(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 94 336
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Алис,моя Мондиал поникна първи,но от 10 семена само 6.Трябва по на топло да се сее и с малко почва отгоре.МХ благодаря за тази информация.Отдавна имах съмнение за едната част на градината си,че растенията не виреят добре.Ще взема мерки.

# 571
Аз реших, че мъха е заради влагата.На лука ще му пречи ли високата киселинност? Садим пробно, пък каквото излезе. Срамота е толкова години да не използваме земята. Когато баба и дядо все още можеха, гледаха в тази градина домати, краставици и пипер. Спомням си пипера, висок по метър и отгоре, едни яки дълги чушки и вкуснииии. Ровихме в шкафа да търсим стари забравени семена, но нямаше за съжаление. Някой знае ли след колко време ще изникне? Днес видяхме, че имаме първа показала се чушка - селски пипер, а доматите ги няма. Заедно ги сложихме, като мислехме, че на пипера му трябва повече време ама на - май него първи ще го садим. Леко се притеснихме за доматите, че ги няма, но сенадяваме че причината е в липсата на влага, а не в лоши семки.

# 572
  • на брега на Дунава
Доматите никнат по бързо.На четвъртия петия ден.Явно семената са стари или има друга причина.Пиперът никне малко по бавно ,но и той за 9-10 дни трябва да е вече изникнал ,ако температурата  е около 20 градуса.
"Оптималната температура на почвената смес за поникване на семената е 18оС, а на въздуха 20-25оС. При оптимални условия доматите поникват за 5-6 дни, а пипера – за 10-11 дни. "
На лука не му пречи леко кисела почва .Информация от нета:
"Зеленчуците реагират различно на киселите почви. Картофи, домати, пъпеши и ряпа се развиват добре и на по-силно кисели почви с рН - 4,5-5. Зеле, алабаш, репички, дини и грах изискват по-слаба киселинност на почват с рН 5-6. Краставици, лук, моркови, спанак, салати, фасул се развиват най-добре на слабо кисели почви с рН 6-7."

# 573
Аз си мисля, че причина е липсата на влага. Не ги бяхме поливали, за да не изгният, че не са и на много топло. Днес ги поръсихме с топла водичка и отворихме прозорецът да им влезе топъл въздух. В стая със западно изложение са, но не ги напича директно слънцето. Температурата обаче е под 20 градуса.  Няма къде да ги държим, само в тази стаичка, а като стане по-топло ще ги изнасяме навън.Семената не са стари, някои купувахме, други са си наши. Сяхме ги миналата събота и неделя.

# 574
Ще ти поникнат доматките, няма къде да идат!
При мен никнат сами от семена из градината когато хапвам на крак и падне някое семе. Даже ми се е случвало една година като останаха изпопадали мумифицирани домати да им поникнат семките на следващата.

# 575
Герундия, Рени,  bouquet
Сигурно са по-капризни семената на Мондиал. Нищо, ще получи втори шанс на по-късен етап.

# 576
Алис,а Панекра изникна ли добре?Много мощно растение.Отличава се рязко от другите много ранни сортове.Афен и той добре се представя въпреки ,че е сят по късно настигна другите сортове.Седя и мисля начин да сея правилно морковите!Винаги са на гъсто и после като реша да ги прореждам се откъсва само наземната част.Искам предварително да ги засея по по добър начин.Гледах една рускиня,която слагаше семената от моркови в шише с разтворено картофено нишесте и някаква тор.Гарантира равномерно засяване.Идеи приемам всякакви. Laughing

# 577
  • на брега на Дунава
Имам един въпрос към Ани .Гледах снимките ти от миналата година и се възхитих отново на градината ти. Как е посаден пипера в лентата на тази снимка , би ли споделила ? -  По две коренчета в два реда на лента , разстояние ?
При мен все не се получава както трябва. На фитарии не става ,защото поливам един път седмично,а и почвата е лека . Само една година го улучих и то беше така - два реда на малко разстояние един от друг , така че да си пазят сянка и да не пресъхва почвата , а от двете им страни високи растения , тогава домати .

# 578
Здравейте!Чета ви с голямо удоволствие. bouquetАз съм начинаещ градинар и за мен темата е много полезна.
Сега имам едно питане.Съседка ми даде едно растение,което вие като краставица и горе долу и такъв му е плода.Прилича на къса дебела краставица,който след накисване във вода пуска корени.Имам снимка,но не знам как да я кача.Някой може ли да ми помогне да кача снимката? newsm78Не зная как се казва растението и не знам как се гледа.Тя също не знае и мислеше да го изхвърля,но за мен да изхвърлиш растение е кощунство и затова го взех.Дано можете да ми помогнете.

# 579
  • София/Варна
Според мен се казва чайот, ако нещото има бодли. Цъкни в гугала и виж дали е това. По моя информация се гледа лесно, става огромно растение, по-скоро като тиква. Надявам се да се снабдя и аз с плод, но за сега чакам.

# 580
"
Според мен се казва чайот, ако нещото има бодли. Цъкни в гугала и виж дали е това. По моя информация се гледа лесно, става огромно растение, по-скоро като тиква. Надявам се да се снабдя и аз с плод, но за сега чакам."

Благодаря! bouquetМай че е това!

# 581
Алис,а Панекра изникна ли добре?
Да. Simple Smile

# 582
  • София
Галина, в кой район сте? Пише, че не може да презимува в умерените ширини. Много интересно растение! (за ядене Simple Smile )

# 583
Плодът на чайота може да е с или без бодли. Засега нямам успешно презимувало растение - Варна. Преполагам, че тази година също няма да са оцелели. Не че беше много студено - 12С, но при положение, че имам поражения по кивито....

# 584
"
Галина, в кой район сте? Пише, че не може да презимува в умерените ширини. Много интересно растение! (за ядене Simple Smile )
"
В Североизточна България съм, в Русе.Шанс за презимуване нулев SickНа мен ми го дадоха като плод от който излизат корени.Явно  че може да се размножава чрез плод.Жалко че не мога да кача снимките.Довечера като се върне ММ дано успее.

Общи условия

Активация на акаунт