На море в Гърция 2015 - VIII

• 99 402
  • 760
  •   1
Отговори
# 705
  • София
От Порто Псакудия ми върнаха оферта за началото на септември за апартамент за 4ма възрастни 70 евро на нощувка.

# 706
  • Във въображаемия ми свят
Здравейте, момичета,

Решили сме да почиваме това лято в Гърция през юли месец. Първо избрахме Тасос, но от прочетеното в темата, както и от отзиви на познати се отказахме. Насочихме се към Халкидики.
И сега колебанието ми е за кой точно ръкав. Чета от няколко дни и мненията са доста противоречиви. Познати препоръчаха Касандра. Не искаме луксозна all inclusive почивка и по цял ден да сме само в хотела, а по-скоро нормален хотел със закуска. Без да се обвързваме с изхранване, за да имаме възможност да обиколим острова. Важното за нас е да има хубав плаж, чиста вода, ресторантчета с вкусна храна и барове за по питие вечер. По принцип ни се искаше да посетим по-далечните и екзотични места в Гърция, но пътуваме от Бургас и само за пет дни не си заслужава.
От Booking сме избрали три хотела:

http://www.booking.com/hotel/gr/apollo-apartments-and-studios.bg.html

http://www.booking.com/hotel/gr/stamos-afitos.bg.html

http://www.booking.com/hotel/gr/akrogiali-boutique.bg.html

Двата хотела са в Афитос, а третият е в Полихроно.
Бил ли е някой от вас в тези хотели и какви са впечатленията? Може да препоръчате и други, както в Касандра, така и в Ситония?

Благодаря предварително за отделеното време bouquet

# 707
Бих избрала първия. Добър е, тих и има чудесна гледка. В Афитос ги знам и двата хотела. Селцето е най-хубавото на Касандра и изобщо на Халкидики (от гледна точка на автентичност, заведения, панорамни гледки, удоволствие да се разхождаш), но с плажа там е малко особено.
Ивицата не е първа хубост, става (различно добър е в различните си участъци, има и пясък, и камъни), но общо взето се слиза с кола - селото е построено високо на скала и плажът е долу в ниското. Може и пеша, но не е за всеки ден и не е супер приятно, особено с малки деца. Така де, живописната гледка си има и недостатъци Simple Smile

Хотелът в Полихроно изглежда много приятен, предполагам, че изключително високата оценка е заслужена. Няма гледка, но пък е близо до плажа. Полихроно е несравнимо по-тъпо село.

# 708
  • Във въображаемия ми свят
Бих избрала първия. Добър е, тих и има чудесна гледка. В Афитос ги знам и двата хотела. Селцето е най-хубавото на Касандра и изобщо на Халкидики (от гледна точка на автентичност, заведения, панорамни гледки, удоволствие да се разхождаш), но с плажа там е малко особено.
Ивицата не е първа хубост, става (различно добър е в различните си участъци, има и пясък, и камъни), но общо взето се слиза с кола - селото е построено високо на скала и плажът е долу в ниското. Може и пеша, но не е за всеки ден и не е супер приятно, особено с малки деца. Така де, живописната гледка си има и недостатъци Simple Smile

Хотелът в Полихроно изглежда много приятен, предполагам, че изключително високата оценка е заслужена. Няма гледка, но пък е близо до плажа. Полихроно е несравнимо по-тъпо село

Благодаря много за бързия отговор. И на мен лично най-много ми допада първият хотел. Ние ще сме четирима възрастни и идеята ни е да обикаляме с колата на различни плажове, а не да се задържаме на едно място по цял ден. Още ден, два ще разгледаме и мисля да резервираме.

# 709
  • София

Плажовете обаче са разпръснати из целия остров и ако искате да ги видите, трябва всеки ден да ходите на различен. Тюркоазените води са обикновено на плажове, които са от бели обли камъчета с големината на пъдпъдъчи яйца, а не е пясък.  Laughing На практика на Лефкада пясъчни плажове почти няма. Сещам се само за плажовете, които са около провлака, който свързва острова със сушата. Но там пък следобед обикновено започва да духа и е най-вече за скейтове. След земетресението Егремни вече го няма във вида, в който беше досега, а до останалите миниатюрни участъци не се знае дали ще има достъп. А и това не е плаж за всеки ден. Едва ли всеки ден ще слизате по 300-350 стъпала.  Wink Порто Кацики със своите 150 стъпала е по-лесен за достигане, но пък е на доста отдалечено място и най-вероятно също ще отидете само веднъж. Най-добре търси настаняване по-близо до Катизма или около столицата Лефкада, където островът е равнинен и пътищата не са планински. В Никиана сме отсядали и не беше зле като отправна точка. Живот има най-много в Лефкада и Нидри.

Vivi, Таня - благодаря много за споделената информация.  bouquet

В такъв случай да попитам - какво ще рече в близост Катизма, как се казва селцето/местността, как да търся хотели в букинга. Ако сме в столицата Лефкада, лесно ли ни е предвижването. Ще се радвам да препоръчате и други такива плажове, до които да можем да стигнем и да се насладим на кристалните води, ако са ви известни.  
Вие какво бихте ми препоръчали?
Още веднъж благодаря за отделеното време, дами!  Peace

# 710
  • София
fire_bow, аз съм писала за нашето пътуване до Лефкада - може да прочетеш в скрития текст тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=857400.msg31204233#msg31204233

Всъщност, за Лефкада е писано много в предишните теми. Използвай разширеното търсене - би трябвало да извадиш много постове.

Ние бяхме само за няколко дни на острова, не го познавам добре. Но определено мога да препоръчам плажа Агиофили - той ми беше в плановете преди да тръгнем.  Обаче се намира в южната част на острова и ще ви е далече, ако се настаните около Катизма и не ви се пътува много-много  - https://s.yimg.com/fz/api/res/1.2/_CFmt5TEPwG.A4xlkMwKfA--/YXBwa … mages/lef_map.jpg

Последна редакция: вт, 09 фев 2016, 18:54 от Vivi

# 711

Плажовете обаче са разпръснати из целия остров и ако искате да ги видите, трябва всеки ден да ходите на различен. Тюркоазените води са обикновено на плажове, които са от бели обли камъчета с големината на пъдпъдъчи яйца, а не е пясък.  Laughing На практика на Лефкада пясъчни плажове почти няма. Сещам се само за плажовете, които са около провлака, който свързва острова със сушата. Но там пък следобед обикновено започва да духа и е най-вече за скейтове. След земетресението Егремни вече го няма във вида, в който беше досега, а до останалите миниатюрни участъци не се знае дали ще има достъп. А и това не е плаж за всеки ден. Едва ли всеки ден ще слизате по 300-350 стъпала.  Wink Порто Кацики със своите 150 стъпала е по-лесен за достигане, но пък е на доста отдалечено място и най-вероятно също ще отидете само веднъж. Най-добре търси настаняване по-близо до Катизма или около столицата Лефкада, където островът е равнинен и пътищата не са планински. В Никиана сме отсядали и не беше зле като отправна точка. Живот има най-много в Лефкада и Нидри.

Vivi, Таня - благодаря много за споделената информация.  bouquet

В такъв случай да попитам - какво ще рече в близост Катизма, как се казва селцето/местността, как да търся хотели в букинга. Ако сме в столицата Лефкада, лесно ли ни е предвижването. Ще се радвам да препоръчате и други такива плажове, до които да можем да стигнем и да се насладим на кристалните води, ако са ви известни.  
Вие какво бихте ми препоръчали?
Още веднъж благодаря за отделеното време, дами!  Peace
Ето едно мое мнение от преди 2 години, когато изкарахме една незабравима почивка на Лефкада. Единствено незнам как стои въпросът с плажа Егремни - след последното земетресение в краа на миналата година, пишеше, че е разрушен, едва ли ще го възстановят бързо:

Е, завърнахме се успешно от страхотна почивка на Лефкада и Метеора.

Та, до острова са около 800 км.от София. Минава се през Солун, от там се хваща магистралата за Атина и на около 30 км от нея има отклонение за магистралата към Игуменица. Тази магистрала има над 60 тунела, най-дългият от които мисля, че беше около 4 км. img187 . По магистралата се кара до отбивката за град Йоанина и се хваща пътя за Превеза. Таксите по магистралите се плащан на тол такси и са около 9 евро общо в едната посока. След Йоанина, пътя се води "планински", но е доста широк и комфортен за пътуване. На град Превеза не се влиза в града, а се минава покрай него, където е се влиза в подводен тунел, дълъг около 3 км.- таксата там е 3 евро. Продължава се по пътя след тунела около 15 км и се стига до моста, свързващ острова със сушата - такси няма, като пътя влиза директно в главният град на острова - Лефкада. Общо пътя го взехме за 10 часа с два кратки почивки от по 15-20 мин. img182 . Понеже съм на пропан бутан и бях чел, че не на всяка бензиностанция в Гърция има, заредих до горе на Петрич. По магостралата за Игуменица има една единствена бензиностанция с пропан-бутан още в началото на AVIS ( мисля, че така се пишеше), след това има чак като се слезне от магистралата по пътя за Превеза. Цената беше около 0.87 евро/литър. На острова също има газ странции - в града Лефкада, в Нидри и във Василики - на друго място не успях да видя. Цената на острова е идентична - 0.89 евро. Впечетленията ми от гръцката газ са, че като заредих в БГ, все едно качих още 2 човека в колата - коренна разлика. smoke
 Самият остров е с обиколка от около 70 км. Големите градчета са изредените по-горе-Лефкада, Василики, Нирди, Сивота. Нашият хотел беше на западната част от острова точно над плажа Катизма - http://www.sunsetstudios.gr/, до селцето Агиос Никитас. Гледката от хотела беше страхотна - всяка вечер можеш да се наслаждаваш на залеза. Всички хубави и красиви плажове на острова са на западната част - Порто кацики (слиза се по 150), Егремни (слиза се по 350 стъпала), Катизма, Агиос Йоанис, Гяуа и т.н. Специфичното е, че повечето от плажовете са с много финни и приятни камънчета и малко пясък. Плажовете от западната част на острова са доста дълбоки - на метър влизане е около метър дълбочина - водата е кристално чиста (слива се с небето) и доста солена ( доста по-солена от Тасос). От селцето Атани и Калимаци (западната част) можете да си купите домашно направен Екстра вържин зехтин на цен аот 3-4 евро/литър, домашно направен мед на около 8 евро/ кг.
 Препоръчвам задължително да се отдели един ден за дневен круиз по съседните острови - Кефалония, Итака, Скорпио - цената е 15 евро и си заслужава - тръгва се в 10 ч. от Нидри и се прибира към 19ч. Корабчетата за круиз са 4, като за по-големите ( Нидри 1, Капитана и Македония палас), можете да си направите резервация на всеки един от по-големите плажове ( има хора, които предлагат) или от всеки пункт за немане на автомобил ( не е задължително да ходите специално до Нидри) за резервация. Поне при нас в тази цена се включваше и безплатно плажно парти на следващата вечер. Заведения и супермаркети има много и навсякъде - по-евтините супермаркети са в Лекфада. Цените иначе са напълно нормално ( в таверните по-ниски от тези на Халкидики) - вечеря за двама с бутилка вино от 20 до 30 евро ( салата+основно) и десерт от заведението cheers . За любителите на кайт сърфинга, това е дна страхотна дестинация - на плажа Агиос Йонис духа нон стоп и е много красиво. Не пропускайте да посетите и действащият манастир над град Лефкада - им астрахотна градина и се открива красива гледка.
За Метеора - останахме там една нощувка - в Каламбака. Пътя се отбива от магистралата и е на около 60 км. Отседнахме в хотел Sister Totti - прилично хотелче на прилична цена. Манастирите са много красиви - плаща се входна такса за всеки манастир от 3 евро/човек - общо са 6 манастира. Всички работят в събота и неделя, а през седмицата всеки ден почива по едн манастир. Впечетленията ми като цяло за Метеора са, че не бих бил път само за манастирите, но като вариант за разполовяване на пътя до някой от Йонийските острови, си заслужава.
 Със сигурност изпускам много неща, но ако има въпроси, ще пиша отново

# 712
  • в града на вечния купон
fire_bow, аз съм писала за нашето пътуване до Лефкада - може да прочетеш в скрития текст тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=857400.msg31204233#msg31204233

Всъщност, за Лефкада е писано много в предишните теми. Използвай разширеното търсене - би трябвало да извадиш много постове.

Ние бяхме само за няколко дни на острова, не го познавам добре. Но определено мога да препоръчам плажа Агиофили - той ми беше в плановете преди да тръгнем.  Обаче се намира в южната част на острова и ще ви е далече, ако се настаните около Катизма и не ви се пътува много-много  - https://search.yahoo.com/search?fr=mcafee&type=B211BG0D20140 … fkada+map+beaches
от линка в старата  тема си писала,че сте били  и на Кефалония -там отседнах те ли някъде  или сте направили  обиколка  само?

# 713
  • София
Ихаа, Salex_n2  - адски много благодаря, направо потънах в разказа ти и така ми се доходи, пък то след 8 месеца. От написаното от теб, ми се струва, че разположението ви е било доста добро. Лесно ли се предвижвахте до другите плажове. Далече ли е столицата Лефкада?
Хотелчето също изглежда доста добре и гледаката... ихаа!  #Crazy
Много, много благодаря!!

*Vivi  и на теб! С удоволствие прочетох за плажовете и таверните, а разказа ти за Егремни.... адски ме е яд, че няма да можем да се насладим на тази красота.

# 714
  • София
Радост Николова, тук съм писала за нашето пътуване до Кефалония - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=857400.msg31220686#msg31220686 . В скрития текст.

# 715
  • в града на вечния купон
Радост Николова, тук съм писала за нашето пътуване до Кефалония - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=857400.msg31220686#msg31220686 . В скрития текст.
Мерси  ще го прегледам  внимателно!

# 716
  • софия
Не е зле да погледате малко клипове от острова и да се ориентирате къде отивате. Малък е, но се пътува бавно. След ноемврийското земетресение пътят към един от плажовете е изцяло срутен - Гиалос. Пътят до Егремни подозирам също, самият Егремни я го оправи морето, я не.
Пътищата до желаните от вас плажове (те са и единствените, които си заслужават) са по принцип тесни, стръмни и завоести. Няма място според мен, на което да спите и да пътувате седем минути максимум. Че и да ви е удобно за разходки и други работи. По островите като цяло се пътува много с кола.
Освен ако не спите в Нидри, Никиана или подобните, в които пък е Китен здравей и плажовете са като блато.

# 717
Здравейте!
Може ли някой да ми даде повече информация за Неа Миханиона. Доколко е възможно да се ходи на плаж пеша. Или само с транспорт е възможно да се стигне до хубав плаж. Нещо, което трябва да се има предвид за това място?

# 718
  • София
А в цената има ли включена храна или е само нощувката?
Без храна. Нощувки + чадър и шезлонги на плажа.

# 719
Здравейте, момичета! Отдавна не съм писала, но имам нужда от помощ. Мой познат търси да наеме вила/ къща, нещо самостоятелно за юни, за 3 семейства, евентуално на Ситония. Нямам много време да ровя, ако някой може да ми помогне с ориентировъчни цени за периода или конкретна вила, ще съм благодарна!

Последна редакция: ср, 10 фев 2016, 17:35 от Zoι

Общи условия

Активация на акаунт