С какво ви дразнят свекървите- 49

• 50 287
  • 747
  •   1
Отговори
# 375
здравейте, макар и доста мнения по-късно, да се върна за малко на въпроса за половината имот на майкин, и на майка му.
Струва ми се, че ако снахата по това време е била безработна, не е било възможно да получи кредит на нейно име.
А евентуално, майката е била подходяща за получаване на кредит.
Виждали ли сте обяви за продажба на жилища, и на части от жилища, от частни съдебни изпълнители?
Ако те изпаднат в невъзможност да си плащат кредита, тоест - само единият от двамата не си плаща, и половината апартамент отиде на търг за публична продан: ако се продава 1/2 - ра идеална част от имот - никой не купува такива имоти. И след известно пъти брой обявявания на търга, му минава давността на кредита.
А ако се продава цял имот, се продава реално, и семейството остава без имот.
Не казвам, че хората умишлено биха злоупотребили, но може и такива да са били съображенията.
Ако апартаментът е на двамата съпрузи, мисля че тогава има някакъв механизъм да го продадат целия, не само идеалните части на единия съпруг.
мм, така си мисля поне, може да не съм права.

извинявам се, че се върнах толкова назад в темата  Peace

# 376
  • при късмета
Румка, говорим за това, че въпреки, че само мъжа е взел кредит и го плаща, ако покупката на имота е след брака, то собствеността му е СИО. Неговата част става СИО, дори и свекървата да фигурира като съсобственик. Собствеността и кредита са отделни неща.
Т.е. ако гледаме само частта на мъжа, то тя е и на жена му, без оглед на това кой плаща задълженията по кредита.
Всичко купено след брака е СИО. Говорим за купено, защото наследство, също не се преобразува в СИО

# 377
Пак до имотите опряхме Laughing
Въртим, сучем, уж всички много над еснафлъка на свекървите и накрая пак кв. м делим.

B.D.O  нещо не мога да я разбера. Каква къща на 4 етажа, нали в чужбина бяхте?

# 378
A аз да се върна на трамплина и първия случай - да ги обречеш на 20-30 годишен ипотечен кредит с риск дори след 15 години изплащане да загубят вложеното или какъв трамплин може да бъде за децата ти да си хвърлят парите за наеми при четири етажна къща. Именно когато не им даваш жилището ги обричаш на "кочината", а когато им подсигуриш основното могат да градят нагоре без да са обвързани с доживотни заеми само, за да имат покрив над главата си, който няма да ги направи преуспели или дори добре живеещи. Логиката да родим просто деца и те да се оправят е на едно друго малцинство, аз съм възпитавана че да родиш дете трябва да можеш да го отгледаш и да му дадеш началния старт в живота. А как ще се развият нататък децата е въпрос на възпитание, образование и все пак доза късмет/съдба. Отношенията между родител дете се градят преди бракът му и не зависят от това което му даваш като имот, а да рискуваш отношенията си с него, заради егото си да не му дадеш приживе това, което е твое ......... не заслужава коментар.

# 379
в америка като станат децата на 18, и ги изритват на квартира. като се пенсионират родителите, си продават къщата и тръгват по екскурзии. е, децата все някак се оправят, при това не лошо  Peace

# 380
  • при късмета
в америка като станат децата на 18, и ги изритват на квартира. като се пенсионират родителите, си продават къщата и тръгват по екскурзии. е, децата все някак се оправят, при това не лошо  Peace
Да, но пък за сметка на това голяма чест от тях прекарват старините си в старчески дом, без контакт с децата си с години.
Тук ако стане така, се смята, че детето е зарязало родителя си. А всъщност е нормалния ход на нещата, при тези обстоятелства.
Щом ще ти е дете до 18 години, значи и ти си му родител до тогава. Но при нас на децата се вменяват задължения именно след тази възраст.
Ако ще се спазва някакъв модел, поне да е до край. А не да каже някой "аз съм отговорен за детето си до 18 години" пък после като му кажат "ти си ми бил родител до 18 години, вече не си" да се сърди

# 381

Да ама не сме родили децата си в Америка където минималното заплащане за най-ниско квалифицираната работа е 8$ на час и тук ако беше такова възнаграждението никой нямаше да иска старите "тухли"!

# 382
с Ма ко съм съгласна.

Инак, те и наемите почват от $500, така че се компенсират нещата. Истината е, че когато работят нискоквалифицирана работа, за да се справят що-годе добре финансово/да не са на ръба на мизерията или да получават помощи/ - хората там работят на по 2 места. Познавах момиче, което и на двете й работи трябваше да стои права по 8 часа - едното е касиерка в голям хипермаркет, другото работно място беше в една книжарница, където пак обикаляше между редиците. Това ежедневие си е убийствено ... Малко се отклоних от темата ... но мисълта ми беше, че трудът има възпитателен ефект.

Ако родителите прехвърлят 5 апартамента в София на децата си, и те се научат да живеят само от наемите на апартаментите, ще станат лентяи, което не е добре за тях и за семействата им.
 Но ако родителите прехвърлят 1 имот, в който детето и семейството му да живеят - за да могат с останалите си финанси да градят в положителна посока - тогава това според мен е ОК.
  Забравих коя известна знаменитост дари за блготворителност всичкит си милиарди, за да не разхайтвал децата си и да не ги комплексирал, че те не могат да постигнат повече от него /възрастни и семейни хора са децата му, да не мислите/. Остави им по 1-2 милиона, колкото да имат за джобни, милиардите дари.

# 383
  • sofia
Вервайте си.....

# 384
  • София
A аз да се върна на трамплина и първия случай - да ги обречеш на 20-30 годишен ипотечен кредит с риск дори след 15 години изплащане да загубят вложеното или какъв трамплин може да бъде за децата ти да си хвърлят парите за наеми при четири етажна къща. Именно когато не им даваш жилището ги обричаш на "кочината", а когато им подсигуриш основното могат да градят нагоре без да са обвързани с доживотни заеми само, за да имат покрив над главата си, който няма да ги направи преуспели или дори добре живеещи. Логиката да родим просто деца и те да се оправят е на едно друго малцинство, аз съм възпитавана че да родиш дете трябва да можеш да го отгледаш и да му дадеш началния старт в живота. А как ще се развият нататък децата е въпрос на възпитание, образование и все пак доза късмет/съдба. Отношенията между родител дете се градят преди бракът му и не зависят от това което му даваш като имот, а да рискуваш отношенията си с него, заради егото си да не му дадеш приживе това, което е твое ......... не заслужава коментар.

За мен възпитание, образование... тези неща са началният старт.  Да го научиш да лови риба, вместо да му я сервираш наготово.

# 385
Относно първото подчертано, не се иска мозък на АЙнщайн, за да се досетиш, че ако си получил възможност да живееш в самостоятелно жилище, без да плащаш наем, можеш примерно да изтеглиш кредит, за да купиш второ жилище, да го дадеш под наем и чрез наема да плащаш вноските. Това е само  един пример за трамплин.
Относно второто подчертано, правилно ли разбрах, че очакваш да ДАМ НА НЯКОГО ПРИЖИВЕ НЕЩО, КОЕТО Е МОЕ? Ако имаш подобни очаквания, ще има да почакаш.

# 386
Но защо да не дадеш нещо докато си жива на децата си - не разбрах мисълта ти.
Ако имаш покрив над главата си, а дъщеря ти няма, и живее на квартира - защо да не й прехвърлиш излишната си къща/апартамент? Ти на 2 места едновременно не можеш да живееш, така или иначе?
Хипотетично, можеш да отдаваш под наем втория/третия и т.н. имоти, и с парите да се погрижиш да НЕ тежиш на по-младите си близки/примерно да не се налага да те гледат, или издържат/. В този случай, ще те разбера. Но, в противен, честно казано не схващам идеята.
Нали ви бях казала, че моята С ни дължи пари, дето не желае да върне. Не пиша, за да се кося за това. Но, тя с парите , и с други нейни, си купи апартамент, и го стегна. Сега търси да го дава под наем. Приказките й са - че иска като остарее, да не ни тежи, и да не ни ангажира. Евентуално да ангажира гледачка, например.
Скрит текст:
Друг е въпросът защо нашите пари не върна, а на другия си син не взе пари, ама нейсе, дребни неща да не ровим, то не че и полза би имало, де ...

# 387
Но защо да не дадеш нещо докато си жива на децата си - не разбрах мисълта ти.
Ако имаш покрив над главата си, а дъщеря ти няма, и живее на квартира - защо да не й прехвърлиш излишната си къща/апартамент?
Давам покрив над главата. Не давам документ за собственост. Правиш ли разлика?

# 388
да, разбрах сега. Но според теб - това какво предимство ти/им дава?

# 389
the wishmaster случая, който обсъждаме и от където тръгна темата - свекървата има три имота /един за нея и по един за двете деца/, едното плаща наем и чака близнаци, защото тя не иска да им прехвърли имота, евентуално след няколко години тя да си живее там - добре това е трамплин, но не към развитие, а към прекъсване на взаимоотношенията дете родител, заради егоизма и да в такава ситуация аз бих дала един от трите си имота на детето си, докато съм още жива!

Общи условия

Активация на акаунт