(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 94 392
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
  • Пазете Гор
....Куркума
 какъв беше едрия сорт немски грах - динга или нещо подобно?

Да, получавал съм най-добри резултати с грах, засявайки Динга. По 7-8 грахчета в шушулка, вкусен, добивен, става готов дружно, някъде през първата десетдневка на юни. Не бих казал, че е много едър - нормален си е, поне самите грахчета. Инак да - расте буйно и достигаше височина над 70 см. Тюх, не мога да намеря снимката със забодена ролетка в лехата.

Намерих снимка на шушулка с 9 грахчета.

Последна редакция: пт, 19 фев 2016, 20:44 от Куркума

# 541
  • на пъпа на Златията
Моля гласувайте  Крайната дата за гласуване е 29.02.2016 г.

Предлагам тактика . Да се гласува някъде към 25.02

http://www.treeoftheyear.org/Uvod.aspx#cast1

За това как да се гласува:

Не се мъчете да кликвате в най-горния ред вдясно, където пише "Гласуване".
Разгледайте страницата по-надолу и моля, следвайте стъпките,

Почвате с кликване върху "България" под снимката на дъба и карате нататък.

Там, където е показан българският дъб и пише "България" - кликва се върху името на страната ни и вдясно на екрана се появява ивица с прозорче, в което да се напише адресът на ел. пощата на гласуващия. След като го попълните, в прозорчето под него трябва да се напишат и показаните цифри за верификация /в много форуми ги има/. После кликвате върху "Гласувай" или "Гласуване" и се появява надпис, подсказващ да проверите за съобщение в пощата си. Влизате в нея, отваряте съобщението и кликвате за потвърждение. Появява се надпис с благодарност за гласуването.

Ето инфо за дървото

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1547366
https://www.24chasa.bg/Article/5169657

За 2014 г. е било избрано пак българско дърво.
http://reduta.bg/v2/article/едно-дърво-за-да-си-спомним-гората

Последна редакция: пт, 19 фев 2016, 22:08 от rorik

# 542
Скела, не забелязах тази фирма да предлага продукти "био". Всичко си е химия.
                         Е как не забеляза! Там пише БИО инсектициди!Отвори страницата и се запознай с продуктите които предлагат. От тази фирма съм ползвала Нимазал-масло от нийм,вече трета година.Не съм купувала другите,защото Нимазал не предизвиква резистентност а включва и моя враг -Акарите! Скела,спокойно можеш да опиташ,поне не е токсично за пчели и животинки.Само провери,че повечето такива препарати се пръскат когато няма пряка слънчева светлина.                                                                           Рорик ще гласуваме!Благодаря!

Последна редакция: пт, 19 фев 2016, 23:12 от reni7377

# 543
reni мерси ,че спомена за пръскането на сянка,че преди две години хем знам ,че е така ,но забравих и пръсках с масло от нийм и познайте изгорих листата всички краставици.Добре ,че същия ден нямах време и напръсках само краставиците. Confused

# 544
Irasi,не разбрах ти против Био продуктите ли си или против препаратите,които се предлагат като био,а са химия,защото в следващия пост храбро браниш фунгицидите и съответно осмиваш пръскането със син камък?!!Синия камък с вар-Бордолезов р-р също е фунгицид! А медния сулфат и варта,както и сярата и други съставки не са ли с химичен произход?Важното във всичко е да знаеш срещу каква болест пръскаш,както и да спазваш карантините нужни за препарата.Виж с инсектицидите и хербицидите съм в тиха война.Само за това,че ще изникне трева между спанака или репичките ми не може да ме накара да си замърся зеленчуците с нещо,което остава в почвата.Имай малко вяра-има и неща с които можем да пръскаме с минимални вреди за семействата си и за всички животинки като пчелички,мравки и калинки.

# 545
Не знам защо реши, че осмивам каквото и да било! Споделих факти. Много съм нова в областа на зеленчукопроизводството и се уча от собствените си грешки и от тези на другите. Всеки сам си решава какво ще внася в градинката си и какво не. Не мисля,че има някой,който с желание внася химически препарати, но без тях не става или поне аз не мога.Относно препаратите "био" поне аз за сега не им се доверявам, залагам на по-сигурното. Това, разбира се е само мое мнение, без да твърдя, че съм права.

# 546
Irasi,какви точно факти си споделила?Какви био препарати си опитала?Разбира се,че всеки използва каквито неща желае в градината си,но каква информация тогава търсиш в тема БИО ЗЕЛЕНЧУКОВА ГРАДИНА!?!Тук много малко хора разбират от химия и още по малко я използват.Аз съм от малкото може би,които пръскат и с готови фунгициди когато се е налагало,но от уважение към хората тук  не бих тръгнала да давам съвети в тази област. Била си напълно съгласна с Куркума!Той е институция тук!Спечелил е уважението на хората тук и има огромно уважение и отношение към природата!Има достатъчно форуми където спокойно можеш да питаш за обеззаразяване на почви за пръскане и т.н.Освен това,ти 100% ли си сигурна,че си имала вирус миналата година?.Какъв беше той,ако знаеш? На  ей така подхвърлени въпроси-никой няма да ти отговори!

# 547
Рени, пропуснала си скобичките - (Био) зеленчукова градина. Приемете извиненията ми,ако някой се е почуствал обиден. Нямам повече въпроси. Богат урожай пожелавам!

# 548
Извинявам се на всички за спаменето!Ираси,явно не ме разбра!Към теб нищо лошо,но когато човек търси наистина информация и знания то  начинът е друг и трябва да е на подходящото място. Ако правилно съм забелязала си се регистрирала преди ден два и си съвсем нова,но със изявлението си,че не приемаш никакви био препарати и ги отричаш сама скъсваш връзката с хората пишещи в тази тема!

# 549
  • Пазете Гор
 reni7377 и irasi - -мисля, че водите напълно ненужен спор по между си, или по-скоро развивате едно недоразумение. Я веднага да се сдобрите, ама ха  Wink!

Скрит текст:
Почти от самото начало на темата (преди 7 години) спорът със/без синтетични препарати в темата периодически припламва. Много пъти съм имал възможността да пиша по този повод - добре дошли са всички, които имат градина, и я обичат. Толкова! Не е нужно нито да са много опитни, нито много знаещи, нито непременно начинаещи, нито твърдо еко, нито много био, нито твърдо против еди какво си, нито да имат въпрос, нито да имат отговор, нито е нужно да имат кой знае какво да кажат, нито нищо. Няма никакъв ценз, няма никакви изисквания. Пишем, споделяме, разказваме за опита си, питаме, показваме, не се сочим с пръст и не се обвиняваме, не вентилираме вестникарски сензации и ненужни страхове. Опитваме се да сме спокойни и практични.

Аз с радост чета за опита на всички. Въпрос на лично, информирано(!) решение е кой какво ще ползва за своята градина (е, ако ползва тежка химия, е добре да се запознае с нормативната уредба за това). Не съм съгласен да се делим на еко- и и не чак толкова еко - това е абсолютно изкуствено, ненужно и безплодно. Моля ви! Тук съм най-вече, за да споделяме любовта си към земята, приятната емоция от заровените в меката земя пръсти на стъпалата, ароматът на свежест на току-що полетите лехи, песента на юлските щурци, купи лятна салатки с ракийка, надеждата на първите доматени стръкчета и други такива едни фини работи. И да си бъбрим за градините, без поучения и цупене.

Да дам пример: има майка, която не дава на детето си чипс, има и друга, която пък дава на своето. И двете могат чудесно да си споделят много полезни неща около отглеждането на децата си, без непременно да влизат в конфликт за относно чипса. Могат да си бъдат приятелки за цял живот, и също, уверен съм, и двете ще отгледат чудесни дечица. Та така и с другото.

Аз не деля градинарите на био- и не чак толкова био, а на такива, които обичат земята, и такива, за които тя е бреме.

А бордолезовият разтвор (син камък+вар) (БР) е сред разрешените при лицензиране на биопроизводство. При него по-слабата надеждност се дължи на това, че е контактен - тоест защитава само частите от растенията, които е покрил, и оставяйки "пролуки", през които заразат би могла да навлезе. В допълнение много лесно се измива от дъжд. Логично - при ежедневни дъждове БР не винаги успява да осигури добра защита. При старателно пръскане на всички страни на листата, съобразено с дъждовете, и при не много дъждовна година - може и да е напълно достатъчен.

# 550
А така, Куркума  Hug

# 551
Куркума,благодаря за намесата!Всъщност нямаше да питам нищо ако Ираси не ми беше писала на лични за да оспори нещо,за което не съм спорила-именно всеки да пръска с каквото пожелае.Скела пусна въпрос и линк към него с молба някой който е с преки впечатления от био инсектицида да разкаже за опита си.Тъй като използвам продуктите на същата фирма си позволих да дам мнение.Ираси НЕ видя био инсектицид и ВИДЯ само химия.Зададох въпрос относно това виждане както и попитах за проблема с нейния вирус...но нищо не се случи.Останалото го знаете!Обясних,че не съм обиждала никого нито пък съм обидена,но не обичам празни изявления.Даже не знам защо Ираси  помисли,че споря с нея.Не съм увещавала  никой да ползва или не био препарата за който пита Скела.

# 552
  • Пазете Гор
Хубаво, Рени, мисля, че се изяснихте вече, разменихте си извинения, случаят изглежда приключен. Ако се обърнете и към модератор да премахне постовете покрай това недоразумение - ще бъде още по-добре. Да си говорим за зарзават, викам аз.

Тая година за първи път ще опитам с скорострелния сорт домати Прекос. Нямам парник, та не вярвам да постигна кой знае какво. Засях в сандъче целина за разсад, и малко ранно зеле. С последното мисля, че закъснях.

# 553
Куркума,а не си ли мислил да си направиш парник или оранжерия?А защо казваш на Прекоса скорорострелен?Бързо се развива и плододава ли?Аз малко се разочаровах в предните години от така наречените ранни домати и всички ставаха едновременно.Тази година си купих само профи семена и ще видя има ли разлика.В цените има де! Всичките ми четири сорта ще бъдат нови и неизследвани за мен.Ще сменя и почвата във лехите и се надявам на добър резултат.

# 554
  • Пазете Гор
...А защо казваш на Прекоса скорорострелен?Бързо се развива и плододава ли?....

Да, поне така пише в описанията му - срокът от поникване до първо доматче бил 40 дни. За сравнение - обикновено при мен 40 дни минават от първи цвят до първи зрял домат. Но не вярвам твърде  да ям собствени доматки през юни, което всъщност е целта ми. Ще видим.

Защо нямам (все още) парник ли... Много са причините, но най-основната е, че съм магаре.

Общи условия

Активация на акаунт