Ето есента дойде, а МАЙчето расте, расте! Тема2

• 25 848
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
  • София
И аз знам, че риба не е хубаво, както и месо, но който може да си хапва такива неща  smile3501 smile3501 smile3501

За чайчетата имаше различни мнения, мисля, че някои в умерени количества можеше да се пият! Hug Hug

# 181
Аз за рибата четох, че проблемно е, ако се яде много риба тон и акула.
Но скумрия, пастърва, сьомга и другите масово разпространени риби не само, че не са забранени, ами са и много полезни и е добре да се хапват често. Морските дарове също са много полезни. Вредно е когато са сурови, затова и сушито не е ОК. Месото също е полезно по време на бременност.

# 182
За месото важи като за рибата - да е обработено добре термично. Един вид някой фен на аланглето или на разните суджуци, трябва да ги избягва през бременността. А...ако има и някой, който опитва суровата кайма, докато я овкусява(че и това съм чувала някои да правят)...С яйцата същата история.
Общо взето имало голяма опасност от заразяване с разни бактерии.

Аз днес успях да се свържа най-накрая с ендокринолог и утре отивам на преглед. Поръча ми да си пусна преди това FT3 i FT4, anti-TPO. И 3те са в зададените референтни стойности на лабораторията... което малко ме пообнадеждава, ама ще изчакам да видя утре и специалистът как ще ги изкоментира в съчетание с ниското TSH Tired

# 183
Леле, колко много сте изписали. Simple Smile
Да кажа за феталните морфологии и БХС:
11-13 седмица е първата, но е хубаво да е навършена 12, защото има вероятност иначе да не може да се измери добре. При мен например ме викнаха втори път в 14та, защото на второто бебе не се виждаше добре в 12та. Така че, за да сте по-сигурни, запишете за 12 навършена.
Първата ФМ се мери гънката отзад на врата и се гледа дали има носна костица. На базата на стойностите от тези замервания се смята вероятностите за синдром на Даун, синдром на Патау и синдром на Едуардс. По същото време се взима и кръв и заедно с измерванията от ФМ се изчисляват по-прецизно вероятностите за тези синдроми. Сега не знам как е, но преди 4 години нямаше БХС за близнаци и аз бях само със замервания, но рисковете ми бяха ниски.
ФМ в 20 седмица се оглеждат всички органи на бебето - как са се развили и дали всичко е наред. Възможно е тогава да се видят други проблеми, но като цяло тогава фокусът е върху развитие на бебето, а не синдромите.
Около 30 седмица е наблюдението за кръвопотока - дали бебето получава достатъчно кръв, т.е. дали се храни добре. Ако има проблеми, доколкото знам има варианти, но не съм много запозната - лекарства, наблюдения и т.н.
Така че трите ФМ са си съвсем различни и аз лично не бих пропуснала никоя от тях. Особено първата. През последните години бях чела, че голяма част от децата със синдром на Даун са родени от млади майки именно заради пропуснати ФМ/БХС. Вярно, успокоителното при по-младите майки е, че рискът е много, много по-малък и се увеличава с възрастта, но в крайна сметка не се знае. Това са си хромозомни аномалии, които могат да се случат на всеки и никой не е застрахован, независимо от възрастта.
Четох, че има в момента някакви неинвазивни изследвания за синдромите (не амниоцентеза) и са доста скъпи, но това тепърва ще го проучвам.
Иначе на мен първият преглед ми предстои. Ще видим как е тук, че тук всичко ми е непознато. Sad

# 184
Да, за съжаление риба наистина не е хубаво да се яде ( поне първите три месеца).
Аз откакто съм бременна ни риба, ни месо мога да ям. Яде ми се само хляб и сирене и плодове.
За чайовете - чаят от липа и джинджифил са абсолютно безвредни при бременни.

# 185
  • София
Да, за съжаление риба наистина не е хубаво да се яде ( поне първите три месеца).
Аз откакто съм бременна ни риба, ни месо мога да ям. Яде ми се само хляб и сирене и плодове.
За чайовете - чаят от липа и джинджифил са абсолютно безвредни при бременни.
И аз съм като теб, не мога и да помисля и за месо и за риба..... Относно рибата и морски деликатеси и аз това имах предвид в предните постове, поне през първия триместър е добре да се въздържаш....Сега ако мноооого ти се прияде, сигурно мъничко няма да е проблем да си хапнеш...

