ТУЕС - 8 тема

• 121 129
  • 744
  •   1
Отговори
# 465
  • sofia
Синът ми не кандидатства Simple Smile ( завърши ТУЕС миналата година ). Просто отиде и си подаде документите в ТУ. Приеха го по специалността,която искаше.

Кандидатствал е , не е държал изпит . Влезнал е с матурата си. Чудесно а каква специалност учи?

# 466
  • Sofia
Синът ми не кандидатства Simple Smile ( завърши ТУЕС миналата година ). Просто отиде и си подаде документите в ТУ. Приеха го по специалността,която искаше.

Кандидатствал е , не е държал изпит . Влезнал е с матурата си. Чудесно а каква специалност учи?
Именно,това се опитах да кажа-само се подават документите и те си ги класират служебно. Сега не знам дали с матурата или с резултата от Сиско състезанието са го класирали.
Вече не е в ТУ Simple Smile . защото  те нямат задочна форма на обучение за първите два курса.а той започна работа по специалността .

# 467
  • sofia
Успех, пожелавам. Мнението ми е че това  което научиха нашите деца от ТУЕС  е много , лично сина ми не научи нещо повече  в ТУ. Просто не му се учеше много в училището за да вземе по висока диплома и да иде в чужбина , но тогава не слушаше какво му се говори.  Сега другия ми син който е 7 клас иска и той там . А з не съм много за него , защото имам поглед и то голям върху училището , но желанието му е голямо.

# 468
  • Sofia
 Да,затова и ние решихме,че работейки ще се развие и научи доста повече,отколкото учейки в ТУ.
Не  спирайте  малкия,щом има желание Simple Smile Аз съм доволна в крайна сметка от училището....доста време беше мъглата и неученето, но го посъбудиха Simple Smile по някое време  и наистина овладя професия, която сега му харесва и с огромно желание работи и надявам се - развива и надгражда . Успех ви пожелавам !

# 469
  • София
Здравейте,
дойде втори срок на 9 клас , та да питам - някой от горните класове да продава учебниците
   Полупроводникови прибори на Доневска и
   Полупроводникова техника на Атанас Шишков?
Видях се в чудо, дори и в издателството няма и отдавна не са пускани за печат.

# 470
# 471
# 472
Мами, забравяте, че от тази година втората матура е дипломната работа. Няма искам, няма не искам. Това според мен е най-голямото прецакване на туесарите, както и на още няколко добри техникуми в страната. Първо, защото не може да променят правилата на третата година от влизането в това училище, второ в нито един университет в Европа не ги интересува дипломната работа, а искат втората матура да е математика или друга наука, ако се кандидатства за специалност различна от техническа. Мисля, че по този начин НАШИТЕ ДОБРИ университети си подсигуриха добри кадри. Много отдавна се каня да повдигна тази тема, защото не виждам да се коментира този въпрос никъде по форумите. Миналата година МЕЖДУ ДРУГОТО това го споменаха на една родителска среща и толкова. Оставам с впечатлението, че никой не разбра, че това всъщност е "отрязване на крилцата". Дано да греша! Маля Ви за Вашето мнение! Синът ми е в 11клас, СП и не иска да учи в БГ, още повече не желае да се занимава точно с програмиране. Като се разрових в европейските университети ми се дорева.

# 473
Мами, забравяте, че от тази година втората матура е дипломната работа. Няма искам, няма не искам. Това според мен е най-голямото прецакване на туесарите, както и на още няколко добри техникуми в страната. Първо, защото не може да променят правилата на третата година от влизането в това училище, второ в нито един университет в Европа не ги интересува дипломната работа, а искат втората матура да е математика или друга наука, ако се кандидатства за специалност различна от техническа. Мисля, че по този начин НАШИТЕ ДОБРИ университети си подсигуриха добри кадри. Много отдавна се каня да повдигна тази тема, защото не виждам да се коментира този въпрос никъде по форумите. Миналата година МЕЖДУ ДРУГОТО това го споменаха на една родителска среща и толкова. Оставам с впечатлението, че никой не разбра, че това всъщност е "отрязване на крилцата". Дано да греша! Маля Ви за Вашето мнение!
Мнението на ЗПУО, което между другото е коментирано в този форум още миналата година..
§ 24. (1) Учениците, които през учебната 2016 – 2017 г. постъпват в І и в V клас, учениците, които през учебната 2017 – 2018 г., учебната 2018 – 2019 г. и учебната 2019 – 2020 г. постъпват в І, в V и в VІІІ клас, както и учениците, които през учебната 2020 – 2021 г. постъпват в VІІІ клас, се обучават по училищни учебни планове и учебни програми, утвърдени при условията и по реда на този закон.
(2) През учебните години по ал. 1 учениците, извън посочените в ал. 1, се обучават и завършват обучението по училищни учебни планове и учебни програми, утвърдени при условията и по реда на отменените Закон за народната просвета и Закон за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план. Училищните учебни планове на учениците, които се обучават за придобиване на професионално образование, се
изменят, като учебното време за учебните предмети от професионална подготовка в ХІ и ХІІ клас се разпределя само в годишен брой часове.
(6) Учениците по ал. 2, които се обучават за придобиване на професионално образование, по тяхно желание може да не полагат втория държавен зрелостен изпит по чл. 24, ал. 3 от отменения Закон за народната просвета, а вместо него в дипломата за средно образование в графата за положен втори държавен зрелостен изпит се вписва средноаритметичната оценка от оценките от държавните изпити за придобиване на професионална квалификация.
...
Чл. 135. (1) По свое желание зрелостникът може да положи и до два допълнителни държавни зрелостни изпита по избрани от него учебни предмети измежду учебните предмети Български език и литература, Чужд език – английски, френски, немски, италиански, испански или руски, Математика, Информационни технологии, Физика и астрономия, Биология и здравно образование, Химия и опазване на околната среда, История и цивилизации, География и икономика и Философия.

# 474
До тази година, ако не се защити дипломната работа се взимаше диплома за средно образование, но без степен на квалификация, от сега нататък така ли ще е? До колкото разбрах без защитена дипломна работа няма да има диплома за средно образования. Иначе може да се явяват на матури, които им трябват за кандидатстване в дадени университети. Много ще е добре, ако грешно съм разбрала.

# 475
Здравейте, в посочения линк пише, че учебника е изчерпан. Присъединявам се към молбата на , Nadine ако някой от по горните курсове продава учебник, бих искала да го закупя или преснимам.

# 476
  • София
И аз търся още Полупроводниковите прибори- другия го закупих. Не зная на Славейков дали няма да има ...

# 477
И аз търся още Полупроводниковите прибори- другия го закупих. Не зная на Славейков дали няма да има ...
.       Не е наличен на Славейков....

# 478
Имаме "Полупроводникови прибори" с твърди корици, но е доста разпадащ се.

# 479
  • София
Ако не ви трябва , бих искала да го купя

Общи условия

Активация на акаунт