Бързи общи здравословни въпроси и отговори – 1

• 96 521
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
  • Sofia
талоните за изследвания от личния по 30 дена ли важат?

Да. Но ако се случи така, че няма да можеш да използваш направлението в този срок, мисля, че имаше вариант да го върнеш на личната, още преди да е изтекло, и тя да ти издаде ново, с по-голяма давност. Не съм на 100% сигурна за това, де, само така си мисля, че беше. Peace

# 406
талоните за изследвания от личния по 30 дена ли важат?

Да. Но ако се случи така, че няма да можеш да използваш направлението в този срок, мисля, че имаше вариант да го върнеш на личната, още преди да е изтекло, и тя да ти издаде ново, с по-голяма давност. Не съм на 100% сигурна за това, де, само така си мисля, че беше. Peace
Да, може да се преиздаде и по този начин да се удължи срока. При мен е ставало.  Peace

# 407

1.Дете на 2 год с разтроиство..хапне нещо  ака..така по 2 -3 пъти на ден.яде много малко..на какво се далжи..правени са изследвания за чревни паразити и разни други ..отрицателни..?!?!случвало ли ви се е?

Изхождането воднисто ли е? Ако е 2-3 пъти за мен не е притеснително, освен ако не е воднисто. Давайте пробиотик.

Заглавието на темата е добро,но ако имаше и лекар ,които да отговаря на бързите въпросчета,нямаше да е лошо!!!
    2. жена на 29г с ускорен пулс и болки при издишване около сърцето?Преди около 2 месеца..ми се случи за около 15мин силно пробождаща болка в сърцето..и голямо сърцебиене?сега нямам бодежи ,но..дискомфорт постоянен..от време на време пулса ми е ... ooooh!   Нещо по въпроса?

В същото положение съм от 5-6 месеца, дори 2-3 пъти стигам до спешното. Сърцебиенето продължава около 30мин., но болката понякога остава с часове. Във вторник съм на кардиолог, защото веднъж в спешното ми казаха, че кардиограмата има леки отклонения и е хубаво да се консултирам с кардиолог.

Иначе винаги ме питат - как съм с нервите, имам ли семейни проблеми и т.н. Бият ми Диазепам, от което въобще не минава. ooooh!
Здравейте!

ronita_86, колко ти е бил пулса?
И как се случва? Изведнъж започва и спира, или не усещаш как?
За болките - може да е сърдечна невроза.
Сърцето по принцип не боли.

Самото сърце не боли - да, но болят съдовете в него. Ако има проблем сърцето се усеща болка в гърдите,, вляво към рамото и челюстта. Т.е. болка си има. Иначе ако нямаше болка, хората с инфаркти как щяха да разберат, че нещо не е наред?

Това ми прилича на паническо разстройство. Освен с кардиолог се консултирай и със психиатър.

вземи аспирин!

# 408
Здравейте!Бременна съм в 7г.с.,не съм карала варицела в миналото,а имах контакт с болно дете -ден преди да му се появят пъпките.Интересува ме -ако не се заразя имали опасност за бебчето.Консултирала съм се с лекари но мнението им е различно.Ако има някои с подобна история моля за мнение.

# 409
Здравейте!Бременна съм в 7г.с.,не съм карала варицела в миналото,а имах контакт с болно дете -ден преди да му се появят пъпките.Интересува ме -ако не се заразя имали опасност за бебчето.Консултирала съм се с лекари но мнението им е различно.Ако има някои с подобна история моля за мнение.

Здравей, не се притеснявай! Това, че не си изкарала заболяването, не означава, че нямаш антитела срещу варицела, но и 5% от хората, които са изкарали варицела също нямат такива.  Това, което трябва да направиш е да изследваш титъра на антителата си срещу VZV ( вирусът на варицела). Ако имаш антитела (80% от случаите) можеш да си спокойна, ако нямаш е нужно да се прелее варицела зостер имуноглобулин, който за съжаление не знам дали е наличен в България, той намалява вероятноста да развиеш заболяването, но не я изключва разбира се. Преливането на имуноглобулина трябва да стане възможно най-скоро след възможното заразяване, той предпазва от шарката, но не я лекува. Много важно е на каква възраст си ( не си посочила) с възрастта вероятността да се разболееш намалява значително ( антителата при по-възрастните майки в над 90% от случаите са налични). За жалост ден преди появата на обрива детето вече е било заразно, но е важно, дали сте били в близък контакт (лице в лица) или дали сте били в едно и също помещение заедно повече от 15мин.  Рисковете свъразни със заболяването, най-вече са за теб ( възможно е тежко протичане на инфекцията) , зная, че се страхуваш най-вече за детето си, но инфекцията в първия триместър засяга 0,55% от децата на майки болни от варицела. Приемането на имуноглобулин ( само ако нямаш антитела) свежда риска от увреждане на детето почти до 0. Ако недай боже се разболееш то има лечение с Ацикловир, за жалост сигурността му не е напълно доказана за бременни, но при тежко заболяване се използва и ползите са значитело по-важни.  Важно е да знаеш, че си потенциално заразна за околните ( най-вече майки и деца) от 8 до 21 ден на предполагаемото заразяване. Обирва се развива най-често 10 дни след предполагаемото заразяване. Бъди спокойна и още утре изследвай антителата си срещу варицела. Потърси съвет от специалист по заразни болести и/или гинеколог. Simple Smile  Надявам се да съм бил полезен.

# 410
  • някъде
При подути хемороиди (без болка и кървене), запек, подуване на стомаха и някакво неприятно усещане (не точно киселини) първо на хирург ли се ходи или на гастроентеролог?

# 411
  • Sofia
И при двата,но първо при гастро.

# 412
  • някъде
Казаха ми първо на хирург за да каже как е положението и ако се налага при гастро за процедурите с тръбичките. Не знам какво да правя и затова питам хора, минали по този път.

# 413
  • Sofia
Гастроскопия ли?

Според мен хирурга направо ще предложи операция...

Как се храниш,пиеш ли достатъчно течности?

# 414
Аз бих отишла първо на гастро...да предложи някакъв режим на хранене и някакви лекарства за нормализиране на киселините, изхожданията, а от там е много вероятно и хемороидите да изчезнат. То операция...нито е лека, нито приятна, нито ще ти разреши проблема в дългосрочен план...лично мнение...

# 415
  • някъде
Благодаря ви.
Сега разпитах повече и понеже при нея е била друга ситуацията не знаеше много добре кое как трябва... Но наистина първо ще се ходи при гастро.
Течности пия (и заради урологични проблеми), храненето трябва да променя и това ходене до wc да нормализирам, знам че всичко идва от там. От дете съм със запек, и много сладко ядях до скоро.

# 416
  • Sofia
Никакво пържено,кисело,люто,пикантно,шоколад,тестено/с мая/,алкохол!

Повече течности-вода,чай,пресни сокове,кисело мляко/айрян/кефир,крем супи,нектари/без захар/,плодове,зеленчуци. Приемай пробиотици.

Движение !

# 417
Никакво пържено,кисело,люто,пикантно,шоколад,тестено/с мая/,алкохол!

Скрит текст:
Повече течности-вода,чай,пресни сокове,кисело мляко/айрян/кефир,крем супи,нектари/без захар/,плодове,зеленчуци. Приемай пробиотици.

Движение !
Моите хемороиди не са се обаждали последните 3-4 години, т.е., откакто спрях месото и промених начина си на хранене.
Скрит текст:
Но аз ям и кисело, и люто, и пикантно, и шоколад-черен обичам, и всяка вечер пия по едно малко, не съм отказала и домашния хляб-с мая....    Laughing
Та, мисля, всичко е до организъм и поносимост към определени храни.

# 418
До организъм е, но не всеки може сам да намери подходящия режим на хранене

# 419
Здравейте.
От 2 месеца съм с постоянен световъртеж, главоболие и ужасно безсъние. Лежах в Неврологично отделение,  правиха ми ЯМР и скенер,откриха ми киста на епифизата,но не била проблем. Лошото е, че там ме наблъскаха с диазепам и др.хапчета и системи, от които ми стана и по-зле. Ходих на ендокринолог, откриха ми и киста на щитовидната жлеза, но пак не била проблем. Ходих и на психиатър, казаха ми паническо разстройство и ми изписаха антидепресанти, но не ги пия все още. И на очен ходих..
Вчера си пуснах изследвания, горе-долу всичко е в норма. Ето това са резултатите.
http://prikachi.com/images/250/8615250X.png

Бихте ли ми казали какви изследвания  още мога да си направя и  къде да отида, за да се установи евентуален проблем?Ако има нещо лошо тези изследвания, които съм направила щяха да покажат, нали?

Общи условия

Активация на акаунт