С какво ви дразнят свекървите- 49

• 50 287
  • 747
  •   1
Отговори
# 195
Приятелка се омъжва, аз шаферка стоя до бъдещета свекърва и майката на булката, след подписването свекървата процежда през зъби на тъщата: Отървахте се...#Crazy ooooh!
ooooh!, това минава всякакви граници, наистина

# 196
  • До морето
Това ме подсеща как в деня на сватбата ни, бабата на ММ (свекърва на свекърва ми) казала на баба ми - От днес вече нямаш внучка, тя е наша! Баба ми беше потресена  Shocked
Сигурно и е станало неприятно на жената, но може да се тълкува, че са приели снахата като част от семейството, част от "нас". По-гадно е да ти кажат- "вие чуждите" и да те третират като чужд, без значение какво си направил за тях като за близки...

Абе не е съвсем така. Тя на ММ баба му е точно "свекърва по образец" - много мила, много те обича, ама не пропуска да клъвне, да пусне някоя интрижка, да ти повтори 1000 пъти какво точно и кога е направила за тебе. И ако я хванеш в крачка - мига на парцали и те изкарва, че ти не си разбрала, тя друго имала предвид.

# 197
Приятелка се омъжва, аз шаферка стоя до бъдещета свекърва и майката на булката, след подписването свекървата процежда през зъби на тъщата: Отървахте се...#Crazy ooooh!
Това звучи направо като виц за снахо-свекървенски отношения...Аз, като бъдеща тъща, много ще се замисля дали...и какви ще са контактите и отношението  към сватята ми, ако се изпляска така за детето ми...

# 198
  • където ми харесва
Това ме подсеща как в деня на сватбата ни, бабата на ММ (свекърва на свекърва ми) казала на баба ми - От днес вече нямаш внучка, тя е наша! Баба ми беше потресена  Shocked
Напоследък започнах пак да чувам подобни неща (не от моята свекърва), и то от сравнително млади свекърви (50+) годишни. Те не са живели по този начин, но тия турски и индийски сериали, които гледат, явно им промиват мозъците.
И моята свеки, един ден, нещо си лафехме за уважение (по принцип, а не между снаха и свекърва) и тя ми дава за пример "Перла" (ако не се лъжа). И ми вика "Виж ги, говорят на свкърите си на Вие, това е много уважително, при нас, българите такива неща няма." И естествено й зададох въпроса, дали ще се чувства по-комфортно, ако вместо името й, използвам "Вие, майко еди какво си", тя помисли малко, пък отсече "Ми не! Не ми харесва как звучи"  Joy
Мисълта ми беше, че някои хора, много се вживяват. Едни си мислят, че както е било преди 70 години, така трябва и да е днес. Снахата да забрави възможно най-бързо, че изобщо има родители и да целува ръцете и краката на свекърите, които от своя страна редовно да й доказват, че тя е предимно обслужващ персонал в дома им, както и подчинена на съпруга си и цялата му рода. И като се сблъскат с някоя жена, която освен образование, има и кариера, ела да видиш ти, какво става.
Преди мнооого години, една съседка на свекърва ми, в мое присъствие избълва такава простотия, че ме застреля,а  свекърва ми едвам се сдържа да не й набие шамар. Едно бабе, зло по цялото си същество, вижда ни със свекърва ми пред блока и казва "Тва ли е оная, дето домъкна копеле в дома ви?" Sick Ставаше въпрос за дъщеря ми, която е от брака ми с първия ми мъж, за която и ММ, и свекърва ми се грижат и обичат като родна дъщеря/внучка.

# 199
Това звучи направо като виц за снахо-свекървенски отношения...Аз, като бъдеща тъща, много ще се замисля дали...и какви ще са контактите и отношението  към сватята ми, ако се изпляска така за детето ми...
Де да беше виц, свекървата не харесваше момичето по начало, излишно е да казвам, че всичко приключи с развод на третата година от сватбата.

# 200
................
Абе не е съвсем така. Тя на ММ баба му е точно "свекърва по образец" - много мила, много те обича, ама не пропуска да клъвне, да пусне някоя интрижка, да ти повтори 1000 пъти какво точно и кога е направила за тебе. И ако я хванеш в крачка - мига на парцали и те изкарва, че ти не си разбрала, тя друго имала предвид.
Ясно тогава.Бабата е като моята баба/екс свекърва на майка ми/. Не пропуска за захапе, че не си и подбира думите.

