Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-6

• 104 362
  • 804
  •   1
Отговори
# 600
Да, съгласна съм, че браншът има нужда от някаква регламентация (но не прекалена).

Значи от 2010 г. (мисля?) има Европейски стандарт БДС EN 15733 Услуги на брокери на недвижими имоти. Не е задължителен в България.

Пълната версия на текста е срещу заплащане. Но от тук може да се вивят насоките (сте. 8 и 9):
http://www.bds-bg.org/images/upload/Izdania/Brochures_OP_2013/Br … hure_Services.pdf

Цитирам: "Договорът между клиент и брокер трябва да съдържа най-малко следната информация:
....
− определяне дали брокерът на недвижими имоти действа само за клиента, или като
посредник"."

Предполагам, че брокерите, които пишат в темата ясно са описали в своите договори, че ако изникне възможност ще вземат комисиона и от двете страни.  Peace  

# 601
  • Кралица-майка ВлъхоУсойница
Това вече почти не се случва, пък ако се случи със самото си обаждане вече сте ме наели. Grinning

Доста арогантно изказване. Не се чудете защо хората искат да ви прескочат. Наел Ви е човекът, чийто имот продавате или човекът, който е поискал от Вас да му намерите конкретен имот. А не този, който Ви се е обадил, за нещо, което Вие предлагате (или съответно търсите).

Арогантно е за ВАС, не за мен. Както казах, няма да изпадам в полемики...при мен, слава богу има свестни клиенти и работя  с усмивка на лице.  Grinning

П.П Когато ми се обадите за конкретен имот не ме наемате, само ако решите да го закупите от мен. И договорът е задължителен, най-малкото този договор ми трябва за да го прикрепя към фактурите за комисион. Peace

# 602
  • София
Нарцис, не казах, че ще бягам от комисионна или ще умаловажавам работата на брокера, ако аз съм го наела да ми свърши определена услуга. Естествено, че ще му платя. Но в случай когато брокерът просто завежда купувач до апартамента, това услуга за 3% ли е? Не ви ли се струва, че е малко нечестно в този случай да се вземат тези пари и от купувача? Ние купихме апартамент с голяма част ипотека, банката беше тази, която изиска и прегледа всички документи по сделката, ние лично си ги набирахме от строителя. Е каква е работата на брокера в този случай? Ако купувачът обаче хал хабер си няма какво трябва да прави като хареса апартамент и се допита до брокера на продавача, тогава ок, нека му плати.

Абсолютно съм съгласна с Кики Naughty
Последно да отговоря на ВАС.
Значи когато се извършва сделка с имот, точно купувачът е застрашен от измами. На продавачът му дреме, той си знае за какво иде реч по имота му. Брокерът е този който ще Ви предпази от измама и той е този който носи отговорност за Вашето благополучно приключване на сделката.
Така, че точно ВИЕ, ако сте в ролята на купувач, трябва да си платите, защото Вашият интерес е застрашен. Ако ли пък искате само да Ви представя на продавача...добре, но на мен няма да ми пука как ще си купите имота. Аз главно имам работа с Вас като брокер и вярвайте ми, тя е достатъчно за да си заслужа 3-те % които даже в много случай не струват похабените нерви.

Хахаха, хайде да се разберете всъщност, какви са ви функциите, защото според ваши колеги тук ролята на брокера е само да извади два - три документа и посредничи м/у двете страни като намира купувач/продавач....За какво предпазване става дума.
Всяка уважава агенция, ще има обучени кадри, ще търси най-доброто за клиента, ще има юрист, ще изготвя предварителни договори, ще преглежда документи преди Нотариуса (дават се едни 10% капаро) и тн, така е в чужбина, но тук не.

# 603
  • София
Хубаво си говорим тук, но истината си е една - търся в нета имот, харесва ми някой, обаждам се на агенцията, брокер ме води на оглед и първо настоява да  подпиша протокол, че в случай че купя имота дължа 3 %, че има и 3,5% комисион. И още куп заплашителни клаузи, че ако в някакъв срок някой мой близък го купи без нея ще има съд, и т.н., и т.н!
 Същият този комисион й дължи и продавачът, който й е поверил имота си за продажба. Всичко това = 2 / два / броя комисион за едно и също нещо, т.е. продавания имот.
Ядосаната брокерка Чумата..., пише, че всеки работи за да получи пари за труда си. Аз работя, но получавам 1 / една / заплата, а тя с какво е по-различна от мен за да  иска да получи 2 / две / заплати за единия вид труд, който извършва?

