Кухня за диабетици

• 26 835
  • 70
  •   1
Отговори
# 30
стевията в Бг е пълна с подсладители - поне тези видове, които аз съм намерила
бих се радвала на препоръка за марка
иначе да, подходяща е, но не трябва да се прекалява с нея, защо горчи

# 31
Ами, поначало стевията е най-подходящият подсладител, но все пак е добре наистина да е максимално естествена. Най-добре било да се отглежда в саксия и да се откъсват листенца за подслаждане. Но има един друг важен момент - ако човекът, за когото става въпрос, има зависимост от сладкото (много често срещано, особено при ИР), е най-добре да се опита да избягва всякакъв сладък вкус, дори подслаждането да е със стевия. Това е зависимост като всяка друга - хероин, кофеин, алкохол, никотин, захар. Ако е налице зависимост, трябва да се вземат мерки като за зависимост - пълно отказване от всичко сладко. Иначе се влиза в порочен кръг.

# 32
зависимостта не е ли към въглехидратите, не към вкуса?
само вкусът на сладкото /при консумация на стевия и подсладители/ не дава онова усещане за засищане и спокойствие, което се постига с бързите захари - ефектът от обикновената кола и диетичната е съвсем различен при мен /аз нямам диабет/, но имам известна зависимост към сладкото

# 33
Наистина има такова нещо, колкото повече ядеш  сладко, толокав повече ти се яде при ИР.

Много ми е съвестно, как роднините "тормозехме" човек с ИР, че не може да се контролира и яде като змей, а лекарите казаха, че това е симптом. Embarassed

Лекарите препоръчаха и спортуване.

# 34
Зависимостта при повечето е към сладкия вкус, затова такива хора трябва да избягват всичко, което е сладко. Наистина първопричината е захарта, но с непрекъснатото подаване на подсладени с подсладители храни се поддържа и зависимостта, дори да не се повишава захарта.

А отделно има хора, които има зависимост към хляба и по-точно към глиадина в него (това е един от съставящите глутена протеини). Но не знам дали може да се говори за зависимост към въглехидратите, поне аз не съм попадала на такова нещо.

Герда, спортът наистина помага, но първата стъпка е да се овладее инсулинът с промяна в храненето. Когато се успокои инсулинът, човек започва да се чувства спокоен и сит за дълго време, има енергия, настроението му е по-добро. Така от само себе си ще дойде и желание за повече движение.

# 35
да кажем, че "зависимост към въглехидратите" беше някаква моя формулировка  Peace

# 36
Преди да бъде диагностициран човека с ИР, ние роднините му доста го "тормозехме", че е дебел, че не може да се контролира, че го мързи, че яде много, а той е страдал. ooooh!

Аз, ако изям един шоколадов бонбон, той до толкова ми убива апетита, че цял ден може нищо друго да не хапна. Заради инвитрото, на което се подлагам и заради качеството на яйцеклетките, също бях ограничила сладкото, но то не ме влече. Наблягах на естественото сладко от плодове, мед.

# 37
Герда, разбираемо е и сигурно на почти всички се случва същото. Peace Просто повечето хора имат прекалено неправилно разбиране за тези неща или направо им липсват всякакви знания по въпроса. От доста време се смята, че човек волево контролира апетита и теглото си, но изобщо не е така. Презумпцията, която преобладава, е, че пълните хора са мързеливи и лакоми и само от тях зависи да се погрижат за теглото и здравето си, но нещата са по-сложни - всъщност контролират се от инсулина и ако не знаеш как да го контролираш, той започва да те контролира.

# 38
  • някъде из облаците
Cioccolata мерси много,  bouquet, ще я прегледам и аз темата за НВ-ВМХ, не знам защо съм я пропуснала, рецептите ги гледах, но това съм пропуснала. Много ми е интересно това с мазнините, защото все се повтаря нискомаслено мляко, ама то със сигурност не е мляко, слушах наскоро, че 2% кисело мляко е най-истинско, останалите все съдържат нещо си.

Стевия, изсушена и смляна има в магазините за био храни, не съм я пробвала още, отглеждаме си растението, ама се напълни с буболечки, а исках да я орежа и изсуша. Иначе ползва една на прах, на хапчета вече не купуваме. Но и сладко вече почти не яде, единствено в кафето си слага и като варя тиква слагам по чисто малко. В началото си купуваше сладко за диабетици и с кисело мляко си хапваше, но вече свикна без сладко и не купуваме. Просто трябва малко време да се свикне с изцяло нов режим на хранене, не е лесно, но се свиква.

# 39
По отношение на храненето, в някои случаи картофите могат да се заменят с тиквички или други зеленчуци, например в мусака или когато правите някакво месо с картофи. Аз много харесвам нарязани на купчета тиквички, полети със зехтин и запечени на фурна. Карфиоленото пюре също е много сполучливо, може да се сгъсти с натрошено сирене. Но наистина трябва да се промени нагласата и просто да се мисли за други ястия. Но с течение на времето човек свиква. А и се променя напълно чувството за ситост, когато храненето е базирано на белтъчини, зеленчуци и достатъчно количество мазнини, за да стане вкусно. И белтъчините, и мазнините засищат. А и не е казано, че всичко трябва да плува в мазнина, но нискомазнинното хранене просто не засища.

# 40
на изсушените и смляни листа от стевия /зелено прахче/ пише, че не са за директна консумация - бях купила преди време от биомагазин и не посмях да ползвам за консумация
в ЕС е одобрено за консумация само "бялото прахче", което е преработена стевия, в която има и други съставки

# 41
Интересно, чела съм във форуми (американски и шведски), че си гледат в саксия и директно си късат и използват листата, може би първо ги изсушават, не знам. Thinking

# 42
напълно е възможно да е така  Peace

бях питала позната, която живее в Австралия и от която знам, че ползват много стевия, тя също каза, че я ползват на бял прах, не листа

не правя реклама на магазина, това бях купувала:
http://zelenbio.com/product/2501/bio-stevia-na-prah.html

друг продукт, който предлагат:
http://zelenbio.com/product/2606/bio-stevia-na-lista.html

много ми е интересно каква е ползата от стевията като добавка за вана

# 43
  • някъде из облаците
И аз съм чела, че ползват листата от растението, за това си го гледаме, но още не съм проучила въпроса как става. Знам, че се орязва и се суши, но после... Ама сега е пълно с въшки и белокрилки, та се чудя какво да го правя.
Не съм обърнала внимание, че сушената стрита стевия в биомагазините не е за директна консумация. В нашия цената е почти двойна, а май е същото бурканче.
Тази, която ползваме е  на бял прах в шишенце със зелена капачка.

Cioccolata, не съм се сетила, че карфиола може да замести картофено пюре, ще пробвам, да видя дали ще му хареса, мерси за идеята. Иначе с тиквичките точно това правя, нарязани на кубчета с месо, зехтин и каквито имам зеленчуци запечено във фурната. И яйца яде, обича всякакви омлети, последно правих - в иенска тавичка сложих зехтин, наредих печени чушки, залях с яйца и запекох, бързо и лесно, и не е пържено. Иска ми се броколито да вкарам в менюто, ама хич не го иска.

# 44
Сега през есенно-зимния сезон може да се включи и тиквата (просто печена или под формата на десерт с яйце и мляко, или на крем супа, или огретен), но с нея все пак трябва да се внимава. По правило тиквите цигулки са по-въглехидратни, докато кръглите са по-малко. То всъщност затова и цигулките са по-сладки.

Има едно правило в нисковъглехидратните среди: че ако храната съдържа над 5 грама въглехидрати на 100 грама, трябва да се внимава с нея. Разбира се, за човек с по-добра инс. чувствителност, и 10-15 грама на 100 не са проблем. Но за диабетик или човек с по-тежка ИР наистина е добре да се спазва това правило. Съдържанието на различните храни може да се види на доста места, например:

http://www.eadvise.info/?page=show_art&id=33&art_id=117,
http://hrana.bg/2009/08/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0% … 0%BD%D0%B8%D0%B5/

На английски:
http://nutritiondata.self.com/ - тук в търсачката пишете храната, а после избирате от предоставените възможности, напр. готвена/сурова
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods

Информацията е сила. Wink

Последна редакция: чт, 22 окт 2015, 13:29 от Cioccolata

Общи условия

Активация на акаунт