Адел, това е гадно...

Последна редакция: вт, 06 окт 2015, 13:59 от twix

# 201
Напоследък започнах пак да чувам подобни неща (не от моята свекърва), и то от сравнително млади свекърви (50+) годишни. Те не са живели по този начин, но тия турски и индийски сериали, които гледат, явно им промиват мозъците.

Мисълта ми беше, че някои хора, много се вживяват. Едни си мислят, че както е било преди 70 години, така трябва и да е днес. Снахата да забрави възможно най-бързо, че изобщо има родители и да целува ръцете и краката на свекърите, които от своя страна редовно да й доказват, че тя е предимно обслужващ персонал в дома им, както и подчинена на съпруга си и цялата му рода. И като се сблъскат с някоя жена, която освен образование, има и кариера, ела да видиш ти, какво става.

Така е! И аз не спирам да се надявам, че това ще се промени със следващото поколение, защото сега животът е много динамичен и не може да се очаква нещата сега да са както е било преди стотина години

# 202
  • София

Напомни ми за майка ми, която беше направо влюбена в мъжа ми и където станеше и седнеше, все го хвалеше.
На сватбата нещо пак го похвалила пред баща му, който в прав ред ѝ казал, че много се заблуждава, ама вече е късно...

# 203
Да кажем, че майка ми казваше/макар и през зъби/ майко и татко на свекърите си. В онова време това ме ужасяваше и си мислех, че като стана голяма, няма да се оженя специално заради това. Това във връзка с искането ти за даване на пример.
Иначе, естествено, че мъжа ми е раждан от майка, и аз се радвам, че ги уважава, и считам за нормално ако се наложи един ден той да се грижи за тях. Обаче ако аз имам нужда от нещо, което мъжа ми не може да свърши поради една или друга причина, търся майка ми, не неговата. Ако той има нужда от мъжка помощ, считам за нормално да търси неговия баща, не моя.
Някои от свекървите си мислят, че и снахата не е раждана от майка, не ми казвайте, че не познавате такива. И след брака свекървата е такава, пък родителите на жената остават някъде в миналото.
В тази връзка аз държа да си поддържам топла връзка с моите родители, той да си поддържа топла връзка с неговите, ние с детето/децата да си поддържаме топла връзка помежду си, а на празници да се събираме и с другата рода.
И всяко семейство да си знае мястото и да не се бърка в другите. Както аз не давам акъл ма майка ми/ свекърва ми, така очаквам това да се случва и от отсрещната страна. Решенията и изборите са наши, съответно ние носим отговорността и последствията от тях.

написаното е перфектният вариант, но едно от входните условия е възрастните да не се месят на младите, както младите не се месят на възрастните. При нас - Свеки не се съобразява, както споменах е супер властна, в допълнение си има разни мании, които още пвоече влошават.

като заключение - разбирателство ще има ако и двете семейства спазват някаква дистанция и ненамеса. Иначе все нещо ще куца

# 204
  • София
absurt,
наистина ли смяташ, че сегашните свекърви не са били ДЛЪЖНИ (в голямата си част) да се съобразяват със свекървите си? Мъж ми е носил 3 дена друго име, преди свекървата да се изкаже, че или се променя името, или снахата да забрави пътя към апартамента си (общ). И е било нормално това положение, най- малкото защото по онова време разведена жена се считаше за... непрокопсаница. Прочети историята на Боряна дори и ми обяснявай как преди 30-40 години било нормално жената да е самостоятелна и да е имала възможността да взима решения.
И наистина мисля, че има голяма вероятност, сегашното поколение 30-40 годишни, да има доста по- различна участ от настоящите свекърви. Бг жената доста се разви в последните години и едва ли би си причинила неудобството да е гадната, спореща и недолюбвана свекърва. Дано Simple Smile

