НВ-ВМХ, част 94 - за здравословното хранене

• 42 688
  • 727
  •   1
Отговори
# 600
y♥♥li, ти явно си много краен случай. Embarassed Аз се радвам, че никога не съм била така - освен напрежението в гърдите, май други симптоми не съм имала. Но е напълно възможно да имаш подобрение постепенно.

# 601

Мози, напрежението в гърдите е от високото ниво на пролактин и прогестерон, тъй като кърмиш все още пролактина ти е висок и тази болка е напълно нормална за тази ситуация. В ИБ всички момичета се радват на тези болки, защото са добър знак за бременност или поне за висок прогестерон, което е от голямо значение за една начална бременност. Ти все пак знаеш най-добре коя болка каква е ...

Да, ама аз кърмя вече четвърта година (с едно прекъсване от 6-7 месеца по време на втората бременност) и като изключим месеца, когато забременях за втори път, друг път не съм имала такова напрежение. Което ме кара да мисля, че каквото е било причина за проблемите ми по-рано, явно все още е налице. Тези симптоми, които описваш, ги имах и аз по-рано, макар и не чак толкова драматични. Но без аулин не можех да изкарам, изпадах в паника, че може да ми дойде и да нямам аулин под ръка.

# 602
  • От Луната
Мози, всяка болка която е нова е повод да провериш нещата.
Аз изпадах в паника и все още е така, ако нямам нещо под ръка за облекчаване. Наближи ли датата и аз вече съм се запасила.
Личната ми е давала болничен много пъти, защото просто не се издържа, много е гадно и омразно! Надявах се след раждане да има подобрение, но едва ли ...
Все пак има подобрение в ПМСто за сега. Дано се задържи така!

# 603
  • София
y♥♥li Hug Hug
Като почнах да спортувам ми понамаляха симптомите на ПМС, да не кажа, че освен раздразнение, рядко имам нещо друго последните 2-3 месеца, но дойде ли МЦ си е адската болка първия ден. И аз без аулин не мога в тоя случай. Много ми мрънкат от всякъде колко е вреден и т.н., но пробвала съм с нурфен, но с 1 таблетка от 400мг не минава. С другите обезболяващи нищо не става. Преди години сигурно по 4-5 неща пиех, докато някое подейства и после открих аулина и с едно прахче става номера. Инак за нурфена нз сигурно трябва 2-3 да издумкам и направо не знам.
 Hug

# 604
Кам благодаря ти  Hug
Да определено всичко друго което хапвам си е режимно. Много се радвам, че нямам апетит за никакво друго ядене освен нашето си  Mr. Green, а и имам едни 5 кг.които искам да сваля та те са ми стимул да съм стриктна  Peace

# 605
  • София
Йоли, аз имах силни болки преди да родя (както и СПКЯ), всички ми казваха, че едно раждане ще оправи нещата - да, оправи ги, слава Богу.

Относно режима и влиянието на храната, какво ми се случи преди година точно.
Имах 4 месеца много силно стресов период, три от които успях да запазя режимното си хранене, но в последния преминах изцяло на всевъзможна храна (считай дюнери, пици, банички, и т.н , както си се хранят масово народа в работно време). Точно по време на този един месец, за първи път от 12 години (откакто съм родила) ПМС се завърна. Болки в гърдите, кански, дори от дрехата или допира със стичащата се вода при душ, съчетани с подуване, болки по време на цикъл, също страхотни. Веднага ми стана ясно, че причината е в промяната на храненето. Тялото ми е тотално отвикнало да му давам такива неща  Crazy Разбира се, върнах се към режима. Но на тялото му бяха нужни около 3-4 месеца, за да възвърне първоначалното си състояние и ПМС да изчезне отново.
От тогава съм меко казано фрапирана от това, което ме сполетя само с една коренна промяна в храната. И съм сигурна, че е от това, защото други промени не съм правила.

Затова казвам, че е напълно вероятно (не е сигурно разбира се) след няколко месеца на това хранене да се отървете от ПМС. Пожелавам ви го  Hug

# 606
  • SA
По отношение на ПМС, в миналото имах много силни болки в първия ден на цикъла. Случвало ми се е дори да припадам от болка и редовно си имах под ръка едни супозитории ибупрофен ( беше ми ги препоръчал един АГ-специалист).
Откакто преминах на този режим обаче болките изчезнаха и вече толкова години не се е случвало да имам нужда от лекарства по такъв повод.

# 607
  • София
Ейй, хора, ако съм вярвала, че нещо на този свят ще може да ме оттърве от глада ми за сладко...

Инсулинът ми при последното обременяване беше пет пъти по-висок от нормата. Нямам представа това дали е от по-ниските стойности, или от по-високите, що се отнася до ИР. А вярно ли е, каквото чух, че с такъв начин на хранене новопридобит диабет се излекува абсолютно? Разбира се, със сигурност едно завръщане към ВВ хранене ще върне симптомите с пълна сила, убедена съм в това.

# 608
  • SA
Четирилинка, за хора с диабет от 2 тип, това хранене означава дефинитивно излекуване. Докато се хранят така, тези хора не са диабетици. Ако се върнат към ВВ хранене, естествено се връщат и симптомите на диабет.
За тези с диабет от 1 тип нещата са малко по-различни, те винаги ще си имат нужда от инсулин, понеже техния панкреас е престанал да произвежда нужното количество, но дори и те, хранейки се ВМ-НВ, могат да живеят като хора без диабет. Д-р Бърнстайн е пример в това отношение, един от най-възрастните диабетици от 1 тип на планетата и с идеални стойности на кръвна захар и гликиран хемоглобин.

# 609
Здравейте всички! За съжаление и аз се присъединявам към вас, не по собствено желание, а по принуда. Добре поне, че попадам в добра компания.  Grinning
Първо да се извиня, че пиша анонимно. Надявам се да не ми се сърдите, но мои близки четат тук, а не ми се иска да ги информирам на този етап за здравословните си проблеми. А те са: нетоксична полинодозна гуша и предиабет, поставени след лабораторни изследвания и ехография на щитовидната жлеза.
И понеже останах силно неудовлетворена от срещата си с ендокринолога - не получих информацията, която ми беше нужна - се налага да се информирам от интернет. Познато ви е, предполагам?  Laughing
Много моля да хвърлите поглед на лабораторните резултати и евентуално да ги коментирате:

Скрит текст:
TSH - 5.085 ulU/ml (0.55 - 4.78)
fT4 - 1.08 ng/dl (0.89 - 1.76)

Кръвно-захарен профил след ОГТТ:
0 мин. - 5.73 mmol/l   (4.10 - 5.90)
60 мин. - 10.23
120 мин. - 8.94

Инсулин: 6.9 (2.6 - 24.9)

Изписаха ми Еутирокс 25 мкг, казаха ми да не ям сладко, да не пия йод и... това е. Аз изнахалствах да попитам за някои неща - например плодове мога ли да ям, казаха "може" и ме отпратиха по живо, по здраво. Контролен преглед - след 3 месеца.
И пред мен застава големият въпрос - а сега накъде? Какво? Как?
Скрит текст:
Мисля да сменя ендокринолога, макар че едва ли ще намеря добър в нашия град. Но ще пия Еутирокс 3 месеца преди това, както ми е предписано - може пък да има някаква положителна промяна. Предиабетът е ясен - ще го боря с диета и движение. Проблемът е какво да правя с възлите - 2 малки и 2 по-големи. Има ли шансове да се повлияят от лечението? Според ендокринолога - не, само с операция. Но все пак да питам патили - някой да се е справил чрез неоперативни методи? Възможно ли е да се смалят, да изчезнат? Не ме е страх да се оперирам, но и не бързам - искам да съм сигурна, че няма и други начини.
Четох ви няколко дни (да не забравя да благодаря за няколкото интересни рецепти, които научих от вас!) и като че ли картината започва да ми се изяснява, но все пак да попитам - според вас какво е нужно да пия като хранителни добавки, за да подобря състоянието си? Какво може да се пие едновременно с Еутирокс?
Знам, че няма да ви учудя с факта, че имам и фиброкистозна мастопатия, която боря с Масло от вечерна иглика (страхотен ефект оказва върху напрягането и болките в гърдите - елиминира ги тотално!). Плюс миомни възли, които с нищо не боря, само се наблюдават от гинеколог. Връзката между всички болежки ми е ясна, причината също - липса на йод.
Та какво следва сега:
Пия Еутирокс и Масло от вечерна иглика (в препарата, от който най-много съм доволна, има добавен и вит. Е).
Ограничавам до минимум въглехидратите.
Наблягам на месо, млечни и яйца, мазнини всякакви, зеленчуци.
А с плодовете какво да правя? От дългото режимно хранене ми остана навик да закусвам с някакъв плод - ябълка, круша, друго според сезона. Да продължавам ли така? (Да си призная, обожавам плодовете и докато без тестени, сладкиши и др. мога да мина без особени страдания, то лишаването от плодове ще ми влоши сериозно качеството на живота.  Laughing Но ако чак толкова вредят... Ще се прежаля, няма как.  Sad )
Друго какво? Чета тук за селен, вит. Д и останалите витамини и минерали - рано ли е за тях, не е ли?
Ох, извинявам се за дългия пост и многото въпроси, но... Ошашавена съм тотално и наистина не знам какво да правя. Добре че ви има вас, та поне не съм паникьосана.
Благодаря ви!  bouquet

