С какво ви дразнят свекървите- 49

• 50 287
  • 747
  •   1
Отговори
# 360
Има и друг момент, който свекървите забравят и в случая на майкин - при евентуален развод до навършване на 18 години на децата, ако майката няма друго жилище, съдът ще отсъди да се ползва от майката и децата не зависимо, че не е собственик, до навършване на пълнолетие на децата. Така че тези сметки пак ще излезнат криви.
Не, ако имотът е на друго лице, а не на съпруга, майката може да остане в него максимум една година.

# 361
  • при късмета
Така е за ползването до навършване на пълнолетие на децата. Но в повечето такива случаи, вси пак съдът отсъжда и наем да плаща за част от имота отглеждащия родител. А и това се забравя винаги.
По-важното, собствеността си остава на собственика и никой не подарява жилището на отглеждащия родител.
При това, при смърт на собственика децата обикновенно са големи и те си наследяват частите, заедно с преживелия съпруг. Значително по-малко са случаите в които децата са непълнолетни(не че изобщо ги няма, де да беше, а значително по-малко в наследяването).
А като са непълнолетни, те май пак са наследници, само, че ги представляла родител/настойник, но тук не съм съвсем сигурна.

А колко такси се спестяват по различни сделки и прехвърляне на имота от един на друг.

И аз мисля, че ако наистина желанието ти да дадеш, ще го направиш и това е. Другото са оправдания с надеждата да си занесеш четирите стени в гробищата. Още никой не е успял, обаче

# 362
И аз мисля, че ако наистина желанието ти да дадеш, ще го направиш и това е. Другото са оправдания с надеждата да си занесеш четирите стени в гробищата. Още никой не е успял, обаче
Така е. Много е важно обаче какво иска да даде родителят- трамплин за отскок или кочинка, в която детенцето + фемилито му да си грухкат до края на дните си. Важно и и децата какво очакват да получат- трамплина или кочинката.

# 363
Другото са оправдания с надеждата да си занесеш четирите стени в гробищата. Още никой не е успял, обаче
      Извън контекста на темата за свекървите, запазването на собственост често е продиктувано от желание за подсигуряване на старините - в едната панелка ще живее, с парите от другата ще се изхранва. Има изоставени и неглижирани възрастни хора, разбираеми са страховете им. Дори да не продадат, биха могли от наем да се издържат и пак да оставят на наследника, който ги е изоставил. В България сме, не е рядкост това, което пиша.
      Колкото до децата, те са наследници на починал родител при всяко положение, независимо от възрастта си, а с тяхно имущество и средствата другият родител може да се разпорежда само с разрешение от съда. Дори 50 лева от сметките им не може да изтегли, ако не го получи.

# 364
Добреее де.А какво мислите за казуса да притежавате 6-7 имота които са семейни и са ви дадени преживе , да имате само едно дете и да го оставите да си купува жилище с ипотека  докато вие си живеете предоволно от наемите от 40 годишни и без да работите?И  да твърдите че е длъжно да ви гледа и че е безотговорно да ви изостави без да ви помага .

# 365
  • при късмета
Извън контекста на темата за свекървите, запазването на собственост често е продиктувано от желание за подсигуряване на старините - в едната панелка ще живее, с парите от другата ще се изхранва. Има изоставени и неглижирани възрастни хора, разбираеми са страховете им. Дори да не продадат, биха могли от наем да се издържат и пак да оставят на наследника, който ги е изоставил. В България сме, не е рядкост това, което пиша.
Така е, собствеността ти дава сигурност на старини и за извън темата си е напълно разбираемо. Но в крайна сметка говорим за децата си и да правиш такива сметки именно от тях скътавйки, лично на мен някак ми идва грозно.
Всички случаи около мен на изоставени родители, с които съм тясно и лично запозната, а и дългогодишни познати (познавам и двете страни и родителите и децата), изоставените са си го направили сами. Може би затова така мисля, но личните ми примери това ми показват.

Така е. Много е важно обаче какво иска да даде родителят- трамплин за отскок или кочинка, в която детенцето + фемилито му да си грухкат до края на дните си. Важно и и децата какво очакват да получат- трамплина или кочинката.
Да ти кажа не разбрах защо трябва да е "или, или" точно за тези два примера. Не може ли осигуреното жилище да е и трамплин, без да е кочинка?
Децата могат да те оставят и като са получили, а могат и да те обичат до края на живота си и без нищо да са взели. това зависи от много ранната и тинейджърска възраст. Тези отношения не започват да се градят, като детето се ожени

# 366
Аз пък, както знаят повечето съфорумки, нямам нищо на мое име. Преписахме на синовете ни  масивна двуетажна къща с двор и друга нова по-малка къща, в която живея аз. Сутеренът на голямата къща  има 5 помещения. Решила съм, ако е живот и здраве, да вложа лични средства две от тях да направим годни за живеене.  Все на някой ще е от полза. Не съжалявам нито за решението да им  бъде преписано всичко, нито за вложени от мен средства за ремонти и подобрения. Въпрос на доверие! Да са живи и здрави да го ползват!

