Медицински контрол във вашата детска градина

• 11 398
  • 166
  •   1
Отговори
# 75
Съжалявам ама и на мен ми се струва ненормална ситуацията като мед.сестрата смята че е болно, а доктора здраво да ми дават съвет да плащам за да си го гледам в къщи. И да кажа винаги си спирам детето когато е болно, дори когато е било здраво предния ден а в къщи нещо ме е разтревожело. Не съм давала лекарства и не съм носила такива докато детето посещава градина. И да първата година нямаше седмица без отпуск, болничен, обаче дете което е здраво да си стои в къщи нещо не го разбирам. Все пак една част от майките работят и не са си пратили децата за да са свободни по цял ден. А прозрачните сополи могат да се дължат на зъби, алергии и др. причини които не са заразни за др.деца, даже и от рев. Така, че да кажеш с едно поглеждане това дете е болно, мисля, че дори мед.сестрите по закон нямат право да дават диагнози или да пренебрегват мнение на доктор.
За потребителя който ме попита коя е тази градина да си прати детето ще кажа, че и двете крайности не са добре-липсата на контрол и опита на мед.сестрите да се смятат за доктори.

# 76
Таксите и отчитането на средната месечна посещаемост на групата. Wink
тогава не е ли по- добре да се върне едно болно дете, отколкото то да зарази останалите и това да се отрази на посещаемостта...нещо не разбирам тогава защо мед. сестрите бездействат сутрин newsm78

Чакай малко! Аз репликирах това:

Цитат
Не искам да обидя Касида която е от другата страна, ама понякога се опитват по-какъв не начин да намалят групата. Например юли месец искат да направят сборна, обаче голямото НО. Децата явно са повече и не могат да ги съберат преди да паднат под определен минимум и се почва сополи-юли месец забележете-е как сополи то това дете не го ли гледам и в къщи.

Връщат се болни деца, не здравни, които се изкарват болни.

# 77
  • София

За потребителя който ме попита коя е тази градина да си прати детето ще кажа, че и двете крайности не са добре-липсата на контрол и опита на мед.сестрите да се смятат за доктори.

не става въпрос за това дали мед. сестрите знаят повече от доктора- естествено, че не знаят, става въпрос за това, че специално в нашата ДГ сутрин мед. сестрата се подпира на масата и се усмихва, вместо да преглежда децата, каквото е основното й задължение- тогава защо въобще това задължение е записано в норм. акт и защо тогава получава заплата?

# 78
Това за всички градини ли го твърдиш. Защото от градина до градина има голяма разлика дори в изискванията както споменаха по-горе. Мисля, че дори в София нещата стоят различно поради голямата липса на места и ти казват - като не ти изнася си вземи детето, на опашката има други.

# 79

не става въпрос за това дали мед. сестрите знаят повече от доктора- естествено, че не знаят, става въпрос за това, че специално в нашата ДГ сутрин мед. сестрата се подпира на масата и се усмихва, вместо да преглежда децата, каквото е основното й задължение- тогава защо въобще това задължение е записано в норм. акт и защо тогава получава заплата?
Ами както казах и др.крайност не е добре. Трябва нещата да са умерено преценени.

# 80
В градината на сина ни сестрата съм я виждала май 3-4 пъти от 15 септември насам: първия ден, когато започна детето, ни взе документите от ЛЛ, после 1-2 пъти стоеше на вратата, и днес като чу, че сина ми се закашля (беше вкъщи до сряда с вирус, сега има лека остатъчна кашлица от дъжд на вятър), дойде да му погледне гърлото и леко му порови из косата (има май дете с въшки в градината) с думите: "Моля ви да ги го преглеждате по косата." Та това е филтъра. Wink

Иначе за имунитета май в нашия случай има нещо вярно: миналата година като тръгна на градина, се скъса да боледува, май само 1 месец беше ходил целия. Боледуваше поне по 7-10 дни. Сега от 15 септември това му беше втория вирус, но на четвъртия ден започваше рязко подобряване. Та имам надежда, че другата година може и да минаваме с по една хрема на 2-3 месеца.  Praynig

# 81
На Запада майките си ходят с тайленола в къпхолдъра на колата, за да го дадат непосредствено преди детето да влезе в градината и да могат те-майките да отидат поне за 6 часа на работа, защото тука няма болничен. Ако си болен или детето ти е болно си седиш в къщи и съотвено не вземаш пари за този ден, отделно колегите те гледат на криво, защото са ти вършили работата. Сопол и кашлица не са болест. Температура - над 38,5 само ако има детето се звъни на родителя да го прибере.

Първата година на градина беше болен всеки месец поне. Сега пак лепна нещо, ама аз не давам лекарства за Т, оставям я да изгори вируса и му минава за два дни. Това моето дете де, знам, че не при всички работи номера.

В градината ги учат да кихат и кашлят в сгъвката на лакътя, а не в дланта, учат ги да си духат носа сами и след това да си почистват ръцете с дезинфекциращ гел, изкарват ги навън на играят при почти всякакво време стига да не вали проливно - все прости неща, които макар и малко може би помагат.

Мед. сестри в градините няма. За училищата не съм сигурна...

# 82
  • Бургас
Пред очите ми баща, водещ детето си на градина, обясняваше на госпожата на колко часа какви хапчета трябва да му дава, а на риторичния ми въпрос ми към нея "детето болно ли е" тя ми отговори "аа, няма да е заразно, баща му е лекар" :/ Медицинската сестра дори не съм я виждала, ако извършва някакви прегледи на децата не знам кога го прави, но определено не е сутрин при приемането им. Непрекъснато има някой кашлящ или сополив. Това за съжаление го има и в ЧДГ.

# 83
защото тука няма болничен.
В коя държава няма болничен? Как така плащаш осигуровка, пък не се полага болничен, когато се разболееш ти/ детето?

# 84
защото тука няма болничен.
В коя държава няма болничен? Как така плащаш осигуровка, пък не се полага болничен, когато се разболееш ти/ детето?

В САЩ. А темата за космическите здравни застраховки не ми се захваща, тя е всеизвестна.  А като заведеш детето на доктор все казват, че е ок и ще се оправи само. Тука не се изписват сиропи за кашлица на деца до 4 години, няма и спрейове за нос (освен солена вода). Децата от 6-8 седмични са по детски градини (не масово, разбира се) и до към две годишни са изкарали всякакви градиснки вируси. Пускат ги да ходят много голи и боси (на бебетата чорапи не се слагат почти никога) и наиситна са по-калени децата. Не съм чула изобщо за сериозно болни (бронхити, пневмонии, ангини), а съм покрай много деца. Само ушните инфекции не подминават, ама то тука вече и за тях не дават АБ, защото били вирусни, та карат децата само на обезболяващо.

# 85
Не разбирам как си представяте да се проверяват деца сутринта като влизат в градината. Да се мери температура, да се проверява гърло, да ги преслушват ? Направо може и кръв да им взимат.

Ако едно дете е видимо здраво цял ден и вечерта прояви симптом,  това означава че цял ден е било заразно най-вероятно, тогава някой има ли вина ? И как мислите, че би могло да се предвиди това, че ще се разболее след няколко часа.

Мен лично не ме притесняват болните деца. Не се панирам затова, че някой се е разкашлял и разсмърчал. Интересува ме моите деца да са с добър имунитет, да се хранят добре, да излизат достатъчно навън, да спортуват. И най-вече сутрин като отидат на градина да се чувстват психически добре, защото смятам, че дете, което страда че отива на градина е много по-вероятно да се разболее.

Затова и може би децата в западните и северните страни боледуват по-малко. Първо излизат навън в студените месеци и второ там няма никой от персонала да си позволи да се държи грубо с децата.

Това е и моето мнение по въпроса! Не приемам сополите за болест, аз не си взимам болничен като имам сополи или кашлям, нито пък колегите ми. Ако детето видимо не се чуства добре смятам, че трябва да се гледа вкъщи, докато се оправи. Много често обаче децата си имат сополи и кашлица, но кипят от енергия. Няма как да приема такова дете за болно. Като тръгнат на училище не могат да отсъстват заради подобни симптоми, защото трудно наваксват. Тогава "треската" заради градинските сополи преминава  Laughing

# 86
Coral Red , нищо ли не се полага в пари, докато си в болничен в Америката? За какво служат тогава ежемесечните удръжки от заплатите, т.нар. social security? Вероятно има и такова животно, наред със здравната осигуровка?

# 87
Coral Red , нищо ли не се полага в пари, докато си в болничен в Америката? За какво служат тогава ежемесечните удръжки от заплатите, т.нар. social security? Вероятно има и такова животно, наред със здравната осигуровка?

Зависи от фирмата. Големите фирми от ранга на Боинг, Майкрософт, Амазон предлагат някакви сик дейс предполагам. Но малките фирми не предлагат такова нещо, а и не са длъжни. Сошъл секюрити, мисля, е за социална пенсия, която е много малка. Отново  само големите фирми предлагат спестовни фондове за пенсия. Изобщо тука системата е... Откакто направиха Обамакеър поне лични доктори имаме и можем да си купуваме здравни застраховки самостоятелно, а преди това хора за умирали от лечими болести, защото са нямали иншурънс, съответно достъп до мед. грижи. Все още обаче има хора, които обявяват банкрут заради болнични сметки.
Пък и тук се плаща на час, колкото часа и дни си работил в месеца, толкова ти плащат. Дали си бил болен или на ваканция все е тая (тука и платена отпуска няма).
Доста се отдалечих от темата, но при тези условия родителите просто не могат да си позволят да си стоят у дома за всеки сопол или кашлица, защото и таксите за детска градина са в хиляди долари месечно (няма държавни детски градини за символични цени) и никой не ти приспада от таксата, ако детето е било болно две седмици от месеца.

Точно след като си написах предния пост и отидох до другата стая и гледам едно стотина деца играят футбол на игрището до нас, в дъжда и вятъра, облечени по тениски и шорти. Спряха, чак като се наводни тревата, температурата беше 17 градуса на въздуха. След това никой не си прави труда да ги подсуши или преоблече, направо в колата и у дома. Ако има задачи за вършене не се ходи и у дома ами се разхождат мокри по половин ден. И пак боледуват по-малко от българските деца.

# 88
  • Варна

Social security & Medicare, според мен, не служат за нищо, общо взето. Нито пенсия ще видиш от едното, нито медицински грижи от другото. Хората там си плащат на частни осигурители и за двете, а една институция, която сключва медицински застраховки, не съм убедена, че раздава болнични...Аз работя предимно с държавни служители на САЩ и някои са ми споменавали, че са били на sick leave  (за неща като счупен крак, защото кихат, гъгнат и кашлят като луди по телефона), но не съм разпитвала за подробности. Гледай документалния филм Sycko и ще ти се изяснят много работи за здравната система на САЩ.  Peace

# 89
А ние в България сме тръгнали да търсим кусури на НОИ...

Общи условия

Активация на акаунт