Студенти в UK - 5

• 107 621
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, имам въпрос относно UCAS. Тъй като съм завършил, необходимо ли е в графата "Education" да попълвам всичките си оценки по години или е достатъчно да напиша оценките от дипломата за средно образование? Благодаря.

# 166
  • София
Мен пък днес ме вълнуват битовизми. Дъщеря ми ще прави някаква презентация пред българската общност и за това иска да направи баница. Намерила е сирене - "Грийк стайл", мейд ин бг Wink, но не знае от къде да си купи кори. Вие бяхте споменали, че има в Алди, май? newsm78 Нямало български магазини в околността. Дайте съвет къде може да намери.
Освен това се интересува дали може да си върне ВАТ и каква е процедурата?
Надява се скоро да почне работа и я вълнува административната страна на въпроса. Подава ли някакви отчети и на какъв период от време? Данъчна декларация подава към края на март ли на база събраните седмични документи за плащане?
Много въпроси Simple Smile

# 167
Корите за баница се казват Filo Pastry. Има ги със сигурност в Асда, Теско и Сейнсбърис
http://groceries.asda.com/asda-webstore/landing/home.shtml#!product/910000065218
http://www.tesco.com/groceries/product/details/?id=250829305
А за работата - тя кога почна, че и за връщане на данъци пита  Laughing
По принцип на студентите не се удържат данъци, особено при почасовата работа.
Виж тук - най-долу на страницата
Голямата като беше плейсмънт й удържаха, та трябваше да се занимава после да й ги върнат, пък й върнаха много по-малко, отколкото тя си беше направила сметките... А бе сложна, но възможна работа.
Връщането е след края на финансовата година, който е 5 април.

Последна редакция: вт, 27 окт 2015, 16:36 от cool_witch

# 168
  • някъде из облаците
zuri, могат и по-рано да се върнат, преди приключване на годината.  Нека звънне и да пита, може и в администрацията на работата да пита, може такс кода да са й объркали. Нищо не подават, никакви декларации, просто звънка по телефона и това е. Могат да й върнат данъците с чек изпратен на адреса, който е дала, така че да си провери дали й е актуален адреса, че на малката не беше и се наложи втори път да й пращат, бил е изпратен на стария адрес.
На моята след плейсмънта й ги върнаха още октомври, бяха й казали след първата заплата с новия договор, септември започна почасово на същата работа и с нов договор, мисля октомври й върнаха данъците, със сигурност беше преди приключване на годината.

cool_witch , при нас на голямата върнаха по-малко, а пък на малката повече от очакваното. И аз вече не знам как ги смятат, уж има таблици, ама не съм се и задълбавала подробно с тези кодове.
А на голямата и сега й удържат данък нищо, че е студентка, над облагаемия минимум е и за това.

# 169
  • Варна

Освен това се интересува дали може да си върне ВАТ и каква е процедурата?
Надява се скоро да почне работа и я вълнува административната страна на въпроса. Подава ли някакви отчети и на какъв период от време? Данъчна декларация подава към края на март ли на база събраните седмични документи за плащане?
Много въпроси Simple Smile

Данъчна декларация подава в края на финансовата година, само ако е самооосигуряваща / self employed / . Ако е наета на работа като работник / employee / -не. Понякога заплащането става на месец , а не на седмица. Хубаво е да си събира payslip -овете , може да и потрябват . ВАТ / ДДС / не се връща на граждани на страни членки на ЕС. Ако и надвземат данъци, cool_witch е посочила линк - или се свързваш с  HMRC  или ако още работиш на същата работа, молиш счетоводителя на фирмата да ти оправи нещата. Необлагаемият минимум е 10 600 паунда годишно. На този доход, не се плащат данъци, но спират някакви социални осигуровки, независимо ,че си студент
И още нещо , по принцип, като почваш работа, трябва да ти дадат договор с часовете за работа и заплащането , но не съм сигурна дали всички процедират така  Thinking Нека и другите да кажат при тях как е Peace  Естествено, трябва да имаш НИН и местна сметка, в която да ти превеждат заплатата.

# 170
Здравейте! Ние имаме малък проблем и незная как да постъпя newsm78.
Синът ми е студент първа година, живее в общежитие, но си е намерил доста прилична квартира и на хубава цена. Иска да се премести, но са му обяснили, че може да освободи стаята от общежитието, като заплати 200п глоба и продължи да и плаща наема докато някой я заеме. Shocked Ужасена съм. Има ли някаква възможност да излезем по-леко от тази ситуация?
А относно сметките, аз открих на името на сина ми в български лева, с дебитна карта. Направихме и втора дебитна карта, за всеки случай, но към моята сметка. Плаща всичко с тях, без никакви такси до този момент. Само трябва да се има предвид, че лимитите за теглене и плащане трябва да са по-високи, примерно до 10000лв.

# 171
Здравейте, имам въпрос относно UCAS. Тъй като съм завършил, необходимо ли е в графата "Education" да попълвам всичките си оценки по години или е достатъчно да напиша оценките от дипломата за средно образование? Благодаря.

По принцип може, но много университети очакват да имаш определена оценка по определен предмет, свързан със специалността. На твое място бих отделил 5 минути да впиша оценките от дипломата, за да не се налага после да отделям повече, за да пращам допълнителна информация.

Здравейте! Ние имаме малък проблем и незная как да постъпя newsm78.
Синът ми е студент първа година, живее в общежитие, но си е намерил доста прилична квартира и на хубава цена. Иска да се премести, но са му обяснили, че може да освободи стаята от общежитието, като заплати 200п глоба и продължи да и плаща наема докато някой я заеме. Shocked Ужасена съм. Има ли някаква възможност да излезем по-леко от тази ситуация?

Не знам от какво сте ужасена. Ако можеше да напуснете общежитието когато си поискате, то всеки щеше да го напусне още първия месец, след като се е ориентирал, групирал и открил квартира. Всяко общежитие си има различна политика/договори. Прочетете вашия - там пише какво може и какво не може.

# 172
DiSto, от какво си ужасена? Че синът ти трябва да изпълни договора, който е подписал?
Или, че не може типично по български да се измъкне безнаказано?
Не го поощрявай в този каприз, има правила и те трябва да се спазват.

# 173
О не сте ме разбрали правилно. Дори не съм си и помисляла да нарушавам правила, а сина ми още по-малко. В договора му пише, че можем да напусне общежитието с едномесечно предизвестие.

# 174
Я го дай този договор да го видим. Нещо не е баш така Wink

# 175
Бих искала да попитам дали съществуват някакви отстъпки за студенти (в моя случай, пристигаща по обменна програма Еразъм), свързани с обществения транспорт. Мога ли да ползвам преференции за автобуси и влакове?

# 176
  • Bristol
Синът е на квартира и договорът му е за 11 месеца, до юли е вързан там.

Кори за баница са писали как се казват, filo pastry. Има ги във всеки магазин, тънки кори за баница са, има и замразен техен вариант. В Asda има турски дебели кори за баница, ей така изглеждат.

Ако работите като наемен работник, работодателят удържа income tax и national insurance. Доход до около 10хиляди само минимален national insurance contribution се удържа.
Един много хубав калкулатор за таксите. По принцип този сайт също е пълен с полезни съвети за живота в Англия и информацията е точна и редовно се ъпдейтва.
Ако са надвзели такси, работодателите обикновено не искат да се занимават, трябва да се обадиш на HMRC (по 1 час се чака на телефона за оператор, но веднъж свържеш ли се, са много отзивчиви и до месец получаваш новата калкулация за таксите и чек на твое име).
Договорът за работа може да е на zero hours. Дава свобода на студентите да решават коя седмица по колко часа да работят или въобще да не работят в определен период. Коректните работодатели, въпреки този контракт, гарантират определени часове работа на седмица, но има работодатели, които те викат уж за 5 часа и след първия час ти казват, да се прибираш, защото нямало достатъчно работа. Синът работи няколко месеца за Pizza Dominos и те така го разиграваха  Rolling Eyes

Отстъпки за студенти има, но зависят от общината. Някои са по-щедри  Wink Трябва да провериш в конкретната община.

Последна редакция: вт, 27 окт 2015, 21:43 от Merry

# 177
  • София
Момичета, много ви благодаря за информацията! Hug
Веднага ще я "светна" за корите за баница. Явно и тя вече знае, че бг мама знае всичко и за това ме помоли да питам в темата.
А относно декларациите с 2 думи не трябва да подава. Само си събира payslip за всеки случай.

cool_witch, един път да те хвана в издънка  за нещо.  Wink Както Сребърна паричка е писала ВАТ е нашенското ДДС и за него ставаше въпрос за връщане. Вероятно в някой магазин при плащането на касата и даването на бележката са й споменали , че може да си го възстанови. На мен така преди години ми се случи .

А иначе на 2 места си е подала документи за работа, но дали ще стане и кога не се знае. Но тя иска да знае подробностите. А и младите са заредени с оптимизъм и вярват, че нещата ще се развият по най-добрия начин. Няма защо ние да им режем крилата още в началото.

# 178
  • UK
корите за баница в теско се намират около маслата/маргарините обикновено.

А за данъците - когато работех лятото по 40 часа на седмично имах някакъв нисък данък от порядъка на 10-20 паунда, сега, с 16 часа седмично не се налага, но трябва да си следиш такс кода. Със започването на сегашната ми работа ми се случи точно това надвземане на такси, заради объркан такс код, но работодателите ми се обадиха веднага да го оправят (бяха ме таксували £160  Mr. Green).

За местене от общежитието - обикновено процедурата е студентът да намери друг студент, който е записан в съответния унивеститет и който не е на общежитие, на когото да се презапише стаята. Това от опита на познати.

За ВАТ доколкото знам трябва да си регистриран някъде, за да имаш право да си го поискаш. Нещо такова ми обясняваха, но не съм сигурна на 100%.  newsm78

# 179
...cool_witch, един път да те хвана в издънка  за нещо.  Wink Както Сребърна паричка е писала ВАТ е нашенското ДДС и за него ставаше въпрос за връщане. Вероятно в някой магазин при плащането на касата и даването на бележката са й споменали , че може да си го възстанови. На мен така преди години ми се случи ....
Това е, защото не внимаваш в час, иначе много пъти да си ме хващала.  Laughing
Аз видях, че пишеш VAT, но реших, че няма как да питаш за ДДС-то, защото тя си живее там и не изнася от UK нещо, което си е купила, че да й го връщат.
И гениалната ми мисъл се насочи към връщане на TAX...  Laughing
А бе откъдето и да го погледнеш си е гаф.
Нищо де, разчепкахме и тази тема  hahaha
Никакви крила няма да режем, само ще ги укрепваме  Hug

Общи условия

Активация на акаунт