Трудно проговаряне - 19

• 118 339
  • 753
  •   1
Отговори
# 465
А толкова ли е важно да се правят тези упражнения пред огледало точно? Ние също правим подобни - правя ги аз и детето ме имитира, не са ни казвали да се правят пред огледалото. Ако не желае, най-много да се постигне обратен ефект си мисля..

# 466
  • гр.Пловдив
Цитат
Давам пример - при фрустрация моят син започва да нарежда - искам мама, колата, хади чао. Най-редовно го нарежда на логопедката си. Погледнато от страни ще си кажеш, че е реч на място, но той използва израза колата обсесивно в какви ли не ситуации. Ехолаличната реч е когато повтаря - примерно - Искаш ли вода? Редно е да отговори - да, искам...или само вода/ Повтори ли обаче въпроса - това е ехолалична реч. Свързана е с неразбиране.

Доника, тези видове речи отнасят ли се за точно определена възраст?Т.е според мен не може едно дете на 2г и 6м речника му да съответства през целия ден на заобикалящата го среда и да е точно по предназначение-незнам дали добре го обясних Crazy
В смисъл,че малките деца постоянно си мънкат и нареждат по нещо,тананикат си и си джомолят техни си неща -разбрах много добре написаното от теб,но не може да няма някакво възрастово съответствие за този вид речи newsm78

# 467
  • София
Да не кажа някоя глупост, но до 2, максимум 3....Моят син е на такава психическа възраст - реална 7
Като цяло - всяко отклонение след 3,6 годишна възраст се смята за патология. Вече е отживелица твърдението, че детето трябва да стане на 4, за да се работи логопедично с него.

# 468
 Julia_21 така казват, знам ли. Моето дете е по-голямо. А като реши да каже нещо и никой не го разбира, и настава голям стрес за нея.

# 469
Опитайте, показвай й ти упражненията. И аз от това се притеснявам, да не почне да се притеснява да говори и впоследствие да се откаже...Отключи се и леко заекване, дано не се усили само.

# 470
  • София, Люлин-8
Имаме си ресурсен от вчера.  newsm44 newsm68

И ни отне само 4 месеца Wink

# 471
Моето почти 16-месечно дете е казало 2 думи досега. И то без да съм сигурна дали влага правилния смисъл в тях или просто случайно е комбинирало звуци в 2 думи, които са смислени. Иначе бърбори и издава много звуци, но като го сравнявам с други деца на неговата възраст, които казват по 10 думи и повече и то с ясното разбиране какво означават ... започвам да се замислям. Още никой не е вдигнал паника, започна и на ясла (градина) наскоро, където ме успокоиха, че не е необичайно двуезично дете да проговори по-късно. Иначе имаме уговорена консултация с логопед след 2 месеца ей така профилактично по мое настояване да видим има ли нещо.

# 472
Здравейте,
Моля за съвет относно даването на Б 12. Не успявам да се ориентирам каква доза е подходяща за дете на 3 г.  Детето освен, че не говори, СИД, хиперактивност и.т.н, не консумира и никакво месо от около 8 месеца. Купила съм течен Б 12 на GNC:
http://gnc.bg/bg/vitamin-v-12-techen-60-ml
Допълнително се обърквам и защото в етикета на български пише 1 капка, а на английски 1 капкомер.
Благодаря предварително!

# 473
Моето почти 16-месечно дете ...
Не бих се притеснила на тази възраст, ако във всичко останало детето се развива  като връстниците си. Ако към 22-24 месечна възраст няма промяна, тогава е време за реакция.

# 474
Здравейте,
Моля за съвет относно даването на Б 12. Не успявам да се ориентирам каква доза е подходяща за дете на 3 г.  Детето освен, че не говори, СИД, хиперактивност и.т.н, не консумира и никакво месо от около 8 месеца. Купила съм течен Б 12 на GNC:
http://gnc.bg/bg/vitamin-v-12-techen-60-ml
Допълнително се обърквам и защото в етикета на български пише 1 капка, а на английски 1 капкомер.
Благодаря предварително!
Правено ли е изследване има ли дефицит на б12?

# 475
Не бих се притеснила на тази възраст, ако във всичко останало детето се развива  като връстниците си. Ако към 22-24 месечна възраст няма промяна, тогава е време за реакция.

Ами не, работата е, че не се развива като връстниците ...  Sad

# 476

Тогава взимайте мерки на време. Потърсете мнение и на невролог.

# 477

Тогава взимайте мерки на време. Потърсете мнение и на невролог.

Поне от 8 месеца сме взели мерки при всякакви специалисти, включително невролог с ЯМР, но досега не е намерена причина за случващото се. Добрата новина е, че забелязваме постоянен прогрес и развитие, макар че стават в по-бавно темпо от връстниците. Обяснението за почти всичко до момента е, че се дължи на факта, че е недоносен и че ще настигне връстниците един ден. Ще видим какво ще излезе от консултацията с логопед.

# 478
  • Варна
MaxiTanche, може би като ходи на ясла твоето детенце, имаш по-голяма база за сравнение. А и учителките по-добре  ще те ориентират. Аз сравнявам моето дете с едно съседче, с което имаме чест контакт. Разликата е само 1 месец в полза на другото момченце, но имам чувството, че е 4-5 месеца. И като поведение, и като говор, и като физиономия другото дете изглежда доста по-голямо. И днес викам на една обща позната: Моето гардже сигурно изостава, а другото детенце пък вероятно избързва. А тъй като чета из нета какво трябва да умеят децата на съответна възраст, всичко ми се струва в норма. Без говора.
ПС. Докато съм писала, видях, че си отговорила.

# 479
Поне от 8 месеца сме взели мерки при всякакви специалисти, включително невролог с ЯМР, но досега не е намерена причина за случващото се.

моят син е на 9.
диагностиран е когато беше на 3
и при него няма установена от медицината причина да е такъв. Пиша го за да ви стане възможно най-бързо ясно че факта че няма видима причина не означава абсолютно нищо. Има проблем без просто да почнете да се борите с проблема и то възможно най-скоро.

Общи условия

Активация на акаунт