Стоя си аз един ден на компа и пия кафе и някаква жена звъни един ,два пъти ,а аз никой не чакам и не отварям .Щорите ми са вдигнати обаче и тя гледа право в мен покачена на стълбите за да звънне .
Не отворих .Щом не е пощальона не ми се занимава. Всеки ден ми звънят от всякакви организации и сега заради изборите ...минават с бюлетини и питат дали може да сложат табелка с тяхната бюлетина в двора си .Не ми се занимава и така.
Надвечер детето си идва от у-ще ,а мъжа ми нещо си работи отвън пред къщи. Аз правя мидите и съм отворила входната врата да ми се проветрява и съм си надула музиката ,чашата с вино стои за мидите и цялата бутилка до мен и танцувам докато мия мидите и отделям черупките.
Детето си чете нещо ,но в един момент чувам ,че мъжа ми говори с някого и след секунди ме извиква и аз се обръщам и какво виждам .На вратата седи като истукана същата жена с папката и си ме гледа как си танцувам без да каже и дума .И мъжът ми като чул ,че е заради еди какво си и не му се занимава на него и хайде мене вика. Аз казвам ,че съм заета сега ,а онази не мърда .
Ей , опасни са.
Та поизмих си ръцете за да се ръкуваме ,тя си ме гледа и обяснява ,че само за минутки .
И детето веднага идва да види кой е .Та жената обяснява ,че събират еди какво си за еди какви си хора не знам къде си .Даже не я слушах щом чух ,че не е за болни деца или подпомагане на болници и у-ща и кимам учтиво ,но вече си мисля как да я отпратя.
Та казвам аз ,че в момента не можем да отделим пари точно за тази кауза и тя ми дава брошурата и някакъв пакет с инфо и детето най-невинно казва ,че имаме кеш пари у нас и ей сега ще си изпразни касичката за да дари.
Оф , казвам ,че това не са пари за благотворителност и че ги събира за нещо нейно си ,а тя ми казва ,че миналата седмица ги е ползвала за благотворителност в у-ще и е дарила с мое знание за Терри Фокс инициативата за децата болни от левкемия и с увреждания . И как винаги съм я насърчавала да помага на хората в нужда. А сега де.
Глътнах си граматиката и добре ,че е българският ,че да и кажа ,че тези пари не са за това и че не можем да си даваме парите за всяка инициатива когато ни трябват толкова много за ремонта .
Бързаше с банкнотите да дава .

Все си обещавам да не чета неща, от които не разбирам, ама пусто любопитство.

И досега ми е хубаво и приповдигнато, когато когато си мисля за нея и за дядо ми. Мисълта за майка ми е много болезнена.