Фиброаденом- да се оперираме ли? 3-та тема

• 112 695
  • 754
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Здравейте, момичета, тъй като и на мен по случайност ми откриха фиброаденом, не особено голям, реших че ще го следя, сега последно го измериха към 1,5 мм, т.е. нараснал спрямо преди, въпреки че друг лекар каза че той си е завършил развитието, та имам чувството, че меренето на това образувание е малко относително, и всеки го измерва различно.
Та аз не съм се впрегнала изобщо, даже не го и мисля и много се чудя какво да правя, да се следя или да действам. Според мен всеки лекар казва махай го, те какви ли операции не препоръчват вече, т.е. моето мнение е, че в днешно време се препоръчва махане, просто защото е лесна рутинна операция, и съответно се взимат пари ...
Та в този смисъл, предполагам има доста опитни и начетени по темата, какъв е реално и от какво риска от ФА? Защо се препоръчва махане, и не е ли всяка оперативна намеса излишна? Наистина не мога да схвана защо това става масово, реално майка ми не беше чувала тази дума, както и аз, т.е. преди години, изобщо имало ли е диагностициране на ФА и махалили са ги?

# 571
Здравейте, момичета, тъй като и на мен по случайност ми откриха фиброаденом, не особено голям, реших че ще го следя, сега последно го измериха към 1,5 мм, т.е. нараснал спрямо преди, въпреки че друг лекар каза че той си е завършил развитието, та имам чувството, че меренето на това образувание е малко относително, и всеки го измерва различно.
Та аз не съм се впрегнала изобщо, даже не го и мисля и много се чудя какво да правя, да се следя или да действам. Според мен всеки лекар казва махай го, те какви ли операции не препоръчват вече, т.е. моето мнение е, че в днешно време се препоръчва махане, просто защото е лесна рутинна операция, и съответно се взимат пари ...
Та в този смисъл, предполагам има доста опитни и начетени по темата, какъв е реално и от какво риска от ФА? Защо се препоръчва махане, и не е ли всяка оперативна намеса излишна? Наистина не мога да схвана защо това става масово, реално майка ми не беше чувала тази дума, както и аз, т.е. преди години, изобщо имало ли е диагностициране на ФА и махалили са ги?
За операцията взимат пари еднократно, а като го наблюдаваш, душата да ти е яка! Много пари съм давала за наблюдение, всеки път по 50-60 лв.., ако е при професор или доцент, а иначе може и с направление!

# 572
  • Карлово/ Пловдив
Фиброаденомите не преминават в рак или са с нулев малигнен потенциал от порядъка на 0,01 %. При тях вариантите са или следене на определено време или оперативно премахване. При оперативно премахване се прави с локална или обща анестезия. Рутинна операция за по-малко от  час. По отношение на премахването премахват се бързо растящите фиброаденоми и при липса на възможност за контролни прегледи и след 40 годишна възраст , а също  при преценка на лекаря. А при по-млади се махат при размери над 2-2,5 см. Могат да се повлияят добре след бременност и кърмене, а могат и да нарастват по време на бременност. Но аз лично съм виждал случаи на хора с фиброаденоми, които след една бременност и кърмене ги няма и не можеш да ги намериш. По отношение на мамография - прави се и при млади жени при необходимост, все пак мамографията и ехографията са методи които се допълват. Целта им е точна диагноза и навременно лечение.
Късмет на всички!

Последна редакция: чт, 18 авг 2016, 00:21 от docsi

# 573
За операцията взимат пари еднократно, а като го наблюдаваш, душата да ти е яка! Много пари съм давала за наблюдение, всеки път по 50-60 лв.., ако е при професор или доцент, а иначе може и с направление!

Аз се наблюдавам от няколко години вече. Ходя на преглед 2 пъти годишно при д-р Василев от ТИна Киркова и плащам по 30 лв на преглед. Така, че 60 лв годишно не мисля, че е някаква драма Simple Smile

# 574
Здравейте,утре ми предстои поредната ехография на млечните жлези.Ще я видим моята фиброкистозна мастопатия дали се е усложнила. Embarassed
Инвитро опитът ми наближава и вече започнах с обстойните прегледи.

# 575
И аз тези дни си задавам същите въпроси...Казаха ми наесен да махам ФА и силно съм обезпокоена, макар че ще търся и други мнения. И да попитам колко взимат на ръка за подобна интервенция? Имам здравни осигуровки, но предвид разпространената практика, не мога да не се интересувам и от тази гл. т.

И между другото, на моменти много ме боли, това нормално ли е?

# 576
Докси, благодаря за изчерпателния отговор. Да поясня- Докси е медицинско лице, т.е професионално се занимава с това, всякакво друго мнение няма никаква тежест. Хората затова учат по толкова много години,

# 577
  • София
Отдавна не бях влизала в тази тема.
Благодаря на Докси ! Обективен и изчерпателен.

# 578
  • Карлово/ Пловдив
Стефи, всичко ще е наред! Сарита, горе главата!
Знаете ли, ще си позволя да сложа нещо извън темата :

Позитивното мислене, начина да мислим за хубави неща, да не позволяваме на негативните мисли, да ни победят, има много случаи хора които по начина на мислене, привличат такива неща, каквито мислят. Мислиш негативно, случва се лошо, научете се да мислите позитивно, и за хубави неща, аз се старая поне до колкото мога. Защото излъчваме енергия, енергията се улавя от вселената, от хората около нас, и много пъти тя се връща обратно към нас. Позитивно мислене, не мислите за лоши неща, мислете си, как всичко ще се нареди, как всичко ще е зад гърба ви.
Благодаря за подкрепата - Теичка, Хули и др. като вас.
Пожелавам ви хубава вечер! Пък, дано има позитивни неща в живота ни!
Забравих да кажа : И по-малко писане в тази тема Simple Smile по-добре да е в почивка и да се радваме всички на добро здраве и повече усмивки.
Теичка си знае, след още 10 страници като станат 50, нова тема.
 bouquet

Последна редакция: ср, 17 авг 2016, 22:16 от docsi

# 579
На мен и двете интервенции ми струваха единствено таксата по здравна каса. Първият път 4 лв и нещо, вторият път 5 лв и нещо. Аз се оперирах в Монтана при местен хирург онколог, не ми е искал пари за избор на екип, нито пък нещо под масата.

Операцията е много лека, двете интервенции са ми извършени с пълна упойка. Болка след операциите не съм  изпитала, има лек дискомфорт, но не е нещо страшно. Шевовете ми са козметични(вътрешни), първият не се вижда, вторият прилича на одраскване.

Стефи, желая ти успех!

На останалите момичета желая успех и вяра, че всичко ще е наред!

# 580
И такаа...смятах че преди 3 г. една от моите кисти се възпали на психологична основа и със сигурност до известна степен е така. Но също така мисля, че най-накрая открих каква е основната причина. Имам големи кисти / над 3 см / двустранно. В дясно е една, в ляво три. Преди три години се възпали тази в дясно, това се случи докато бях на почивка на морето, притесних се  много и д-р Василев направи пункция. Миналата година докато бях отново на почивка на море се възпали едната в ляво. Стана огромна, почти колкото яйце, но като изключа дискомфорта не ме е боляла силно. Не отидох на преглед, не я пунктирах и след около месец тя спадна. Тази година през май за празниците отново посетих морето - вече можете да се сетите - възпали се втората киста в лявата ми гърда, но аз пак не се замислих и така до почивката в началото на месеца, през която, се възпали третата киста в ляво. Все още е твърда и подута. И най-накрая стигнах до заключението, че слънчевите бани на мен ми се отразяват неблагоприятно. Всъщност поразрових се в нет-а и там намерих същата информация. За сега мисля да не ходя на преглед. Споделих с вас, за да имате предвид и да наблюдавате дали и при вас има такава закономерност.

# 581
Докси, благодаря за изчерпателния отговор. Да поясня- Докси е медицинско лице, т.е професионално се занимава с това, всякакво друго мнение няма никаква тежест. Хората затова учат по толкова много години,
А как си разбрала това? По ника ли? Или по някакъв друг начин! Сега всичко се намира в нета и можеш да правиш „копиране, поставяне“! Интересно ми е да знам! Аз съм, например, на 39 г. сега, а са ме оперирали от ФА на 33 г., което е било чист рак.... , а мамографът не е показвал рак.....Нещата са много сложни за такива категорични умозаключения като „ФА се оперира след 40 г. задължително, а до 40 г. може да се наблюдава...“! Страшно е, ако някой да се довери и на това нещо...

