(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 93 474
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Да се запиша и аз при вас. тази година за първи път си правим разсад. Миналата година купихме готов от пазара в Кюстендил и имахме хубави домати. Тази година ще видим до къде ще я докараме.

# 676
Да се похваля, на 21.02 насадихме чесън за глави ( надявам се да станат), на 3.03 вече бяха почти педя над пръстта  Shocked . Голяма изненада и радост беше. За първи път садим чесън за старо. Струва ми се, че ги сложихме на гъсто, но свърши каквото такова

# 677
Кливия птича тор ползвам угнила  и никога не съм имала проблем.Пълня една кофа до половината тор и доливам с вода,след което разбъркваш да се разтвори торта във водата.След това от тази смрад Mr. Green взимам един буркан ,слагам го в лейката и слагам още десет буркана вода.Разреждаш 1към 10 с вода.Така поливам примерно по един буркан на корен домат двадесет дни след като се хване.

А птича тор за разсад слагам на око по малко,примерно 1:3.Добре угнила!

# 678
Кливия, на баба ми само за люти чушки й трябваше торф Mr. Green
В крайна сметка нищо не стана моя разсад и го хвърлих. Няма да се занимавам повече.
Сега имам огромен чувал с торф. Мога ли да го сложа в градината и да го размеся с почвата? Моята и без това е глинеста.

За птичата тор миналото лято ми дадоха две кофи. Хич не съм разреждала. Явно е било късметът на начинаещия. Казаха ми да слагам по малко във всяка дупка, като сея доматите. Всичките израснаха добре.

# 679
Познати гледат пъдпъдъци и патета и казаха, че няма такава смрад като пъдпъдъчата тор. Казаха, че не се живее от нея  Sick Единственото спасение било да се хвърли в градината преди сняг, за да се поразмеси.

Давам ви го като крайна идея за лоши комшии  Laughing

# 680
  • София/Варна
Това смърди толкова непоносимо, че не само съседите ще избягат, а и вие. Laughing

# 681
  • на пъпа на Златията
Привет!
Добре дошли на новите.
 Hug

Няма да чакам новата тема.
Нищо не съм правила до сега.
Я се стегнете.
Необходими материали
1.Пръст за едно сандъче има готова на нея пише какви елементи има. / гледайте да не е червена ,  и да не е чист торф/
2. Една супена лъжица син камък и 2 супени лъжици вар. Продават бордолезов разтвор на прах . в  него има .
3..Летвичка с дължина  малко по .малка от  широчината на сандъчето , широка 2 см , дебелина 0,5 см  .
3. Шише пръскало  от препарат за прозорци , добре измито , пълно  до половина с  топла вода и  1/2  , половин ,  супена лъжица течен тор , разтръсквате добре да се стопи листния тор и тогава доливате още вода да го напълните.
4. лист , химикал тиксу , ластик
5.Пинсети ,лупа, семена -  избирате си еднакви семенца.от един сорт .
6. тънки найлончета от пликчета за фризер , разрязани от двете страни.

1. Добре я овлажнявате  пръстта , като я разбърквате добре. . Слагате я отгоре на печката  на  дърва или в предварително стоплена  електрическа фурна/ може след като сте си опекли баницата/  в една по дълбока  тава  за да може да я бъркате..След 5 минути почвате да я бъркате с една плоска по широка бухалка  , с по дълга дръжка да не се горите , дет бабите ви са прали с нея или са топили маста. ., като се стремите да изваждате долната част на пръстта отгоре.
Пак чакате 5 минути,пак разбърквате.Така 3-4пъти.Трябва да се вдига пара.
Изстива.
2.Поръсвате пръстта  с хидратната  вар  и синия  камък . Разбърквате добре.
Слагате пръстта в сандъчето 2 пръста .под ръба . Стръсквате сандъчето изравнявате с   летвичката, уплътнявате  добре пръстта. Може да уплътните най добре и равно с  подложката за водата на сандъчето. Поливате да тръгне водата  от сандъчето.Трябва да се е слегнала поне  4  пръста от горния ръб на сандъчето.Напръсквате с вода от пръскалото. ...
Поръсвате от  останалата  пропръхнала пръст.  още 2см. и пак притъпквате
3.Подсушавате сандъчето и залепвате  листа  отстрани на сандъчето с туксуто по дължината на сандъчето .  
4. С дебелината на летвичката  натискате пръстта  и правите редче.,поне  0.5см дълбоко ,пускате семенцата  през 1 см .Броите колко редчета имате от един сорт и веднага записвате на листа.
1.ръгби - 4 р
5.Забождате една пръчка от страни  в пропуснат 1 ред да се изравни с височината на сандъчето.
после   2.  .. 3.  Пълните сандъчето със семена.
Внимателно поръсвате отгоре равномерно  от пръстта , да не се разместят семките ,  2  см  и пак притъпквате внимателно , да не уплътните много че семената ще се затруднят да никнат. .
6.Пръскате отгоре  добре  с пръскалото. .
7. Залепвате найлончетата за пръстта
8. Слагате на парното или  над печката .
За 3 дни кълни. При 30 градуса расте с 1 см на ден.  Товя обаче ако семената са си ваши. Купените по трудно кълнят.
Поглеждате го чак на 5-тия ден .Ако има нужда  да пръскате,пръскате и пак слагате найлончето.  Ако е почнало да вдига пръста повдигате найлончето  и плътно го връзвате за сандъчето със ластика.. Пръстта трябва да мокра отдолу.
Ако се наложи  да пръскате.,пръскате и пак връзвате найлончето,
Държите найлончето докато семената поникнат поне 1см.
Като поникнат семената не пръскайте с тая вода. Запазете си я ако ви е останала и чак като  направи  поне  добри 2 същински листа  може да я ползвате.След никнене пръскайте с чиста вода.  

Така семената никнат дружно.
Няма косене ,, няма проблеми.
Като станат 2 см, дръпнете сандъчето от голяма топлина ,  но да е поне 25 градуса.
Обръщайте сандъчето всеки ден да не ви се кривят растенията.
За 20-тина дни трябва да имате домати за  пикиране. Значи на 01. април.
Пикирате и чакате подходящо време за садене навън.

Последна редакция: сб, 12 мар 2016, 06:23 от rorik

# 682
  • на пъпа на Златията
При нас вали като че ли е Димитров ден.
Чесъна садих пред коледа , сега е на 3листенца. Точа зелевата чорба и като изсъхнат малко листенцата с лейката го поливам
Имах прегоряла пптича тор направо ръснах  в междуредията.
Кайсията ми е цъфнала. Трябва да и търся  слама  да я пуша като се изясни.
Насадих салатки от обикновените имам още  20-тина стръка ще ги бодна край пътеката че много кално. 
Не успях да си насадя ,  лука и граха. Взех един грах дето пише че може да се сади и март месец  и не е увивен.
Ще сея доматите . Аз миналата година си направих една решетка  2 на 2см и много добре се получи.
Бях я снимала,ало ми остане време ще ви пусна снимките.  На площ30на 60 см се хващат  244 стръка домати.
Имам семена от Ръгби.
Направили са ги майка си и баща си.
Миналата година съм го взела за 1,50 сега е 3.50 .Имам и мои семена , ще ги търся.
Времето при нас е лошо.
Както и да ги гледат търговците раазсадите ще са болни.

# 683
Е Рорик само ти можеш да го напишеш толкова подробно и ясно.Такива учители трябва да има в българското училище. Hug

Вали, мокро е и нищо не мога да направя в градината.Тръшнал ме е и един вирус и да не беше мокро пак щях да съм в къщи.Половината градина още не е изорана,кога ще изсъхва ,че после ММ да грабва фрезата......замотахме се.
Посадила съм само магданоза и ноември чесъна,всичко друго си чака реда.

# 684
Здравейте!

Не пиша, защото нищо не правя... Трябваше вече да съм набола чесъна и арпаджика, но в момента градината е като за жаби и водни лилии...  Laughing  В тази връзка искам да питам тези, които комбинирате лука с морковите как садите - на вади, редички или?

Доматите в кофичките поникнаха, но сега започва голямата мъка за тях - нямам подходящо място и ще ги държа на студено... Тази година заложих на малко Рила и Наслада (те са дежурни и да има), един бабешки сорт без име, Фаворит (розов, за директна консумация, страшно вкусен) и Хармония, който също е за директна консумация и ще пробвам за пръв път...

Разсада си правя в почва от градината... Прегорелият оборски тор се внася с есенната дълбока оран за да се усвоява напролет от растенията, така че с внасянето му по време на сеитба и засаждане се подобрява структурата на почвата (което изобщо не е малко), но не се подхранват растенията директно... Освен това, оборския тор е изключително богат на семена от плевели... Внасянето на торът с основната обработка през есента има точно тази полезна функция - да накара плевелите да поникнат и с последващите плитки обработки да се унищожат преди засяване/засаждане на културните растения... По нашите земи оборски тор не се предлага през лятото/есента, а точно сега в края на зимата... С него си засях градината с какво ли не и особено с коприва, която от години не мога да унищожа не, ами става все повече и расте през всички сезони... Освен това торът е бъкан с ларви на какво ли не, знайно и незнайно... Много е хубаво да се ползва, но определено крие и рискове... Може да се прави, както с птичия тор на шербет... Дори този начин на употреба се използва в биологичното производство, тъй като борбата с плевелите при него е голям проблем...

Последна редакция: сб, 12 мар 2016, 09:47 от stelt77

# 685
  • София
Рорик, след прочетеното ми остава само да медитирам!

Моля за мнението ви, въпреки, че тук едва ли някой е садил еднотипен овощен разсад.
Има ли някакво неписано или писано правило за успеваемост на овощен разсад?
 При засадени 38 бр имаме загинали 28 бр. Спазени са всички указания. Хванали са се по-дебелостеблените.
Примерно, ако е нормално да се хванат от 70 до 80 %, бих поискала компенсация за остатъка, това са цели 18 растения... Има и друг проблем - няма разсад ако сега поискам да ги подменя...

# 686
  • в здрача
ЗаСлон че вие сте първенци - при овошките имаме успеваемост 1 на 5, а при слагане на калеми /така ли се казваше когато вземаш от едно дърво клонче и го прикрепяш към друго дърво, или така се наричаше само клончето от дръвчето, което се взема ?! не съм наясно с терминологията, извинете ме/ 1 от 10.  И с лозите е подобно, но по-добре - половината се хванаха - от 4 - 2 се задържаха при това вече трета година. Иначе работехме по точни инструкции, даже единия ден гледахме свекър ми как го прави - показва, ние помагахме, а на другия се справяхме сами и ... той каквото "бодне - става", ние явно още хляб има да изядем. Но и на тези успехи се радвам.
Може да има и друго - мястото. Например колкото праскови да засадим ... само една се хвана и то не дава всяка година плод. Но пък ако са ябълки,  круши и особено джанки /те просто всички се хващат, даже и да не сме ги садили ..., а при ябълките и крушите  е 1 към 5.

# 687
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Рорик, след прочетеното ми остава само да медитирам!

Моля за мнението ви, въпреки, че тук едва ли някой е садил еднотипен овощен разсад.
Има ли някакво неписано или писано правило за успеваемост на овощен разсад?
 При засадени 38 бр имаме загинали 28 бр. Спазени са всички указания. Хванали са се по-дебелостеблените.
Примерно, ако е нормално да се хванат от 70 до 80 %, бих поискала компенсация за остатъка, това са цели 18 растения... Има и друг проблем - няма разсад ако сега поискам да ги подменя...

не съм чувала/виждала написана цифра за успеваемост на овощен разсад  Blush не че съм специалист в областта Blush
може би някой разсадник е декларирал нещо и ако е така, може да се коментира подмяната на фиданките, ако няма такава декларация за успешност, няма какво да се иска  Hug

редактирам се  Peace попаднах на това:

Цитат
в някои разсадници успеваемостта е едва 40%.

явно се очаква успеваемостта да е (доста) по-висока.  Thinking
за пауловния е, и не знам доколко е приложимо за другите видове  Peace

# 688
Ние садихме три череши, един орех, една кайсия и една праскова. Всичко се е хванало засега. Само прасковата малко ме съмнява, но там отчитам като грешка, че я купих с много разклонения и не ги изрязах есента. Едната череша я садихме миналата пролет и есента я местихме.
Друг е въпросът дали ще се задържат и кога и какъв плод ще дават.
Орехът също мисля да го преместим сега, защото не съм домислила мястото.

Рорик, направо цяло висше си е правенето на разсад.
Определено не е за мен.

Нищо не ми е поникнало от репи, моркови, салати, спанак, червено цвекло. Сега пък ми казаха, че трябвало да ги завия с найлон след засяването. Е, ама то минаха две седмици вече и семената сигурно са изгнили. При нас нощните т падат много, защото е към планината.
За пореден път търпя неуспех с тези семена. Явно не правя нещо като хората и трябва само готов разсад да садя.

# 689
Нищо не ми е поникнало от репи, моркови, салати, спанак, червено цвекло. Сега пък ми казаха, че трябвало да ги завия с найлон след засяването. Е, ама то минаха две седмици вече и семената сигурно са изгнили. При нас нощните т падат много, защото е към планината.
Почакай малко, нощите са студени и не никнат така бързо. Моите моркови и репи поникнаха, но това стана за около 2.5-3 седмици. Салатите - семената и растенията, успешно презимуват, така че е изключено да изгният поради дълго стоене във влажна и студена земя.

Аз направих голяма глупост - засадих в кофички семена от тиквички и краставици, но забравих да надпиша кофичките. В момента са поникнали семената от всички кофички, но не намирам разлика между растенията.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт