(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 94 395
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
В торф ли ся или в почвена смес. За оранжерия ли отглеждаш разсада?

# 526
  • на брега на Дунава
Сея в торф Щендер и съм много доволна от него. Домати са -различни видове. За открито са .Около 25.04. до 1.05 г ги садя навън. Като пикирам  в началото на март ще полея с Рут мост и две седмици след пикирането ще ги изкарам на балкона - южен е и затворен от трите страни , но на 8-мия етаж. Ако е много студено ги завивам с найлон .Там се каляват до края на април. Свиквам ги на хладно , защото на Балкана ,където ми е градината , нощите са студени до юни поне , пък е след това има голяма разлика между дневни и нощни температури. До сега най рано съм откъсвала първите домати в първата десетдневка на юли.
Чушките ще сея другата седмица. Сега поникнала рибките - слабо лютиви. Тях много ги харесваме у дома.Раждат много и се правят лесно пукани в бурканчета. И патладжана поникна вчера /сят е на 9.02./

# 527
Началото на юли е много добро постижение Grinning. Моята цел също е да ги докарам да започнат да зреят по това време, но за целта ми казаха, че ако ги насадя април трябва да е под голяма бутилка от мин. вода. Мястото на което ги отглеждам също е височко - около 600м. надморска височина. А относно този торф на Щендер в София не мога да го намеря. Ако някой знае къде може да се намери моля да пише!

# 528
Флориан Русе са дистрибутори на Щендер.Влез им в сайта и виж как и къде можеш да купиш.Тук на място е 30 лв,но разбрах,че за други градове цената може да достигне и 36лв за 250 литра.Това е една огромна бала,която мисля да ми стигне и за другата пролет.

# 529
Бързам да се похваля, днес погледнах градината, то пъпки, то листа, нарцис цъфнал, теменужки, красота  Heart Eyes Голямо благодаря за пръчките касис, вкорененият ми е тръгнал, и всички пръчки, които просто набодох без да вярвам много, че ще се хванат, са тръгнали с прекрасни зелени пъпки.
Събота и неделя ще пробвам да направя лехите и да сложа арпаджика, само не знам какво и колко ще вали, ама каквото стане, нямам иначе време. Ще режа асмите, дръвчетата, розите, ще снимам.
Нещо не си намирам грах, ама не съм се отказала още.

# 530
И моите пръчки касис дават признаци на живот. Гали, много се радвам за твоя!  Heart Eyes Нарцисите са 6 см над земята, т.е. има време до цвят. Но при нас е месец след по-топлите райони. Радвам се на поникналите семена домати и чушки (за оранжерията). Вчера насях и няколко семена корнишонки. От доматите само един сорт го няма никакъв, но не губя надежда. Най-красиви листета имат две черита (не съм отглеждала досега). Лабрадорчо гордо е направил по две същински листа, други никнат, защото сях на два етапа. В оранжерията са ми поникнали марулки, репички, спанак, манголд. Сях копър и магданоз, но не съм сигурна дали никнат или са тревички. Купих си лейка - много удобно нещо се оказа.
Добри, за пипера съм запомнила, че пониква за около 10 дни (най-много две седмици). Ако повече време го няма, може да е от семената. Миналата година така чаках едни камби. Те в крайна сметка поникнаха, но не брах камби. Студено е при нас за такива луксове, така мисля.
Посадихме си червен дъб, дано се хване. Голямо дръвче - над 2 м. Имам приготвени калеми за присаждане на овошки с нощицата. Но ще чакам подходящия момент през март-април.
До арпаджика не стигнах. Имам още сливи за садене, чакат ред в оранжерията със заровени корени в земята. Останаха още три да бъдат уредени.
Герундия, поникнаха ли ти доматите?
Имам есенен чесън, който ще ми остане и ще садя. Не знам дали има значение, но ще пробвам. Балучката и насаденият чесън се зеленеят, а също имам няколко коренчета спанак, сях предзимно, много добре изглеждат.
Кога се показват листата на хряна (утре ще надникна, но сигурно е рано)?

# 531
Какъв сорт касис сте сложили момичета? Дайте малко резници към Варна, моля.

# 532
Какъв сорт касис сте сложили момичета? Дайте малко резници към Варна, моля.

Черен касис е, имам два двугодишни храста. Не знам точен сорт, ако има разновидности. Мога да отрежа някоя пръчка. Миналата година имаше няколко зрънца плод. Надявам се тази да са повече. Иначе се хваща и пролет, и есен.

# 533
Хм, френското грозде беше около 150 сорта, по спомени. В БГ са разпространени:
Силвергиторово (узрява в края на юни);
 Белоруско сладко и Рискаже (узрява през първото десетд­невие на юли);
 Победа, Богатир и Неокапващо (второто десетдневие на юли);
 Болдуин и Голит (третото десетдневие на юли).

Аз имах от Силвергиторовото и от Болдуина преди да мине трактора.

Ако може да определиш по срока на зреене кой сорт имаш ще ти бъда благодарен.

# 534
Размислих се за защита на зеленчуците вече Wink
Бяха ми препоръчали биопродукт Пиретрум инсектицид ,но не съм го ползвала.Някой има ли впечатления от този продукт?
Ето за това говоря     http://www.agrobiotrading.com/bioproducts/bio-insecticidi/184-20 … -15-08-42-10.html

# 535
Драгон  Embarassed хич и не знаех колко много сортове касис има, аз имам червен и вече и черен, ама какъв и кога зрее идея си нямам.
Заваля и разкаля, отиде ми работата събота и неделя, уви.
Някой виждал ли е сушен грах за готвене, всяка пролет имаме, нещо тая година не виждам по селските ни магазинчета. Ще поразгледам и в Търново, ама времето си минава...

# 536
Скела, не забелязах тази фирма да предлага продукти "био". Всичко си е химия.

# 537
  • Пазете Гор
Нека не бъдем прекалени пуристи относно препаратите - всеки в собствената си градина ползва каквото смята за добре, стига да не нарушава закона. Не съм привърженик на първосигналното - "щом е синтетичен препарат - престъпление". Аз например избягвам инсектицидите и хербицидите, но ползвам фунгициди. Инак ще виждам домати само на вашите снимки....

Няма чак такава драма. И друг път съм имал възможност да твърдя - ползването на препарати при спазване на доза, срокове, показания и карантина  не е нищо лошо, и много често е единственият начин да си осигурим собствена продукция.

По-добре да отгледаш домати с проведени по правилата пръскания срещу маните, отколкото да не отгледаш никакви. Ако нямаш никакви - откъде ще вземеш зеленчуци? От пазара, а кой ще гарантира, че тяхната агротехника е спазена  по правилата? Та така...

Хубаво беше писал Вискяр по напред:

За да се научиш да не пръскаш, трябва първо да се научиш да пръскаш.

Последна редакция: пт, 19 фев 2016, 19:21 от Куркума

# 538
Хм, френското грозде беше около 150 сорта, по спомени. В БГ са разпространени:
Силвергиторово (узрява в края на юни);
 Белоруско сладко и Рискаже (узрява през първото десетд­невие на юли);
 Победа, Богатир и Неокапващо (второто десетдневие на юли);
 Болдуин и Голит (третото десетдневие на юли).

Аз имах от Силвергиторовото и от Болдуина преди да мине трактора.

Ако може да определиш по срока на зреене кой сорт имаш ще ти бъда благодарен.
Трудна работа Thinking. Като узрее или като видя оформени плодчета, ще пиша. А плододават ли еднакво различните сортове? Дали един и същи сорт зрее по едно и също време във Варна и в Драгоман?

# 539
Абсолютно съм съгласна с Куркума. Благодарение на фунгицидите по-миналата година брахме домати. Съседите покрай нас ги изкорениха,защото пръскат само със син камък и вар. Целия район беше нападнат от алтернария. Много дъжд беше. Но миналата година май си вкарах някакъв вирус в градината с Пазарджишки разсад. Цвета изсъхва и пада, а листата лилави, като започва от върха. Някой може ли да даде съвет как мога да обеззаразя почвата.

Общи условия

Активация на акаунт