Фиброаденом- да се оперираме ли? 3-та тема

• 112 695
  • 754
  •   1
Отговори
# 585
  • Карлово/ Пловдив
Ирина, Разбирам те, лошо се е получило! Но аз нямам вина за това и момичетата също. Нека оставим какво да правят като решение на техните лекари. Винаги има изключение, но пък да живееш в страх е лошо. По света също, не бързат да ги махат фиброаденомите. И аз обичам медицината и хората, иначе не бих я избирал, тя си е призвание.
Но пък и всеки може да сгреши нали? Няма безгрешни хора, няма безгрешни лекари. Значи процента да се изроди в рак фиброаденома е по-малък. А и като забелязваш най-застрашената възраст от рак на гърда е след 40 с пик 50-75, по-рядко при млади жени. За да няма лоши неща важна е редовната профилактика. Значи ако си на 20 и нещото ти расте бързо също се маха, бързо нарастващите се махат. А след 40 е хубаво да се махне, защото се смята, че може да има и друго нещо. Поради възрастта. Значи дали да се следи или лекува е преценка на лекарите на момичетата.
Лошо е, че теб са те гледали светила и си пострадала лошо, разбирам те. Неприятно е да сгрешиш, защото утре може да си отиде човек, а човешкия живот е безценен. Но никой не е застрахован от грешки. Лошо е, че млади хора страдат от такива болести, а лошото е, че рака се е превърнал в хронично заболяване, и поразява много хора. Но за да се открива на време е нужна профилактика. Скрининги, но уви тук в страната ни те липсват.
А в момента в света златен стандарт за профилактика на рака на гърда е точно мамографа, защото хваща образувания от порядъка на 3-4 мм, ама и той може да сгреши, затова е допълнението с ехограф. Може би при теб са нямали съмнение и затова така е станало.
По отношение едни казват да се следи, други да се маха, ама то поведението е или следене или оперативно премахване. В последно време навлиза и лечението с ултразвук такъв апарат има в София в ендокринологията, в Плевен, но кога това нещо ще замести хирургичното лечение и дали ще се случи скоро не мога да ти кажа, но пациенти казват, че имали повлияване, от нещото след като към него се насочи фокусиран ултразвук.
И накрая, ако е за операция нещо поне 2 еднакви мнения, не се доверявайте само на 1.

# 586
Светлинар, успокой се  Peace

Ще опитам , поне до следващия преглед .
Кистата я пунктирах ( не оперирах ) сега се моля да не се напълни пак .
Желая здраве и успех !

# 587
Току що се връщам от преглед.Описаха ми подробно размерите на всички кисти.Диагнозата си остава същата-фиброкистозна мастопатия.Само че едностранна,а не двустранна.Незнам какво е станало с кистите в лявата гърда,но ги няма.Много съм щастлива. Grinning
В дясната гърда имам малки кистички,най-голямата с размер 0,85/0,94см и каналите са леко разширени.Казаха ми,че няма нищо притеснително,гърдите са в сравнително добро състояние,няма никакви фиброаденоми,няма възпалени лимфни възли и мога спокойно да действам по въпроса за сбъдването на мечтата си да стана майка. Praynig bouquet

# 588
Много се радвам за хубавата новина Hug. Желая ти от все сърце да се похвалиш скоро, че си осъществила мечтата си bouquet!

# 589
Благодаря ти,mishka88.
Толкова се бях притеснила,а е нямало защо. Grinning

# 590
Браво на теб ! Успех в сбъдването на всички мечти !

# 591
  • Букурещ
Фиброаденомите не преминават в рак или са с нулев малигнен потенциал от порядъка на 0,01 %. При тях вариантите са или следене на определено време или оперативно премахване. При оперативно премахване се прави с локална или обща анестезия. Рутинна операция за по-малко от  час. По отношение на премахването премахват се бързо растящите фиброаденоми и при липса на възможност за контролни прегледи и след 40 годишна възраст , а също  при преценка на лекаря. А при по-млади се махат при размери над 2-2,5 см. Могат да се повлияят добре след бременност и кърмене, а могат и да нарастват по време на бременност. Но аз лично съм виждал случаи на хора с фиброаденоми, които след една бременност и кърмене ги няма и не можеш да ги намериш. По отношение на мамография - прави се и при млади жени при необходимост, все пак мамографията и ехографията са методи които се допълват. Целта им е точна диагноза и навременно лечение.
Късмет на всички!

Боже, появил се е тук явно след толкова години компетентно лице, което да пише нещата с истинските им имена! Доживях да прочета нещо смислено!

# 592
  • София
Докси е отдавна тук. Явно никой не чете стари публикации.
Оставам с убеждението, че никой не чете, пита и иска да му отговорят на момента.
Знам, че е трудно, но и на нас не ни е лесно.

# 593
Хули, във всички теми забелязвам тази тенденция хората питат нетърпеливи, не им се занимава с четене на безброй страници. От една страна ги разбирам- никой не влиза в такива теми от хубаво, но и аз смятам, че няма да е лошо да се чете преди да се пита. То вярно, че и доста глупости се изписаха напоследък, ама...

# 594
Теичка,и аз съм от питащите. Simple Smile
Ако вземем да четем всичко наред както казваш,има полезни мнения и не дотам полезни.Доста дълго четене ще падне. Wink
Хубаво е да има диалог и да включват хора,които наистина могат да помогнат със своите знания и опит.

# 595
Теичка,и аз съм от питащите. Simple Smile
Ако вземем да четем всичко наред както казваш,има полезни мнения и не дотам полезни.Доста дълго четене ще падне. Wink
Хубаво е да има диалог и да включват хора,които наистина могат да помогнат със своите знания и опит.

Аз съм ЗА питането .
Ако вземе човек да чете назад я намери някъде отговор на въпроса си я не , ама с глупости и чужди проблеми ще му се напълни главата .
При всеки проблема е различен и не се знае в коя тема на коя страница може да открие отговор на въпроса си ( това за новодошлите ) .Иначе тук пишещите ... има няма десетина основни не питат въпроси които са минали на предната страница.
Все пак няма лошо човек да попита и да му се даде бурзо отговор - човешко е ,а и за това сме хора да си помагаме .
Аз когато сум в стрес питам какво ли не глупости ( които чета по кусно , но МНОГО от въпросите ми се пораждат именно от много четене на теми особено по форумите .)
Няма лошо човек да попита и да получи отговор .
 Grinning

# 596
Разбира се, че човек влиза за да пита. Просто понякога е досадно да се върти около едно и също през една страница. Затова е хубаво да се изчете темата, първа страница, и след това да се попита. Не пишем чак толкова различни неща.

# 597
Аз пък имам опит в четенето на темите  Grinning , но то сигурно е и до характер. Когато нещо ме интересува го разнищвам до край и търся информация максимално. Смятам, че четейки темите назад се придобива много добър поглед върху дадения проблем и определено съм за това. Тези теми са много, много полезни. Отделно, че може да се проследи и развитието на процеса във времето, когато е споделен от хората, които вписват в темите.

# 598
  • София
Най-после някой да оцени труда ни назад в годините  newsm10

# 599
Хули, така е, аз го оценявам и съм дълбоко благодарна за споделеното през годините от теб и останалите дами, (на doksi също), както в тази тема, така и в други, които ме интересуват.
Ти си борец и си дала сила, и надежда на хората, които са те прочели. "Познавам" те, защото по едно време четях и другата тема.
 bouquet

Общи условия

Активация на акаунт