# 186
Леле, колко много сте изписали. Simple Smile....

Благодаря за полезния пост! Simple Smile

Относно храненето, аз като бременееща за сефте се опитвах първите 2-3 седмици да се храня предимно с храните, които прочетох, че са много полезни за първия триместър. Спанак, броколи, авокадо, бобови, леща, пълнозърнест хляб, портокали, ядки. Това си спомням. Запомних, че зелените храни са много полезни. Брюкселското зеле също, но на мен ми е отврат. До един момент ми се получи, после малко му развързах края Grinning Като цяло се старая да е здравословно и да ям повече мляко, понеже с киселото мляко сме малко скарани принципно...

# 187
Момичета не се вглеждайте толкова. Яжте каквото ви се яде - е ако сте любителки на сладкишите и джънкфуда не е зле да ги ограничите. Не защото ще му стане нещо на бебето - то така или иначе си взема необходимото, но става за сметка на организъма на майката. А и влияят на килограмите да си го кажем честно. Whistling Честно казано суши не съм яла и не мисля точно сега да опитвам, обаче ако някои ми каже да не ям риба ще бъде убит. Единственото нещо, което установих, че не мога да хапвам в момента е пържено. С каката това спиране на пърженото стана към 7-8 месец, а с това "рогатото" от сега ако се наям с нещо пържено и корема ми се подува, почва да ме боли,киселини - абе цялата програма. ooooh!

# 188
  • Пазарджик
Момичета аз имам проблем с подуването на корема. Страшно ми е подут и ми тежи все едно съм изяла целия свят. А в същото време почти нищо не хапвам и от всичко ми се гади.Изглеждам като в 5-ти месец и се чувствам ужасно.

# 189
pipilota_85, не си сама мила и аз съм все едно съм бременна в 5 месец Simple Smile ама аз и преди това бях зле Simple SmileИначе благодаря за отговорите Simple Smile

# 190
Darkwoman_bs ,pipilota_85  хич не знам какво да ви посъветвам. То и аз съм с подут корем, но установих вече ,както казах, от какво се влошават нещата - пърженото, а да и прясното мляко. Помислете дали няма нещо, което да утежнява подуването. Може да е е нещо стандартно ама знае ли човек - бременилски организъм. hahaha

# 191
Благодаря много на момичетата,които ни разясниха за ФМ и БХС.Честно да си призная въобще не бях в час,защото с първата бременност не съм правила нито едно от двете,но сега мисля да направя поне ФМ.
Момичета не се вглеждайте толкова. Яжте каквото ви се яде - е ако сте любителки на сладкишите и джънкфуда не е зле да ги ограничите. Не защото ще му стане нещо на бебето - то така или иначе си взема необходимото, но става за сметка на организъма на майката. А и влияят на килограмите да си го кажем честно. Whistling
Мисля,че много добре си го написала.Всичко е позволено,но в малки количества.Признавам си,че с първата бременност като повечето от вас все четях и се информирах какво може и какво неможе да се яде,но сега го давам малко по-лежерно като разбира се си имам едно наум.Хапвам си от всичко от което ми се дояде,но наистина по-малко.Вярно,че суши не съм яла,но и в интерес на истината нямам грам желание да го опитам.Виж сега суджуците и месотооо...еми няма как да ме откажете от тях. Whistling
За подуването,мисля няма смисъл да го коментирам.Днес ЛЛ като ме видя и ми казва "Ооо заформила си вече талията" и аз шах.Абе женаааа...едва в 3-я месец съм каква талия,просто съм подута като балон. #Cussing out Уви аз немога да разбера какво ме подува,защото цял ден не повтарям едно нещо и на всеки час ми се дояжда нещо различно и няма как да му хвана края. Animal Pig

# 192
Момичета, има ли някой от София и по - точно Бъкстон, Борово и околия?

# 193
Пипилота, да не е хиперстимулационен синдром  newsm78
а на мен изобщо не ми личи, а и как иначе с това гадене и поврръщане.

# 194
  • На остров
Привет, досега четох, но вече се осмелявам да се запиша  Simple Smile

Надявам се всичко да е наред при всички !

Общи условия

Активация на акаунт