Завиждате ли на богатите?

• 70 738
  • 1 310
  •   1
Отговори
# 60
  • зад кестените
Бедният човек( но наистина бедния) е болен, мислите му са заети да мисли откъде да вземе някой лев за храна или лекарства. Мисли как да купи здрави обувки на детето, да му купи някоя прилична дрешка, за уроци или платени курсове забравяме, за почивка забравяме. Моля те! Какво му е хубавото!!!! Няма как да прави каквото си иска и когато си иска, защото трябва да бъхти здраво за насъщния и като си вземе заплатката и разплати сметките и му се доревава, защото нищо не му е останало. Стига утопии! Да си беден е гадно! Искам да съм богата. Искам да не се притеснявам дали мога да си позволя да седна на обяд и да си поръчам каквото ми се яде в момента, искам да си карам колата без да ми пука, че горивото е поскъпнало, искам вкъщи да ми е топло, въпреки, че сметката за ток е огромна и т.н.

Каза го много точно!

# 61
Няма щастлив богат. Богатството дава, но взима повече. От бедния никой не взима, той има повече шансове да бъде щастлив, защото може да "прави каквото си иска",  по всяко време. Богатия не може.
От къде тази категоричност?
Познавам достатъчно щастливи, богати и успешни хора.
И не им завиждам-възхищавам им се.

# 62
  • Варна
Завиждам разбира се на богатите. Искам като нормален човек да живея, но с тези доходи за момента няма да ми се получи

Последна редакция: пн, 28 сеп 2015, 09:00 от bubanka

# 63
Цитат
Искам да съм богата. Искам да не се притеснявам дали мога да си позволя да седна на обяд и да си поръчам каквото ми се яде в момента, искам да си карам колата без да ми пука, че горивото е поскъпнало, искам вкъщи да ми е топло, въпреки, че сметката за ток е огромна и т.н.

Това означава да можеш да си покриваш елементарните, битови нужди - сметки, храна, гориво. Няма нищо общо с богатстввото.

Иначе не завиждам на богатите, радвам им се. Духа ми се повдига, когато общувам с успели, амбициозни, изобретателни хора, които имат идеи и ги осъществяват с размах. Общуването с тях разширява кръгозора ми и ме презарежда. Оставя у мен усещането, че всичко е възможно, а това запазва вкуса ми към живота.

# 64
Никой не пише за средната класа, а те според мен са най-щастливите. Вярно, че и у нас тази класа не е много стабилна, но пък имат достатъчно, за да живеят нормално и не чак толкова много, че да предизвикват зловредни коментари.  Mr. Green
А сега от любопитство. Как разбирате, че някой ви завижда? Недоумявам как във фейса на пръв поглед интелигентни хора, публикуват сентенции свързани със завистта, виждаш ли колко им били завиждали другите, ама на тях не им дремело.
Признавам, че никога не ми е и хрумвало, че някой ми завижда за нещо.

И кои са богати, колко са богати, материално ли са богати или крият някакво богатство на недостъпни за човешко око места?

# 65
Не знам, вероятно дефиницията за щастие за всеки е различна.  За мен е =на свобода.
При  всички положения ми е интересно да разбера как разбират щастието  съфорумките.
 Въпросът е дасе намери баланс между двете. Аз някак съм стигнала до извода, че ако имам пари, няма време да ги харча, а ако имам време, парите започват да куцат.
А, е за това става въпрос. Когато работиш но трупаш, но не харчиш, то все е едно нямаш. И аз така все гледам да намеря средата. Да печеля добре, но и да харча. Иначе богатите са ми любимци, аз винаги ще предпочитам богатство, пред бедност. Да не говорим, че бедността е майка на всички пороци. Най - големият бич на човечествеото, заедно с болестите.
Много хубава тема, радвам се, че я провокирах!

Цитат
Познавам достатъчно щастливи, богати и успешни хора.
И не им завиждам-възхищавам им се.

И аз като теб, същото.

Цитат
Иначе не завиждам на богатите, радвам им се. Духа ми се повдига, когато общувам с успели, амбициозни, изобретателни хора, които имат идеи и ги осъществяват с размах. Общуването с тях разширява кръгозора ми и ме презарежда. Оставя у мен усещането, че всичко е възможно, а това запазва вкуса ми към живота.
+1

# 66
"А сега от любопитство. Как разбирате, че някой ви завижда? "
Добра интуиция. Част от "щастието" е да се обградиш и общуваш само с хора, които са стойностни за теб.
А иначе -личи си, веднага когато де завърти интрига. Идея си нямаш колко изобретателни са завистливите и лоши хора.

