Завиждате ли на богатите?

• 70 667
  • 1 310
  •   1
Отговори
# 600
Да, донякъде е лицемерна. Аз си признавам, че съм от "цветята в саксия", които са ги издържали по време на бакалавърската степен. Доста неща съм получила наготово.

Обаче съм забелязала, че точно тия, които са почнали от нулата, като че ли нямат лимит на желанията и изкачването в богатството. Обратно, за такива като мен, които са имали достатъчно, като че ли не изпитваме нужда да се борим за "много повече от достатъчно". Не, не съм била гладна никога. Имам такава основа, че най-верятно винаги ще имам достатъчно.

Но и едва ли бих си посветила живота на това да се радвам, че съм надградила подовете си от турски травертин на карарски мрамор.

В крайна сметка най-луксозната стока е да може да се занимаваш с философия, а аз го правя. Тоест пирамидата на Маслоу в един момент става "пясъчен часовник"- не всички нива са задължителни. Има хора, които постигат усещане за себереализация и без социално приемане. Има такива, които постигат усещане дори за трансценденталност и като са гладни и на студено. А някои- дори когато животът им е заплашен.

# 601
Сирена, аз, ако имам твоето слово и знания, бих написала книга. Току виж си станала милионерка с лекота.

Не виждам нищо лошо човек да се радва на материалните доказателства на успеха си. Все пак в такъв свят живеем. Но наистина според мен най - голямото постижение е, ако богатият е и свободен. Честно казано, не познавам такива хора. Всъщност се сещам за двама, но те са наследници и се мотат и на четисет по цял ден я в университет, я на Мадагаскар. Сигурно и това не е лошо, де.

Последна редакция: вт, 06 окт 2015, 10:26 от Ли Лу

# 602
Да, донякъде е лицемерна. Аз си признавам, че съм от "цветята в саксия", които са ги издържали по време на бакалавърската степен. Доста неща съм получила наготово.

Обаче съм забелязала, че точно тия, които са почнали от нулата, като че ли нямат лимит на желанията и изкачването в богатството. Обратно, за такива като мен, които са имали достатъчно, като че ли не изпитваме нужда да се борим за "много повече от достатъчно". Не, не съм била гладна никога. Имам такава основа, че най-верятно винаги ще имам достатъчно.

Ти ме разбра какво съм писала  Peace за разлика от други Ами тези, които не са расли в саксия са по борбени .
Имат цел пред себе си и си я преследват без да изпадат в самосъжаления - трудно ми е , трудно ми е .
Ако един студент знае, че трябва да бачка яко за да си плати семестъра
много по трудно ще допусне да не си вземе изпитите .
Цени всяка стотинка и удовлетворението от постигнатато е по голямо и себеоценката нараства .
И абциите стават по големи  Grinning

# 603
Да бе, точно на салата и хляб я карат.
Факт. Ако си изял един вагон омари в един момент ти писва.

А черен хляб със салата и с малко сирене е най-добрата храна на света и за мен .  Heart Eyes
А така, Контеса, кажи им го Simple Smile

Не само ти писва, но и оценяваш, че простите и истински неща са най-ценни и сладки.
Освен това си даваш сметка какво и как трябва да ядеш.

Плюскането на всякаква, пък било и хай храна е присъщо на новобогаташите..Wink

# 604
А когато ти е дадено, също си борбен, защото усещаш, че има натиск и очаквания и не може да се изложиш. Че имаш основа зад гърба си и като минимум ще трябва някой ден поне да запазиш тая основа от разруха. Не знам дали някой е имал усещането, че не е евтино да си заможен. Нито е без изисквания и очаквания, ако някой те финансира да учиш.

# 605

Темата е супер лицемерна, защото не вярвам някой наистина да си мисли, че всички богати са нещастни и болни, а всички бедни богати и щастливи.

Всъщност точно бедните са нещастни и болни, което на всички ни е ясно.  Даже се чудя какво има да се открива топлата вода вече нам колко страници. 

# 606
Много зависи в какво общество и икономика ще си "беден".

# 607
 Не зависи чак толкова.  В никое общество не е добре да си беден без кавички. Даже и да си минималист и да си доволен от ограничено потребление, в един момент ще трябва да идеш на зъболекар, или да ходиш без някой зъб. Смешна е самата претенционзост на търсенето на доказателства колко е гадно да си богат.

Имам чувството, че в теми като тая винаги съфорумките почват да се изживяват като хайлайфната мацка от "Цитаделата", дето си поръчаше  минерална вода и салата в най-скъпия ресторант, сещате се.

Последна редакция: вт, 06 окт 2015, 10:37 от Iris04

# 608

Темата е супер лицемерна, защото не вярвам някой наистина да си мисли, че всички богати са нещастни и болни, а всички бедни богати и щастливи.

Всъщност точно бедните са нещастни и болни, което на всички ни е ясно.

Не на всички, някои смятат, че бедни и гладни хора, могат да се отдадат на себеусъвършенстване и да прекарват времето във философски размисли...

Дали всички гледани от мама и тати по време на следването, са признателни, едва ли... Имам в обкръжението си две "студентки" в Нов Български, едната право  учи, втора година, по 1700 лева на семестър плащат техните, а тя ходи до София веднъж! седмично, отличничка била...ще стане адвокатин. Дали е благодарна, че майка и и баща и бъхтят, за да е чедото добре и да вземе висшо? Ами ако е, много успешно го прикрива...
Няма абсолютни истини. Има много амбициозни хора с мая, които продължават да надстрояват наследеното, има други, които пропиляват до стотинка не изкараните с пот на чело пари. Има и такива тръгнали от под нулата, двигател им е желанието да се измъкнат и да променят нещата, но пък има и такива, които си остават в блатото, защото така са избрали и им остава да кълнат и пустосват първите.
С гаранция са измамници, или пък са си дали г*за под наем, няма как иначе да са успели, няма!

Най- трудно е да влезеш в чуждите обувки, да погледнеш през очите на другия, да излезеш от собствената си истина и да видиш, че има и друга гледна точка, не задължително по- правилна, или по- грешна, просто различна...

# 609
Сравнено с 2/3 от света всички тук сте богати бели жени с възможности, така че поспрете с глупостите Simple Smile

# 610
Не, има разлика. На село може да ти липсва кеш, но гладен не оставаш. Обаче "градските бедни"- тия, дето са дошли от село, плащат наем- те са зле.

А със сигурност има една прослойка, която на хартия изглежда добре, има пари, но въди доста цивилизационни болести.

# 611
Много малко са хората, които искрено се могат да се зарадват на чуждия успех .
Повечето гледат отгоре на повърхността - парите , удобствата ,
а какво му е коствало на този някой да постигне това изобщо не се задълбочават .

# 612
Повечето хора завиждат най-вече, ако видят някой, който е едновременно млад, здрав и богат.

Ако си сбръчкан дядо, ако ще да си милионер, малко хора ще ти завидят. Тоест малко биха си сменили мястото с теб, ако трябва и да са стари и амортизирани. Независимо от възможностите да си плащаш за лекари.

Виж ако си на 28, млад, силен, не толкова богат, но достатъчно като за активен живот, мацки, забавления...тогава е по-вероятно да си за завиждане. А и този вид богатство изглежда по-позитивно и жизнено.

Ако си много дърт и богат...хората виждат алчен змей, седнал върху съкровище, с което няма какво да прави.

# 613

Ако си много дърт и богат...хората виждат алчен змей, седнал върху съкровище, с което няма какво да прави.
Е. На него пък му завиждат другите дърти змейове, които вместо върху съкровище са седнали пред панелния блок в Люлин и броят дали ще им стигнат стотинките за пакет цигари...

# 614
Интересно, ако пред тях дойде Феята на невъзможните дилеми и им предложи 2 варианта:

1. Да си останат на същата възраст, но да са мултимилионери.
2. Да се събудят на 20 без пари-

Кой ли вариант ще изберат...

Общи условия

Активация на акаунт