Коледа 2015 - 1

  • 107 073
  • 861
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 8 392
Лулумба, провери за дивеч в Метро или някоя дивечовъдна станция ( би трябвало да продават отстреляния дивеч). И провери още сега, защото сега е брачния период и времето за отстрел.  Peace

# 61
  • Мнения: 8 392
Днес направих мъфините по рецептата на Наталина. Станаха превъзходни, мекички, ухаещи на Коледа. Благодаря, Наталина за рецептата.  Hug
Аз нямах прясно мляко и сложих същото количество вода, увеличих киселото мляко с една лъжица, сложих равни количества кафява и бяла захар, 100 гр. типово брашно и 200гр. бяло. Препоръчвам ги, на мен са ми вече в любими. Peace

# 62
  • Мнения: 180
Привет!
Очертава ми се една много приятна репетиция за правене на сладки - синът ми другата седмица има рожден ден и пожела да черпи класа с домашни сладки.
Мисля да направя няколко вида и да ги опаковам в малки торбички.
Засега сме избрали линцери и двойно шоколадови напукани сладки.
Приемам предложения за други подходящи  Hug

# 63
  • Мнения: 814
Мацки,привет.Аз да Ви питам дали според вас бонбоните Ладу са подходящи за Коледа?

# 64
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Днес направих мъфините по рецептата на Наталина. Станаха превъзходни, мекички, ухаещи на Коледа. Благодаря, Наталина за рецептата.  Hug
Аз нямах прясно мляко и сложих същото количество вода, увеличих киселото мляко с една лъжица, сложих равни количества кафява и бяла захар, 100 гр. типово брашно и 200гр. бяло. Препоръчвам ги, на мен са ми вече в любими. Peace

Fortuna, радвам се, че са се харесали!  Hug Аз тези дни пак ще ги правя. Аз забравих да пиша, че може да се направят и като сладкиш в тавичка (без да се слага скадкото) и след изпичането и изстиването на сладкиша, да се разреже на две и да се намаже със сладкото или нутела.

# 65
  • На брега на реката
  • Мнения: 4 361
Виж, заради сладкото хич не ги загледах...но сега като спомена Нутелата, директно се връщам и записвам рецептата  Mr. Green

# 66
  • Мнения: 8 392
Виж, заради сладкото хич не ги загледах...но сега като спомена Нутелата, директно се връщам и записвам рецептата  Mr. Green
Аз не сложих сладко, защото бързах, пак станаха разкошни. Peace Малката щерка ги хареса много, хубави са и на следващия ден.

# 67
  • Мнения: 660
Не мога да изпусна коледната тема. Simple Smile И без това от Коледа на Коледа успявам да влизам тук... с удоволствие ще гледам красотите, които творим и тази година Simple Smile

Наталина, благодаря за полезната нова тема.

# 68
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 3 939
Мен ми се върти в главата едно еленско в червено вино и фазан, ама дали ще открия матриал за целта. Thinking
lulmba, на еленското му мяташ един сос Grand Veneur (на базата на подправки, червено вино и коняк, ако не ме лъже паметта) и си традиционна отвсякъде  Grinning. Мисля, че в Метро има разни дивечи.
За дребните сладки мадлените са идея, както каза Наталина, може да им нагласиш ароматите за нещо по-коледно, но имай предвид, че не издържат дълго съхранение (скромният ми опит е, че след 3-4 дни, дори и в херметично затворена кутия, поизсъхват).
В блога имам няколко рецепти за френски дребни сладки, които могат да се направят и малко преди коледа - лекерли, едни с мак и портокал. Ако искаш, имам и книга с дребни коледни сладки от Елзас, мога да погледна за някоя рецепта (френски четеш ли?).

Мацки,привет.Аз да Ви питам дали според вас бонбоните Ладу са подходящи за Коледа?
Ако имаш предвид индийските (напр. бесан ладу), за мен лично не са много коледни. Вярно, водят се празнични (правят се например за Дивали), но някак си не ги виждам на коледната трапеза  Peace.

# 69
  • Мнения: 3 449
Направих мъфините на Наталина.Половината с кафяв шоколад.другите с бял.Отгоре ги топих в ганаш.Просто фантазия  Heart Eyes.Благодаря ти за рецептата  Hug

# 70
  • Мнения: 1 080
На мен тази рецепта ми се струва доста коледна, но ще я опитам утре, че днес нямам мас. Копирам я от една група от ФБ и не знам ако я пусна като линк дали ще се вижда. Ако авторката си я познае, да пише Simple Smile

Пурички / Валя /
2 ч.ч мас - разтопена
1 ч.ч кисело мляко
1 равна супена лъж. сода
2 ванилии
Брашно за по – твърдо тесто
Сладко или мармалад за намазване
Пудра захар за овалване

Замесваме тестото – аз бъркам всичко с миксер и доомесвам накрая.
Оставяме тестото за половин час да почине.
Разделям тестото на 3 части за да се точи по – лесно.
Разточвам на тънка кора – колкото по тънко толкова по добре.
Намазвам със сладкото и режа на ленти с ширина около 5 см.
Навивам на рулце около 4 пъти и отрязвам.
Ако тестото ви лепне по плота, значи иска още брашно, добавяйте.
Важното е да не стане ронливо и да не може да се точи.
Фурната ми е предварително затоплена на 200 градуса.
В намазнена тава поставям пуричките на разстояние, да не залепват.
Пека до зачервяване и ведната още топли овалвам в пудра захар.
Слагам в купа захарта, пущам по 5 – 6 и овалвам.

# 71
  • Мнения: 3
Здравейте момичета,от 2008г Ви гледам и почти  няма сладки които не съм правила.Обожавам Коледната тема и искренно Ви се възхищавам.Най-сетне се престраших да ви пиша и да ви покажя сладките от 2014г.С удоволствие ще Ви следя .

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.951797821511773.107374 … 968385&type=3

# 72
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Много хубави сладки. Това бисквитено руло със сухо мляко ли е?
https://www.facebook.com/ApetitnaStranicka/photos/a.951797821511 … ype=3&theater

# 73
  • Мнения: 814
И мен ме интересува бисквитеното руло и ако може рецептата.  bouquet

# 74
  • Мнения: 180
Paskalina, много красиви сладки  Hug
И аз се нареждам за рецепта за рулото.
От събота правя сладки за рождения ден на хлапето, все изпитани неща, които винаги приготвям за Коледа - линцери, маслени снежни топчета, забравени сладки, бонбони Рафаело, шоколадови сладки с фъстъчено масло, меденките на Ванчето и меденките на Джемма, двойно шоколадови напукани сладки... Добре се развихрих, сега по-спокойно ще чакам началото на декември и голямото сладкоправене  Laughing
Докато ровех из нета, попаднах на тази рецепта
Скрит текст:
" Приятелски писма "

   1 ч.ч. мас
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 пакетче амонячна сода
2 броя яйца
брашно за меко тесто
мармалад за пълнеж
1 ч.ч. цели орехови ядки

   Замесете меко тесто от изброените продукти. Оставете го за малко в хладилника. После го разделете на две части. Разточвате първата на кора с дебелина около 1/2 см. Нарежете я на квадрати със страна около 5-6 см. В средата на всяко квадратче слагате от плънката, събирате четирите краища на квадратчето и притискате плътно с една орехова ядка, потопена в малко разбит белтък, за да се залепи. Слагате готовите "писма" в намазана тава и печете във фурната на 200 градуса докато порозовеят-пекат се много бързо, затова трябва да се внимава да не се изгорят. Изваждате ги от фурната и веднага ги поръсвате обелно с пудра захар.
Някой правил ли ги е и дали издържат повече време?

Общи условия

Активация на акаунт