Трудно проговаряне - 19

• 118 406
  • 753
  •   1
Отговори
# 660
  • София
gery_pink, в нашето ОДЗ до миналата учебна година логопед имаше за 3 и 4 група, на принципа на допълнителните занимания (платено, 8 лв./уч.ч. За сравнение, танци и футбол са по 3 лв.). От тази (2015/2016) уч. година вече има ресурсен психолог и ресурсен логопед, които са за деца с документи, независимо от възрастта. Директорката е кандидатствала по някакъв проект/програма и така се е случило това  Peace

Последна редакция: нд, 17 апр 2016, 08:13 от зелено човече

# 661
gery_pink, в нашето ОДЗ до миналата учебна година логопед имаше за 3 и 4 група, на принципа на допълнителните занимания (платено, 8 лв./уч.ч. За сравнение, танци и футбол са по 3 лв.). От тази (2015/2016) уч. година вече има ресурсен психолог и ресурсен логопед, които са за деца с документи, независимо от възрастта. Директорката е кандидатсвтала по някакъв проект/програма и така се е случило това  Peace

Супер , 8 лв като имаш предвид ,че си работи с детето на място , то при нашата е 20 лв за 50 мин и като сметна с Барокамера и спец. педагог доста солено излиза .А отделно , че не мога и на работа да тръгна с това водене насам - натам .Аз говорих с директорката вчера и като взема документите от псих. му статус каза да ги занеса май на Възраждане за да насначат някаква комисия и т. н ...

# 662
  • София, Люлин-8
gery_pink Става въпрос за комисията на ЕКПО пред РИО, която е пълен фарс, но от нея ще получите само ресурсен педагог, ние през декември минахме на тази комисия.  Peace

Това за което пише зелено човече е ОДЗ със специализирани групи по проект и в нашият раьон има такова, с детето ежедневно работят психолог, логопед и ресурсен учител.  Peace

# 663
  • София
Да вметна, че 8-те лв. са за 20 мин. занимание, да не се подведе някой. И че са само за 3 и 4 група. И че са на принципа на допълнителните занимания, т.е. обират се записаните деца от групите и ги занимават общо (накуп). И че НЕ се искат за това никакви документи, а просто логопедът минава по групите в началото на учебната година и обследва децата, като кани нуждаещите се според него с бележка до родителя.
---
Не разбрах дали година за година е тази програма новата или нещо като постоянна, също може да е от значение  Peace

Последна редакция: нд, 17 апр 2016, 08:21 от зелено човече

# 664
Детето ми е в 1-ва група в държавно ОДЗ и посещава безплатно логопед  и психолог там заради ТЕЛК-а.

# 665
Ами ще се пробвам с тази комисия пък да видим какво ще стане ,а да чакам за логопед докато стане 3 та група си е лудост.Та след барокамерата ще видя как се развиват нещата и мисля от сега да запазя повечето вечерни часове на логопеда ни и ще си го водя поне 2 пъти седмично .Така до морето и наесен пак по стария график ....то се е видяло ,че на занимания в градината няма да сполуча .А иначе и Хари има Телк за еквиноварусно стъпало , което в момента обжалвам пред Нелк , но то няма общо с разтройство на експресивната реч...Иначе се бях замислила и са някаква логопедична занималния, съществува ли такова чудо в София?

# 666
Може ли да ми кажете какво точно правят логопедите, които се занимават с децата? Мисля да отворя темата за логопед като идем на преглед в болницата в края на месеца и ми се иска да знам горе-долу какво да очаквам.

# 667
  • Cyberspace
След нашия преглед с логопед (засега само един), много се притесних. Тя общо взето само го "прегледа", ако мога така да го нарека, но каза, че е притеснена и смята, че ще е доста трудно да се работи с него, предвид възрастта и поведението му. Много съм притеснена, не само от фактът, че не говори, а и от самото му поведение. Почти постоянно е нервен до степен, в която най-кроткия и смирен отказ го кара да посяга - удря нас, удря стени, маси, каквото му е наблизо. Но най-често удря себе си по главата. Не мога да спра това, опитвах всякакви начини, които сметнах за подходящи. Поне на деца не посяга  Confused Чувствам се зле от факта, че не мога да спра тази агресия и автоагресия, ние не сме постъпвали така с него, за да го приема за начин на изразяване на емоциите.

Забелязвам, че вашите дечица са по-големи от моето - 2г. и 3м. Откога посещавате специалисти?

# 668
Има нещо което предизвиква тази агресия. Може би е нещо в хранана -оцветители, овкусители , разни е-та. Може да е от водата която пиете. Глутена, казеина. Не съм вярвала, но в момента в който спрях на малката белия хляб настъпи спокойствие. Сега давам само разни черни , ръжение и други такива. Ако случайно не съм купила и дам бял или добруджа.......настава ад

# 669
След нашия преглед с логопед (засега само един), много се притесних. Тя общо взето само го "прегледа", ако мога така да го нарека, но каза, че е притеснена и смята, че ще е доста трудно да се работи с него, предвид възрастта и поведението му. Много съм притеснена, не само от фактът, че не говори, а и от самото му поведение. Почти постоянно е нервен до степен, в която най-кроткия и смирен отказ го кара да посяга - удря нас, удря стени, маси, каквото му е наблизо. Но най-често удря себе си по главата. Не мога да спра това, опитвах всякакви начини, които сметнах за подходящи. Поне на деца не посяга  Confused Чувствам се зле от факта, че не мога да спра тази агресия и автоагресия, ние не сме постъпвали така с него, за да го приема за начин на изразяване на емоциите.

Забелязвам, че вашите дечица са по-големи от моето - 2г. и 3м. Откога посещавате специалисти?
Моето момченце посещава от 3 годишен логопед без да са ни пратили докторите.Но личната след 2 та му година постоянно му правеше някакви психо тестове уж под формата на игра, спред мен за аутизъм и изобщо как разбира командите й...А иначе той и късно проходи и си е доста труден за гледане така да се каже.Тези два дни беше с баща ми на село и той е очарован от напредъка му , но си трябва доста работа .А за агресия , той с брат му постоянно се бори за нещо та на площадката трябваше да съм нащрек за ухапани деца , но някакси и това отмина .Обаче той е вече на 4 г и 2 м и чаакк сега усещам ,че леко е улегнал ...Спокойствие и силна храна от мен. Hug

# 670
Cyberspace моето дете посещава логопед от преди да навърши 2год. Преди да започнем занимания, посетихме трима логопеда за да изберем нашия. Все още, вече четвърта година много трудно се работи с нея.
Агресия, нервност и хиперактивност при нас отключват оцветителите, шума, поведение на друго дете, глада, тя е много трудна на хранене и още куп неща. С порастването, разбирането на речта и говоренето се подобрява положението

# 671
  • София
Сега питането ми е дали има как да се преборя за логопед , който да се занимава с него в градината ,нямам идея как се процедира ,...
Свържете се с колегите от Ресурсен център, ако Вашата градина няма логопед. Ще обяснят какво е нужно, за да поемат детето!
За да го посети 1 годишно? Поне моя син за 4г на ресурсно подпомагане е виждал 2 (два) пъти ресурсен логопед. При психолог го водя аз в училището, защото пак не идва никой  Wink Да ни е яка гърбината - плащаме си за по-качествени услуги за сега, защото добра безплатна няма...или има, но не за всеки и навсякъде Wink

# 672
  • София, Люлин-8
За да го посети 1 годишно? Поне моя син за 4г на ресурсно подпомагане е виждал 2 (два) пъти ресурсен логопед. При психолог го водя аз в училището, защото пак не идва никой  Wink Да ни е яка гърбината - плащаме си за по-качествени услуги за сега, защото добра безплатна няма...или има, но не за всеки и навсякъде Wink

И аз това се опитах да обясня.  Peace

Детето веднъж годишно се обследва от логопед и психолог. Междувременно терапиите си ги плащаш, кой къде намери.  Crazy
Единствено ресурсният педагог работи с детето през цялата УЧЕБНА година (от септември до май).  Peace

Ние в градината работим с ресурсен, а психолога и логопеда са ни на частно.  Peace

# 673
За съжаление не винаги тези изблици са израз на агресия в чистия смисъл на думата. Тук в случая ми прилича на такова защото в противен случай щеше да е проявена и спрямо друго деца не само срещу родители. Консултация с психолог според мен е наложителна и за детето и за родителите. Не знам дали съм ясна - ако агресията е от типа " искам да стане на моята " не би
трябвало да бъде избирателна.

Смятам че квалифициран специалист е много по наясно каква би могла да е причината,  какви методи за овладяване на тази тип агресия има и могат да бъдат приложени.

# 674

От притеснения файда няма. Удари му един рев, после се успокой и си събери силите и мислите, за да си в полза на детето. Моето дете на вашата възраст също беше много хиперактивно и трудно се концентрираше, изключително непослушно. Ние започнахме с добавки за подобряване на концентрацията и занимания, ограничаване на телевизията. Момичетата правилно са ти казали, че трябва да внимавате с диетата, моята дъщеря пощурява от захар.
Моето дете на вашата възраст имаше 2 думи - no и bye. Сега вече една година по-късно мога да кажа, че е направила огромен скок. Сега вече водим елементарни разговори. Така че да - трябва да предприемете мерки и да работите здраво с детенцето, защото няма нищо невъзможно. Иначе на въпроса ти - дъщеря ми я наблюдава логопед от 1.6 годинки, на 2 започна Монтесори и групова логопедична терапия, от която се отказахме, защото не видяхме кой знае какъв ефект, но аз не съм в бг и при нас е малко по-различно. В момента ходи само на Монтесори. На 4 деца се пада една учителка, която активно играе с децата, обръщат й специално внимание на речта и наистина резултатът е нови думи и кратки въпроси и изречения ежедневно. На по-късен етап сигурно пак ще включим работа с логопед, но тук по-скоро.системата е да бъде обучаван родителя да работи с детето.

Общи условия

Активация на акаунт