# 67
Никой обаче така и не даде дефиниция за "богат". По някои дефиниции съм богата, по други направо ме ожалват като парцаливка. Дайте поне ниво на доходи за България, над което се водиш богат.

Има разлика между независимо богати и печелещи в момента много, хванали гребена на вълната.

Има разлика между богати, но дискретни и такива с хилиардерски манталитет, които харчат за видими неща и за пред хората.

Има разлика между работещи заможни и такива, дето имат fuck-you-money.

Има разлика между стабилно богати и такива, които днес правят удар, утре на хартия губят 75%. В един момент може да се окаже, че ако имаш двор и животни, ще си по-богат от хедж фонд мениджър при разпад на цивилизацията.

Има разлика между човек, който има много disposable income и човек, който има активи. Има и разлика между хора, които придобиват наистина скъпи неща и такива, които имат много лайфстайл луксове.

А има и хора, които просто имат вкус и домът им изглежда стилно, ама само да не трябва да извадят пари за нещо.

# 68
  • София
има една американска дефиниция за богат - ако могат две поколения след теб да подържат стандарт без да работят .

# 69
Тази дефиниция е безсмислена. Ако говорим за количество пари, то днес може да изчислиш, че с твоите пари ще живеят 2 поколения, а утре със същите пари да не може да си купиш и гащи.

Обратно, ако едно семейство има земя и ноу-хау, на практика може да просъществува и 10 поколения, ако не се случи война, местене или просто родът да деградира. Но това вече не са "богати", това е аристокрация. Те може да нямат толкова кеш, но имат ресурси, които могат да поддържат живота.

Да не говорим, че днес някои неща стават все по-евтини, така че като способност за покупка на продукти сме супер богати- още днес мога да си взема 2 йоники и 2 касетофона (ако има касети още де...), обаче това не ни прави богати.

Това, което много ме дразни: жените на богати мъже, които се държат така, все едно имат заслуга. А не са нито умни, нито креативни, но някак се опитват да драпат за същото уважение, както и мъжа.

# 70
  • Пловдив
Цитат
На мен ми стига да съм здрава и щастлива... и близките ми... достатъчно за нормален живот...
Аха, и на мен така.
Въпросът е, че ако случайно ти или близките ти се окажете недотам здрави, може да е от решаващо значение колко сте богати. За съжаление. И не само у нас, макар че държавата има значение.
Ето за това им завиждам, защото са едно богатство напред, ако, недай боже, се наложи в такива случаи.
Иначе розова вана и забравих какво още не са ми притрябвали.
Не съм чела повечето други отговори, може да е споменато нещо подобно.

# 71
  • through the wormhole
Завиждам и още как! Ако пък са и слаби-хептен! Mr. Green

# 72
Не е сигурно, че с повече пари ще си купиш по-добро лечение.

Наскоро четой статия за лекарство, което лекува много ефективно хеп. C. Обаче там е работата: ако си достатъчно богат, вероятността да се заразиш с тази болест е много ниска; ако си изпаднал наркоман, никакви пари няма да те спасят. Лечението не е безкрайно скъпо: $84,000.

А какво ще кажете за оня умник, който купил патент за евтино лекарство и му увеличил цената 50 пъти?

# 73
  • Пловдив
Как не се сетих, че не било сигурно! Wink
Не е сигурно, но е доста вероятно и това май не е без значение.
Също така е доста по-несигурно и дали купеното по-добро лечение изобщо ще може да те излекува или подобри значително, щото медицината и тя никак не е всесилна, ма някак си, не знам защо, пак е за предпочитане да си богат, ако ти се налага да се лекуваш.

Иначе и аз, и Полина писахме, че ни стига да сме здрави и щастливи.

За оня с патента, за когото нищо не знам, няма какво да кажа, освен че ако наистина има такава история (някой път са компютри и компоти), значи не е луд който яде баницата.

# 74
Иначе и аз, и Полина писахме, че ни стига да сме здрави и щастливи.
Това наистина е богатство - здрав и щастлив, а и за него не може да се завижда, просто се радваш на такива хора.

Общи условия

Активация на акаунт