# 582
  • Карлово/ Пловдив
А как си разбрала това? По ника ли? Или по някакъв друг начин! Сега всичко се намира в нета и можеш да правиш „копиране, поставяне“! Интересно ми е да знам! Аз съм, например, на 39 г. сега, а са ме оперирали от ФА на 33 г., което е било чист рак.... , а мамографът не е показвал рак.....Нещата са много сложни за такива категорични умозаключения като „ФА се оперира след 40 г. задължително, а до 40 г. може да се наблюдава...“! Страшно е, ако някой да се довери и на това нещо...

Ирина, за разлика от много хора, аз съм в медицината от доста години и мога да ти кажа, много неща, а ако искаш да ти отворя и двата шкафа с учебници, и искаш да ти кажа и хора които са ме изпитвали в курса на обучение по медицина. От много от преподавателите си успях да науча много неща и е хубаво, че има хора които се стараят да ни правят хора и добри професионалисти. И понеже ти много обичаш да хапеш и преди време се опита, да ме закачиш с въпрос, защо съм препоръчал даден специалист, ами защото ги познавам, за разлика от теб и знам, този специалист струва или не. А някой от тях са ми били и преподаватели. Или искаш да те поканя, да се видим лично  да заповядаш да се запознаем, защото не може да коментираш, каквото и да било по мой адрес, без да ме познаваш. Знаеш ли колко изпита се вземат в медицината, над 60.
Това са 6 години, ами после специализация.
Знаеш ли, че много неща в нета не са така както са в учебниците по медицина, много по недостоверно е в нета, отколкото в учебник по медицина.
И знаеш ли кой мен ме е изпитвал на изпит по хирургия - специална хирургия проф. Ангел Учиков, ако си го чувала, и знаеш ли, че това е гръден хирург с голям опит и знания и прави всякакви операции, знаеш ли, че този човек на изпита единия въпрос беше гърда, а другия беше рак на стомаха или язва, ще излъжа, не си спомням с точност. Знаеш ли колко имам по хирургия 6 и други са така. Така, че като ме познаваш, недей да даваш акъл.
Защото влез да учиш медицина и тогава може да говорим. Почнахте всички да разбирате от медицина, без дори да сте влезнали в нея, извинявай, че съм малко остър, ама е така.

Препоръчвам ти по отношение на фиброаденомите да прочетеш следната литература"

Заболявания на млечна жлеза издание 2013 и издание 2015 с автор доц. Георги Байчев - ВМА
Препоръчвам ти да прочетеш том 9, Ръководство с Атлас по хирургия - Хирургия на млечна жлеза под Редакцията на Проф. Д-р Ташко Делийски, издателство Проф. " Марин Дринов " 2012
Мога да ти цитирам и други книжки да прочетеш. Не се заяждам, просто когато се опитват да ме хапят, мисля, че трябва да отговоря по същия начин.
И ако обичаш, не се опитвай да ме хапеш. Благодаря за което, нямам желание, да ви отговарям на нападките и да хабя енергията си.

Цитати" Ръководство по хирургия - гръдна хирургия - Атлас

Поведението при фиброаденом включва: - проследяване в динамика - клинично и ехографски - при млади жени, а след 40 години - мамографски. При бързонарастващи фиброаденоми или липса на възможност за контролни изследвания се премахват оперативно.
Прогнозата е добра,въпреки, че се счита, че фиброаденомите нямат малигнен потенциал, при по-възрастни пациентки се изисква повишено внимание.

Цитат " Заболявания на млечна жлеза " проф. Георги Байчев - същото е описано и в неговата книга.

Нима тези хора не разбират, те имат много повече опит от много други. Хората пишат учебниците, ето ти цитати от учебника. Намери си ги, прочети ги.
И повече не мисля, да отговарям на нападките ти.Аз не съм виновен, че при теб е станало нещо еди какво си, аз не съм виновен, и момичетата не са виновни да бъдат стресирани допълнително, имат си лекари, те си носят отговорност за тях, както ние носим отговорност за нашите пациенти. Мисля, че форума е за мнения, взаимопомощ и споделен опит.
Извинявам се, че ви занимаваме с тези неща!
Приятна вечер!
Ако някой иска да уреждаме лични спорове, мисля, че не е тук мястото има си лично съобщение. И нека темата, не се превръща в огнище на спам.

