Сдружение „Фридрих Шилер“ - Тема 4 (прием 2016)

• 151 184
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 705
Само в 55-то ли са смесили деца от Шилер с такива по район?
Няма ли вариант 145-то да поеме всички приети?
Представям си какво разочарование е за родителите на приетите.

# 706
Здравейте, сега се включвам в темата. Ние сме от децата приети в сдружението без предимство, положили много труд, средства и време и накрая оказали се "приети в нищото". Със съпруга ми от 3 дни не сме на себе си! Аз стигам до извода,че единствено запознаване немското посолство с проблема и може би тяхната намеса би повлияла в тази ситуация. Изключвам всички български държавни институции, защото нямам никаква надежда в тях. Може би единствено немското посолство би повдигнало въпроса, защо се унищожава по такъв кощунствен начин дейност, която до този момент е била ползотворен метод за разпространяване на немската култура и език.

# 707
  • София
Аз питам, не може ли това Сдружение да сключи договор с някое читаво държавно училище и да приеме въпросните деца. Става въпрос за 1 паралелка - истински подбрани деца. Като не може в 145, защо да не се обърнат към 125 например...наблизо е...

# 708
Аз питам, не може ли това Сдружение да сключи договор с някое читаво държавно училище и да приеме въпросните деца. Става въпрос за 1 паралелка - истински подбрани деца. Като не може в 145, защо да не се обърнат към 125 например...наблизо е...
А защо трябва да е наблизо? Това условие на сдружението ли е?
София е голяма... училища, бол!

# 709
  • София
И аз съм си мислела защо няколкото училища, показващи значително по-добри резултати от останалите, не се сдружат с такъв тип Сдружение като Шилер и не въведат входен тест, като да вземат да отпаднат критериите за прием от рода на близост на адресната регистрация, брат, сестра, майка, баща, плюс отделно връзки, подкупи и др. Но мисля, че ще се създаде много голямо недоволство сред хората, ползващи предимства за прием в тези училища в момента. Например - едно 73-то СОУ - много силно училище (в Триадица) - как така живущите в радиус 100-200 метра от училището ще се лишат от исконната си привилегия децата им да учат там.  Tired

# 710
Да, аз също мисля, че за добрите училища трябва да има входящ тест. Иначе е пълна дискриминация за всички останали деца. Междудругото приветствам последното написано от   Татко Мецан!Моето дете започна да осъзнава всичко, което се случва ,слушайки разговорите ни с баща й и ме пита:" Мамо,аз ли имам вина? Вие с тати, защо не излъгахте къде живеем?!

# 711
  • София
Права си, няма да се съглася  Peace
Но наблизо има западнало училище с доста пространство, което може да е добро продължение на 145то  Peace
Аз лично съм против изпити в тази ранна възраст

# 712
  • Sofia
Тези изпити , които се правят, не са съвсем законни, нали знаете. За ПГ може би няма изрична забрана, но за 1 клас има. Отношенията на училище със сдружение не са регламентирани никъде, това и друг път съм го писала. Това договори, уговорки, изпити - едва ли имат някаква стойност, затова и от 55-то си правят каквото искат. Та за какво му е на добро училище да се забърква в такива сложни отношения. А когато сдружението се насочи към лошо училище, трудно ще привлече кандидати, защото целта не е само един език да научат децата. Аз специално търсех прилично училище, това,че ще учат език за  мен беше по-скоро бонус , отколкото най-важната цел.

# 713
Аз съм за изпити. И винаги съм била. И в НУКК ходихме. Там сме пета резерва ,но вече не се интересувам от класирането там, защото няма смисъл. Радвам се ,че детето ми е спокойно преди и по време на изпит. Затова и основно го пращам, за да не се стресира и свикне, че така ще е и няма нищо страшно. Това е каляване и не е навредило с нищо. Е, само сега разочарованието й е голямо, защото й казахме, че е приета в Шилер и тя се радваше Sad

# 714
Договорите винаги имат стойност. Те имат силата на закон за страните, които са ги подписали. Включително и когато страните не са търговци, тогава договорите се подчиняват на Закона за задълженията и договорите, а ако са търговци - на Търговския закон. Характеризират се с две основни неща - свобода на договарянето и задължителност на договореното. Така че абсолютно си имат стойност и Шилер е трябвало да си "вържат гащите" с договор с 55-то, особено щом те и преди са им правили парчета.

Ами че в частните училища и детски градини всеки родител има договор с училището.

А за изпитите - изпитът на Шилер не е за 1 клас, а е за Сдружение, той не е задължителен и не ограничава правото на децата да бъдат приети и да учат в което и да е държавно училище. Той определя дали да бъдат обучавани по чужд език в частна занималня. Което не е задължително, не е по програма или изискване на МОН и затова могат да си правят изпит и няма нищо незаконно в него.

Освен това друг начин няма да се отсеят децата, защото първо, че не могат всички желаещи да бъдат приети и второ, за успешно обучение децата трябва да имат дадени качества, което именно и проверява изпитът.

Всичко горенаписано обаче няма връзка с гаврата, която са сътворили в 55-то училище и действително би трябвало сдружението да намери вариант да обучава тези деца, макар и в друго училище, да се разтърчи, да търси. И що непременно трябва да е в Младост, наистина. То бива бива Младост да е центъра на вселената, ама който иска да учи в Шилер, ще пътува и до друг квартал. По-важното е наистина на всички приети в сдружението деца да се осигури възможност наистина да бъдат обучавани в него.

А ако имаше писмен договор, 55-то да плати най-малкото което е някаква неустойка, несимволична. С нея може да се наеме транспорт например до новото училище. Може да се закупят помагала по немски, да се обзаведе кабинет и т.н. Въобще могат да се уговорят сума си неща като санкция, има си договорна отгворонст за неизправната страна по договорите, включително и когато те са с организации с идеална цел. Формата на собственст - че училището е държавно, не играе роля при договорната отговорност.

Ама ако няма черно на бяло писмен договор - ми обещанието не е като завещанието, е казал народът. Обещали били от 55-то училище. Тате обеща да ми купи колело, ама друг път.

# 715
  • София
.... и действително би трябвало сдружението да намери вариант да обучава тези деца, макар и в друго училище, да се разтърчи, да търси. И що непременно трябва да е в Младост, наистина. То бива бива Младост да е центъра на вселената, ама който иска да учи в Шилер, ще пътува и до друг квартал. По-важното е наистина на всички приети в сдружението деца да се осигури възможност наистина да бъдат обучавани в него.

Peace

Не е казано, че трябва да е в Младост, разбира се. Дадох го като пример - отивам в съседното училище и питам, това имах предвид.  И мисля, че много училища не биха отказали, просто трябва инициатива. Трябва хората вътре от Сдружението да предложат вариант, ама май май не им пука особено... Чакайте си второ класиране....

# 716
Аз съм за изпити. И винаги съм била. И в НУКК ходихме. Там сме пета резерва ,но вече не се интересувам от класирането там, защото няма смисъл. Радвам се ,че детето ми е спокойно преди и по време на изпит. Затова и основно го пращам, за да не се стресира и свикне, че така ще е и няма нищо страшно. Това е каляване и не е навредило с нищо. Е, само сега разочарованието й е голямо, защото й казахме, че е приета в Шилер и тя се радваше Sad

И мен всъщност това най-много ме ядоса, защото се подведохме, казахме и на детето, че ще учи там и то се радваше и после как да му обясним... А и ние се настроихме. Какво значи одобрени от сдружението, но можело да не бъдат приети в училището (конкретно за 145 говоря, защото и там има неприети деца). Защо не са си уточнили бройката предварително и Шилер да одобрят толкова деца, колкото и училището ще приеме, а ако искат и резерви за второ класиране, да напишат изрично, че това са резервите. Това поне и на двете страни трябва да е било предварително ясно!

# 717
Жал ми е за неприетите деца, ситуацията е доста разочароваща за мнозина, но темата придоби доста... развеселяващи оттенъци - от това да се сезира немското посолство  Laughing до това да се въвежда входящ тест за първокласници. Има си закон за предучилищното и училищното образование в България. Цитирам: "Чл. 145. (1) Освен в случаите, определени в този закон, приемането на учениците в I клас не може да се извършва въз основа на проверка на способностите им."(!!!)
Без значение, че някои са несъгласни, държавата е длъжна да осигури равен достъп до образование поне на най-малките. Без изпити и входящи нива. Отделно, на читавите у-ща не са им нужни родителски сдружения, за да си поддържат нивото. Те и без друго се пръскат по шевовете в момента с тези многобройни набори, на които сега е ред да влязат в училищата. Оттам идва и проблемът с 55-то у-ще... поне до известна степен. Тези неща са коментирани много пъти назад в темата.
Щом идеята за качествено целодневно обучение импонира на такъв голям брой родители, мисля че е редно да се мисли в посока учредяване и на други нови дружества. Peace

# 718
  • София
Искате да кажете, че Сдружението Шилер провежда теста за подбор незаконно? Peace newsm78

# 719
За подготвителна група нищо не пише в закона, а за първи клас. Децата влизат в сдружението още подготвителна група и първи клас почти няма никакъв прием.

Общи условия

Активация на акаунт