Нашето коте и гадния рак...

• 1 551
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте Simple Smile

Нашата Jolly е на 11 години и от около година двете и гърдички се превърнаха в ракови възли/топчета. Възлите бяха яркочервени и кървяха, страшно много се изплашихме, че сме закъснели да направим каквото и да е.  Знаете как е, ако имате коте или куче, те са членове на семейството ви. Обичате ги много, като дечица, даже и повече, защото те винаги си остават страшно зависими от вас и малки същества.

Само преди две седмици заведохме Jolly за преглед в клиника Ултравет във Варна. Бяхме ходили и преди няколко години там - да и отстранят мастен липом, отстрани на ребрата, и тогава всичко мина успешно. Взеха и кръв и определихме операция за остраняване на рака на 16 септември, тоест преди седмица и един ден.

На тази дата отидохме със свити стомаси, защото се оказа, че трябва да и отстранят цели четири гърдички и матката плюс яйчниците и тръбите. Ние бяхме против да и махнат вътрешните размножителни органи и жлезир но понеже тези хормони, които те отделят предизвикват рака, нямахме друг избор. Не искахме пак да я носим след година или две за другите гърдички, които са здрави.

Докато траеше операцията аз и мъжа ми бяхме като умрели. И двамата плакаме в къщи, не ми се ядеше, не можех да работя, нищо. Знаете как е - цялата къща ни се стори празна, пуста, черна, защото го нямаше онова любимо, малко, палаво същество за което толкова се бяхме грижили.

Но дойде 2:30 следобед и ни се обадиха от Ултравет с новина, която ме направи много щастлива.Операцията беше минала успешно!!! Пак плакахме с мъжа ми, този път от щастие и облекчение. Отидохме да я видим в клиниката - беше сложена в чиста клетка с водичка и храна и тоалетна, и беше в съзнание, и макар че беше току що излязла от операция ни позна и ни близна по ръцете. Операцията е била много тежка - шева започваше от едната и подмишница и стига почти до дупенцето на Jolly по протежение на целия корем. Много са рязали от нея.

Но д-р Венцислав Тодоров и неговият екип са изключителни професионалисти(да си призная отначало не вярвах). Оставихме Jolly при тях в клиниката им за три дни, за да и дават антибиотици и чистят раната и както трябва. Всеки ден ходихме да я посещаваме и всеки път д-р Венцислав Тодоров ни посрещаше много любезно и с внимание, а Jolly се възстановяваше добре - първо кожата и на корема около операцията бе мораво-синя, после придобиваше все по здравословен оттенък. Тя започна и да хапва и да пие вода, за което треперех през цялото време, дали ще го направи, защото е сигурен знак, че се възстановява.

Утре ще махат конците на Jolly. В къщи тя разцъфтя и се възстанови много по-бързо - кожата и вече е само розова и това за седмица и един ден от операцията. Вече скача от легла и маси, играе си с играчките си, недоволства когато не получи храната си по-рано от предвиденото време:) разбирайте иска си закуската в три сутринта например, вместо в шест. Simple Smile И всичко това благодарение на Ултравет и страхотните лекари там! Тя ще живее по-дълго, защото рака няма да се появи отново. Иначе и оставаше година, най-много две.

Ето снимка на Jolly от днес–операцията изобщо не изглежда страшна вече:

Благодаря, че прочетохте историята ми! Ще се радвам, ако споделите как е при вас, имате ли такива операции, предстоят ли ви?

# 1
Прекрасно коте си имате Heart Eyes Heart Eyes Да ви е живо и здраво и много игриво. Много се радвам, че всичко е минало успешно. Наистина са като дечица.

# 2
Ето затова като си вземеш женска котка, трябва още отначало да я стерилизираш, защото хормоните, които предизвикват еструс, докарват рак след време.

При нашата котка рак се появи пак около 11г., оперирахме я един път, появи се пак на 13-14, втора операця, но трета вече нямаше. Да се надяваме, че при вас като са махнали хормоналния източник, може да се задържат нещата, но за съжаление винаги има риск. Засега гледайте животното да се възстанови и да си живее щастливо колкото години има.

И не, котките не са като дечица. Не и след като имаш деца- след това са си просто животни, с животинска съдба. Ние трябва да се грижим за тях.

Отговорно е котките да се стерилизират рано, иначе имат здравни проблеми, и мъжки, и женски.

# 3
Котката ви е на 11 години, с рак, и вие сте били против да я кастрират?!  ooooh!

# 4
Типично е за България, хората не знаят и смятат, че е "жестоко" животното да няма хормони- а то обратното е жестоко, да се разгонва и да не ражда.

Да не говорим колко хора си скъсяват живота на котараците, като не ги кастрират и накрая хайванчето получава запушване или инфекция и умира в мъки. Ама- да си бъдело "мъж"...

# 5
Котаракът ми е кастриран. Но държа да уточня, че запушване при котараците не се получава от това, че не е кастриран. Това твърдение е абсолютно манипулативно.

# 6
Основната идея на новорегистрираната авторка не е ли реклама на клиниката, а не дискусия за кастрацията?

# 7
Ми така като е тръгнало, може изобщо и да няма котка...

То тука е имало фалшиви близначета, колко му е да фалшифицираш котка.

# 8
Прекрасно коте си имате Heart Eyes Heart Eyes Да ви е живо и здраво и много игриво. Много се радвам, че всичко е минало успешно. Наистина са като дечица.

Много благодаря за милите думи! Simple Smile Да ви се връща стократно здравето и щастието!

The Siren of Titan, радвам се, че при вас всичко е минало успешно. Абсолютно си права, че е наша отговорността за здравето на всяко живо същество - коте или куче или папагал, което отглеждаме.

Котката ви е на 11 години, с рак, и вие сте били против да я кастрират?!  ooooh!
Струваше ни се жестокост да я оперираме, когато още нямаше никакъв рак. Това е първото ни коте и не знаехме как да постъпим преди години. Сега вече знаем, и за огромно съжаление не може да върнем времето назад. Обвиняваме само себе си разбира се. Винаги сме се грижили много за Jolly, но в най-важната грижа се провалихме.
Когато видяхме рака, тогава направихме операцията. А преди две години правихме друга операция за липом, и ни беше страх да правим две операции толкова близо една до друга.

Но повтарям, вината е наша.

Основната идея на новорегистрираната авторка не е ли реклама на клиниката, а не дискусия за кастрацията?

Изобщо не е вярно това. Готова съм да дискутирам кастрацията и ползите от нея с всеки, който пише тук. Но също и съм ужасно благодарна, че спасиха навреме Jolly - това е, просто една нормална човешка благодарност. Аз благодаря и когато ми донесът порциите с ястия в ресторанта, защото оценявам човешкия труд и усилия.

Общи условия

Активация на акаунт