# 367

Не може ли осигуреното жилище да е и трамплин, без да е кочинка?
Може. Ще е такова каквото си го направят. Ако използват предоставено от родителите жилище за начало като шанс, че имат покрив над главите си и не плащат наем, така че да насочат усилията си към закупуване на отделно свое жилище, това е трамплин. Ако използват предоставеното от родителите жилище, за да си живуркат в него, без да положат усилия да умножат полученото, е кочинка. Та, както си го направят. А за това документ за собственост не им трябва.

# 368
  • при късмета

Може. Ще е такова каквото си го направят. Ако използват предоставено от родителите жилище за начало като шанс, че имат покрив над главите си и не плащат наем, така че да насочат усилията си към закупуване на отделно свое жилище, това е трамплин. Ако използват предоставеното от родителите жилище, за да си живуркат в него, без да положат усилия да умножат полученото, е кочинка. Та, както си го направят. А за това документ за собственост не им трябва.
Защо трябва да мислят само и единствено в посока оставане на въпросното място изобщо и по-голямо жилище в него? А ако решат да се изнесат от държавата? В такъв случай по-голямо жилище не би им било нужно.
това, че за някой родител единствената цел и била жилище, не значи, че същата трябва да има и детето и семейството му.
Не за теб, по принцип говоря.
Това, че са решили да ползват по-малкото жилище, с планове далеч от закупуването на друг имот, не го прави кочинка. И различните планове от по-голям имот, пак са си трамплин

# 369

Защо трябва да мислят само и единствено в посока оставане на въпросното място изобщо и по-голямо жилище в него? А ако решат да се изнесат от държавата? В такъв случай по-голямо жилище не би им било нужно.
това, че за някой родител единствената цел и била жилище, не значи, че същата трябва да има и детето и семейството му.
Не за теб, по принцип говоря.
Това, че са решили да ползват по-малкото жилище, с планове далеч от закупуването на друг имот, не го прави кочинка. И различните планове от по-голям имот, пак са си трамплин
Не, не съм твърдяла, че трябва да мислят само и единствено в тази посока. Това е само една от възможностите. Всичко, което е надграждане, е ОК.

# 370
Във връзка с  понятието трамплин  и  предишния ми пост, големият ми син  купи парцел и ще строи вила. Значи надгражда. Дай Боже и по-малкият да  може след време. Сега има други приоритети, за които го подкрепям напълно! Работи здраво, направи някои ремонти на своя етаж /остават още някои идеи/ и учи задочно. Сигурна съм, че и той един ден ще надгражда. Само да са здрави!

# 371

Съвсем хипотетично говоря, но като за основа ще взема нашия случай.
Ако вземем къщата която е 4-етажна  (два от които можем да издаваме под наем и да си осигурим старините и да не тежим на децата), нужно ли е да влагаме други пари в друг имот за нас, само и само да е наш собствен ?!
Или
Да продължа да си живуркам в нея като в собствена, а парите които бих похарчила за другия имот да ги вложа в качествено образование за децата ми ( което никак не е евтино )?!
Та въпросът ми е : трамплинът само за умножаване на имоти ли се смята или мога за друга "валута" да го използвам?

# 372

Та въпросът ми е : трамплинът само за умножаване на имоти ли се смята или мога за друга "валута" да го използвам?
Вече отговорих на подобен въпрос на Мако. Образован човек си, би следвало да си наясно какво е надграждане. В противен случай, комуникацията много ще се затрудни, ако се налага да се обяснява пространно всеки използван термин.

# 373
Разбрах те, но толкова бързо се пише в тази тема , че докато си подредя мислите са се изписали поне 10 мнения и са ме изпреварили.

# 374
В днешно време  хората не са закрепостени  и се местят. Могат да заменят ,продават и купуват ,старите хора казват,който има мая. Това е маята. И един анонимен зададе въпрос ,ако има ш достатъчно и си успял да направиш  на децата си им го дай  и не мисли лошото. Защото внимавай  какво си пожелаваш. И ако си се провалил в основното-изграждане на личности ,другото ти е  без значение,прахосано е  .
Моите родители строиха за брат ми ,на село  е и няма стойност ,но той  си и живее  там и  няма амбиции  за другаде. Беше градина ,съсипа всичко и  направеното е  на вятъра. на  двамата е ,не сме уредили  документите за него,защото не си мърда пръста. От една страна е  добре ,че  поне половината не може да прахоса ,на мое  име  е  като наследник ,от друга ,не знам как ще става и  след мен  да не остане на пътя,синовете няма да го изгонят и вземат нищо.Но  живот,всичко се случва  през годините.
Но  каквото и да стане ,той  прахоса  старта и  ми е мъчно за нашите.Напразно са бъхтали,от нямане са правили,лишавали са се заради него.

Общи условия

Активация на акаунт