(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 94 346
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
Аз съм гледала Прекос ама за 40 дни домати не съм брала! Grinning Дано пък да успееш и поради факта,че ще садиш в доста по топло време!

# 556
  • на брега на Дунава
Аз съм гледала Прекос ама за 40 дни домати не съм брала! Grinning Дано пък да успееш и поради факта,че ще садиш в доста по топло време!
Ето какво пише за него "Някои ранни сортове като Балка, Медина, Жар, Прекос са готови за бране около 2 месеца след засаждане, докато основните хибридни сортове и техните разновидности се нуждаят от около 80 дни."

# 557
  • на пъпа на Златията
Irasi,

Белосвала ли си стени с вар, опитвала ли си да разбъркваш вар със ръка да видиш какво ти става с кожата на ръката? Ще ти кажа  , направо изгаря. Какво по силно нещо мислиш че се предлага от химията? Като прибавиш и търговските тарикатлъци смятай  че нищо няма да убиеш.Само ще направиш някои гадинки устойчиви  и после каквато и химия да им прилагаш , борбата с тях е неравна.
Нищо друго не слагам в лехите си освен син камък и хидратна вар.
Просто с ръка с ръкавица сейвам вар и отгоре син камък. Скопавам и садя.
Пръскам с течен тор още разсада един път, много внимателно. . Като се хванат растенията  пръскам още един път  със течен тор. Растенията заздравяват и не пропускат зарази. Преди цъфтеж пръскам с ридомил голд. Тук е мястото и на маслото от Нийма., защото започват дъждовете , да предпазят от"киселинните " дъждове и черните мушици.  Като върже първата китка , преди да е вързала втората , пак ридомил и масло , може и Вастак ,  и напича слънцето и започва да зрее първата китка ,почва яденето ,  после син  камък и като пръскам със син камък пръскам и земята . и от тук нататък, като направя консервите  от първата и втората китка пак син камък ,  и имам домати до Димитровден.
Някои слагат медна тел в началото на лехата.
Проблемът ти да не вържат цветовете не е в земята. Ако е в земята  корените ти ще загният , стъблото до земята, растенията ти ще засъхнат от недостатъчно корени . .
Проблемът ти  може да е точно от пръскане. Никога не се пръска  с нищо, даже с био ,  точно когато ти цъфтят растенията. Айде пръскай , ако щеш със злато,  когато цъфтят доматите , да те видя дали ще имаш домати. Замисляла ли си се че тези домати които не са вързали , точно тогава са цъфтяли и си пръскала?Другите са оцелели защото навярно вече са били вързали. Те различните сортове по различно време цъфтят. 
Преди няколко години ,луднахме една, две  години от чернеене  на стъблата отгоре надолу.Разбираш ли какъв ужас е  да ти цъфнат , да вържат, да започнат да зреят  и да започнат да чернеят . Моят опит показва че това се получава при  ранните домати. А това е така защото първите дъждове  са "киселинни" Питахме един който гледаше домати за продан , беше луднал от препарати.  .Бяха пуснали мухата за вируси . даже и пеницилин купувал, като че ли ги беше хванала охтиката. И им дойде на акъла у  наше село да си правят  само покриви отгоре високо . Ами не чернеят под покрива. Пробвано е . И за какво да пръскаш тогава?
А този с доматите за продам му писна от препарати и след всеки дъжд буквално веднага, даже не спрял дъжда ,  ги пръскаше само със сода за хляб да  ги измие.
Те тва ми е целото пръскане. Стига толкова

Тва разбира се у Златията. Не значи че като кажа аз пръскам днес и МХ  у Балкана да пръска днес. .Комшията ме фърля на джанката ,пръска 10 пъти.
Доматите му не могат да узреят хубаво , така и гроздето . Блъска захар у виното . 

Дай ги тия лилави върхове да ги видим?
Може да си е такъв сорта. Остава да е ГМО  ми тогава ще трябва да им търсим пеницилин , стрептомицин, ...  Grinning и тва модерното пак някакъв си ...мицин  дето ги предпазва да не ги боли коремчето.

