С какво ви дразнят свекървите- 49

• 50 287
  • 747
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Kali, изписването да ти е проблема. Остави я да прави там каквото си иска и не се ядосвай, важно е после да не ти досажда. Аз си мислех, че като се роди бебето, всички. ще се съобразяват с мен, ама не ми се получи..Не и без няколко скандала. Заппочбете от сега да подготвяте свекървата, че искате вие да си гледате бебето, как сега младите така правят и т.н. Може пък да се усети
Ще ми докарате страхова невроза, ей снахи!
И аз съм била снаха, тъща съм вече толкова години, но като ви чета, все повече се питам знаете ли какво искате или по- важно е да има кого да мразим, и това да е свекървата? Peace
В какви затънтени села са вашите, та изписването се превръща в циганска сватба?
Да си оставя работата, за да дойда на изписването, е знак на уважение, както и да те посетя в болницата- под прозореца, за да те попитам как си.
Щом ти тежи, щом те натоварва, кажи- никой не искам да се интересува родила ли съм, изписали ли са ме.
И проблемът е никакъв.
Същото е с помагането- щом не искаш, казваш и точка.
Само че, после помниш, че си се правила на велика и не врънкаш.
Или имаш смелостта да кажеш, че си сбъркала и да потърсиш помощ.
Отнася се и за двете баби, разбира се.
Защото, почнеш ли да дърпаш чергата към мама, няма как да не срещнеш равно по сила и обратно по посока дърпане.
Всичко се крепи на равновесието, бракът най- вече. Simple Smile

# 91
Кали, обясни й, бе жена! Кажи й как искаш или не искаш и толкова. Да й обясни и мъжа ти, а пък ако тя си направи нейното ще имаш право да я смъмриш, да се сърдиш или каквото там си решил.
 И на мен ми е лигаво, че тя щяла да дойде на изписването и имала програма. Направи си твоя и я уведоми.
Аз не предполгах  в какъв филм ще се вкарам и колко нерви ще строша около раждането, но нищо не бяхме коментирали предварително и моята си правеше каквото си знае. За второто- сядам и говоря нормално и учтиво, не-сядаме и говорим заедно с мм, за да няма после обидени.

# 92
Absurt, това към мен ли? Аз не съм имала никакви претенции за изписването. Да дойдат родителите ни, да се снимаме, да се почерпум за час два и после кой от къде е. Така и стана, с разликата, че свекърватане е месила питки и т. н. Мъжът ми беше купул и занесъл каквото е преценил. Просто имах желание после ние сами да си гледаме бебето, отстоявах това желание по нормален начин, като видях че не става се получиха и няколко скандала. Още съм на мнение, че който иска да помага на родилката-да заповяда в кухнята, а майката да има време да се учи как се гледа бебе. Ако някой не е съгласен за кухнята, няма проблем, все ще се справят младото семейство

# 93
Зои ,добре ще е да обясниш на твоята  и да споделиш  как се получава.
Абсурт ,аз пък на теб да обясня-младите са със самочувствие  и не са на 19 омъжени.Дори им е неудобно да ги видим,че  нещо не перфектно правят.Освен това нивото на хигиена е  друго ,ни е се перяхме всички в едно открито ,после пералня "Рига" и "Роса".Сега ми е неудобно и на ръка да си изпера гащите при тях ,къде да ги метна ,няма големия двор и простор.До  дрешките на децата само моите гащи липсват.
Ако подемем от първия  ден ,те кога ще се научат ,пък и са били на курс  преди раждането. Присъствието ни скатава бащата обикновено.А не трябва.Убедена съм ,че първите им дни и  трепети са техни.
Аз искам да спя до креватчетата им ако ме питаш ,но  не съм го искала по този начин до моите деца. И още такива доводи ...Докато ми обясняват и  се нагаждам да са се справили. Дадоха ми  когато ходих да дохранвам ,не че помагам ,да ми  е  хубаво и  да се чувствам в играта. Хубаво е ,и  да го гушкам само ,то не смея  и много ,едно хлъзгаво като риба в началото,със страх да не му направя нещо. За моите такъв страх нямало,но дори внуче това е чуждо дете.
 Да направя нещо е  и да не дам горещо мляко или неточно дозирано ,та си трая.Ако се налага обаче съм казала два пъти ,да запомнят че ще съм там.С грешки или без грешки ,няма да откажа. И признават ,че не е лесно с две бебенца ,но явно с мен в добавка е още по-трудно.
Така че ,нека се вслушваме...Има време ,ще станат за оставяне ,ще има екстремно търчане ,сигурна съм. И все пак постепенно свикване с детето,децата. Не  мога и няма да позволят да вляза и те да излязат ,със сигурност ще има "изпит".

За  кухнята им си ме  страх ,нямам такава ,при мен е допотопно и  ако ме търпят ,нищо против по моему. Вкусно приготвено ,но ще размириша наоколо,те не готвят ,вземат храна от вън. За  къв съм им в момента...

# 94
  • София
Скрит текст:
Kali, изписването да ти е проблема. Остави я да прави там каквото си иска и не се ядосвай, важно е после да не ти досажда. Аз си мислех, че като се роди бебето, всички. ще се съобразяват с мен, ама не ми се получи..Не и без няколко скандала. Заппочбете от сега да подготвяте свекървата, че искате вие да си гледате бебето, как сега младите така правят и т.н. Може пък да се усети
И аз съм била снаха, тъща съм вече толкова години, но като ви чета, все повече се питам знаете ли какво искате или по- важно е да има кого да мразим, и това да е свекървата? Peace
В какви затънтени села са вашите, та изписването се превръща в циганска сватба?
Да си оставя работата, за да дойда на изписването, е знак на уважение, както и да те посетя в болницата- под прозореца, за да те попитам как си.
По-голям знак на уважение е да се съобразиш с мнението на този, когото си решила, че ще уважаваш.
Щом ти тежи, щом те натоварва, кажи- никой не искам да се интересува родила ли съм, изписали ли са ме.
И проблемът е никакъв.
Не винаги е точка, някои продължават да се бутат да помагат и да "помагат".
Защо да се "прави на велика"? Нищо велико няма в това възрастен човек да се справя с отговорностите си, това е нормалното положение. С мъжа ми не сме викали никого на помощ за детето, двамата се справяме. Кога трябва да видя, че сме сбъркали, защото досега виждам единствено, че сме направили правилния избор?

Защото, почнеш ли да дърпаш чергата към мама, няма как да не срещнеш равно по сила и обратно по посока дърпане.

# 95
Моето раждане съм го разказвала назад в темите. Раждах в Гърция с придружител в болницата свекърва ми, не знаех езика, а и бях планово секцио. Там ти връчват бебето минути след раждането и си го поемаш ти. Е, пое го тя доста добре, така го пое, че забрави да ми го покаже дори Grinning Започна да идва една върволица от роднини, отделението е отворено, всеки може да влезе. То бяха лели, баби, народ като за сватба. Аз недоумявах какво се случва просто, не знаех предварително, че ще е така. После бяхме при свекърва ми докато стане готов паспорта и да си отидем в Бг. Ами тя вървеше след мен и повтаряше да ходя да спя, да й дам бебето на нея, кърмата ми недостигала, да сме го почвали с АМ, да виждала колко яде. Намеса за абсолютно всичко, единствено от уважение, че съм й в къщата не я насметох. Побърка ме тая жена и с играещите ми хормони се забих в тежка след родилна депресия.
 Сега- сядам и заявявам, в болницата с мм, никакви роднини на посещение поне докато не стана на крака, от болницата директно у дома, ако иска да помага, да помага с голямото. Поставям ясни условия и ако се запъне някъде си е неин проблем.

# 96
  • София

В какви затънтени села са вашите, та изписването се превръща в циганска сватба?[/spoiler]
По-голям знак на уважение е да се съобразиш с мнението на този, когото си решила, че ще уважаваш.
И проблемът е никакъв.
Защо да се "прави на велика"? Нищо велико няма в това възрастен човек да се справя с отговорностите си, това е нормалното положение. С мъжа ми не сме викали никого на помощ за детето, двамата се справяме. Кога трябва да видя, че сме сбъркали, защото досега виждам единствено, че сме направили правилния избор?

Не ми стана ясно защо чукаш на отворена врата? newsm78
Още не съм станала свекърва, а бързаш да застанеш на " въпреки" и да заемеш отбранителна позиция. Joy

# 97
При добра организация и аз не виждам защо родителите да не могат да се справят да си гледат бебето. Мъжът ми е много ангажиран с дъщеря ни и съм убедена, че една от основните причини е че не сме допуснали в семейството си свекърва/тъща и сме разчитали на себе си да си гледаме бебето. Относно помощта-майка ми в един момент идваше всеки ден за 2 часа докато и свърши отпзската да помогне с домакинството. Аз си гледах бебето, поработвах или излизах през това време с бебето. Свекървата разбираше помощта като тя да гледа и разхожда бебето, докато аз домакинствам. Аз не разбирам помощта така. Веднъж, изцяло по нейно желание беше измила няколко чинии от мивката. Познайте дали после чух от различни хора как тя ми миела чиниите пък аз неблагодарна. Ами, мерси за такава помощ. За изписването мисля че е редно да осигурим тази радост на род

# 98
Veselka, нещо си противоречиш. Как я разбираш помощта? Не да разхожда бебето, не да мие чинии, какво да прави?
Аз съм много благодарна да изпере и изглади, и да сготви. Повече не ми трябва и няма да й търся кусури.

# 99
  • София

В какви затънтени села са вашите, та изписването се превръща в циганска сватба?[/spoiler]
И проблемът е никакъв.

Не ми стана ясно защо чукаш на отворена врата? newsm78
Още не съм станала свекърва, а бързаш да застанеш на " въпреки" и да заемеш отбранителна позиция. Joy

Няма проблем, твое право е да не забележиш коментарите ми.

От една не-свекърва към друга не-свекърва.

# 100
  • където ми харесва
Veselka, нещо си противоречиш. Как я разбираш помощта? Не да разхожда бебето, не да мие чинии, какво да прави?
Аз съм много благодарна да изпере и изглади, и да сготви. Повече не ми трябва и няма да й търся кусури.
Не бе, душа. Кой иска в дома си човек, дето веднъж е решил да измие няколко чинии, та после раздухал, че само той ти мие чиниите, пък ти си неблагодарна. За това каза, че не иска такава помощ. Абсолютно разбираемо е. Дъщеря ми като се роди, отрязах всички. За мен беше важно да се науча кое как се прави с бебето, а не да го гледа свекърва ми, за да си домакинствам. Мъжа ми тогава ми помагаше, после оставях бебето в количката и във всяка стая е с мен. Аз мия чинии-тя спи, аз чистя с прахосмукачката, тя си гука. Вярно е, че времето за самия теб не стига никак, но не си късаш нервите със застарялата жена, решилада го играе майка на внучето си, знаеща все повече от теб.

# 101
Adellle, съгласна съм напълно, просто питам как я вижда свекървенската помощ? Наистина е в пъти по-добре с новородено сам, натоварен, но без дразнители. Това, че ще каже някъде, че ми мие или чисти ми е смешно и не бих го отразила- нека си говори.

# 102

Това имам в предвид и аз. Всеки, който иска да помогне с домакинската работа е добре дошъл и не бих намирала никакви кусури. За да може майката да си гледа бебето. Обаче ако измиеш 5 чинии и после разкажеш на който се сетиш как миеш на снахата чиниите, щото тя на нищо не е научена, пък снахата неблагодарна, това помощ ли е? В такъв случай аз нямам нужда от никаква помощ.
Adelle ме е разбрала напълно. По добре не бих могла да го кажа Hug Hug
Особено това "За мен беше важно да се науча кое как се прави с бебето, а не да го гледа свекърва ми, за да си домакинствам."

# 103
  • Варна
Kali, изписването да ти е проблема. Остави я да прави там каквото си иска и не се ядосвай, важно е после да не ти досажда.
За изписването мисля че е редно да осигурим тази радост на род...
Аз явно не мога да обясня ситуацията като хората... Не ми е проблема самото изписване. Просто при нас я няма опцията да дойде на изписване и после да си тръгне. Дойде ли, ще остане. Остане ли, няма да е за една вечер. И ще остане не просто в града - живеем в неин апартамент...
Един вид изписването ще е предлог, за да остане и да ходи няколко дена да се хвали на приятелки и да ги черпи. Защото друго просто няма с какво да ми помогне...

Убедена съм ,че първите им дни и  трепети са техни.
Именно. Тези 15 дни, които се дават на бащата отпуска, не са случайно измислени... Ако тези първи дни и бабата е там, той какво ще прави? Това са първите дни заедно на семейството с новия член. Редно е да сме си сами. Пък после да идва който ще. Те ще дойдат разбира се, и майка ми, и свекърва ми. Ама не ги искам от първия ден...

# 104
  • при късмета
Кали, дано наредиш някак нещата

А за помощта. Според мен помощ е когато помагащия, помага точно с каквото иска молещия за помощ. Няма правилно и грешно, всяка има нужда от различна помощ. Ще я оцени когато получи, това за което е помолила.
Например има нужда от помощ в домакинството, значи бабата (независимо коя) помага в домакинството. Има нужда от това да остане някой час при бебето някой, тя да си доспи, остава.
НЕ Е помощ, когато майката има нужда от помощ в домакинството, свекървата напъва да гледа бебето, да му слага сол във водата, да му бута мед в устата и подобни. А на всичко отгоре да изкарва снахата неблагодарна, че не оценява помощта й. Това е налагане и нахалство

Общи условия

Активация на акаунт