Последна редакция: ср, 17 авг 2016, 23:51 от docsi

# 583

Ирина, за разлика от много хора, аз съм в медицината от доста години и мога да ти кажа, много неща, а ако искаш да ти отворя и двата шкафа с учебници, и искаш да ти кажа и хора които са ме изпитвали в курса на обучение по медицина. От много от преподавателите си успях да науча много неща и е хубаво, че има хора които се стараят да ни правят хора и добри професионалисти. И понеже ти много обичаш да хапеш и преди време се опита, да ме закачиш с въпрос, защо съм препоръчал даден специалист, ами защото ги познавам, за разлика от теб и знам, този специалист струва или не. А някой от тях са ми били и преподаватели. Или искаш да те поканя, да се видим лично  да заповядаш да се запознаем, защото не може да коментираш, каквото и да било по мой адрес, без да ме познаваш. Знаеш ли колко изпита се вземат в медицината, над 60.
Това са 6 години, ами после специализация.
Знаеш ли, че много неща в нета не са така както са в учебниците по медицина, много по недостоверно е в нета, отколкото в учебник по медицина.
И знаеш ли кой мен ме е изпитвал на изпит по хирургия - специална хирургия проф. Ангел Учиков, ако си го чувала, и знаеш ли, че това е гръден хирург с голям опит и знания и прави всякакви операции, знаеш ли, че този човек на изпита единия въпрос беше гърда, а другия беше рак на стомаха или язва, ще излъжа, не си спомням с точност. Знаеш ли колко имам по хирургия 6 и други са така. Така, че като ме познаваш, недей да даваш акъл.
Защото влез да учиш медицина и тогава може да говорим. Почнахте всички да разбирате от медицина, без дори да сте влезнали в нея, извинявай, че съм малко остър, ама е така.

Препоръчвам ти по отношение на фиброаденомите да прочетеш следната литература"

Заболявания на млечна жлеза издание 2013 и издание 2015 с автор доц. Георги Байчев - ВМА
Препоръчвам ти да прочетеш том 9, Ръководство с Атлас по хирургия - Хирургия на млечна жлеза под Редакцията на Проф. Д-р Ташко Делийски, издателство Проф. " Марин Дринов " 2012
Мога да ти цитирам и други книжки да прочетеш. Не се заяждам, просто когато се опитват да ме хапят, мисля, че трябва да отговоря по същия начин.
И ако обичаш, не се опитвай да ме хапеш. Благодаря за което, нямам желание, да ви отговарям на нападките и да хабя енергията си.

Цитати" Ръководство по хирургия - гръдна хирургия - Атлас

Поведението при фиброаденом включва: - проследяване в динамика - клинично и ехографски - при млади жени, а след 40 години - мамографски. При бързонарастващи фиброаденоми или липса на възможност за контролни изследвания се премахват оперативно.
Прогнозата е добра,въпреки, че се счита, че фиброаденомите нямат малигнен потенциал, при по-възрастни пациентки се изисква повишено внимание.

Цитат " Заболявания на млечна жлеза " проф. Георги Байчев - същото е описано и в неговата книга.

Нима тези хора не разбират, те имат много повече опит от много други. Хората пишат учебниците, ето ти цитати от учебника. Намери си ги, прочети ги.
И повече не мисля, да отговарям на нападките ти.Аз не съм виновен, че при теб е станало нещо еди какво си, аз не съм виновен, и момичетата не са виновни да бъдат стресирани допълнително, имат си лекари, те си носят отговорност за тях, както ние носим отговорност за нашите пациенти. Мисля, че форума е за мнения, взаимопомощ и споделен опит.
Извинявам се, че ви занимаваме с тези неща!
Приятна вечер!
Ако някой иска да уреждаме лични спорове, мисля, че не е тук мястото има си лично съобщение. И нека темата, не се превръща в огнище на спам.

Много обичам медицина и ще прочета, каквото си написал! Благодаря ти! Но виждаш, че има и изключения...като моя случай! Лекарите са ме наблюдавали с ФА в София и то светилата и са се подвели, че съм млада и не са го махнали, са се подвели, че е подвижен, не расте, а е било чист рак...Мамографът също е показал ФА! А щом ФА не се преражда в рак, то защо след 40 г. той трябва да се махне?

# 584
Познавам жени, пациентки на мамолога, при когото се следя, които са над 40 и водят само профилактика.

Общи условия

Активация на акаунт