ВТОРИ клас - 2 тема

• 42 434
  • 744
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Вероятно не е.
Учебните планове трябва да се изменят в съответствие с новоприетия закон.
Та предполагам са ги готвили,т.к.  в момента в който се обнародва закона имат един месец да ги публикуват. Честно, не съм дочела закона до края още, та нямам представа какво толкова трябва да се промени в съществуващите, за да са в съответствие.

# 271
  • В светлината на слънцето
Аз нямам нищо против да учат повече, стига да е осмислено като програма. И като учебници особено. Twisted Evil Но подозирам, че ако това влезе в сила, а щом се е задействало, явно ще се случи, то ще запълнят програмата с допълнителни помагала от задължителен характер на основната група, която върти бизнеса с учебниците. Затова ме е яд.  Thinking

# 272
На мен пък никак не ми харесва удължената учебна година и искрено се надявам да не мине този закон.

# 273
Това е увеличаване е безумно. Ако ще удължават у.година, трябва да има повече ваканции през нея. Иначе ще натъпчат допълнителни глупости за учене. Как се пуска компютър, предприемачество и подобни глупости от първи клас да си ги държат!

# 274
  • София
Айде, честито. ooooh!
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5068139

Добре, че пуснаха линк в петокласната тема. Само не знам дали от 2016-а влиза в сила. Thinking

Гадост!!

Нали са заварено положение за бележниците - не би ли следвало и за това да са заварени...

Sick

И без това за мен е тайна какво правят там по толкова много време...  Rolling Eyes Да не говорим, че - пак според мен - и 10 класа са напълно достатъчни, хайде, да речем 11 за да излизат средно взето пълнолетни... ама за чий... са 12!?

# 275
  • София
Аз пък съм съгласна да учат до 15 юни, и без друго почти четири месеца лятна ваканция е голяма глупост, чудим се какво да ги правим с по 20 и няколко дни отпуска родителите, стига да имат повече почивки през годината и най-вече ако се разтовари програмата, а не да  е наблъскано. Но мисля, че заварените не ги хваща, т.е. когато започнат класове по новите учебни планове, оттогава ще е .

Аз пък мисля, че е много разводнено. Бих направила лятната ваканция 6 месеца - училището не е форма на забавачка, която да запълва времето на децата, за да могат родителите да ходят на работа без да се безпокоят за децата - и да "сгъстя" програмата. Поне в началните класове... да ме прощавате, ама миналата година цяла година си губиха времето да се учат да събират и вадят до 20 - нещо, което повечето деца можеха свободно да правят, примерно, 2 години преди да подушат училище и което със сигурност много по-добре биха усвоили (останалите) с 2 месечно интензивно обучение.Следващите 2 месеца могат да употребят за да събират и вадят до 100 и другите 2 - за таблично умножение / деление... и ето, че 1 и 2 клас влязоха в общо 6 месеца учебна година. В освободилото се време може да се наблегне на грамотността, която яко куца за последните... доста, уви, поколения.

# 276
  • София
А новите предмети - Предприемачество, Гражданско образование и Компютърно моделиране. Като предмиемачеството тръгва от първи клас, а компютърното моделиране от трети. Това са безумия някакви. Те не могат да четат и пишат грамотно, а ще им пълнят главата с тези неща.  Thinking

МОЛЯ?!?!?
Компютърно моделиране е термин, не произволно словосъчетание! Кой идиот си е позволил да го използва така самопроизволно!? Все едно да въведат "дискриптивна геометрия"!

# 277
Аз пък мисля, че е много разводнено. Бих направила лятната ваканция 6 месеца - училището не е форма на забавачка, която да запълва времето на децата, за да могат родителите да ходят на работа без да се безпокоят за децата - и да "сгъстя" програмата. Поне в началните класове... да ме прощавате, ама миналата година цяла година си губиха времето да се учат да събират и вадят до 20 - нещо, което повечето деца можеха свободно да правят, примерно, 2 години преди да подушат училище и което със сигурност много по-добре биха усвоили (останалите) с 2 месечно интензивно обучение.Следващите 2 месеца могат да употребят за да събират и вадят до 100 и другите 2 - за таблично умножение / деление... и ето, че 1 и 2 клас влязоха в общо 6 месеца учебна година. В освободилото се време може да се наблегне на грамотността, която яко куца за последните... доста, уви, поколения.

Абсолютно вярно! Последното домашно по математика включваше задачи 50 + 20 = ..., 70 - 20 = .... Това Давид можеше да го сметне без да се замисли още поне преди 2 години /не защото е математически гений/. Елементарна аритметика в учебниците бол, а логически задачи например липсват. Ограмотяването само с работа в училище няма как да се случи. На родителските срещи редовно настойчиво ни молят да работим с децата вкъщи. Е за какво да стоят още месец в училище!

Предприемачество, Гражданско образование и Компютърно моделиране? Ко речи?   #Crazy

# 278
Направих друга тема за образователните системи по света и у нас ,за който има интерес .

Днес получих емайл от госпожата ,че детето ни върви добре по математика  newsm78 и е минала материала за годината спуснат от борда. Сега ще и пуснат на сайта за работа у дома и в у-ще да мине нивата усредени за цяла Канада за 2ри клас и ако ги мине и тях ще премине по математика в 3ти клас  bowuu

Само три деца имат такъв емайл ,горда съм с детето си .А аз мислех ,че изостава и повече и вървят езиците и четенето. Явно трябва малко повече да вярвам в нея  Sunglasses

Доволна съм ,но и доста се потрудихме тези седмици по математика . Не знаеше добре как се вади например 76-29 и как се вземат десетицата с едно наум .Това аз го обясних ,да видим колко ще го е запомнила .

Иначе спуснатите неща за 2ри клас са смятане до 100 (само събиране и изваждане -без таблицата за умножение) ; търсене на дати в календар, дни в седмицата -поредност, месеци и поредност ; геометрия със смятане на ъгли, сечения ,лица ,симетрия ,страни, диагонали,  сравнителност на фигури, периметър на фигури  ;различни типове  графики за намиране на сборове (например графика с 5 деца с различни резултати .Пита се колко общо предмети имат да  кажем две от тези деца и т.н. и да напише сбора като онагледят отговора си в диаграма )  ; типове графики (барове, графика, диаграми ) , смятане с десетици и графики ; разбиране на текстови задачи с условия на англ. ; разпознаване и подреждане в последователност с липсващи четни и нечетни номера; разпознаване на тежест , дължина и ширина графично и изразяване на диагонали и различни мерителни единици ) ;спелограми и т.н.

Дано се амбицира и да развали традицията да не ни върви по математика  Praynig

# 279
  • София

КатиАБВ, със сигурност ще има заварено положение. За нашите ще е важно дали ще ги хване от догодина или от пети клас. Мисля, че по- скоро ще е второто.

А останалото ще го видим, след седмица две, когато го публикуват на официално на обществено.

# 280
Аз пък съм доволна, че удължават учебния процес макар и с две седмици. Просто няма какво да го правя детето 4 месеца ваканция. Трябва да ходя на работа и няма кой да го гледа. Освен бели и недай си боже някоя трагедия друго през ваканцията не прави.

# 281
  • София
Криси, за повечето хора всъщност доста по-голям проблем би била още една ваканция през годината (или удължена която и да е ваканция през студените месеци). Има доста хора (не аз - аз нямам такава възможност), които имат роднини "на село" и пращат там децата лятото - но не биха могли да го правят, примерно, зимата (поради елементарни бирово-отоплителни причини) или могат да го направят лятото, за по-продължителни периоди, но положително не и за 2 - 3 дена посред годината - понеже тези 2 - 3 дена просто ще отидат в път - или пък роднините на село имат редовна работа зимата (има доста такива - сещам се за една майка, чиято майка е учител, но има и много други от този сорт). А за самите деца дългото лято е свобода. Обещание за освобождение. Нещо в стил "това сега ще го изтърпим, но лятото...". Е, съкратеното, унищожено, "убито" лято не носи такова обещание. Нещо като каторга без право на помилване. И не знам - може би онези, другите деца из света, които така са си свикнали и са влезли в каторгата заедно с прохождането, не се впечатляват, но при нас това са традиции, трупани не с години, а с векове. По принцип когато човек погазва дълговечна традиция (от нашата страна на океана, където си имаме такива), трябва да е много дълбоко убеден, че това наистина е необходимо и неизбежно.Е, аз (както, изглежда, и повечето родители), изобщо не съм убедена, че децата наистина имат нужда от повече време за учене - говоря за малките. По-скоро може и е обратното. И по-смислено би било да се въведат задължителни (в смисъл, организацията им да е задължителна, не присъствието) училищни занимални през лятото - за онези, които нямат какво да правят с децата в този период, нямат възможност за частна занималня и не искат да ги оставят да скитат свободно. А не просто да удължат задължителното присъствие за всички. И да разпределят още някаква ваканция през годината (пак казвам, това ми мнение е обективно, не егоистично - аз си го гледам с неплатени отпуски и за мен няма особено значение по кое време ще ги вземам, не и принципно).

# 282
В Германия знам, че учениците почиват само през август, през другото време са си на училище. Аз някак си предпочитам свят каторга в които влизаш още от прохождането, а не индивидуализмът на българите. Но всичко пречупвам през собствената си призма.
Както и да е. Не ми се иска сега да започваме спор. То от мен нищо и не зависи - както го гласуват закона така ще го спазваме.

# 283
  • В светлината на слънцето
Много правилно казано - училището не е забавачка. Подкрепям на 100 процента написаното от Кати.  Peace

# 284
Аз и в предишната дискусия за ваканциите казах ,че съм против дълга учебна година и ваканции през 2 седмици. При нас госпожата казва, че винаги след дълги почивни дни децата след това им трябват няколко дни да влязат в ритъм.  Убедена съм, че и сега и другата седмица когато ще почиват по 3 дни пак ще спомене ,че са се отпуснали дори и за толкова кратка почивка. И така ваканции, време за адаптация и общо взето загубено време, но удължен престой в училище. ...
Другото го е казала Кати АБВ. ...

Общи условия

Активация на акаунт