разходка.
 Оказа се, че повечето разсадници са за декоративна растителност и изпаднах в  невъзможност да засадим в идващите 4 почивни дни всички подготвени дупки... За  идния месец щяло да е късно.
Разчитам на вас !
Благодаря!

ПП намерих тези представители на Казанлък http://www.fruitgarden.org/bg/contact.php

Последна редакция: вт, 01 мар 2016, 18:18 от ЗаСлон

# 644
  • Мнения: 30
ЗаСлон, има един магазин на Сортови семена до зала Армеец. Там всяка година продават овошки и стават. Вчера минах от там и имаше много видове. Ако не знаеш магазина ще обясня по- подробно. Не си спомням на кой разсадник са, но пускат човека да ги продава отвън.

Общи условия

Активация на акаунт