# 604
Това вече почти не се случва, пък ако се случи със самото си обаждане вече сте ме наели. Grinning

Доста арогантно изказване. Не се чудете защо хората искат да ви прескочат. Наел Ви е човекът, чийто имот продавате или човекът, който е поискал от Вас да му намерите конкретен имот. А не този, който Ви се е обадил, за нещо, което Вие предлагате (или съответно търсите).

Арогантно е за ВАС, не за мен. Както казах, няма да изпадам в полемики...при мен, слава богу има свестни клиенти и работя  с усмивка на лице.  Grinning

П.П Когато ми се обадите за конкретен имот не ме наемате, само ако решите да го закупите от мен. И договорът е задължителен, най-малкото този договор ми трябва за да го прикрепя към фактурите за комисион. Peace

Явно, наистина няма да разберете това, което няколко човека се опитваме да ви кажем. Радвам се за Вас, че имате клиенти. Съмнява ме, че тези, на които извивате ръцете с подобни изказвания и условия, с усмивка работят с Вас. Ако всичко е толкова розово, нямаше да има подобно мнение за брокерите като цяло.

Не се чувствайте задължена да ми отговаряте. Останете си със здраве и доволни клиенти.

# 605

Всяка уважава агенция, ще има обучени кадри, ще търси най-доброто за клиента, ще има юрист, ще изготвя предварителни договори, ще преглежда документи преди Нотариуса (дават се едни 10% капаро) и тн, така е в чужбина, но тук не.

Това се случва и тук още от зората на този бизнес мила. НИЕ вършим всичко чак до като си преведете парите по банка след изчитане на сделката. Брокерите са плътно с ВАС.
Другото което е, престанете с тези двойни комисионни...всяка страна по сделката си има задължение и толкова. Толкова е просто.  Peace

Ще спомена само как се работи в Испания. Там закона защитава брокера и клиента не му гледа в канчето колко ще получи на финала. Всичко се работи с изключителни права и няма като тука да водя някой с месеци и той да ми съобщи "Извинявай скъпа, много ми беше приятно, ама си намерих частно лице и си купих вече имот" Пък аз да си стоя с месеците разходки, губене на време и разходи.
Там няма частни лица и всичко е строго регламентирано. Даже комисионът на брокера се защитава от банката при теглене на ипотечен кредит.

Но, така е по белите държави, а не като тук. Монетата има две страни и не само брокера е виновен и лаком за пари и тн. В много случай вината е в купувачите.

Чао!

# 606
Плащането на комисионната от купвача и продавача е практика в много държави по света, да не кажа повечето.
Там където плаща само продавача комисионната е много по-висока - пример в САЩ стандартното е 6% от собственика. В България няма как да накарш собственика да плати 6% за това е поделено на две - обикновено 3% от двете страни. Двете страни често имат различен брокер! В Германия пък купувчаът плаща.

Таблица за различните държави тук:

https://tranio.com/traniopedia/tips/real_estate_agents_commissio … arious_countries/

# 607
Примерни за "бели" държави много. В Англия и Ирландия например само едната страна дължи комисион - при обаждане на произволна обява от Интернет на брокер, комисионната се дължи само от продавача.  Аргумента, който e даден, е че водене на купувачи на адрес на оглед е задължение на брокера не към купувача, а към продавача.
И още: на брокерите там, които работят за купувачи, и искат да се присъединят към професионална гилдия, е забранено да представляват продавачи не само по същата сделка, ами и изобщо. Извършването на брокерски услуги без членство в професионална организация, която сертифицира спазването на регулациите в бранша, е забранено и наказуемо с глоби. Т.е. брокерът е или брокер на купувачи, ("buyer") или на продавачи ("seller") по принцип. Избираш за коя страна от сделката ще работиш по сделките си, и си работиш с тях. Комисионните са 1-3% според услугата и агенцията.
Това, че в Испания нещо е еди как си, или в някоя друга държава, включитело и дадените от мен за пример, не значи, че е така във всички останали. При всички случаи, каквато и да е регулация в България би била добре дошла и за двете страни, за да знаят и купувачи, и продавачи, и брокери какви права и задължения имат, а не това, което се наблюдава в момента.

За протокола - аз си имах екслузивен брокерка в София, тя ми намираше имоти, и обикаляхме заедно, платих си комисионна.

# 608
  • София
ента
Примерни за "бели" държави много. В Англия и Ирландия например само едната страна дължи комисион - при обаждане на произволна обява от Интернет на брокер, комисионната се дължи само от продавача.  Аргумента, който e даден, е че водене на купувачи на адрес на оглед е задължение на брокера не към купувача, а към продавача.
И още: на брокерите там, които работят за купувачи, и искат да се присъединят към професионална гилдия, е забранено да представляват продавачи не само по същата сделка, ами и изобщо. Извършването на брокерски услуги без членство в професионална организация, която сертифицира спазването на регулациите в бранша, е забранено и наказуемо с глоби. Т.е. брокерът е или брокер на купувачи, ("buyer") или на продавачи ("seller") по принцип. Комисионните са 1-3% според услугата и агенцията.
Това, че в Испания нещо е еди как си, или в някоя друга държава, включитело и дадените от мен за пример, не значи че така е във всички останали. При всички случаи, каквато и да е регулация в България би била добре дошла и за двете страни, за да знаят и купувачи, и продавачи, и брокери какви права и задължения имат, а не това, което се наблюдава в мом.

За протокола - аз си имах екслузивен брокерка в София, тя ми намираше имоти, и обикаляхме заедно, платих си комисионна.

+1 Много хубав коментар.

Плащането на комисионната от купвача и продавача е практика в много държави по света, да не кажа повечето.
Там където плаща само продавача комисионната е много по-висока - пример в САЩ стандартното е 6% от собственика. В България няма как да накарш собственика да плати 6% за това е поделено на две - обикновено 3% от двете страни. Двете страни често имат различен брокер! В Германия пък купувчаът плаща.

Таблица за различните държави тук:

https://tranio.com/traniopedia/tips/real_estate_agents_commissio … arious_countries/

В Германия и заплатите са различни. Пък и съм сигурна, че там има и регламент какво аджеба е Брокера , а тук е мътна Индия.  Много е модерно да се сравнява в днешно време щом става дума за пари, но не и за задължения. Само у нас минамалната раб, заплата е 150 евро все пак.
 Hug
Аз знам едно. Тази професия у нас се тълкува двуяко. И аз исках да осъдим или поне отнемем правата да практикува на "онази" .. но закона я пази щото е само "посредник" пък в същото време изричаше слова подобни на тези от Чума и чак се почувствах сигурна.  #Cussing out

Чума: Радвам се истински да е така както казваш.
За комисиона, по-горе са казали истината. За една услуга (от едната страна даже не желана) два пъти се плаща. Аз също взимам една заплата. Wink

# 609
От това, което прочетох в последните страници, излиза, че ако брокер е нает от продавача и се яви клиент без собствен брокер, наетият от продавача брокер ще вземе комисионна и от двете страни. Ако купувачът е със собствен брокер, ще плати само на брокера си.  newsm78 Защо брокера на продавача не си иска комисионна и от купувача със собствен брокер, като толкова я е заслужил newsm78 Нарцис не е много убедителна.
За протокола: за апартамента попаднах на много читав брокер, когато тръгнах да си купувам къщата, пак й се обадих и си платих с удоволствие. Ако я докарам до там да купувам още, пак ще я потърся, ако разбера обаче, че представлява и продавача, няма да я наема, двойни агенти не ми трябват.

Последна редакция: пт, 15 яну 2016, 19:23 от unterdenlinden

# 610
Защо брокера на продавача не си иска комисионна и от купувача със собствен брокер, като толкова я е заслужил newsm78

Защото двамата си поделят работата по тази сделка. Брокерът на купувача е насочил своя клиент към тази оферта. Той ще преговаря от негово име.
Интересен е въпросът дали един брокер може да представлява добре и двете страни. Има мнения и "за" и "против"като и двете страни са убедителни Simple Smile

http://www.wsj.com/articles/SB10001424052702304757004579334860673874146

И да - гледам и сравнявам с други държави, защото там са по-напред от нас и защото не виждам как това, че там вземали други заплати е причина да не се поучим от добри бизнес практики.
За БГ реалността ми се струва , че е по-добре брокерът да е един. Вярно е, че твоят брокер най-добре ще защитава твоя интерес, но ако брокерът е един ще има директна комуникация със сосбтвеника, всичко ще е по-бързо, да не говорим, че има случаи, при които другият брокер може да не съдейства особено на твоя, ако също има клиент с интерес към офертата, например.

# 611
Защо брокера на продавача не си иска комисионна и от купувача със собствен брокер, като толкова я е заслужил newsm78

Защото двамата си поделят работата по тази сделка. Брокерът на купувача е насочил своя клиент към тази оферта. Той ще преговаря от негово име.

За брокера на продавача, който е пуснал обява,  дали аз сама или моят брокер е звъннал по телефона не би трябвало да има разлика. Брокерът на продавача си вади документите на продавача, моите документи- аз си ги вадя, защото навсякъде искат моята лична карта. Ако аз си имам и адвокат, този брокер какво точно ще свърши за мен.

# 612

Интересен е въпросът дали един брокер може да представлява добре и двете страни. Има мнения и "за" и "против"като и двете страни са убедителни Simple Smile

http://www.wsj.com/articles/SB10001424052702304757004579334860673874146

И да - гледам и сравнявам с други държави, защото там са по-напред от нас и защото не виждам как това, че там вземали други заплати е причина да не се поучим от добри бизнес практики.
За БГ реалността ми се струва , че е по-добре брокерът да е един. Вярно е, че твоят брокер най-добре ще защитава твоя интерес, но ако брокерът е един ще има директна комуникация със сосбтвеника, всичко ще е по-бързо, да не говорим, че има случаи, при които другият брокер може да не съдейства особено на твоя, ако също има клиент с интерес към офертата, например.
Абсолютно вярно Peace

На мен напоследък ми се случва да бера ядове с колеги примерно. Много се ядосвам, че заради 30 евро повече комисион той или тя не искат да съдействат за сделката. Помолих го да предложи оферта за едно жилище която той принципно беше вдигнал в небесата и той ми каза, че няма да стане. Ядосах се много, защото реално предложената от мен оферта отговаряше на пазарната цена в района. Ако този продавач беше мой клиент щях да го убедя, че цената която предлагам е правилна базирайки се на доказателства и теза. Така никой нямаше да бъде ощетен, нито купувач, нито продавач, но колегата реши, че животът му зависи от 30 евро повече. ooooh! На финала той още продава този имот, продавача сигурно вече е отчаян, а аз купих сходен имот на тази цена и вече забравих кога беше сделката.
Вярно е, че във всяко стадо има мърша, но не може да се обобщава като цяло.
За съжаление новата генерация брокери са различни от нас старите. Не са толкова бдителни, и малко не ги разбират съвсем нещата. Но, пък винаги могат да се научат, както сме се учили ние. Чели сме закони, правили сме си за всяко нещо през което минаваме СОП за да може като се появи подобен казус да не казваме..."Ох, какво беше сега..." Но, специално за комисионните от двете страни, не съм съгласна с ВАС. Какво значи "нежелана услуга"? След като ме ползваш значи е желана и трябва да си платиш.
Ако не ме натовариш да ти търся друг имот след първи оглед, значи не работим заедно и няма да ми платиш, но ако продължаваме да работим и след това...значи въпроса със заплащането става излишен, ако стигнем до сделка. Peace

# 613
Истината е, че агенциите често са НАГЛИ! Аз лично винаги съм намирала квартири от собственик, без агенции. Опитах веднъж в Стара Загора - Адрес - казах цена, райони, големина, нямали такива жилища. Е,  сама си намерих 2 жилища. Последният хазяин, когато му се обадих, ми вдигна от 3-тия път- мислел, че са от агенция. Той даваше жилището за една сума, от агенцията му казали да сложи 100лв. отгоре. И го е пуснал като частно лице, а наглите агенции са хиени, не спират да тормозят такива хора, за да вземат комисиона. Не харесвам агресивни подходи,никога не бих ползвала брокер и агенция. Има продажби от инвеститори, има от собственици.

# 614
  • София, България
Напоследък брокерите са станали изключително алчни, искат да вземат 2 комисионни и реално работят против интереса на клиентите си! Отказват да работят с други "колеги", които реално им се обаждат защото имат клиент. Е какво е това? Аз имах безброй такива примери, докато търсех наем, обажда се брокерката ми и на абсолютно всяка обява й казват, че с колеги не работят. Защо? Кое иска клиентът - да си намери свестни наематели или алчния брокер да вземе 2 комисионни?

Общи условия

Активация на акаунт