Студенти в UK - 5

• 107 292
  • 736
  •   1
Отговори
# 60
Докато разбера, че има нова тема, доста сте напреднали:) Благодаря на valcha за създаването и чудесното й оформление и на всички останали за активното включване. Изпратих дъщеря ми с един бележник с полезна информация за каквото ми дойде на ум-телефон на посолството, спешна помощ, сайтове и телефони на авиокомпании, влакове и автобуси, които ѝ вършат работа по маршрута до София и естествено, линк към тази и шотландската тема за бърза референция:) Благодаря ви, че ви има и споделяме инфо и тревоги

# 61
  • някъде из облаците
Благодаря на всички майки за съветите.Съгласна съм с вас че децат отиват да получат добро образование но като цяло мисля че ще ни е трудно да помагаме за цялата му издръжка.Ще може ли да ме ориентирате като начало какви средства ще са ни необходими .
Разходите е малко трудно да се кажат, защото на някого 50 паунда седмично са напълно достатъчни, но познавам хора на които и 100 не им стигаха, това са за храна  и всякакви ежедневни нужди. Цените за храна навсякъде са горе-долу еднакви. Също така зависи от специалността, н-р архитектура ако учиш отиват доста пари за материали и всякакви консумативи.
На първа страница има в темата " тук обсъждаме" - месечни разходи, наемите на квартирите може да видиш пак от сайтовете на първа страница плюс 20-50 паунда за сметки, там зависи от града, цените на общежитията са в сайтовете на университетите, транспортните разходи - тук също зависи от града, транспорта.

# 62
marieta765, смятам, че ако напишеш университетите, в които кандидатства синът ти, кои от тях са му фаворити и най-общо какви умения, навици и претенции има детето, ще получиш по-адекватни съвети и мнения.
За студентския живот в UK не може да се говори общо и по принцип.

Колкото до издръжката - гледай да я поемеш за първата година, докато се ориентира и намери баланса между ученето и разпределението на свободното време.
Единици са децата, които не работят. Дори на тези, чиито родители имат по-големи възможности им се налага, защото иначе CV-то им ще е празно и ще срещнат сериозни проблеми след време при търсене на работа. Така че за работата не се тревожи - ще търси, ще намери, ще я сменя и ще бъде конкуретноспособен.

Последна редакция: нд, 11 окт 2015, 09:07 от cool_witch

# 63
По въпроса за избор на университет, според мен е много важно детето ви какво предпочита - да учи по-самостоятелно или да учи в група, с много упражнения, семинари. При нас точно тук се получи разминаването между очаквания и реалност. Рейтингът е важен, но не е единствено условия - зад него се стоят точно тези особености на формата на обучение. Знам, че  университетът не е средно училище, но все пак, за едни са важни само лекциите, за други - многото упражнения.
На следващо място е работата и транспорта - работа се намира с много, много кандидатстване, и отказите могат да повлияят доста немотивиращо, но трябва да кандидатства отново и отново, докато стане. За транспорта от и до България - пак е въпрос на избор, дали детето иска да си улесни пътуването / качва се на самолета и слиза / или е готов да пътува 300 - 400 км до Лондон например.
Първоначалната правилна преценка на тези неща ще ви спести следващите 3 - 4 години много въпроси, трудни решения и ще минат доста по-гладко тези години.
/ Синът ми е втори курс в елитен, според класациите, университет./
Успех на всички майки и настоящи и бъдещи студенти.

# 64
  • София
Средства за първата година -  самолетните билети + общежитието + учебниците (от университета на дъщеря ми й предложиха да си закупи всички учебници за 170 паунда, но те учат малко предмети) + още един учебник за 25 паунда за допълнителен кредит (намерила го е в Амазон , а иначе струвал 38 ) + около 50 паунда на седмица за храна (според повечето майчета) + около 20-50 паунда на месец извънредни (може и за развлечения Wink + първоначално около 100 паунда за завивки, кухненско оборудване и други подобни + 5-10 паунда за тел.

# 65
Специалността му е право и криминология.Има прием от Ковънтри,Мидълсекс и Бирмингам сити.Очаква от Ланкастър/това му е първото желание/и от Лондон саутбанк.Ако може някой да каже кой е за предпочитане.Иначи сина ми не е много капризен,нито с храна,нито със средата на живот,едно момче от средностатическо семейство.Аз искам да знам с каква сума да се подготвим за да може да го изпратим спокойно докато се устрои.

# 66
marieta765, от списъка на zuri аз изключвам самолетните билети - те се купуват в движение и учебниците - библиотеките обикновено са най-доброто място за учене, а и учебниците могат да се заемат, не е нужно да се купуват, а и не рядко могат да бъдат намерени и онлайн.
За останалите разходи си зависи - колко скъпо е общежитието, как ще го платите (на вноски или наведнъж), дали ще си готви...
Да речем че е добре да имаш парите за цялото общежитие + 2000 паунда. Но малко наизуст си говоря.

Предпочитанията за университетите са си на сина ти, защото той знае защо ги е избрал.
Аз понеже не знам мотивите му - Ланкастър и Ковънтри.  Laughing

# 67
А да Ви попитам- има ли някой от Вас на когото детето е било на общежитие с включена храна? Като сравнявам цените , има и не толкова скъпи, но вие сте по-запознати. Ще се радвам ако има такива да кажат нещо за храната.

# 68
  • Варна
Благодаря на всички майки за съветите.Съгласна съм с вас че децат отиват да получат добро образование но като цяло мисля че ще ни е трудно да помагаме за цялата му издръжка.Ще може ли да ме ориентирате като начало какви средства ще са ни необходими .

Най-големият разход е настаняването , дали квартира или общежитие, сумата за всеки град е различна. Освен това, често общежитието се плаща накуп на 1 или 2 вноски за учебна година, т.е трябва да имате парите предварително. В наема за общежитие обикновено са включени и сметките за газ, ток, вода , при някои и интернета ,при други - не. При квартирите, както се договорите с хазяина. Общежитието може да ви струва  5000- 7000 паунда годишно за самостоятелна стая. Иначе около 150-200 паунда на месец за храна и разни препарати за домакинството са абсолютно достатъчни. Дали ще трябва да купува учебници - според зависи, синът ми не е купил нито един за 3 години, чете си лекциите през учебната платформа, на която от катедрата им качват всичко изучавано . Ако му трябва нещо на хартия, ползва ксерокса.  Имайте предвид, че ако синът ви избере Лондон ,освен скъпите квартири може да се наложи да ползва и скъп транспорт, докато в по-малките градчета и този разход отпада. Хубаво е да си предвидите пари за издръжка поне за 1 -вата година, ако почне работа по-рано и не му пречи на ученето - добре, в противен случай трябва да имате готовност вие да поемете сметките . Ако няма претенции към вида работа ,смятам ,че ще успее да намери такава, веднага след като се ориентира в обстановката  Peace
Умишлено не пиша нашите разходи ,защото синът ми е в Глазгоу и първата година беше в много евтино общежитие , а в последствие си нае квартира , където му излиза и още по-евтино и не искам да заблуждавам за сумите. Иначе в по- старите теми сме писали по въпроса, виж към къде те е насочила valha и ще можеш да добиеш по-добра представа .

А да Ви попитам- има ли някой от Вас на когото детето е било на общежитие с включена храна? Като сравнявам цените , има и не толкова скъпи, но вие сте по-запознати. Ще се радвам ако има такива да кажат нещо за храната.

Понякога е неудобно, защото в определен период от време трябва да се появиш в местото за хранене , а може точно тогава да имаш лекции или упражнения . Това притичване за хранене до определено място, в определено време не е много практично според мен. Но ако пък мислите ,че детето ви няма само да се справи с приготвянето на храна .

# 69
Благодаря Ви мами за искрените и точни отговори.Сигурно и при Вас е било така въпрос след въпрос,но нали го правим за добрато на децата ни.Ако има още неща за оточняване пак ще питам.Нашата уж е още далеч но аз действам"От далеко,че да ти е леко"

# 70
Благодаря Сребърна паричка , много добре си отговорила за разходите,които и нас ни интересуват,/ предполагам и доста други хора де/. Доколкото съм разглеждала общежитията храната мисля че е в общежитието, а не в университета. И аз това си мислех- че когато е време за вечеря примерно, трябва да е там. Но предполагам лекциите не са до късно, или греша? Наистина това е неудобство, но пък поне ще има подсигурена закуска и вечеря от понеделник до петък, и в събота май само закуска беше.
За готвене не знам дали ще справи, а и като го мисля дали ще имат време вечер след лекции като се върне да приготвя вещо.

Последна редакция: пн, 12 окт 2015, 08:21 от stani.1997

# 71
  • София
stani.1997, моят син 1-вата година беше на такова общежитие с включени закуски и вечери от понеделник до петък и сме много доволни - и той (от разнообразната и вкусна храна), и ние (тъй като определено се връзва по-добре и финансово). В Йорк, където учи той, имат Студентски град и всичко е близо - общежития, университет, библиотека, места за хранене, така че не е имал проблем с придвижването. Имаме познато дете в Нюкасъл, което никак не хареса храната и му излезе двоен разхода първата година... Така че проучете за вашия университет как стоят нещата по възможност от по-големи студенти. Peace

# 72
Добре че запитах, най-голямото желание е точно за Нюкасъл.Но пък има и друго- всеки си има различен вкус...Има време още, ще го мислим. Все пак исках от тук да разбера има ли някой ползвал храна.

# 73
        Здравейте! Simple Smile

Ние сме на етап подаване на документите за кандидатстване в университет,но нещо не  ми е ясна тази сигнатура за оценките- DBS.BBB.AAB.GCSE   т.н.  Embarassed
Много моля някой с повече опит да ми обясни  Praynig

Последна редакция: ср, 14 окт 2015, 08:28 от Wonderrr

# 74
  • Варна
       Здравейте! Simple Smile

Ние сме на етап подаване на документите за кандидатстване в университет,но нещо не  ми е ясна тази сигнатура за оценките- DBS.BBB.AAB.GCSE   т.н.  Embarassed
Много моля някой с повече опит да ми обясни  Praynig

Това не са изисквания за завършващите в България. На страницата на университета, в който кандидатствате , трябва да има изисквания за "Diploma za sredno obrazovanie " / така го изписват / . Ето за пример тук : http://www.liv.ac.uk/study/undergraduate/applying/eu/bulgaria/ . Ако все пак няма посочено, трябва да пишете и-мейл до университета и да ги запитате какви са изискванията им за прием на българи. До седмица - две би трябвало да ви отговорят. Имайте предвид ,че това което ви пратят като изисквания, може да не съвпада с офертата ,която ще ви дадат в последствие. Т.е може да ви кажат ,че мининум изискване е да имате 5.50 диплома, а после офертата ви е да имате 5.80 . Но можете да получите ориентировъчно представа, дали изискванията им са в границите на вашите възможности. Разгледайте добре сайта на UCAS + страниците на университетите към които сте се насочили, ще си отговорите на много от въпросите и сама . Тук в темата основно споделяме разни битовизми относно децата ни, не толкова подробности около самото кандидатстване   Peace

Общи условия

Активация на акаунт