Благодаря че ни предизвика да си припомним  схемите за пръскане.
Питай за тая химия , ама да знаеш ние нищо не разбираме от химия. .Само Амика намира нещо.
Така че не ни се сърди .
Наминавай. Дай снимки на разсада , какви сортове  гледаш?

# 558
  • на пъпа на Златията
Куркума ,
Как малки зърна бе човече?
В Златията станаха двойни  и еднакви , за разлика от на РАН  1 . Но тогава някакво животно ми измъкна семената  от земята и оцеляха само 2 стръкчета. Прибрах ги за семе , но плъховете са ги набарали. От тогава не мога да намеря динга. 

# 559
Рорик,
Благодаря за поста. Явно не се изразявам правилно и оттам и цялото това недоразумение.Под химия разбирам именно  препарати от рода на Радомил голд, Куадрис, Вазтак, Нурале и т.н. Хербициди не ползвам, постоянно плевя. А относно вируса за който писах, не е доказан, остана само като съмнение. Растенията и изсъхваха. Проблема го имаха и хора с оранжерий. Съмнението всъщност е за тютюнев трипс. За обеззаразяване на почвата съм чувала именно за това, което ти описваш - внасяне на гасена вар в почвата, но се страхувам да не изгоря коренчетата. Не съм го правила и ако може да разкажеш по- подробно как го правиш.Колко вар, след като я нахвърлям да бранувам ли? Благодаря предварително!

# 560
  • на пъпа на Златията

Правя си копките, Слагам 1лъжица вар и  една щипка  син камък , разбърквам  пръстта и садя . Никога не съм имала проблеми.
И директно съм садила и пикиран разсад . Нали веднага после се полива обилно с вода.

Като спомена тютюнев трипс , една година тук ме уплашиха от него и аз не си полях разсада с тютюнева вода и  разсада ми започна да се сече.   

# 561
  • на пъпа на Златията
Извинете че повтарям съобщението но се опитах да го редактирам  на предната страница и не ме пусна.

Можете да активирате гласуването си , защото има много да се наваксва.

Трябва поне 10 000 гласувания  на ден да имаме до края за да се класираме.
Ако имате повече познати ,уведомете ги.
Хубаво ни е дървото , заслужава си да го уважим.
.

Моля гласувайте  Крайната дата за гласуване е 29.02.2016 г.

http://www.treeoftheyear.org/Uvod.aspx#cast1

Указание за гласуване

Като отворите връзката
1. Намерете снимката  на силистренския дъб .
2. Под снимката кликнете  на България
  вдясно на екрана се появява ивица с прозорче, в което да се напише адресът на ел. пощата на гласуващия.
3.попълвате го
 в прозорчето под него трябва да се напишат и показаните цифри за верификация /в много форуми ги има/.
4. Кликвате върху "Гласувай" или "Гласуване"
 появява се надпис, подсказващ да проверите за съобщение в пощата си.

В н и м а н и е -  проверете и в спам кутията за писмото   и изчакайте . Спокойно изчакайте , моето потвърждение се получи след 2 часа. Не повтаряйте . Явно сайта е претоварен.
Не забравяйте да си търсите писмото в пощата. 

5. Влизате в пощата си , отваряте съобщението и кликвате за потвърждение.
Появява се надпис с благодарност за гласуването.

Ето инфо за дървото

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1547366
https://www.24chasa.bg/Article/5169657

За 2014 г. е било избрано българско дърво.
http://reduta.bg/v2/article/едно-дърво-за-да-си-спомним-гората
[/quote]

