Мариновано брюкселско зеле.

  • 2 783
  • 5
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 7 874

Тази рецепта, както и много други е моя импровизация, по нечия идея. Някъде в интернета срещнах питане дали някой е консервирал брюкселско зеле. Май тогава никой не отговори, пък аз реших да експериментирам. И понеже мен пък в зимнината ме няма никакъв (аз там съм общ работник) се наложи да се обърна за помощ към другия по-голям от мен майстор-готвач, а именно моята съпруга. След кратко обсъждане, решихме първата партида да я направим по метода на маринованите краставички (вероятно следващата ще е по метода на киселите краставички или суровата туршия).

Разбира се вие пък имате пълната възможност да експериментирате с всяка ваша любима рецепта. Лично аз обаче не бих изпробвал рецепта, която изисква дълга термична обработка, поради простата причина, че нямам идея как ще реагира брюкселското зеле и още по-точно каква консистенция ще придобие например след варене.

Предупреждавам, че това е експеримент и ние дори още не сме ги опитали. Така, че оставам на вас да прецените дали ще правите тази рецепта.

Ако ви интересуват подробности, как точно я приготвихме ние, може да прочетете от тук!

# 1
  • Мнения: 25 609
Сигурно ще се получи. Да не забравиш да пишеш после, когато го опитате.  Simple Smile
Майка ми беше слагала една година в царската туршия и брюкселски зеленца - вкусни бяха, на мен ми хареса.

# 2
  • Мнения: 99
Интересно, и как беше на вкус?

# 3
  • София
  • Мнения: 7 874
Интересно, и как беше на вкус?

Ами леко наподобява мариновано нормално зеле.

# 4
  • Мнения: 22 036
Брюкселското зеле ще понесе стерилизация или заливане с гореща марината. Аз го харесвам много, но има една по тръпчива жилка и не всеки го яде. Правя една салата с него, броколи и гъби. Леко задушавам брщкселското зеле, още по-леко броколите. Гъбите запържвам и обърквам всичко. Подправям с лимонов сок, копър и по желание, чесън. За мазнина ползвам маслото от гъбите. Понякога слагам и аспержи и/или артишок.

Може и да се стерилизира, ама ме мързи, а и цените са им еднакви през годината, та няма смисъл.

# 5
  • Мнения: 99
Ще опитам салатата, а маринованото в буркан ще пропусна... Най- много го харесвам брюкселското зеле варено на пара и след това със сметаново сосче с чер пипер.

Общи условия

Активация на акаунт