Студенти в UK - 5

• 107 251
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
  • България
 Квартирата също е вариант, макар и намерена в последния момент. Вид социален опит.
 Да намериш хора, с които да живееш и място, където да се случи това.

# 661
  • София
Не зная какъв е редът в другите университети, но както е писала СофиВ. общежитието е гарантирано само за "фърм чойс". В този случай имаме предимство пред англичаните, защото по-рано излизат дипломите ни и студентът се класира за първия си избор 9имат право на 5 желания). Англичаните бяха изпищяли, че накрая са ги разпределяли където има места.
Предимство на общежитията е че се следи за реда и хигиената. Докато при квартира има риск останалите съквартиранти да са мърлячи. Освен това макар и трудно има възможност да преместване в друго жилище при неразбирателство с останалите съквартиранти.
Вариантът квартира е икономически по-изгоден и стига да имате други познати, с които да се комбинира е идеален вариант.
Когато търсите квартира гледайте енергийния клас (оценяват се като електроуредите). Да не падат под Е, мисля беше, защото или сметките за отопление ще са много високи или ще им е студено.
Освен това университетът в Бирмингам предлага безплатна юридическа консултация - да прегледа договора и да каже дали е изгоден и кои клаузи да се променят. Предполагам, че и другите имат подобна практика.

# 662
  • Bristol
Мами, един може би тъп въпрос, но какъв е този maintenance grant и някой от нашите студенти има ли опит с него?

# 663
Мами, един може би тъп въпрос, но какъв е този maintenance grant и някой от нашите студенти има ли опит с него?

Maintenance grant е "стипендия", която можеш да получаваш, ако домакинството ти има доходи под определен праг. Ако се използва статус на студент от европейския съюз има условия - да си бил 3 години в UK преди да си запонал обучението си или да работиш през цялата продължителност на курса в университета.

# 664
  • Bristol
Мерси, Scorpzou!

# 665
  • my own world....
Сигурни ли сте, че не е рано за избор?
При нас Кардиф отговориха най-после, смешното е, че искат 6 or above  по Биология и Химия (доколкото разбирам само за последната година...че и това малко шашаво написано). Сега сме в безкрайна чуденка - Йорк или Кардиф. Специалността е генетика и на двете места (другите 2 унита бяха ей така за всеки случай, а 5ият Бирмингам още се чуди дали да пусне оферта - питаха какви матури ще държи, та да решат дали да й предложат място...).  Моята щерка много се е залетяла по Кардиф ("щото имат практика в НАСА" - ама за коя специалност не е ясно, но НАСА й звучи чудесно...), а Йорк май е по-добрият университет. Финансово везните клонят към Кардиф, но мен си ме чопли, че Йорк не е за изпускане - офертата им е изпълнима съвсем.
Давайте съвети.....

# 666
Хайде и аз да се запиша,

моят човек е отказал едногодишен договор с Ролс Ройс, след като са го тествали дистанционно, а сега е бил два дни подред при тях, че му било и любопитно, и забавно .... Shocked

Много поласкан, че са го харесали, но не му били приоритет в момента...Grinning.

Ден след раздялата им го намерили на съдийската маса в залата и се опитал вежливо да обясни по телефона, че не може да бъде далеч от любимия си спорт и любимите си хора /ще да е някоя девойка/, но те и за това били помислили, поканили го в Глазгоу в екипа занимаващ се с електроника...

Дали и аз да не разказвам някой ден на внуците си... Laughing

Успех на всички настоящи и бъдещи студенти, вярваме безрезервно във вас. Hug

# 667
  • Bristol
Ролс-ройс са много тежка фирма, да не се разочарова от организацията младежа, малко като фирмите през социализма, но възможностите, които ти дава за развитие са невероятни! Плюс предлагат секондмендс и в други страни, където имат офиси и бенефитите им не бяха за изпускане, не знам сега дали не са ги поорязали.

Аз съм пристрастна, Йорк ми е много на сърце. Даже се бъзиках с малката, един ден да отиде да учи там и аз ще се преместя да живея там  Heart Eyes Само не знам придвижването от и до България как ще става, дали не е много сложно.

# 668
  • my own world....
Климатът в Кардиф не е ли по-хубав Simple Smile

# 669
Климатът в Кардиф не е ли по-хубав Simple Smile
Мога да ти разкажа за Кардиф от "първа ръка".  Щерката е там вече втора година. Климатът е типичен английски - както казва детето - за 2 часа се сменят 4 сезона. Значително по-топло е от северната част на Велкобритания. Таксата е  по-малка, градът е уникално красив, подреден и спокоен. Около 450 000 население, много зеленина, прекрасни паркове. Университетът е  в централната част на града, общежитията са наоколо, разстоянието е пешеходно. Детето е забравило какво е да се използва автобус.
За Biomedical School - не знам много, чувала съм че е добро. Има момче, което е втора година. От него знам, че първата година всички биомед специалности учат едно и също и след това профилират по специалности. Той е анатомия с идеята после да продължи с медицина. Ще отскоча до там за ваканцията на децата и после ще мога да дам по-точна информация.
Нека дъщеря ти да огледа всичко добре - градовете, университетите, най-вече програмите и да избере това, което и хареса повече. Най-добре е да се  свърже с деца, които учат генетика и да има информация "от извора". А ако може да си позволи да отиде на място да разгледа е най-добре.

# 670
  • София
Lady_A, синът ми учи генетика в Йорк, затова съм пристрастна. Университетът е много хубав и за тази специалност е определено силен (веднага след Кеймбридж и Оксфорд). Намира се на един хълм, в един от краищата на града. Върху голяма площ е разгърнат целия студентски град. До центъра на Йорк се пътува около 10 минути с автобус. Градът е изключително красив и е в голяма степен студентски, пълен с млади хора. Климатът е нормален. Това, че в Англия на север било много по-студено, отколкото на юг, са просто приказки... Много са сходни нещата от гледна точка на времето на територията на страната. От икономическа гледна точка Кардиф е значително по-изгоден. Пътуването до Йорк е възможно през различни летища, най-директно е с полет до Манчестър и оттам влак, който се хваща директно от летището - за час и 15 минути до Йорк. Синът ми си харесва избора на университет. Нека вашето дете да си прецени само. Важно е този избор да си е техен. Peace

# 671
  • my own world....
Мерси за отговорите!
Важно е сами да направят избора, но пък той трябва да е информиран. Например за Суонзи пусна кандидатура, щото на изложението в Шератон младежът от Суонзи беше мнооооого хубав  Crazy  ooooh! Та на нейния избор ... колко да разчитаме  Joy (И нашата щерка нали е умница, тича да носи вода).
Сигурна съм, че и двата университета са върха; знам, че Йорк е акредитиран, а Кардиф не е; но и двата са в топ 5 май на изследователските уни-та в ЮК и двата са в Ръсел груп, за самия предмет модулите са идентични, а в класациите на Гардиън Йорк е 4ти, Кардиф 30-ти. Това са откъслечните факти, дето знам. Не ми се иска решението да е основано на цена на живот или климат или готин младеж (случаят Суонзи), а реално кой университет би дал по-добра перспектива - защото идеята й е да подхващала академична кариера; отделно я влече физика и се е заинатила, че на място ще проверявала как да се прехвърли физика, ако нещо не й допадне в генетиката (която й е интересна за момента). Петя, ще те потормозя и теб на лично Simple Smile

Последна редакция: пт, 11 мар 2016, 16:33 от Lady_A

# 672
И аз ще дам непоискано мнение  Laughing
За биологически науки Йорк е по-добрият Университет. В пъти.
При моите деца беше иншурънс, бая сме го проучвали. И то точно за биологически. Wink

# 673
  • Варна
Някой да е пращал багаж от Шотландия / и по-конкретно Глазгоу / до България с услуга от врата до врата ? Попаднах на тези http://www.scotlandtobulgaria.com/ с Гугъл , някой да има впечатления от тях ? И други предложения също ме интересуват  Peace

Честито на получилите оферти  bouquet

# 674
Simple Smile Нещо не ми се пише, та ще се (само)цитирам
Моля да ми пишете как изпращате колети до Единбург Simple Smile намерих Scotlang to Bulgaria, дали са надеждни...
Не са. А и са от Шотландия към БГ. Дъщеря ми праща с тях багаж, голямо късане на нерви беше. А бе не са наред.
Аз пращам с Арамекс до UK и с Интерлогистика до друга държава в ЕС.
Доволна съм.
Виж първа страница на темите "Студенти в UK". Има и много коментари пак там

Общи условия

Активация на акаунт