# 205
Мисля, че днешните снахи ще сме ужасни свекърви Grinning То с това треперене над децата ни още преди да се родят и после като се почне- колички, дрешки, играчки, частни градини, курсове... направо не виждам как просто ще се отдръпнем и ще дадем " свобода" на синовете си!
 Мислила съм по въпросът, когато мм се чува почти всеки ден с майка си и аз мрънкам, че ми се вижда ненормално, после се чудя дали и аз няма да искам да чувам детето си всеки ден, особено ако е далеч newsm78
 Патриархални, матриархални отношения си има и ще има, за мен е важно да не се месим едни на друго повече от нужното. Аз за малкото години, в които съм с ММ съм се нагледала на сериозни гръцко-християнски традиции дотолкова, че лошо да ти стане. Нямам против, дотолкова доколкото не ми ги натрапват.
Пример: С на мм сестра му раждаме с малка разлика. И двете сме при свекървите си, т.е. тя е през няколко къщи от майка си, но ме може да отиде. Не е прието, трябва да е при свекърва си. Минават 2 седмици, аз откачам в къщата и казвам, че отивам да я видя. Свекърва ми казва, че не може да излизам защото съм родилка, казах й да си гледа работата, а тя извика поп да ми пее на мен, преди да изляза ooooh! Видях сестра му, обаче стана проблем в другата къща се вдигна родата, че не е редно да ходи родилка при родилка.
 За моите нормални, градски разбирания това са безумия, но за свитата им традиционна общност, това са закони. Да не пропусна, че имената на децата не се коментират, те просто са на свекърите, после ако има 3-4 на родителите. Първото го спазих, ама там голям смях, свекър ми е с моето мъжко, така че все едно на себе си го кръстих Grinning , чудесно се получи. При второто живот и здраве ще стане голямата патърдия... Joy
 Да ми е жив и здрав мм поне с него се разбираме, а вие се радвайте, че не сте се нахендрили като мен да ви гонят с кандилата из къщата!

# 206
Мъж ми е носил 3 дена друго име, преди свекървата да се изкаже

И моят мъж е носил няколко дни друго име, защото свекърът е настоял внукът да се казва изцяло като него, с пълното му име. И разбира се и двете деца са кръстени на свекърите, не се е и помисляло за друго

# 207
Да докладвам как се развиха нещата при нас. Видях че на мъжът ми почна да му става ясно какъв човек е майка му и реших да не го занимавам много с оплаквания.
В неделята имахме приятел на гости (гинекологът който ми следи бременността) и свекървата за да се направи велика и всезнаеща пред него се развихри как ТЯ щяла да гледа децата, да ги къпе, щяла да ги облича еднакво и.т.н. За случая беше  наготвила от нейните манджи мазни, със запръжки, наредила по масата от любимите и чипсове, газирани сокове... и казва - е така ще ги гощавам децата. Колко повече говори, толкова повече гинекологът се мръщи, прави физиономии и гледа в мъжа ми с учудване и неодобрение. Човекът млад, модерен, фанатик на тема самостоятелност и здравословен живот 😄. Мъжът ми от срам не знае накъде да гледа 😄. Аз си мълча, всичко от което се оплаквах тя сама си го каза. Вечерта мъжът ми казва - май ще а изпратим по-бързо от плануваното.

Понеделникът съпругът изкара 15 часов работен ден. Прибира се в 10 вечерта и намира цялата мръсна посуда от предишната вечер го чака да я измие, куп бебешки дрехи събрани от сушилника полумокри пак от предишният ден спешни вече за гладене и майка му легнала на дивана си приказва по skype с родата и. Разговорът е - ето дойдох да помагам на снахата че е бременна. Е засука ръкавите нашият, изми всичко, измете трохите и глади до полунощ. Днес сутринта ставам и отивам в хола/трапезария/кухня за да закусвам. Свекървата ми казва- аз ако не ти трябвам да взема да си ходя, че малко да си видя и моята къща и мъжа?! Ти като родиш по-добре майка ти да дойде малко да ти помогне, все пък тя ти е майка. Ние ще дойдем по късно да видим децата. Добре, казвам, иди си почини малко после пак ще дойдеш. Joy

# 208

Свекървата ми казва- аз ако не ти трябвам да взема да си ходя, че малко да си видя и моята къща и мъжа?! Ти като родиш по-добре майка ти да дойде малко да ти помогне, все пък тя ти е майка. Ние ще дойдем по късно да видим децата. Добре, казвам, иди си почини малко после пак ще дойдеш. Joy

Идеално Hug
Наслаждавай се на остатъка от бременността и на предстоящите спокойни месеци

# 209
Супер, по-добре не можеше да стане! Сега успокой малко тм, че сигурно е много разочарован от мама.

Общи условия

Активация на акаунт