(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 94 451
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Народът е казал ако си нямаш стар човек в къщи си купи , ако имаш го продай.
Та започвам да дудна.
1.
Пясъчната почва задържа влагата  за това жълтеят.  така че веднага полей с разтворен във вода тор доматите .
3 лъжици  комбиниран тор на една лейка. След седмица пак. Точно като хвърлят цветовете трябва да се тори.
2.
Махни веднага черитата от другите домати.
3.
Домата който видях е от бабините бъбреци.
Те не хвърлят много  плод, защото са едри .  . При добри условия най много 5 плода и ще станат поне 800-900 грама..Ама чакане много  Ако ги оставиш на две после на още две разклонения , ще са по дребни и повече. .
Правили ли сте сметка колко килограма домати дава един стрък . Друг път сади и други домати дето са по дребни. Расте, дава плод ядеш.
4.
Поради тази причина трябва да се следи опрашването.
Казах с памуче , но най ефективно е с четчица и отдолу подлагай лист хартия да събереш прашеца.
Защото от 5 домата  като не ти се опрашат два си на загуба.
Чушките са самоопрашващи се . Те не се опрашват когато са на завет и на сянка. .
На доматите трябва да се помогне.

# 361
много ти благодаря за токова подробното обяснения. Няма стари хора наоколо, така че нося на дуднене Simple Smile
защо черитата пречат?
тези големите ги посадих, защото ми ги дадоха Simple Smile Ще направя както ми каза за опрашването.

# 362
  • Елин Пелин
Цвети, а вуйчо ти прибира ли авокадото през зимата.

Аз гледам маслина в саксия и преди две години започна даже да цъфти. Но я възприемам като цвете. Особено момента с мъкненето навън навътре е много мъчителен. Маслинката ми е скъп спомен от мама и я гледам вече 8 години, а си беше малко дръвче като ми я подари. Смятай,че трябва да е 10-11 годишна, но маслина плод пораснала и добре оформена не съм видяла все още.
То си е директно посадено при останалите овошки. Той обича да си прави разни експирименти, освен авокадото има и бадеми и съм в очакване да земат да цъфнат и да родят,защото за тоя регион не са устойчиви но ето факт оцеляват.

# 363
  • на пъпа на Златията
Черитата ще ти опрашат домашните домати. Домашните домати са по неустойчиви  и ще си загубиш сорта.
Комбинираната тор подхранва и плода. При преторяване растенията  стават тъмно зелени.  а не жълтеят.
Напоследък  почвите са изпостяли и много трудно се преторяват.Къде си??
Едно време една приятелка разправяше за пипера в Либия ,че е поне двугодишен. Ставал поне 1.5 метра.  Може  да сложиш и шербет.Но трябва много да внимаваш да не си изгориш доматите. Трябва внимателно.Нямах до сега шербет , но сега имам и ще проверя какво беше съотношението.  при шербета.
14 на 26  градуса са точно време за хубави  слънчеви домати и краставици. Направо ги посей в земята . Избери среден по големина  сорт и по тъкостенен.Като идеала и насладата например.   

# 364
в Абу Даби съм, не се ли вижда под аватара ми? май нямам шербет подръка.

# 365
Някой садил ли е домати "пауталия" и "българско сърце"?

# 366
  • Пазете Гор
Аз садих Пауталия през последния сезон. Български, консервен сорт на ИЗК Марица (Пловдив), връзва обилно, почти на всяко цветче, но не е много едър. Полудетерминантен - тоест може и да не му се прави кой знае каква опорна конструкция. Семето е много евтино. Боледуваше от върхово гниене (само той от цявлата градина) и не понася засушаване. Сложих го за късен, правих разсад. САпоред мен не изисква култучене. Казано на училищен език - добър 4.

Бих го садил пак само ако ми хартисат площи. През тази година ще садя Трапезица, Опал, Маратон (сръбски), може би Рила и някакво биволско сърце, от което ми останах малко семки от 2015г.

[....Опитвах с памуче, ама аз не виждам изобщо прашец, някак само венчелистчета виждам. Поне памучето не се оцветява.

Именно! Устройството на доматения цвят е такова, че прави доматите самоопрашващи се растения!!! Всякакви опити с разнасяне на прашец от цвят на цвят няма да доведат до пренасяне на генетичен материал до където трябва, а и до никъде. С никакво памуче на може да бръкнете там, където не могат дори и насекомите. Просто ще е занимавка, за убиване на време. Покрай самото разнасяне може да се получи поклащане на на цвета и евентуално да се стимулира самоопрашването.

След тоя студ изкопаната наесен почва ще се обработва лесно, ще стане като ориз!

# 367
Благодаря Куркума! Аз исках да взема "сан марцано 3", но нямаха в наличност ( сортови семена и раст. защита на женския пазар) и реших да взема " пауталия ". Ще насадим няколко коренчета, да подпомогнат правенето на зимнините, че мястото ни не е голямо, та затова и търсех родовити сортове.

# 368
  • Пазете Гор
Вероятно би се представил по-добре откъм добив при добро подхранване и поливане. Аз не успях да осигуря в достатъчна степен и двете - садих Пауталията на по-далечната си градина, където ходя по-рядко. И все пак - не ми направи добро впечатление склонноста му към върхово гниене.

# 369
  • Варна-София
Доматки от миналогодишната реколта още зреят в едно панерче в кухнята. Понеже тази 2016 г. ще ми е "нулева" за зеленчуци, още повече са ми драги. Няма как, в някои периоди за възрастните членове на семейството трябва да се полагат извънредни грижи, затова и "дядо Господ" ще помага с грижи за градината.
Доматите са самоопрашващи се, достатъчно е вятърът да клати растенията.

# 370
  • на пъпа на Златията
Ми за какво тогава са измислили доматина.
За парниците?
Що ги пръскат а не ги разклащат.

# 371
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ми за какво тогава са измислили доматина.
За парниците?
Що ги пръскат а не ги разклащат.

пръска се листно, в началото на цъфтежа  Peace

Цитат
ДОМАТИН е смес от свободни амино-киселини, молибден и естествени високо концентрирани растителни хормони. ....
Третирането с Доматин има за цел да увеличи броя на цветовете и количеството на полена.

# 372
Доматин: Общ азот (N) 5.1%, Органичен азот (N) 0,9%, Общо органична материя 13,0%, Свободни амино-киселини 5,6%, Фосфор (P2O5) 24.0%, Молибден (Mo) 3,0%

Това си е тор.

Използването на Доматин постига същия ефект, както поставянето на грим.  Stuck Out Tongue  - Разкрасяване
И после оплодителите, в случая опрашителите, или както е модерно - полинаторите пристигат със щръкнали хоботи.

# 373
    Здравейте!
Някой може ли да ме насочи от къде мога да се снабдя със семена за краставици Южна наслада?

# 374
   Здравейте!
Някой може ли да ме насочи от къде мога да се снабдя със семена за краставици Южна наслада?
Можеш да поръчаш от този сайт http://marea-shop.net. Хоби опаковки предлагат с по 10-11 семенца вътре - Southern Delight. Не са изпробвани, т.е. нямам мнение от личен опит. Няма ги на сайта, но изпращат по заявка. Цената е 1,44 лв. без доставката. На SEMENARNA LJUBLJANA са.

Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 12:09 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт