Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-6

• 104 357
  • 804
  •   1
Отговори
# 585

Еди, добре е, че уточнявааш.
Но я да погледнем от друг ъгъл. Щом много хора се заблуждават от рекламата, дали това не е заблуждаваща реклама (предлага се имот и НЕ пише, че се иска комисион).
Би било добре изискването за комисион да се вписва в рекламата!
[/quote]

Тоест под всяка обява да пише, че агенцията има комисионна?
Ами то се предполага, че щом е агенция има. Отделно като се обадиш по телефона ти казват. Пиша го, защото от време на време из форума някой се възмути, че трябва да плаща на агенцията, на която се е обадил Simple Smile

# 586

Скрит текст:
Но я да погледнем от друг ъгъл. Щом много хора се заблуждават от рекламата, дали това не е заблуждаваща реклама (предлага се имот и НЕ пише, че се иска комисион).

Да, според мене трябва.  По твоите думи "много хора" се заблуждават. За да сме точни комисион се иска само от частни лица (краен клиент). Не е толкова трудно (с копи-пейста  Simple Smile)
Ами то се предполага, че щом е агенция има. Принципно, в бизнеса предположенията са несериозна категория. От рекламата трябва да става ясно какво се рекламира и какво се плаща - само имот или имот + услуга.  Конкретно, При обаждане по обява много от клиентите НЕ предполагат правилото за двоен комисион, както брокерите настояват в случая.
Отделно като се обадиш по телефона ти казват. ОК, заблудата трае до обаждането по телефона. На пак за много хора е заблуда.
Пиша го, защото от време на време из форума някой се възмути, че трябва да плаща на агенцията, на която се е обадил Simple Smile
На едно мнение се. Не е трудно да се напише.   Peace

И да ти разкажа истинска история от зората на демокрацията (разговорът се водеше пред мене).
Гошко (името е сменено) е шеф на "Агенция Х" ООД (не е за имоти) и си мисли, че фирмата му вече е поне национално известна.
Та Гошко си търси да наеме нов офис и се обажда по обява на брокер. Представя се Аз съм Г от Агенция Х. Говорят си с брокерката за офиса и огледа и тя постоянно го нарича "колега". След уточняване на нещата, Гошко с нежен глас  пита "ама, ние къде сме били колеги - да не сте работили  в.....".
И настана суматоха. Брокерката избухна и между другите епитети го нарече и лъжец, който иска да спести комисона. А Гошко нежно отговаряше, че сигурно живее на друга планета щом не е чувала за Агенция Х.  Joy

Последна редакция: пт, 15 яну 2016, 15:53 от biborana

# 587
  • София
Ами то се предполага, че щом е агенция има. Отделно като се обадиш по телефона ти казват. Пиша го, защото от време на време из форума някой се възмути, че трябва да плаща на агенцията, на която се е обадил Simple Smile
[/quote]

Може и мен да визираш. Simple Smile
От чисто човешка гледна точка за мен действително 3-3,5% комисион са незаслужени за една реклама, която не е толкова скъпо струваща по сайтовете. А като се вземе и от двете страни... Shocked #Crazy

Каквото и да си говорим хората не вярват на Брокерите и ако има как биха ги избегнали, което за съжаление е трудно, защото са като "пиявици". Mr. Green  
Хората ги наемат за да избегнат изваждането на документи, изготвяне на предварителен договор и тн и изобщо за да се чувстват по-сигурни в неясна за тях материя, освен намирането на клиент. Не е сложно изобщо да си пуснеш обява и като някой позвъни да кажеш "ало" заповядайте в еди колко си часа.

Не се изготвя коректен договор м/у страните и Брокера е в по-изгодната позиция тъй като е само "посредник" пред закона, което се оказва златна услуга.

Брокерите като Томева в случая са бонус и даже голям късмет.

Дори тук в темата мненията ви се различават точно каква функция изпълнява Брокера. Как очаквате хората да не са заблудени?!
Не е редно тази професия да има толкова двуяки задължения.
Всичко, което пиша е личен опит. Нямаше агент, който на лична среща да не ме убеждава, че всичко е в негови ръце до изповядването на сделката. Като казвам ВСИЧКО имам предвид наистина всичко, дори дали юридически са изрядни документите.
Намери се и такъв човек, но минах през цели 9 фирми докато я открих. ooooh!

% за едно "ало" от моя страна и последващо набутване за гориво и време и насреща овча физиономия няма как да е заслужен.

# 588
  • Sofia
Като чета за тези комисионни и от двете страни по сделката направо се изумявам! Значи ще ми искат 3% само защото са ме завели до блока, в който се продава апартамента! ooooh! ooooh! ooooh! Абсурд! Нали си вземат комисионната от продавача или от купувача ако лично той ги е наел! Никога не бих дала едни 3-5 000 евро на такъв брокер! Сегашният ни апартамент сме купили директно от строител чрез негов брокер, но не сме платили и едни лев комисионна. Предстои да го продаваме и ако изобщо ползваме брокер изрично ще настоявам да не се взема комисионна и от купувачите, че те хората ще се откажат!
Леле, и си чудим защо хората се опитват по всякакъв начин да избегнат посредничество и не вярват на брокери!

# 589
  • София
Като чета за тези комисионни и от двете страни по сделката направо се изумявам! Значи ще ми искат 3% само защото са ме завели до блока, в който се продава апартамента! ooooh! ooooh! ooooh! Абсурд! Нали си вземат комисионната от продавача или от купувача ако лично той ги е наел! Никога не бих дала едни 3-5 000 евро на такъв брокер! Сегашният ни апартамент сме купили директно от строител чрез негов брокер, но не сме платили и едни лев комисионна. Предстои да го продаваме и ако изобщо ползваме брокер изрично ще настоявам да не се взема комисионна и от купувачите, че те хората ще се откажат!
Леле, и си чудим защо хората се опитват по всякакъв начин да избегнат посредничество и не вярват на брокери!

Laughing И те като се трогнат и те послушат!

Скрит текст:
п.с Ако го пуснеш като частно лице, ще ти звънят фирми и пак ще ти искат комисион.

# 590
Ние като купувахме си платихме на нашата брокерка, а продавача на неговата. И на мен ми се видя много толкова пари само за огледи, но тя си ги заслужи до последната стотинка. Сделката стана с 300 клизми, отделно обикаляше по институции с продавача да вадят документи, правеше неща които на практика не бяха нейна работа, само и само да стане сделката-определено си ги заслужи.
Когато беше изготвен предварителния договор 1во на нея и дадох да го прегледа, че като веща в бранша знае кое, какво и как.

# 591
  • Кралица-майка ВлъхоУсойница
Здравейте Hug
Чета ли чета и не мога да повярвам, Българския народ колко е зле. ooooh!
Значи така...когато Вие, които искате да не плащате комисион работите, трябва да Ви се плати за труда, но когато брокер работи за ВАС не е нужно да плащате и даже сте възмутени, сърдите се и обиждате.
Кой реши, че един брокер които си разбира от работата не може да балансира успешно между продавач и купувач??? Thinking Защо, понеже трябва да платите за услуга която Ви се извършва, трябва да омаловажавате работата на брокера и да подскачате за комисиона? Ми хайде свършете си работа сами и не се свързвайте с брокер и агенция. Но, не става нали? Друго си е брокер да Ви заведе до имота, пък Вие да се върнете да го прескачате. Mr. Green Само за обща информация...брокерът не гледа само да стане сделка, а и носи отговорност за нея. Всяка уважаваща себе си агенция работи професионално и изгражда име, а име не се гради с работа ''джаста-праста" Peace

Аз съм брокер от 19г и съм се задържала на пазара, изградила съм име и се гордея с това. Плащала съм си комисион на колеги когато са ми продавали лични имоти и не съм роптала, защото съм наясно каква точно е работата на брокера и не я омаловажавам. Като искате услуга ще си платите, всеки работи за заплата и безплатен обяд няма.

Възмутена съм от това което чета и мога само да кажа едно...
Ако има колеги брокери тук, дайте и ние да си направим една тема за некоректните клиенти които за съжаление са 70-80% от тези които се явяват на пазара!

Недейте да роптаете, че обявите са едни и същи...вместо това помислете защо е така? Може пък да няма предлагане и това да вдига цените на имотите. Но за това не е виновен брокера, а пазара като цяло.

Драги клиенти, не е лошо да свикнете с мисълта, че брокери има по цял свят и няма да ги затриете от тук. Само дето по света колегите са защитени от закон, а тук ВИЕ драги клиенти ни правите диви и щастливи и това е защото не НИЕ нараняваме ВАС, а ВИЕ наранявате НАС.
Ако имаше закон който да ни защити от ВАС нямаше да изписвате темата с тези нелепици и бла-блакане за платени комисиони. Щяхте да си плащате като попове и да си мълчите. Трудът е платена услуга, а не безплатна...нали така???

Извинете за обема, но просто не се въздържах bowuu
Няма да остана за да изпадам в полемики...имам огледи и трябва да работя, за да попадна на някой такъв като някои от Вас дето е решил, че няма да ми плати защото видите ли моята услуга е безплатна. Mr. Green

Последна редакция: пт, 15 яну 2016, 16:46 от НАРЦИС- Чумата a.k.a 50 ката Кукундрел

# 592
Защо да не може да си го продава без брокер? Има пълни права над продажбата, защото имотът си е неин. Може да си го напише и в обявата. Ако една агенция има ексклузивни права върху сделката, какво би следвало, ако друга агенция иска да се намеси? Би трябвало да е същото и когато сам продаваш и не искаш да ползваш брокерска услуга. Купувачът, ако иска да си води свой брокер.

# 593
Не винаги двата клиента са на един брокер, така че това с двойната комисионна по мои наблдюения рядко се получава.
Намирането на купувача/наемателя изобщо не се изчерпва само с "рекламата по сайтовете" Simple Smile Ако беше така нямаше да има агенции - щяха да съществуват само сайтове - пускаш обява и готово Simple Smile

# 594
  • София
Скрит текст:
Здравейте Hug
Значи така...когато Вие, които искате да не плащате комисион работите, трябва да Ви се плати за труда, но когато брокер работи за ВАС не е нужно да плащате и даже сте възмутени, сърдите се и обиждате.
Кой реши, че един брокер които си разбира от работата не може да балансира успешно между продавач и купувач??? Thinking Защо, понеже трябва да платите за услуга която Ви се извършва, трябва да омаловажавате работата на брокера и да подскачате за комисиона? Ми хайде свършете си работа сами и не се свързвайте с брокер и агенция. Но, не става нали? Друго си е брокер да Ви заведе до имота, пък Вие да се върнете да го прескачате. Mr. Green Само за обща информация...брокерът не гледа само да стане сделка, а и носи отговорност за нея. Всяка уважаваща себе си агенция работи професионално и изгражда име, а име не се гради с работа ''джаста-праста" Peace

Аз съм брокер от 19г и съм се задържала на пазара, изградила съм име и се гордея с това. Плащала съм си комисион на колеги когато са ми продавали лични имоти и не съм роптала, защото съм наясно каква точно е работата на брокера и не я омаловажавам. Като искате услуга ще си платите, всеки работи за заплата и безплатен обяд няма.

Ако има колеги брокери тук, дайте и ние да си направим една тема за некоректните клиенти които за съжаление са 70-80% от тези които се явяват на пазара!

Недейте да роптаете, че обявите са едни и същи...вместо това помислете защо е така? Може пък да няма предлагане и това да вдига цените на имотите. Но за това не е виновен брокера, а пазара като цяло.

Драги клиенти не е лошо да свикнете с мисълта, че брокери има по цял свят и няма да ги затриете от тук. Само дето по света колегите са защитени от закон, а тук ВИЕ драги клиенти ни правите диви и щастливи и това е защото не НИЕ нараняваме ВАС, а ВИЕ наранявате НАС.
Ако имаше закон който да ни защити от ВАС нямаше да изписвате темата с тези нелепици и бла-блакане за платени комисиони. Щяхте да си палщате като попове и да си мълчите. Трудът е патена услуга, а не безплатна...нали така???

Няма да остана за да изпадам в полемики...имам огледи и трябва да работя, за да попадна някой такъв като някои от Вас дето е решил, че няма да ми плати защото видите ли моята услуга е безплатна. Mr. Green

Ако имаше закон, който да защитава и двете страни..щяхме дружно да мълчим, защото всичко законово е уредено.
Ако аз дойда във вашата агенция с пълното си съзнание да продам или да купя и ви наема и вие ми изясните ясно какво включва вашия труд всяка стотинка е заслужена.
Ако обаче искам да купя имот, който вие предлагате и вече ще ви бъде платено от този, който вие наел и изрично ви кажа, че не желая да се ангажирате с НИЩО повече не смятам, че ви дължа същия % като на този, който ви е наел. Т.с вашият ангажимент към мен е да ме заведете до имота и само толкова. Наемам адвокат или дори смятам, че ще се справя сама с оглед да спестя някой лев..та в случая коя точно работа свършена от вас ви кара да смятате, че ви се полага не малка сума пари и от двете страни?
Взимайте % от тези които ви наемат, а от другите ако искат повече от показване на имота, защото всичко друго е 'рекет".
П.С Само да допълня, че тук доста от нас похвалиха ваши колеги, както и аз самата.
Коментират се неясноти и казуси от личен опит благодарение на ваши "колеги".
Аз лично не одобрявам сделките зад гърба ви и не ми е минавало през ум да го правя. Peace

Последна редакция: пт, 15 яну 2016, 17:06 от Kиkи

# 595
  • Sofia
Нарцис, не казах, че ще бягам от комисионна или ще умаловажавам работата на брокера, ако аз съм го наела да ми свърши определена услуга. Естествено, че ще му платя. Но в случай когато брокерът просто завежда купувач до апартамента, това услуга за 3% ли е? Не ви ли се струва, че е малко нечестно в този случай да се вземат тези пари и от купувача? Ние купихме апартамент с голяма част ипотека, банката беше тази, която изиска и прегледа всички документи по сделката, ние лично си ги набирахме от строителя. Е каква е работата на брокера в този случай? Ако купувачът обаче хал хабер си няма какво трябва да прави като хареса апартамент и се допита до брокера на продавача, тогава ок, нека му плати.

Абсолютно съм съгласна с Кики Naughty

# 596
Скрит текст:
Здравейте Hug

Драги клиенти не е лошо да свикнете с мисълта, че брокери има по цял свят и няма да ги затриете от тук. Само дето по света колегите са защитени от закон, а тук ВИЕ драги клиенти ни правите диви и щастливи и това е защото не НИЕ нараняваме ВАС, а ВИЕ наранявате НАС.
Ако имаше закон който да ни защити от ВАС нямаше да изписвате темата с тези нелепици и бла-блакане за платени комисиони. Щяхте да си палщате като попове и да си мълчите. Трудът е патена услуга, а не безплатна...нали така???

Няма да остана за да изпадам в полемики...имам огледи и трябва да работя, за да попадна някой такъв като някои от Вас дето е решил, че няма да ми плати защото видите ли моята услуга е безплатна. Mr. Green

Ако имаше закон, който да защитава и двете страни..щяхме дружно да мълчим, защото всичко законово е уредено.
Ако аз дойда във вашата агенция с пълното си съзнание да продам или да купя, защото АЗ ви наемам.
Ако обаче искам да купя имот, който вие предлагате и вече ще ви бъде платено от този, който вие наел и изрично ви кажа, че не желая да се ангажирате с НИЩО повече не смятам, че ви дължа същия % като на този, който ви е наел. Т.с вашият ангажимент към мен е да ме заведете до имота и само толкова. Наемам адвокат или дори смятам, че ще се справя сама с оглед да спестя някой лев и в случая коя точно работа свършена от вас ви кара да смятате, че ви се полага не малка сума пари и от двете страни.
Взимайте % от тези които ви наемат, а от другите ако искат повече от показване на апартамента, защото всичко друго е 'рекет".
Като начало горният пост Ви отговаря на въпроса с двойният комисион. Това вече почти не се случва, пък ако се случи със самото си обаждане вече сте ме наели. Grinning
Няма рекет тук, защото в повечето случай точно продавачът отказва да плати.
Така, че вместо да гледате в конкретния поставен от ВАС случай в портмонето ми...просто си платете като всички останали. Когато отидете да си купите сирене в магазина си плащате нали? Независимо дали магазинерът си е пуснал обява, че има сирене на промоция или сте го чели в рекламна брошура, интернет или сте го намерили случайно. Просто се научете да си плащате за услугите.  Laughing
По-лесно и за Вас и за нас....но, както се казва...Български манталитет...защо да плащам като мога и да излъжа, да се отметна и да не платя Mr. Green Какво пък правя аз за ВАС в упоменатия случай...нищо? Но, ако бяхте на мое място, нямаше да разсъждавате така. Както Вие работите за заплата, така и аз...защо Вие да имате повече права от мен? След като аз предлагам съответният имот предмет на Вашият интерес спорът за заплащането просто е излишен Peace

Останете си със здраве bouquet

# 597
Нарцис, не казах, че ще бягам от комисионна или ще умаловажавам работата на брокера, ако аз съм го наела да ми свърши определена услуга. Естествено, че ще му платя. Но в случай когато брокерът просто завежда купувач до апартамента, това услуга за 3% ли е? Не ви ли се струва, че е малко нечестно в този случай да се вземат тези пари и от купувача? Ние купихме апартамент с голяма част ипотека, банката беше тази, която изиска и прегледа всички документи по сделката, ние лично си ги набирахме от строителя. Е каква е работата на брокера в този случай? Ако купувачът обаче хал хабер си няма какво трябва да прави като хареса апартамент и се допита до брокера на продавача, тогава ок, нека му плати.

Абсолютно съм съгласна с Кики Naughty
Последно да отговоря на ВАС.
Значи когато се извършва сделка с имот, точно купувачът е застрашен от измами. На продавачът му дреме, той си знае за какво иде реч по имота му. Брокерът е този който ще Ви предпази от измама и той е този който носи отговорност за Вашето благополучно приключване на сделката.
Така, че точно ВИЕ, ако сте в ролята на купувач, трябва да си платите, защото Вашият интерес е застрашен. Ако ли пък искате само да Ви представя на продавача...добре, но на мен няма да ми пука как ще си купите имота. Аз главно имам работа с Вас като брокер и вярвайте ми, тя е достатъчно за да си заслужа 3-те % които даже в много случай не струват похабените нерви.

# 598
Това вече почти не се случва, пък ако се случи със самото си обаждане вече сте ме наели. Grinning

Доста арогантно изказване. Не се чудете защо хората искат да ви прескочат. Наел Ви е човекът, чийто имот продавате или човекът, който е поискал от Вас да му намерите конкретен имот. А не този, който Ви се е обадил, за нещо, което Вие предлагате (или съответно търсите).

# 599
НАРЦИС- Чумата a.k.a 50 ката Кукундрел, някой има някаква стока. Този някой плаща на друг някой, който успее да му намери купувач. Купувачът плаща само цената на стоката на притежателя на стоката.
Това се случва при стандартен комисионен договор.
Ако купувач наеме посредник (за целта се сключва договор) - си плаща Брокерът да му търси по зададени параметри, както и останалите съпътстващи услуги до финализиране на сделка. Ако не му намери имот - купувачът не плаща.
И сега въпросът е - купувачът, обаждайки се да види имот - наема ли Брокера?

Общи условия

Активация на акаунт