# 610
Анонимен, най-напред добре дошла! Hug Искам да уточня по отношение на йода, че аз самата дори все още не съм взела категорично решение за него и ми се ще да науча колкото мога повече. Тук споделям, защото смятам, че са важни неща, а и определено много често ИР и проблемите с щитовидната (или съответно СПКЯ и хипофункция) вървят ръка за ръка. Но и теб съветвам да се информираш максимално добре.

За другите добавки отново ти трябва да си прецениш. Вит. Д и магнезий могат да са много полезни. Селенът вече според мен има по-специфично приложение - специално за щитовидната.

А иначе по отношение на инсулина и кръвната захар, Камелот вече е отговорила - да, този начин на хранене е идеален за регулирането точно на тези параметри плюс (най-често) и високото кръвно. Естествено, спортът помага, но пак трябва да се подходи внимателно, защото ако например имаш ставни проблеми, някои видове спорт могат да ги влошат (танци, тичане).

По отношение на плодовете, типичното НВ-ВМХ ги изключва до голяма степен - консумират се по малко горски плодове. Но все пак зависи. Много хора успяват да постигнат голям успех дори с по един плод на ден, на други обаче им пречи.

# 611
Мози, всяка болка която е нова е повод да провериш нещата.
Аз изпадах в паника и все още е така, ако нямам нещо под ръка за облекчаване. Наближи ли датата и аз вече съм се запасила.
Личната ми е давала болничен много пъти, защото просто не се издържа, много е гадно и омразно! Надявах се след раждане да има подобрение, но едва ли ...
Все пак има подобрение в ПМСто за сега. Дано се задържи така!

Да, определено трябва да отида скоро на мамолог и гинеколог.
И аз мога да потвърдя, че след ражданията вече нямам такива болки и много рядко се е налагало да вземам хапче, така че надежда има.

# 612
Анонимен добре дошла и от мен  bouquet

Скрит текст:
По въпроса за възлите на мен януари ми откриха един мъничък и след 6 месеца стриктно спазване на НВ-ВМХ се беше смалил  Party. Така, че нищо не ти пречи да пробваш.
Успех ти желая  Hug

# 613
  • София
Ох, момичета, колкото и да се пъна, не мога да намеря нито една иранска рецепта, която да може да се адаптира към нашето хранене. Всички се ядат с ориз; освен това в манджата има или грах, или нахут, или фасул, или картофи, или от всичко по малко. И то така, че ако го сготвиш без тях, нищо няма да се получи. Много ме е яд. Ако решите да се отдадете на освинване, само ми свирнете, веднага ви пращам рецептите hahaha

# 614
Четох назад, че А витамин пак споменавате и за дробчето говорите. Сложила съм ви рецепта в темата с рецепти, с която ще си набавите едно прилично количество витамини за деня, без добавки  Joy И не гледайте коматчето. Мъжът ми държи на него  Naughty

Общи условия

Активация на акаунт