ВТОРИ клас - 2 тема

• 42 432
  • 744
  •   1
Отговори
# 285
  • ГОре на черешата...
Много правилно казано - училището не е забавачка. Подкрепям на 100 процента написаното от Кати.  Peace

Peace

Абсолютно! Не разбирам и какъв ви е проблемът деца на 8-9 години да стоят вкъщи сами? Все пак когато човек създава семейство/деца нали не го прави с презумцията, че някой друг трябва да е отговорен/ангажиран с него? Още повече, че има, особено в големите градове, много варианти за организиране на свободното време на децата - всякакви летни лагери, школи, занимания и т.н.

Хора, разберете го, наблъскването/защото е точно такова/ на учебните програми с всякакви абсурдни и ненужни знания е това, което отвращава децата от училището, то ги демотивира , особено в по-горните класове, над 5-ти, и ги кара просто да махнат с ръка и да спрат да учат. Още 2 учебни седмици какво ще помогнат? 10 учебни дни - това са точно още 4 часа български език - ще станат по-грамотни ли? Ще се изравни нивото на ромчета и българчета? Пълен абсурд Naughty. И ще е така, докато тези промени се правят на парче от хора, които нямат и един учебен час преподаден, които не са държали детска ръка, докато пише или не са поглеждали в нечии празни, предимно маслиненочерни очи, очаквайки отговор на въпроса " Кои са трите състояния на водата", когато зад тези очи стои мизерия, глад и побоища...

# 286
  • София
В Германия знам, че учениците почиват само през август, през другото време са си на училище. Аз някак си предпочитам свят каторга в които влизаш още от прохождането, а не индивидуализмът на българите. Но всичко пречупвам през собствената си призма.
Както и да е. Не ми се иска сега да започваме спор. То от мен нищо и не зависи - както го гласуват закона така ще го спазваме.

Не го разглеждай като спор. Обсъждаме - не спорим. Би било безсмислено. Със същия успех бихме могли да спорим далие правилно да има слънчева буря... но можем да изкажем мнението си по въпроса.

ПП
Мариета, изравняват се нивата на грамотността, не се оплаквай от това - оплаквай се, че не се изравняват в правилната посока...

# 287
Те в Германия хубаво почиват само август, но не са целодневно. Така че следобед пак остава проблемът кой ще го гледа това дете.

# 288
  • ГОре на черешата...
ПП
Мариета, изравняват се нивата на грамотността, не се оплаквай от това - оплаквай се, че не се изравняват в правилната посока...

Ох, това още ме боли като се опитам да го напиша...

Ей, какво толкова ви е страх от това "гледане" , че и само за няколко часа, наистина не проумявам Rolling Eyes? Стои си вкъщи, пише си домашните, чете, гледа телевизия, занимава си се, че и изпълнява разни задачи - я да почисти, я да прибере пране, я да полее цветята. Не виждам нищо лошо или странно, но то защото явно отрано са си подготвени за това  Laughing

# 289
  • Sofia
Браво на Андриан!  Всичко си има значение, както това, че явно е научен, също и това, че си е до човек..., а нали са различни, хората.  Simple Smile

# 290
Ей, какво толкова ви е страх от това "гледане" , че и само за няколко часа, наистина не проумявам Rolling Eyes? Стои си вкъщи, пише си домашните, чете, гледа телевизия, занимава си се, че и изпълнява разни задачи - я да почисти, я да прибере пране, я да полее цветята. Не виждам нищо лошо или странно, но то защото явно отрано са си подготвени за това  Laughing
Ами чудесно за твоето, но всеки си знае. Все пак зависи и къде живеете, вие май не сте в Сф. нали?. Лично аз не бих си оставила детето само сега вкъщи или по улиците, но си е моя гледна точка. То възрастни хора нападат, убиват и мамят докато са сами в къщите им, а какво остава за деца. Така че мерси, но не искам да стои сама вкъщи пък било на 8 или на 9г.

Последна редакция: сб, 24 окт 2015, 12:23 от MianaNia

# 291
Да не говорим, че сега лятото изобилства от частни занимални, някои на доста прилични цени.

# 292
Да не забравяме, че съвсем различно е едно дете да се прибере само от училище в София и в малък град дори и за едно и също разстояние. ....

# 293
  • София
Направих друга тема за образователните системи по света и у нас ,за който има интерес .

Днес получих емайл от госпожата ,че детето ни върви добре по математика  newsm78 и е минала материала за годината спуснат от борда. Сега ще и пуснат на сайта за работа у дома и в у-ще да мине нивата усредени за цяла Канада за 2ри клас и ако ги мине и тях ще премине по математика в 3ти клас  bowuu

Само три деца имат такъв емайл ,горда съм с детето си .А аз мислех ,че изостава и повече и вървят езиците и четенето. Явно трябва малко повече да вярвам в нея  Sunglasses

Доволна съм ,но и доста се потрудихме тези седмици по математика . Не знаеше добре как се вади например 76-29 и как се вземат десетицата с едно наум .Това аз го обясних ,да видим колко ще го е запомнила .

Иначе спуснатите неща за 2ри клас са смятане до 100 (само събиране и изваждане -без таблицата за умножение) ; търсене на дати в календар, дни в седмицата -поредност, месеци и поредност ; геометрия със смятане на ъгли, сечения ,лица ,симетрия ,страни, диагонали,  сравнителност на фигури, периметър на фигури  ;различни типове  графики за намиране на сборове (например графика с 5 деца с различни резултати .Пита се колко общо предмети имат да  кажем две от тези деца и т.н. и да напише сбора като онагледят отговора си в диаграма )  ; типове графики (барове, графика, диаграми ) , смятане с десетици и графики ; разбиране на текстови задачи с условия на англ. ; разпознаване и подреждане в последователност с липсващи четни и нечетни номера; разпознаване на тежест , дължина и ширина графично и изразяване на диагонали и различни мерителни единици ) ;спелограми и т.н.

Дано се амбицира и да развали традицията да не ни върви по математика  Praynig

Не ме разбирай погрешно, изобщо не искам да омаловажавам успеха на детето ти, обаче... в Европа лицата ги смятаме с умножение - площите са умножение или интеграл. В Канада не знам как става да се учи площ без да се знае умножение, ама нещо... меко казано много сбъркана ми се вижда такава система на обучение. Малко като идеята да се вкара Компютърно Моделиране, Монте Карло, Браунова динамика... преди да се знае какво е интеграл да има Ланжвенов термостат преди температура.

Съжалявам, но както аз го виждам или си играят да броят квадратчета в мрежа за "лице" (което по принцип са задачи за предучилищна възраст тук), или канадците са изобретили нова математика. С други думи чудесно е, че сладуранка се справя с двата чужди езика и някаква математика,ако имате някакво намерение да се връщате към Европа някога, добре е да й предложиш и по-сериознизадачи.  Дъщерята на зъболекаря ми, която по същия начин се върна от Канада - в 5ти или 6ти клас, мисля, 2 години в чудо се видя да наваксва по математика, физика, химия и биология. Горкото дете нямаше минутка свободно време - всеки ден по 3 - 4 часа частни уроци и учене и решаване до посред нощ... никак не й беше леко. Не че сега е отличничка, но поне не се движи с 3 години назад.математика.

# 294
На мен пък ми станаха интересни графичните представяния и диаграмите и моля Контеса да ни покаже няколко задачи! Тук диаграми се учат в 7 клас.

# 295
Системите са различни и наистина не съответстват. Сега в съседния клас се е преместило едно момиченце, което идва от Канада, там е трябвало да е трети клас, но тук при приравняването е във втори и пак вижда зор с наваксване на материала. Понеже майка му се оказа, че ми е колежка от уни-то. Работи с него индивидуално и класната. Но не питах там в какво училище е било.

# 296
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 лулу, благодаря  Hug не знам защо си мислех, че може да имислят нещо  Blush все пак в началото в  календара на МОН това не беше почивен ден  ooooh! както и да е

за допълнителните дни учене, за програмата, за обема, натоварването.... не съм специалист, не мога да съм много точна, но в предишния ни клас имаше деца от всякакви семейства. семейства с различно мислене, различни етноси, възрасти ако щете...
имаше деца, които смятаха трицифрени числа наум, а имаше и такива, които не знаеха числата до 10. писала съм как целия клас няма физическо, защото има деца, които не могат да държат молив и нямат обиграността на ръката за да напишат кръгчето на "о".
искаме или не - в училище се дават само основите. и тези основи са за всички еднакви. представям си ако програмата беше съобразена с най-напредналите какво щеше да е на другите.
в този смисъл, много ми харесва това, което контеса разказва - знае си материала за 2 клас - изпит и започва да учи материала за трети; и пак да кажа - не коментирам колко и какво учат в канада, само това, че можеш да не изчакваш, докато другите те настигнат в точно този определен предмет.

а компютърното моделиране даже не искам да коментирам  Tired ще чакам да включат дискриптивната геометрия и теорията на вероятностите в първи подготвителен клас и тогава ще го мисля  Confused

# 297
Като гледам подобно е положението и с американската система. Братовчед на ММ се върнаха  от САЩ това лято завинаги в България. Детето е в 5 клас ,родено и  живяло само в Америка. Записаха го в държавно училище тук в София.   За българския ясно, че ще му е трудно, ама математиката-все едно са учили само 2+2...
 Мога да дам и обратен пример-мои съученички от гимназията ,а после и колежки в университета станаха доктори в Америка. Не са глупави , но никога не са ходили дори на училищен кръг на олимпиада , влачиха изпити докато се дипломират и хоп в Америка доктор на науките. Как стават тия работи?

# 298
така ми харесва тая образователна система в канада и сащ, само ако не ядеха гмо и нямаше визи.

# 299
  • София
Мога да дам и обратен пример-мои съученички от гимназията ,а после и колежки в университета станаха доктори в Америка.
Хах, и аз имах една съученичка, в БГ зорлем връзваше 3 по математика, а като отидоха в Америка и стана отличничка.
Но пък САЩ и Канада са големи държави, с много население, повече им трябва работна ръка, а не ядрени физици.
Братовчедка ми жевее в Германия и докато детето беше в детската градина се оплакваше, че нищо не ги занимават, една песничка не знаеше, оставяха ги да търчат по цял ден по двора като изоглавени. Разказвала ми е, че като го прибира в къщи, го съблича гол на входа и го пренася до банята - и в д-то имал пясък.
Сега е 4-и клас и пак казва, че не материалът не е много труден, но в 5-и ставал голям гърч, и много учене, оценки, много тежко било. Ама има логика - първите 4 години децата на имигрантите имат време да научат езика, азбуката и да получат елементарни познания какво се случва извън семейството им.

На мен пък ми допада идеята за по-дълга учебна година, не харесвам дългата ваканция. И като дете не я харесвах - всички си биеха камшиците на село и аз сама кръстосвах квартала като кукувица.
Още повече че сега децата живеят "по-бързо", а и ние, повече скучаят и някак си не виждам смисъл във висенето в къщи пред компютъра или телевизора по цял ден. Предполагам, че няма много семейства, които живеят в София или друг голям град, които биха пуснали второкласник да се шматка сам по улиците, докато те са на работа.

Последна редакция: сб, 24 окт 2015, 12:58 от Узи

Общи условия

Активация на акаунт