Последна редакция: нд, 21 фев 2016, 18:49 от rorik

# 562
Рорик ще гласувам.Благодаря! Попита ме какви сортове домати гледам. До миналата година гледах само два сорта от една баба. Не ги знам какви са,но са едри и много вкусни - розови и червени. Миналата година си изпуснах половината разсад и ми се наложи да си купувам разсад от пазара, та си направих беля. Тази година пак ще гледам от селските домати, но съм решила да пробвам и други сортове. Много ми похвалиха Биг Биф, Червена круша, Сърцето на Албенга, , Фантазия и Биволско сърце гигант. По малко от всички. За сега съм засяла разсад само от Биг Биф и Сърцето на Албенга. До ден, два ще го пикирам. Ще експериментирам да ги засадя към средата на април под 10литрови туби от минерална вода. Пък да видим какво ще стане. Целта ми е да започнат да зреят началото на юли. Задължително ще се възползвам от твоя опит с варта и синия камък в почвата и ти благодаря!

# 563
  • София
Здравейте! Цяла зима избягвах темата, защото нищо свързано с градината не правех.

Вчера обаче с огромна радост засях репички и грах. Обаче не остана време за поливане. Допустимо ли е да полея следващата събота, като се има предвид, че беше след дъжд? Може би е коварно да е влажно, но неуплътнено (чрез поливане).

Вискяр, ти си моя вдъхновител в доматеното царство! Отгледахме от твоите разсади 7-8 сорта (ти ми ги подари  bouquet)

# 564
Аз граха не го поливам  Embarassed
Да сложа ли моркови, дали е рано?

# 565
Мама Гали,по принцип  не е рано!Ако имаш мерак и добро време сей!Между морковите можеш да сложиш и малко арпаджик хем да си набележиш реда хем да се пазят от луковата и морковената муха.Ти това го знаеш,но го писах за по начинаещите зеленчуко- ентусиасти! Ако някой ще сее водни лукове каба -бели червени-сега е времето!

# 566
Куркума, садила съм Прекос. Стават сравнително дребни доматки, като узряват малко по-рано от розовите ми (на които им трябват точно пет месеца от семка до домат при нашите условия). След това опитах Калина, като за тях запомних, че узряха седмица преди розовите. На следващата година ми препоръчаха Паулина (но ги обърках и така и не разбрах кой е Калина, кой Паулина, нямаше очебийна разлика). Паулина и Калина, както и Прекос са средно ранни, нищо, че пишат това-онова. Калина и Паулина са доста по-едри от Прекос, а като срок на узряване се съмнявам, че имат разлика. Виж Лабрадор наистина е много ранен. Дребен е, но пък на вкус ми допадна и изпревари с цял месец розовите като бързина на узряване, а като го сях втора реколта, срокът се съкрати с още един месец, но беше в по-неблагоприятни условия и роди много мъничко, докато при първата реколта се представи много добре за ръста си и мястото, което заема (не стана по-висок от 35-40 см, но пак му трябва колче, защото пада от доматите, които ражда).
Нещо Мондиал не ми поникнаха. Може да съм допуснала грешка (имам още малко семенца за втори опит, но нека е по-късно). Всички други засега са отличници.

# 567
Нашия лук и чесън са вече в земятя.Както писах, мястотто не е използвано деесетилетие и отгоре, но обръщането беше лесно.Земята беше покрита не с трева, а с мек мъх. Фитерия и половина насадихме с чесън, досяхме с моркови, една с каба лук, друга с дълъг флорентински, ще видим какво ще излезе. Луковете са ми на семена та май на гъсто ги сях, но пък така или иначе месец май пише, че трябва да се разсадят та ще ги понаредим тогава. Забравихме да сложим грахта, а скоро не се очертава ходене. Ще остане пък за другата година. Общо взето започнахме активно земеделие въпреки февруари.

# 568
  • София/Варна
Алис и моя мондиал го нарочих, че не никне, но гледам сутринта пробил един. Това е на 9 ден от засяването. На относително хладно са.

# 569
  • на брега на Дунава
Евриала ,мъхът може да означава кисела почва.Виж какво пише :
"Енергичното развитие на мъх се дължи често на повишената киселинност на почвата. Причина за това може да бъде влошената въздухо- и водопропускливост на почвата. Това се наблюдава често при глинести почви."

Общи условия

Активация на акаунт