Студенти в UK - 5

• 107 582
  • 736
  •   1
Отговори
# 150

Благодаря  за насоките,които ми дадохте!  bouquet

# 151
Момичета, имат ли нужда децата от европейската здравна карта в Англия?Как стои въпросът с преглед, операции и т.н.?

# 152
Студентите в UK се лекуват безплатно.
Досега децата ми не са се нуждаели от ЕЗОК. В университетите им има лекар.
Ако се наложи да се ходи в болницата за по-специфичен преглед, не искат карти.
Но знам, че в някои градове се записват при личен лекар.
Ти за кой град и университет се интересуваш? Може би си писала, но не помня, извинявай.

# 153
Благодаря bouquet
Дъщеря ми е в Бристол, но спорехме с една дама която тези дни е посетила поредното изложение и там естествено са я дезинформирали.

# 154
  • Bristol

Цитат
If you are a student from another country in the European Union, here for less than 6 months, you will require a European Health Insurance Card (EHIC) which must be obtained from your home country.

2. Will I need health care insurance?

If you are here for less than 6 months you are required to obtain health insurance from your own country and provide evidence of this as part of the immigration process.
Погледнете в сайта на университета пише или да попита лично на място. Първите 6 месеца се изисквала здравна карта, после няма проблем. Друг е въпроса, на практика, до колко стриктно следят кой кога е пристигнал.

# 155
  • някъде из облаците
Благодаря bouquet
Дъщеря ми е в Бристол, но спорехме с една дама която тези дни е посетила поредното изложение и там естествено са я дезинформирали.

Обикновено в седмицата за ориентиране в университетите ги информират, къде да се регистрират при личен лекар. Нека да пита в университета. Никога не са търсили ЕЗОК, даже и нямат.

# 156
Здравейте! Аз съм бъдеща студентка в UK, надявам се Grinning
Имам два въпроса, с които не искам да бъда досадна, но ми е много трудно да се ровя из всички форуми и всичката разбъркана информация не мога да я запомня и се обърквам още повече и не мога да намеря отговор на тези си въпроси.  Blush
Не мога да разбера какво и защо пращате до НАП, моля обяснете.  Sad
И за картите, не можем ли да си направим сметки в паунди от България в "Allianz" например, защото клонове има и във Великобритания?

# 157
Имам два въпроса, с които не искам да бъда досадна, но ми е много трудно да се ровя из всички форуми и всичката разбъркана информация не мога да я запомня и се обърквам още повече и не мога да намеря отговор на тези си въпроси.  Blush
Не мога да разбера какво и защо пращате до НАП, моля обяснете.  Sad
И за картите, не можем ли да си направим сметки в паунди от България в "Allianz" например, защото клонове има и във Великобритания?
1. В НАП се носи превод на бележка, че си записана редовна студентка във Великобритания, за да не се внасят здравни вноски за периода на обучение.
2. Алианц не предлагат дебитна карта към паундовата сметка. Освен това клоновете на банката в ЮК са корпоративни, не работят като партниращи на нашата банка и не можеш да използваш да си правиш преводи без такса като в една и съща банка. Не знам дали успях да ти обясня добре, но с две думи не можеш да ги ползваш така , както би ти се искало.

# 158
Здравейте Simple Smile Аз също имам желанието да изучавам бакалавър в Англия, но искам да задам един въпрос относно кандидатстването с UCAS  и по-специално вписването на оценките. Порових се на няколко места, но така и не видях темата директно засегната с обяснения.

Та въпросът ми е как точно се вписват оценките от Физическо възпитание/ Physical education, ако от 8-ми до 12-ти клас съм била освободена от него и дали това освобождаване трябва да бъде доказвано допълнително чрез прикачване на оценка от медицинска комисия.

# 159
Физическото се попълва като Sport, а ти просто няма да го пишеш.
В дипломата няма да имаш оценки по този предмет и той няма да влияе на общия ти успех.
Нищо не прикачай и не обяснявай (то и няма как), ако им направи впечатление и питат, ще отговориш.

# 160
  Sad

Не си прави сметка в паундове. Аз се прекарах и направих такава, а плащанията от нея стават чрез преминаване през лева. Тоест двойно обръщаш парите. Сложно е. Така сега тези паундове трябва да се теглят тук в брой и да си ги носим там и внасяме в английската сметка.

Ето простичко.
Правиш си сметка в лева в която и да е банка с международна дебитна карта. Плащаш с нея на  всякъде в чужбина. Взимат ти толкова, колкото е курса на деня лв/панд/долар... и нито стотинка повече.

# 161
Kessy, почти е така, но вече не съвсем.

За да е напълно вярно това което казвате, трябва да изключим банките и съответно тарифите по издаваните от тях дебитни карти, които не влизат в обобщеното от Вас.
С две думи - от известно време някои банки направиха промени в тарифите на издаваните от тях карти и въведоха такса за плащане на ПОС терминал в чужбина, не само както бе досега масово - такса за теглене, която имаше константа (5-8 лева), плюс променлива - процент от теглената на банкомат сума, а такса за плащане на ПОС терминал, което до скоро навсякъде по българските карти беше фри. При това не само в чужбина, а и в БГ. Причината е както в картата, ката и понякога в търговеца - може да има не стандартен ПОС терминал, при който таксата е за сметка на банката, а такъв при който тя е за сметка на картодържателя. Пример - каса на Пикадили в Мола до Хемус. Случаят е от преди месец.
Така че, преди да тръгнете да откривате сметка и да вадите карта, внимателно проучете условията, които се предлагат, тарифата, която стои точно зад тази карта.
И имайте предвид, че във всеки момент те могат да се променят едностранно, с двумесечно предизвестие, публикувано в салона на банката и на сайта им.
Вие редовно ли четете банковите сайтове???

Така че, ножът е дървен... Не напразно печалбата на банковата система тази година в БГ е десетки проценти нагоре... Криза е, трябва да се въвеждат такси.
То затова български банкови карти хората ползват докато си извадят английски....
Или боравят и с двете, според случая. С едната (българската) теглят на банкомат лири от сметка, водена в левове към която има издадена българска дебитна карта, захранвана в левове в БГ, а често същите тези паунди се внасят по английската сметка и оттам се плащат такси, режийни, квартира, услуги и т.н. Връткаво е, ко какво да се прави - сиромах човек, жив дявол, а и защо да пълниш гуши на банкери... Преводът излиза средно поне 15 паунда ( е, пак е до банка, има една българска, където е по-малко за сума до 1000 единици, по спомен), но докога ще е така - не е ясно...

Последна редакция: вт, 27 окт 2015, 12:00 от StefanB

# 162
Много ви благодаря за бързите отговори  Heart Eyes Малко се стреснах Shocked като се зачетох за тези такси и т.н., но ще се оправя все някак като попрочета още малко.  Grinning Но това, което разбрах е че трябва да си извадя карта от там..  Thinking  newsm78

# 163
По скоро И от там, не само оттам, защото там може да Ви отнеме седмица до 3-4, а и как ще я захранвате после, ако не работите... А преводът на паунди от БГ за Англия често струва повече от тегленето на паунди на банкомат в Англия от българската карта, захранвана в левове в България. А и е изгодно да се плаща с нея. поне докато няма такса за ПОС, курса паунд/лев е нормален.
Затова казвам, че обикновено се ползват и двете, поне засега, докато таксите са такива. 

# 164
  • някъде из облаците
Много ви благодаря за бързите отговори  Heart Eyes Малко се стреснах Shocked като се зачетох за тези такси и т.н., но ще се оправя все някак като попрочета още малко.  Grinning Но това, което разбрах е че трябва да си извадя карта от там..  Thinking  newsm78
 Няма да се размине бълг. карта
- Преглеждаш сайтовете на бълг. банки, какви са им таксите за поддръжка на сметка и на международна дебитна карта, за тегления и плащания в чужбина. Хубаво е да имаш такава, защото при нужда веднага може да се реагира- аз вкарвам пари и те веднага си ги теглят с бълг. карта. Може картата да е към сметката на родител.
- Когато заминеш там да учиш, живот и здраве, откриваш англ. сметка с англ. карта, която захранваш или с кеш с пари взети от Бг през ваканциите или с превод от бълг- сметка на анг., но пак има такса превод.
Таксата за банков превод е голяма и за малки суми най-изгодно е да теглиш парите от бгкарта в Англия. За големи суми, не помня едно време смятах, ама май за суми над 1500 паунда по-добре беше с превод, последно това беше преди 4 години и таксите сега са други.

Виж  на първа стр. има - изпращане на пари в UK, някой беше споделил, че е пращал през този сайт и е било по-изгодно.

Общи условия

Активация на акаунт