ОСМИ КЛАС- тема 72

• 53 107
  • 757
  •   1
Отговори
# 450
Благодаря!  Peace

# 451
  • нейде там, където ....
Чл. 135.
(3) В случай че избраният учебен предмет по ал. 1 не е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното съдържание, изучавано в задължителните учебни часове в средната степен на образование.
....
Отделно от това - на едни оценката ще е въху ЗП, на други - и върху още две години материал ПП ... И ще ги сравнява някой някъде после.
Само на мен ли ми изглеждат зле нововъведенията?

Не ми изглежда редно/честно и т.н., обаче исках да съм сигурна, че съм разбрала правилно, че това е така. Не че има логика в него.  ooooh!

Благодаря.  bouquet

# 452
  • Пловдив
Да, а децата от професионалните училища ще са облекчени с един изпит по-малко.

с държавен изпит - писмен и устен ... дали са облекчени. Досега пък бяха "прецакани", както ще са и нашите де - две матури + държавни изпити.

jd, то и сега при кандидатстване във ВУЗ на един балообразуваща е оценката от матурата, а на другия - от дипломата, ако втората матура е по друг предмет.

Пример от тази година - Медицински университет Пловдив - балообразуващи химия и биология + изпитите. Взимат биология от матура и химия от дипломата, девойката - прецакана. Ако си беше държала матура по МАТ, а не по биология, щяха да й вземат две 6,00 от дипломата. 

# 453
На мен тия нововъведения ми изглеждат зле, защото са излишно ( а вероятно и преднамерено) сложни. Мисля че е редно да се върви към опростяване на всички тия простотии с матури и изпити, и да се наблегне на обучението, а не на идиотски тестове с капани.

# 454
Нашите осмокласници имат само 3 часа математика. Щерката не иска да ходи и на консултации, уж си знаела, бори се сама със сборниците. Материалът е тежък, много малко часове имат за усвояването му, дано не го закъса.

# 455
Нашите осмокласници имат само 3 часа математика. Щерката не иска да ходи и на консултации, уж си знаела, бори се сама със сборниците. Материалът е тежък, много малко часове имат за усвояването му, дано не го закъса.

И аз имам същите притеснения.  Назад са с материала. Скоро взеха квадратните уравнения. Не желае помощ от нас. Тук-там консултации приема. Смята, че се справя.

# 456
На мен тия нововъведения ми изглеждат зле, защото са излишно ( а вероятно и преднамерено) сложни.

По-просто беше преди време. ВУЗ-овете си имаха приемни изпити. И сега ги има, но ... На матури за вход за университет не се разчиташе.  Езиковите гимназии имаха подготвителна година и редовен 8 клас. Не се пренебрегваха другите учебни предмети за сметка на езика. Някак по-смислено ми се вижда. Сега за вход в техн. университет - матура по БЕЛ. Този човек, ако не може да изкара матура по-математика или приемен изпит  с прилична оценка, за какъв ВУЗ говорим? Не зная от кои образователни системи взимаме пример, но нещата стават все по-зле.За съжаление.

# 457
  • Пловдив
Е, в доста европейски държави се влиза във ВУЗ без изпит. Ама как се излиза после?

# 458
  • София
Е, в доста европейски държави се влиза във ВУЗ без изпит. Ама как се излиза после?
+1 Peace

То сбърканото при нас е не на входа, а на изхода. Който е влязъл, все някак завършва - дали с реални знания и умения, дали с влачене на изпити през годините, дали с преписване, дали с плащане под масата.. Но завършва. В чуждите унита приемат по диплома, ама после... Наскоро дъщеря ми ми сподели статистика, поток от приети над 450 души в специалност Информатика в 1 курс, на финала завършили бакалавър  под 100. Всичко останало е окапало по трасето. Докато нашите университети са принудени да си държат и слабите брънки във вериагата до край заради едното финансиране, в резултат на което се сдобиваме редом с качествените и  с пишман инженери, адвокати, учители и лекари. Няма цедка.. Широк вход и широк изход. Навън стесняването на фунията се усеща още  първия семестър.

