Вадене на кътник

• 4 358
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте! Бихте ли ме посъветвали по един въпрос, тъй като не мога да реша сама. Имам пломба на 7-ми последен кътник . Направихме снимка и се оказа, че или ще трябва да се изгражда или ще се вади. Тъй като нямам в момента пари реших да го извадя , но зъболекарката не се нави, каза ми да отида при хирург и че трябвало да си помисля добре, защото още не са ми изникнали напълно мъдреците, а и не се знае дали няма да имам проблеми с тях. В случая нямам пари да го изграждам, така както го сметна ще е над 100 лв, а ако чакам може и да стане по-зле. Дали има вероятност да нямам проблеми с мъдреците, тъй като май почти всички хора имат, а аз на тях разчитам за запълване на празното място и евентуално един ден като събера пари да си направя нов зъб.

# 1
  • София
На мен ми извадиха последния кътник преди 7 години, на снимката ясно се виждаше мъдреца, който е във венеца до него. Е, още не ми е израснал, а хич не съм млада. Намери пари и си изгради зъба - грехота е да се вади зъб, който може да се излекува.

# 2
  • София
Вземи назаем, ако трябва, но спаси зъба.

# 3
Така е, не го вади. Ако не е наложително да се вади изчакай и събери пари. Аз така и, вадих 3 и сега събирам пари, за мостове

# 4
Обяснете ми какво точно се прави при това изграждане, защото не я разбрах. Някакви канали спомена.

# 5
Добре е този кътник да се запази-някога за него ще се захване мост.Лекарката е била достатъчно етична да не те лишава от този зъб.
Сега ,ако се лекуват коренови канали/2-3/ ,ще има умъртвяване на корени,запълване на канали,поставяне на щифт и най-накрая,закрепване за него на изграден зъб.Попитай колко горе-долу ще излезе цялата работа,май ще е повече от 100.Но все пак зависи къде се прави.
Иначе ,на панорамна снимка може да се види състоянието на мъдреците.Но никой не може да ти каже дали ще изникнат.

# 6
  • София
Ако нямаш болки и отоци от 7-ия зъб, наистина по-добре събери пари и да ти направят коронка. Щом са ти предложили вариант с изграждане, значи корените на зъба са здрави и върху тях може да се постави коронката. Моята зъболекарка, например, взима 140 лв. за тази процедура. Може да има и по-евтино.

# 7
Само за информация-ваденето на кътник,който не се подава,а е скрит във венеца не се поема от НЗОК и струва скромните 150лв.

# 8
Да го извадиш е много голяма грешка. Мъдрецът може да излезе, може и да не излезе. Имай в предвид че на 6-ти и 7-ми зъб пада почти изцяло дъвкателната функция...като извадиш седми зъб просто ще започнеш дадъвчеш със зъбите от другата страна на устата и това след години пак ще ти изиграе лоша сега. Като извадиш седми зъб и след време решиш да слагаш там нещо....какво ще е то: няма да е корона, защото няма зъб, мост-може но като няма опора след него много ще страдаш от неудобство...остава да сложиш имплант ама цената му е многооооо по-голяма от вадене на зъб. Хората като вадят зъб мислят за парите сега, ама ваденето на зъб ще ти излезе по -скъпо в последствие.

# 9
Благодаря за съветите. Ще ви послушам и ще гледам да събера пари.

# 10
Здравейте,

на мен също точно долен 7ми зъб преди 3 години ми беше наполовина разрушен, заради пусти страх от зъболекари и т.н. В последствие ми го правиха, умъртвяваха нерви, почистваха, накрая го запълни, но не е изграждан. Сега ми предстои слагане на брекети и държат да го махнат, за да не направи проблем по време не брекетите, защото от време на време ме наболява, а и зъболекаря, кгоато го правеше сам каза, че незнае колко ще издържи. Така че ще го махам сега, отдолу се намира и мъдреца, за който се надяват в последствие да си пробие сам и да излезе.

# 11
  • София
Благодаря за съветите. Ще ви послушам и ще гледам да събера пари.
на колко сте години

# 12
Само да попитам, няма ли начон да се направи мост вместо да се изгражда? Зъболекарката каза,че няма да рискува, не се знае какво може да има там , пулпит или гангрена, но все пак иках да попитам и тук,защото не съм сихурна дали би ми казала всички вариянти.

# 13
  • София
Мост, доколкото знам, се закрепва на двата съседни зъба. Твоят мъдрец не е израснал, така че този вариант май отпада. Освен това, закрепването към съседните зъби малко или много ги поврежда, защото нещо се пили по тях. При положение, че имаш снимка, на нея трябва да се вижда какво е състоянието на зъба. Нещо те омайва тая зъболекарка. При изграждането на зъба със сигурност ще разбере имаш ли пулпит, например. Ти също ще разбереш, ако ти работи без упойка. В този случай просто се умъртвява нерва, изважда се и се запълва неговото място в каналите на зъба. После се изгражда, изпилва се като основа за коронката, взема се проба за коронка и като я изработят, я залепват. И със сигурност е по- добър вариант от мост, ако не са нелечимо болни корените на зъба. Моят съвет е да отидеш при друг зъболекар. Занеси му и снимката и виж какво ще ти каже.

# 14
Ходих на друг зъболекар и ми каза,че е дълбок кариес и за сега не вижда причина да се изгражда. Направих си един друг зъб при нея, сега ще отида и за този и дано не стане за изграждане

Общи условия

Активация на акаунт