Отговори
# 435
  • София
И на мен ми казаха, че може да е безплатен в Майчин дом, защото участвали по някакъв проект, но ме предупреди да си нося пари (40 лв.), такава цена е обявена и на сайта на Майчин дом. Аз утре съм там по този повод и после ще кажа какво е било. Simple Smile

Diddyss,  а трябва ли предварително записване или просто отиваш ей така?

# 436
Diddys, ще чакам да разкажеш как минава в Майчин дом.

# 437
Без записване е. Казаха ми да отида към 13:00 и се влиза според реда на пристигане. Аз преди това ще съм минала на УЗИ при моята докторка и в Майчин дом само ще ми вземат кръв.

# 438
Здравейте мами,явно повечето сме ранобудни,аз се събуждам към 4 и 30 и след това цял ден ми се спи.Ужасно много ме боли главата като аналгин и парацетамол не помагат,вие какво бихте препоръчали? Аз не съм избрала доктор за финала,но като наближи ще го мисля,иначе консултацията ми я води д-р Рашкова,мисля че е от Плевен,но сега работи във Велико  Търново.Колко от вас ходят на работа и как се чувствате през деня? Иначе аз пия фолиевата и витамини,с предната бременност пиех витамини след 5-тия месец.

# 439
Извинявам се за незнанието , но това е така наречената ранна фетална морфология нали? И без записване и без да се следите в Майчин дом просто така отивате там и чакате, правилно ли разбирам. Звучи мн хубаво за да е истина.

# 440
  • София
Извинявам се за незнанието , но това е така наречената ранна фетална морфология нали? И без записване и без да се следите в Майчин дом просто така отивате там и чакате, правилно ли разбирам. Звучи мн хубаво за да е истина.

Не патенце-то, не са едно и също нещо биохимичен скрининг и фетална морфология. Първото се прави между 11-13 г.с, и е само вземане на кръв, а второто е между 18-23 г.с.По-детайлното изследване, което се извършва в 18-22г.с. обикновено се прави от специалисти по фетална морфология, които имат и добра техника. Могат да се видят редица неща- от брой на пръстчетата до сериозни проблеми. Те не могат да се излекуват чрез това изследване, но ако лекарите, които ще израждат бебетата знаят за проблем, биха могли да се подготвят. Понякога се налага операция веднага след раждането, при други случаи е необходима специална грижа. Има и редица неща, които видяни на ФМ, могат да бъдат коригирани- например кръвоток, състояние на маточните артерии- могат да се изпишат медикаменти. Други неща като дължина, положение, брой кръвоносни съдове на пъпната връв, състояние на плацентата, количество води помагат при грижата за майката и бебето и имат значение при самото раждане

. Това е което знам аз, но има интернет и можеш да прочетеш всичко.

# 441
kat78, мн ти благодаря за отговора, беше ми мн полезен, а предполагам и на др мами тук, аз бях прочела някои неща за това, но като стана дума тук реших да попитам, за да мога да си подредя нещата в главата. Аз както написах и по напред съм едва в 8 г.с. и понеже разглеждах тема за болница "Надежда" там се споменава за ранна ФМ(фетална морфология) + БХС(биохимичен скрининг) м/у 10 и 12 г.с. и останах с впечатление, че е едно и също. А и се притесних, да не съм закъсняла , че момичетата там пишат за запазване на час месец, месец и половина по- рано. Затова сега ми стана интересно за това в Майчин дом, където просто отиваш и ти правят изследването веднага, без записвания и дори безплатно. Чакам с нетърпение бъдещите мами които ще ходят тези дни там, да дадат информация и да се похвалят с добри резултати. Поздрави на всички  bouquet

# 442
  • морето и сините вълни :)
Момичета парацетамол можеше да се пие нали?
Вече имам и температура ooooh! ooooh!
Не е много даже бих казала нищожна но за всеки случай да знам ако се наложи.
През 30 минути си мажа носът с чаевица вътрешно и външно целия нос и между веждите.Пръскам спрей хомеоопатичен "Еуфорбиум" и смуча през час инфлуцид
Някой да се сеща нещо друго за бременни  да гълтам Mr. Green

# 443
Ужасно много ме боли главата като аналгин и парацетамол не помагат,вие какво бихте препоръчали?
Мисля, че и аналгин, и парацетамол не са подходящи за прием от бременни. За парацетамола съм сигурна, защото наскоро лекарката ме предупреди, че може най-много един на ден и то само в най-най-краен случай.
Може да е от кръвното, проследи си го, ако можеш, да не качваш или вдигаш. И при мен имаше един период на главоболие, но премина.

# 444
Позволявам си да се намеся по повод на феталните морфологии, защото смятам, че това е едно от най-важните неща по време на бременността. Допълвам информацията от Кат78.

Биохимичният скрийнинг
е комбинирано статистическо изследване на базата на 2-3 размера (нухална гънка и още нещо, вече не помня какво) на плода + кръв. Прави се 11-13та седмица.

Ранната фетална морфология обикновено се комбинира с този биохимичен скрийнинг и затова се бъркат често. Тя представлява много по-подробно оглеждане и мерене на плода. Прави се по същото време. На нея също могат да се хванат тежки малформации на плода.

Втората фетална вече се прави в по-късните седмица 18-23та. Тя е с много богат опознавателен характер, т.к. почти всички органи и системи са завършени. Затова оптимално се прави около 20та седмица.

Третата фетална (късна) около 30та седмица за някои доктори е по-скоро за контрола, ако е имало съмнение за нещо нередно при втората. На нея вече на 3Д може да се види оформеното личице на детето и заради това много родители й се радват най-много на нея.

Другото важно е, че феталните морфологии се правят на 2Д! Всичко се измерва и разглежда в 2Д. Прословутото 3Д е повече за удоволствие на родителите, отколкото да носи кой знае каква информация на лекаря. Да си го имате в предвид.

# 445
Момичета парацетамол можеше да се пие нали?
Вече имам и температура ooooh! ooooh!
Не е много даже бих казала нищожна но за всеки случай да знам ако се наложи.
През 30 минути си мажа носът с чаевица вътрешно и външно целия нос и между веждите.Пръскам спрей хомеоопатичен "Еуфорбиум" и смуча през час инфлуцид
Някой да се сеща нещо друго за бременни  да гълтам Mr. Green
Опитай бабешки лекове - компрес с оцет или си намажи стъпалата с мед и обуй чорапи.

# 446
Интересно ми стана за парацетамола, тъй като в Англия го позволяват на бременни. Дори, за болка това е единственото позволено лекарство  Peace

# 447
Момичета колкото и да звучи гадно вече съм на крачка да поискам аборт. Това моето вече не се издържа, писна ми да повръщам, писна ми да нямам сили да се вдигна от леглото. Дори няма да мога да отида на скрийнинга и ФМ. Не знам овъркана съм

# 448
Интересно ми стана за парацетамола, тъй като в Англия го позволяват на бременни. Дори, за болка това е единственото позволено лекарство  Peace
Не знам. Цитирам лекарката си. Иначе с предната ми бременност ми казаха, че може, но беше преди 13 години все пак, не знам да няма нова информация за ефекта му.
Аз лично предпочетох да си проследя кръвното и да го вдигна с храни и напитки (ниско беше моето), отколкото да рискувам при лекарското мнение.

bubaleche, дръж се. Аз съм в 11-та седмица и от няколко дни ми е доста добре (да чукам на дърво).

# 449
Момичета колкото и да звучи гадно вече съм на крачка да поискам аборт. Това моето вече не се издържа, писна ми да повръщам, писна ми да нямам сили да се вдигна от леглото. Дори няма да мога да отида на скрийнинга и ФМ. Не знам овъркана съм

Дръж се,още малко остава,с предната бременност повръщах всичко което поема през устата,за щастие след края на 3-тия месец всичко отмина,изведнъж спрях да повръщам.Сега отивам по същия път,но повръщанаето е през ден,едон ден ям,един ден не,чак ме е страх да лапна нещо,на работа се подготвям с торбички,неприятно е,но повярвай ми още малко и ще се наслаждаваш на коремчето си.Аз сега дори върнах 2кг.,но скоро ще наваксаме Simple Smile

А за главата и кръвното,по-високо ми е от нормалното,но не много,с 10единици е вдигнато,надявам се и това да отмине скоро,иначе имам чувството че по цял ден и цяла нощ мога да спя Simple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт