НВ-ВМХ, част 94 - за здравословното хранене

• 42 689
  • 727
  •   1
Отговори
# 585
Запис ,поздравления за темата  Hug bouquet

# 586
joya, този блог е истинска съкровищница за всички въпроси около щитовидната, но и не само. Обаче не знам дали този продукт от Айхърб е същият. Според мен не е, защото съдържа и екстракти от други тъкани. А и в България не знам дали някой предписва такива препарати.

Аз понеже продължавам с Нора Гедгаудас, та да споделя две интересни неща от нея:

1) Едното е за гама-линоленовата киселина (съдържа се в маслото от вечерна иглика и пореч) - тя й обръща специално внимание и почти я приравнява по важност с омега-3 киселините. По тази причина, понеже не знам много за тази киселина, освен че влияе положително на гърдите (аз лично се убедих Embarassed) и понеже напоследък чета, че за здравето на гърдите йодът има огромно значение, вчера ми хрумна да потърся има ли въобще нещо писано за евентуална връзка между йода и гама-линоленовата киселина - взаимодействия в организма или въобще нещо. И веднага ми излезе ето тази публикация: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16514648 В нея се казва, че ендотелът в гърдите и по-точно неговите tight junctions могат да бъдат сполетени от същия тип пропускливост, както при пропускливите черва и точно това било в основата на масталгията - болката/напрежението в гърдите, което много жени изпитват преди цикъл и което е на практика основният симптом на фиброкистозната мастопатия. В публикацията казват, че третирали такива ендотелни клетки поотделно с гама-линоленова киселина, йод и селен и също с трите заедно - всичко това в присъствието на естроген (17-бета-естрадиол - основен женски хормон), за да видят дали някое от тези вещества ще повлияе "затягащо" на тези tight junctions и ще намали по този начин пропускливостта и оттам болката. Оказало се, че и трите поотделно, и заедно имат такова действие. Wink А освен това учените били изненадани, че комбинацията от трите вещества напълно блокирала действието на естрогена върху тъканта. Това според мен е изключително важно откритие - все пак точно прекомерното действие на естрогена върху тъканите на гърдите е и една от причините за много случаи на рак на гърдата и се приемат лекарства, които да блокират естрогена, а ето, че същото действие може да се постигне с комбинацията гама-линоленова киселина (например от масло от вечерна иглика), йод и селен. И също обяснява защо игликата действа положително на много жени с мастопатия. Допълвам: същите учени имат публикация от следващата година (2007), че тези три вещества оказват същото положително влияние и при клетки от карцином на гърдата. Да, но нали йодът е обявен за много страшен и вреден... ooooh!

И понеже се говори за пропускливост и tight junctions - понятия, които до момента бях срещала само във връзка с пропускливостта на червата, после реших да видя дали няма публикация за действието на гама-линоленовата киселина точно върху чревната мембрана. И наистина има - ГЛК влияе положително и на нея: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12591548 (Между другото, на чревната пропускливост положително влияе и вит. А: http://www.biomedcentral.com/1471-230X/14/189 - цяла статия от 2014 г. по темата за влиянието на различни фактори, ако някой се интересува).

2) Другото, което ми направи впечатление в книгата на Н.Г., е твърдението й, че когато човек консумира повече наситени мазнини, нуждата от йод се увеличава. Не съм търсила повече информация, тепърва ще търся, но ми се стори много любопитно.

А, и нещо по нашата тема от другата книга, която чета (едно шведско криминале на Хенинг Манкел): главният герой е полицай диабетик. И казва, че въпреки правилното (по думите му) хранене и инжекциите инсулин (вече е стигнал до инсулин), не се чувства добре и когато си премери захарта, е висока - веднъж беше 15. Да, но какво разбира под правилно хранене? Всеки път, когато в книгата става въпрос какво яде Валандер, все са сандвичи, картофено пюре, кифлички или подобни неща. Wink

Последна редакция: сб, 24 окт 2015, 08:56 от Cioccolata

# 587
Добро утро,
Благодаря ви момичета за споделените рецепти  Hug
Ще се пробват задължително  Wink

# 588
Да споделя,че съм много доволна от кокосовата мазнина,която се продава в Метро и някои Била,пържа си яйца,мръвки,чудесна е ,и е само 3 лв  Wink

# 589
  • София
Шоки, много интересно, благодаря, че споделяш  Hug
Възниква ми обаче въпроса - нали ГЛК фактически е Омега 6 мазнина, която реално ние поемаме в пре доволни количества, и която внася дисбаланс с Омега 3 и води до хронични възпаления. Като я поемаме допълнително, от Вечерна иглика например, не идва ли твърде много?
Също така, разсъждавайки си, се сещам, че всички ние, на този режим, реално нямаме ПМС, болки в гърдите и т.н, което ме навежда на мисълта, че същата тази ГЛК, за която се говори в статията, ние я поемаме от животинските мазнини и нямаме нужда от нищо повече, липсата на ПМС го потвърждава.
Ти какво мислиш?

# 590
Момичета да ви попитам дали една чаена лъжичка домашен мед на ден би се отразила по някакъв начин на отслабването? Не ям никакво друго сладко. Шоколад по принцип не обичам така, че не купувам, но в сутрешното кафе от известно време започнах да си слагам лъжичка мед  Embarassed

# 591
Вивче, не е същото. Слънчогледовото олио и подобните съдържат друг вид омега-6 - линолова (linoleic acid), а тази е гама-линоленова (gamma-linolenic). Сред храните източниците, освен маслата от вечерна иглика, пореч и коноп ( Laughing), са овес, ечемик, спирулина, конопено семе. А иначе пише, че човешкият организъм може да я синтезира от линолова киселина, но според Уикипедия е възможно този процес да стане неефективен, например с напредването на възрастта. А иначе да, НВ-ВМХ се отразява положително, но ето, че при мен това напрежение, което беше изчезнало, се появи пак. Аз имам обяснение защо (моите хормони не са се повлияли 100% от храненето и имам подозрение защо точно, но за момента няма да споделям) и засега съм намерила това решение - масло от вечерна иглика.

И понеже сега се зачетох за ензима, който извършва трансформацията от едната към другата киселина - ето тук има: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6270521 - с напредването на възрастта нивата на този ензим намаляват, което би обяснило и защо ракът на гърдата зачестява, макар че има и други фактори, разбира се.

Последна редакция: сб, 24 окт 2015, 10:09 от Cioccolata

# 592
Шоки, ще ми е интересно да споделиш, ако решиш.
Отдавна съм с фиброкистозна мастопатия, а  откакто ме тресна базеда, взеха да ми се появяват много често кисти. Болките и напрежението почти не са ме напускали.

# 593
Ами, Леми, за мен всичко тръгва от щитовидната жлеза - вероятно липса на йод плюс влиянието й върху половите хормони. Разбира се, засега само предполагам. А и още нещо важно - положително влияние при фиброкистозата и рака на гърдата има и вит. А, така че и той е съществен. И пак стигаме до "краставицата" - яжте повече дроб. Laughing

Между другото, при СПКЯ, което е един мой основен проблем, е повишен рискът и за неавтоимунен, и за автоимунен хипотиреоидизъм, и то неколкократно повишен. Rolling Eyes Embarassed Та аз все повече се замислям за йод, ама ще видим какво ще направя по въпроса.

# 594
  • SA
Интересно е това за гама-линоленовата киселина и влиянието й върху тези tight junctions.
Напоследък ми прави впечатление, че се прави опит доста проблеми да се обясняват с тази теория за повишена пропускливост, освен пропускливо ( leaky) черво, съм срещала пропусклив мозък, пропусклива кожа. Явно тепърва ще се изясняват веществата, които оказват положително въздействие на тази пропускливост.
Не по-малко важен е според мен и въпроса какви фактори я предизвикват, защото избягването им е от не по-малко значение за справяне с проблема.

Един интересен факт ( особено за спортуващите в темата) , надявам се да споделите как е при вас, но аз съм забелязала, че след тренировка сутрин на гладно, апетитът ми рязко изчезва за около 2 часа.
Вчера открих защо вероятно се получава това. В случаите когато човек е на нисковъглехидратно хранене, най-често след фаста през нощта е в лека кетоза. Доказано е, че при тренировка на гладно при такива хора, черния дроб започва по-усилено производство на кетони, който процес трае няколко часа след тренировката, нарича се post-exercise ketosis. Това не се случва, ако преди тренировка е приета храна с въглехидрати.
Мислех си, че това е вероятно обяснение на това, което наблюдавам при мен, защото кетозата при мен значително подтиска желанието ми за храна.
Алекс, една чаена лъжичка мед са към 4-5 грама захар. Ако другите ти хранения са наред, това е напълно допустимо за режима ни количество.

# 595
  • София
Шоки, Благодаря, сега ми се изясни  Embarassed

Кам, да, наистина е така. И аз се чувствам така, като преди тренировка обикновено съм пила едно, две кафета с кокосово масло. Тренирам сутрин и след това мога цял ден да не ям, не изпитвам глад, освен в случаите, в които водата ми е малко ( но липсата на вода се усеща като глад, понякога).

# 596
  • SA
Вив, съвсем ясно съм забелязала при мен този ефект от доста време. Гладът ми изчезва дори и ако преди тренировката съм усещала лек глад.
А кокосовото масло, мляко, сметана вероятно още повече засилват кетозата.
Според Мери Нюпорт, приемането им в по-големи количества води до завишение на кетоните в кръвта, независимо от състава на другата храна, която приемаме, защото естествения метаболизъм на средоверижните мастни киселини в тялото е свързан с образуването на кетони.

# 597
И мен ме интересува темата за мастопатията, защото и аз съм с такава "диагноза".  Последните 4 години покрай бременностите и кърменето бях забравила за нея, но този месец усетих отново познатото напрежение в гърдите преди цикъл. Интересно, преди 7-8 години в продължение на няколко седмици се храних по Зоната, и тогава бяха изчезнали и болките в гърдите, и менструалните болки.

Днес за закуска си направих една палачинка от 3 яйца и 2 с.л. кокосово брашно (нямам стърготини в момента), намазана с около 10 гр. масло, 2 ч.л. лешников тахан и 1/2 ч.л. мед. Стана малко суха, но я изядох и мисля, че следващите 3-4 часа няма да огладнея.  Mr. Green Според фитдей съотношението мазнини-протеин-въглехидрати е горе-долу 73% - 16% - 11%.

Последна редакция: сб, 24 окт 2015, 12:02 от Анонимен

# 598
  • София
Камче, да, това е една от причините да си го добавям към кафето сутрин  Heart Eyes
Мози, изчакай няколко месеца на режима,  напълно е възможно напрежението да изчезне.

# 599
  • От Луната
Аз да ви кажа че ПМС като моя няма втори, от първия ден от който имам МЦ до ден днешен, един цикъл не ме е пропуснал и един не е бил нормален. Кога повече, кога по-малко но болката е адка, Години живях на аулин, докато не излезе нурофена. Сега половин блистер ми е ОК за един МЦ. Просто не се търпи, а аз имам висок праг на болка.
Всичко започва на 7мия ден след О и пика на прогестерона, тогава започва и ПМСто, с болки и бодежи в гърдите, стават като балони, не мога да ги пипна (не всеки път, но в60% от случаите), 3/4 дни преди О започва и корема, на приливи и отливи, като придръпване е, не е болезнено, просто се подувам и панталоните ми стават неприятни. Просто ми отесняват буквално за ден. Час преди да ми дойде, аз вече усещам болката, като някакъв лек ток, изтръпване и аз вече си знам какво следва. Пия си хаповете и съм спокойна. Толкова е болезнено, че не мога да спя нормално, ако нямам поне две хапчета на разположение. Косата ми настръхва само като се сетя. Опитвала съм да не пия нищо, да пия спазмалгони, но-шпа и какво ли не, но нищо не помага. И така е било винаги. Изследвали са ме, даже една ллекарка каза че имам поликистозни Я, което се отхвърли в последствие. Док при който ходя сега и правя процедурите е доволен на този етап - матка, лигавица, овулация ... всичко ми е като по учебник, но болката в първите два до три дни след М е адска.
За капак от МЦ точно 28дни, сега съм паднала 26, което мен лично ме притеснява, относно качеството на Я.
Умишлено започнах режима от ден 1 на МЦ, и за сега имам добри отзиви, чакам всеки момент да цъфне, а още не е дала тези заявки.  Party . Лошото е че от вчера ме мъчи един зъб и пих 1/4 аулин и нямам база за сравнение за режима, но съм убедена че ще има положително влияние, защото аз самата се чувствам по-добре. И депресията и глада ги няма. По принцип днес трябва да цъфне гадината, но може би ще ме пропусне поне до утре или понеделник.
И да кажа че в момента не пия добавки, освен фолиева киселина и от от 5/6 дни, елтирокс за ЩЗ и витамин Д, селена го свърших вчера и док каза че си е свършил работата и да не пия повече.
Охх пак стана ферман ...

Мози, напрежението в гърдите е от високото ниво на пролактин и прогестерон, тъй като кърмиш все още пролактина ти е висок и тази болка е напълно нормална за тази ситуация. В ИБ всички момичета се радват на тези болки, защото са добър знак за бременност или поне за висок прогестерон, което е от голямо значение за една начална бременност. Ти все пак знаеш най-добре коя болка каква е ...

Общи условия

Активация на акаунт