# 459
Съгласна с пенсионирана русалка. И смее ли някой да препише на матура в Германия. Учител в Германия ми е казвал, че ако някой бъде хванат да преписва на матурата(Abithur), няма право да се яви на матура и да завърши в следващите не помня колко, но май три години беше. И не рискуват.  А тук...

Последна редакция: чт, 05 ное 2015, 13:25 от Trol4eto

# 460
В тази връзка, преподавател във ВУЗ ми е споделял, че Ректора ги е викал да им каже да не пишат 2ки.
Щото парите вървят с преминалите курса студенти. :в:
За Германия съм чела , че трудно се завършва, ама чак 22% успеваемост ...
Дали  и това сито не е тенденциозно, не знам.

# 461
В тази връзка, преподавател във ВУЗ ми е споделял, че Ректора ги е викал да им каже да не пишат 2ки.

И аз от първо лице знам същото. Има студенти - имате работа и заплати, няма студенти - няма.

# 462
  • Варна
Осми клас е много приятен.  Grinning
Дори не знам какво учат в момента, за разлика от миналата година.
Задълбавам само по математика-все питам дали всичко е ясно дотук, дали няма да благоволи да решава и допълнително от сборника.
Четворката по рисуване е поправена с 6. Ама много старание вложи девойката за тази рисунка.
Класната по английски ще отсъства 10 дни. Добрата новина е, че е имат заместник. Е, вчера заместниците са били трима и всеки е питал какво учат в момента.

Разказва за екскурзията в Румъния-как така не знаели английски. Спирали хора по улицата да ги упътят-не разбирали. Моята спряла някакъв млад татко, с бебешка количка. Не знаел английски. Какъв баща бил той!  LaughingВ някакво заведение объркали поръчката, пак защото не разбирали. Ами мило ми маменце, другия път си вземи разговорник.  Joy А, и на едно място попаднали на румънка, с майка-българка, та се зарадвали. Нали имат и рускинче в класа-смятали по едно време да я пуснат нея да ги спасява, с руски.
Извод-да учим чужди езици.  Grinning

# 463
  • Пловдив

...
Извод-да учим чужди езици.  Grinning

Та нашите/вашите, като учат езици, да не би да са намерили с кого да ги упражнят в Румъния.
Сетих за вица за полицая и чужденецът ...

Скрит текст:
Един катаджии си стояли на пътя и си гледали в пространството. Спира пред тях лъскава кола, слиза издокаран господин и ги заговорва:
 - Excuse me... do you speek english?
Катаджиите го погледнали и вдигнали рамене.Човекът продължил:
 - Parlez-vous francais?
Униформените продължили да го гледат тъпо.
 - Sprechen sie deutch?
Същата реакция.
 - Habla Usted español?
Все така се пулели катаджиите и нищо не отговаряли.
Човекът махнал с ръка, качил се в колата си и отпрашил.
Тогава единият катаджия сбутал другия и му казал:
 - Видя ли, бе, трябва да знаем чужди езици, за да се оправяме!
А другият му отговорил:
 - Как не, тоз като знаеше, да не би да се оправи?

# 464
  • Варна
 Joy То така де.

Ама нали ние подковаваме на изпроводяк:"айде, маме, и да не се притесняваш да говориш английския" Mr. Green
В интерес на истината, тук, много рядко съм виждала румънец, който да не върже два лафа на английски. Не знам децата какви хора са спирали да питат.
Разочарованието идва от там, че тях ги сърби да се упражнят с езика.
Давам ѝ пример с рускоговорящите, наши туристи. Идват и питат на руски. И добре, че аз, мъж и още някой разбира. Младите кадри питат :"ду ю спийк инглиш".  Laughing
Ох, запомних един случай с немец от това лято. Търси карабина, човека. Ние сме  newsm78. После се сетихме, ама... Много весел човек, чак се шегувахме да внимава какво търси, че все пак...карабина.  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт