БУДАПЕЩА - перлата на Дунав 6

• 109 596
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
Най-накрая ми оправиха нета и ще се опитам да дам малко повечко практическа информация за някои неща в Будапеща.

1. Трансфер от летището - вече по-напред в постовете са описани по-обикновеният и по-бързият вариант. Единият беше от терминала с автобус 200 Е до спирка на метро /мисля, че беше с обикновени билети, т.е. тези от 10 броя вършат работа/, но трябва един за автобуса и след това 1 за метрото до спирка Деак Ференц Тер /тер означава площад, utca е улица/. Оттам - могат да се направят връзки с други линии на метрото. За съжаление, в момента страницата на транспорта им не ми се отваря на английски, мисля, че билетите имаха валидност 60 или 90 мин., т.е. може да се направи прехвърляне от една линия на друга.

Вторият вариант е с директния шатъл - 100Е, за който беше писано - тръгва от летището, спира на Kalvin Ter, Astoria и Deak Ferenc Ter. От Кalvin Ter може да се хване метро линия 4 - зелена. От Astoria - метро линия 2 - червената, т.е. не е необходимо да се слиза чак на последната - Deak Ferenc Ter. Но, това с междинните спирки трябва да се провери. Когато аз се подготвях, четох в сайта, че така е само на идване от летището, а при отиването се тръгва само от Деак Ференц Тер. Цената е 900 форинта в едната посока, възрастни над 65 г. пътуват безплатно в целия ГТ, но може да им бъде поискан документ за удостоверяване. /Тук май е моментът да напиша, че много се проверява и глобата е много голяма, ако си без билет/. За трансферния шатъл децата до 6 г. май бяха безплатно. Всъщност ние бяхме посрещнати и изпратени с кола от приятели на сина ми, за това пиша неща, на базата на прочетеното предварително. Самият хотел /чрез Букинг ни предложи трансфер за 7500 ф. - 26 евро за кола в една посока/.

Не ми е много ясно купуването на билети за този шатъл от къде става - от летището, но дали от офис, или от автомат, не знам. В Трипадвайзър четох, че може и от шофьора на същата цена, но това също трябва да бъде потвърдено от някой, ползвал този автобус, или ако сайта на английски се отвори.

Жълтата линия на метрото е номер 1, а тъмно синята - номер 3.

Линк към карта на метрото, добре е да се принтира и да я имате.

http://www.budapest-discovery-guide.com/wp-content/uploads/2015/ … /metromap2015.pdf

Това е линк където може да се ориентирате за билети, карти. Забележителностите в града са разположени сравнително наблизо, освен това самия град си заслужава разхождането по улиците, защото има невероятни сгради, които могат да се видят и снимат съответно. За мен, в зависимост от възможностите за ходене, времето, ползването на корабче може да се избира какво си заслужава да се вземе.

http://www.budapest-discovery-guide.com/budapest-public-transport.html

Ще продължа в следващия пост за други неща.

# 631
Продължавам....
2. Забележителности - ще пиша за тези, които ние разгледахме, но този път нашата идея беше по-скоро да разглеждаме града, сградите Арт-Нуво стил, без да посещаваме музеи. Колебаехме се за тур в Парламента, но тъй като бяхме в началото на декември, не бяхме сигурни във времето и искахме да сме по-мобилни - т.е. ако има слънце и не е студено, правим това, ако е нещо друго - правим онова. Макар че повечето неща са на открито, така че при дъжд.... Ние имахме късмет, беше студено, ветровито, облачно, но следяхме прогнозата и когато видяхме, че ще има ден с повече слънце и по-малко вятър отидохме на Рибарския бастион. Всъщност ще разказвам по нашата програма, тъй като я бях направила нещата да следват едно след друго.

Нашият хотел беше в центъра, много близо до Деак Ференц Тер, така че всичко започваше от тази точка. Ако си правите програмата по Гугъл Мапс /много е полезно/, не вярвайте много на даваните разстояния, те винаги са по-малки.

Първият ден направихме следната обиколка: Deak Ferenc Ter – Gresham Palace – Bridge „Secheni” - Monument of Istvan Secheni – Обувките - Monument of Atila - Parliament – Kossuth Monument - Museum of Ethnography /за съжаление беше затворен за реновация/ – Statue of Imre Nagy – House of Hungarian Art Nouveau - Hungarian State Treasury – Opera – Menza или Cactus Pub –  това са заведенията, които бях предвидила за обяд. В Мензата имаше места, така че седнахме там. По-принцип по-късно ще дам ориентировъчни цени за някои храни и напитки, но тук една малка кола (200 мл.) беше 390 форинта, супа гулаш (за мен) - 1700, 2 големи бири - 1500, и мъжете взеха някакво двустепенно меню - супа консоме от черен дроб и основно - нещо като наденички с картофи, казаха, че ставало, но... Моята супа беше ОК. Общо платихме 6200 форинта.

След това пеша отидохме до Базиликата Сейнт Ищван. Можеше и с метро /от спирка Октогон/, за 2 сп., но решихме, че можем и пеша. За Базиликата няма какво да разказвам, нямаше вход, но пред врата имаше един мъж, който събираше "дарения" и всъщност това беше нещо като вход явно, защото всеки плащаше /даваше/, но не получихме билети, а и не видях някой да влиза без да даде. Дарението беше 300 форинта на човек.

Ще продължа по-късно.

# 632
  • София
jfjallen, страхотен разказ, върна ме към моето пътуване. Аз бих искала да препоръчам и free walking tour-а на хората, които знаят английски. Ние попаднахме на много добър екскурзовод и ни разказа много интересни неща.

# 633
Преди да продължа, искам да спомена и благодаря на съфорумката ни Mrs.Tunberg/Samberg, и нейния блог, където намерих много интересна информация, която ми помогна да си направя моята програма.

https://mywayoftravel.blog/2017/02/06/%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B0%D … %D0%B8-%D0%B8-12/

Вторият ден започна пак от Деак Ференц Тер. Взехме   M 1 до спирка Bajza utsa, където посетихме Hope Ferenc Museum of East Asian Art – (10 am – 6 pm); (1200 – HUF). Експозицията не е голяма, но е интересна и има красиви неща за хора, които харесват азиатското изкуство. Зад къщата има малка градина, има няколко статуи на Буда и други хиндуистки символи, предполагам, че през лятото би била много красива със зеленината, цветята. След това продължихме до Hosok Tere – Heroes Sq /Площадът на героите/  -  Millenium Monument – Museum of fine arts /отвън/ - Bath „Сечени” – търсихме да намерим тази църква или руини Jaki Kapolna, но май не успяхме, а може и да сме минали покрай нея без да разберем -  Замъкът „Вайдахуняд” /разходихме се из двора, огледахме сградите, духаше много силно и решихме, че това ни стига/. А, и да не забравя - открихме статуята "Анонимус", за която се казва, че ако докоснеш писалката на скулптурата, ще станеш писател. Е, накарах сина ми да го направи, поне да стане по-грамотен, хах.

След това взехме М 1 от спирка Hosok Tere – до Vorosmarty ter, където е и един от Коледните базари, но за тях ще пиша по-късно.

Третият ден беше за Буда.  Почти от Deak Ferenc Ter взехме Bus 16 – до спирка Szentharomsag ter  - и на 50-ина метра е църквата St Matiash – има вход (1500 HUF) - Fishermen’s Bastion – за качване на една от терасите имаше вход - 200 форинта май, синът ми отиде да прави снимки, но каза, че и от нормалното ниво гледката е била същата. Не знам през летните месеци може да има и качване по кулите или на по-високи тераси - Buda Castle – /може да се посети Националната им галерия -  (10 am – 6 pm) – (1800 HUF), Audio guide – 800 HUF; Crypt – 600 HUF, но ние сме посещавали твърде много музеи, че решихме да не влизаме/. След това слязохме до Clark Adam Ter от където може да се вземе bus 16 – или пеша да се мине по моста "Сечени". Ние така направихме, но доста духаше. Освен това, качването до бастиона може да стане и с фуникуляр, който тръгва от Кларк Адам Тер /мисля, че беше 1500 форинта за билета в 2-те посоки/.

Четвъртият ден беше пак за разходки на открито. От хотела ни отидохме до Синагогата – в ден петък работи от 10 am-1:30 pm, вход гайдед тур /май няма друга възможност/ – 4000 HUF, на всеки час. Имаше много хора, почудихме се дали си заслужава да платим около 50 лв. за двама, и се отказахме. След това продължихме към National Museum -  (10 am–18 pm; 1600 HUF,  Foto permit  - 500 HUF. След това продължихме към Central Mapket – сградата отвън е интересна, пихме кафе на слънчице, имаше и някакви сергийки с нормалните сувенирни неща. Вътре на 1-вия етаж са си Хали - хранителни стоки, на 2-рия има доста магазинчета, отново предимно за сувенири /широко понятие/, както и правостоящи места за хапване. Нещата на витрините изглеждаха апетитно, но беше страхотна блъсканица, а и да ям права не ми беше мечтата от детинство. От там отидохме до Roman Katolikus Templon, приятна църква, послушахме малко орган и продължихме към Erzjbet Bridge, който води към Гелерт, но ние не го бяхме включили в плановете си. След това исках да видя и градската църква -Inner City Parish Church, но тя беше с вход, може би 1200 форинта и аз реших, че не съм пилигрим да влизам във всяка църква и най-вече да ги дотирам. След това минахме покрай Budda-Bar hotel и Brudern House и тръгнахме по ул. Ваци, обядвахме за 12 евро на човек - супа и нещо си, отделно напитки и кафе, но за това после. Пак минахме през Коледните пазари, заваля и се прибрахме до хотела да чакаме да ни вземат за летището.

В следващият пост ще пиша за цени по заведения.

# 634
Сега малко по-обща информация относно плащания. Почти навсякъде може да се плаща с карта, разбира се по Коледните базари, малки сувенирни магазини, пекарници не става. Също може да се случи да се наложи да си купите билетче - 350 форинта от павилионче /на една метроспирка нямаше нито гише, нито автомат, та синът ми ходи да търси някъде/. За мен, винаги е било добре да имам от съответната местна валута на първо време, докато се ориентирам в обстановката.

За София, форинти могат да се купят от "Тавекс", "Никар" и може би още някъде. Аз купих 100 000 форинта за 3-ма възрастни, плащах и с карта.

Ние имах много добра закуска в хотела, на обяд хапвахме нещо между другото, основно вечеряхме. Ние не ядем сладко, така че за цената на сладкишите нямам впечатление. Предварително си бях набелязала няколко непретенциозни ресторанта около хотела ни с добри ревюта за тях. Но и за тях трябваше резервация, така че като се прибирахме към хотела, минавахме през тях и запазвахме маса за ... часа. Ей, тия унгарци само по заведения ходят.

Супа гулаш, в зависимост от месото може да струва между 900 /с пилешко/, 1400, 1700 форинта. Основните - 2700 - 3500 - 3900 форинта. Сандвич тип "панини" - 1300. Малка бира - 370, 400, 450 форинта; голяма бира - 550, 600, 750 форинта; малка вода - 350, единично еспресо 500, 530; двойно - 880 - 1000; кафе с мляко и шоколад - 900, 1100 форинта. Тези цени са "нетни", почти навсякъде се прибавят 10 % сървис. Някъде на сметката пише "ако сте доволни от обслужването, добавете 10 % в размер на.... към горната сума", но това май беше само в единия ресторант, в другите направо се включваше процента. Вино не сме пили - ние сме пушачи и аз обичам да се наслаждавам на храната и напитките, но през зимата караме по-набързо. Бързо-бавно, пресметнах че една вечеря за 2-ма с по 2 малки бири на човек и основно ястие плюс сървиса вечерята ни излизаше 8-11 000 форинта.

По-късно в този пост ще добавя линкове за тези ресторанти, ако случайно някой отсяда в района може да ги посети.
Ние бяхме в хотел Roombach, с много добра локация, на 100-ина метра от метрото, много чисто, с много любезен персонал и много добра закуска. Единственият минус за мен беше стаята ни, беше малка, но когато минавахме по коридора и камериерките чистеха, видяхме и по-големи двойни стаи. Може да е имало някаква категоризация на стаите.
https://www.booking.com/hotel/hu/roombach-budapest-center.bg.htm … =1&#hotelTmpl

Единият ресторант за който писах е малко по-евтин, но храната беше вкусна. Това е ресторантът където не включваха автоматично процента за сървис.
https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g274887-d812336-Re … tral_Hungary.html

Другият ресторант бих го определила направо като гурме по отношение на вкуса /не по малки порции/. Независимо, че беше по-скъп, на мъжът ми толкова му хареса, вечеряхме 2 пъти там.
https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g274887-d8124779-R … tral_Hungary.html

Освен това, непосредствено до хотела се намира Gozsdu court - това е нещо като голям вътрешен двор, заобиколен от сгради, и много барове и ресторанти. Предполагам, че особено за по-младите пътешественици и през лятото, ще бъде много добро място.

Коледните базари -  Миналата година /2016/ по същото време бяхме във Виена, така че мога да ги сравнявам. Като брой, площ, предлагани неща, Виенските са повече, по-големи и по-добри. Но, украсата на улиците в Будапеща, особено на ул. Ваци беше много хубава.

Има базар пред Сейнт Ищван /там в 17 ч. върху фасадата на катедралата пускаха 3 D анимация, звучеше коледна музика и беше много приятно. Другият базар е на Voroshmart ter, там май също върху една сграда се пускаше анимация, има базарче и на Деак Ференц Тер. Навсякъде глювайна и пунша вървеше между 900, 1000, 1100 форинта. За съжаление нямат такива чаши както във Виена, а от стиропор или нещо подобно.

В заключение какво да кажа - прекрасен град, със запазените старинни сгради, с осветените забележителности, с любезните хора навсякъде.... Не знам дали зимата е най-удачния период за посещение, защото освен студа и вятъра, може да има мъгли, но най-лошото е възможността за дъжд. Защото това е град за разходки и атмосфера, докато за Виена бих казала, че освен това има и много заслужаващи посещение музеи. Но, когато и да е, просто е град, който трябва да се посети.

Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 01:48 от jfjallen

# 635
  • София
Ако някой обича виетнамска кухня мога да препоръчам страхотно малко ресторантче с класическата супа Фо, там я правят супер, и не само тя. Но основно всички отиват за нея. Впечатление ми направи, че сервитьори има само да вземат и донесат поръчката. Плащането става като всеки отива на бара, казва какво е ял и плаща. Голямо доверие имат на клиетите. Сина на собственика се оказа, че е учил в Пловдив и много ни се зарадва като чу, че сме българи.

# 636
Flowers Bouquet jfjallen благодаря за подробностите .... независимо че при мен нещата се промениха от началните планове , поста ти ще ми бъде изслючително полезен

# 637
Ето един добър маршрут до хотела. То май няма и много варианти до там. ето Със 100Е до Деак Ференц, и от там метро 2.
Извинявайте, дали бихте задали същия маршрут още веднъж, защото вече не е активен, а не разбирам добре езика и не мога да се оправя? Исках да си го принтна за всеки случай. Много благодаря предварително!

# 638
  • София
готово. Просто заложената дата беше минала, ако пак изчезне смени датата само.

# 639
Картата за градския транспорт за 10 пътувания може ли да се ползва от двама души?

# 640
  • Варна
Картата за градския транспорт за 10 пътувания може ли да се ползва от двама души?

Те всъщност са 10 билетчета ,закачени с телбод , можеш за колкото искаш хора да ги ползваш . Ето  един сайт на английски, на картинката се виждат билетчетата, 3-тата от горе на долу https://welovebudapest.com/en/2014/07/02/welcome-to-the-machine- … public-transport/.

Много я харесвам Будапеща, ходи ми се пак, никога не ми омръзва .

jfjallen , благодаря за труда който си си направила  bouquet Много подробна и полезна информация  Peace

# 641
10-те билетчета са едни тънички, тесни и по-дълги от нашите. Може да ги купите от метростанция, от киоск - 3000 HUF за 10. Не са като нашите глупави талони, непременно да имаш номер 10. Просто си ги валидирате в съответното превозно средство - 1,2,3, колкото ви трябват. При закупуване на 10, цената на един билет е 300 форинта. Като ви свършат, ако не ви трябват нови 10, купувате си единични - по 350 форинта. Разликата е 30 бг стотинки, предполагам, че за никого няма да са фатални.

# 642
Заминавам началото на март, за пръв път ще съм в Будапеща. Дали времето е много по-различно от това тук? Дано да не е много студено

# 643
  • малкия йеросалим
А според вас кое е по изгодно за три дни за двама души-две 72 часови карти или по 10билетчета.В смисъл големи ли са разстоянията пеш /на нас не ни плаши ходенето/ между забележителностите?

# 644
И ние ще сме за три дни средата на март. Предпочитам да си вземем 72-часови карти. Не са скъпи, а в делниците включват и корабче, не само метро, автобуси и трамваи.

Общи условия

Активация на акаунт