Сдружение „Фридрих Шилер“ - Тема 4 (прием 2016)

• 149 845
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 90
Не знам в кои стари теми точно сте видели подобни неща, уважаема... Ако разгледате, ще се убедите, че поради факта, че малката ми дъщеря завърши 55-то преди 3 години, 5, ако не повече, можете да видите мнения мои в темата и Ви уверявам, че такива твърдения и да е имало, са били отричани, то наистина какво ли не е казвано в тази таме...
Какво е Шилер пише на сайта.
Няма начин и никога не е имало да се класираш за Шилер и да нямаш място в училището - било 55-то или 145-то. Просто паралелките са отделни.
Наистина назад нещата са обяснени добре.
Часовете по немски никога не са били сутрин, винаги следобед.... всеки ден 2 часа немски и два самоподготовка. "Сутрешният" немски не е към Шилер, поне  никога не е бил, защото пак цитирате старите теми....той е по програмата на училището, няма общо с програмата зна сдружението за която се плаща всъщност..., макар да се води от учител. който влиза И в часове на Шилер.... следобяд, вече по програмата на сдружението.
А дали и доколко се прилага принцип за местоживеене в 55-то ами питайте по телефона, защото в 55-то освен паралелките от приетите в Шилер (те бяха 3 по спомен) има и други, за които със сигурност се прилага този критерий, те са паралелки на общинското 55-то училище. И там се приемат деца от квартала, но те нямат часове по програмата на сдружението, (следобедни занимания), това е разликата.
Има телефони, има канцелария, директори, питайте, не пишете глупости...

Последна редакция: вт, 19 яну 2016, 10:23 от StefanB

# 91
  • София
Няма начин и никога не е имало да се класираш за Шилер и да нямаш място в училището - било 55-то
За 55-то има начин - пресен случай от миналата година с 2 близначки, приети в Шилер, но НЕприети в 55-то, защото майката пропуснала да подаде заявление в училището. Говоря за подготвителен клас.
Ако пише тук, ще се радвам да се включи с разказ от първа ръка.
Ще ви спестя и отношението на директорката на 55-то по казуса. В крайна сметка след изпилени нерви казусът се реши благополучно за децата,за което може би оказа влияние и намесата на ръководството на 145-то, които казаха, че ще намерят място при тях.

# 92
  • Sofia
Може би някой е цитирал мен за сутрешните часове по немски. В 145-то  ПГ имат немски сутрин. Класът на сина ми започва с два часа по 35 минути немски в 8,30 ч. , другата паралелка е примерно в 10,30 ч., следващата в 12,30 и т.н. Не знам как е в горните класове.

BiBi тук пропускът е на родителите, не на училището. Когато се кандидатства за определено , е редно да се проверят неговите правила, не само на сдружението, за да не се получи разминаване. Така стана с мои познати именно за 55-то училище, но за сдружение Луис Карол. Дъщеря им беше резерва и на сайта на училището имаше съобщение, че трябва да потвърдят желанието си да участват в следващо класиране. Те не видели и съответно детето не беше класирано. Странно е как те не са се поинтересували, а аз самата без да съм заявявала прием в 55-то видях съобщението. В случая и Луис Карол имаха вина, тъй като техните срокове бяха съвсем други, но мисля, че когато искаш детето ти да учи някъде, е редно да си по-активен и интересуващ се.

# 93
  • София
ПГ тата в 145 то винаги са били със сутрешен немски към Шилер, защото тогава децата са в по-добра кондиция. Следобед имат рисуване, музика и тн, по-малко натоварващите и разпускащи предмети.
От първи клас вече си имат сутрин предметите към държавното училище, а следобед са заниманията по немски и писането на домашните към държавното училище.

# 94
ОК, признавам, че не съм наясно с реда на 145-то, моето дете беше в 55-то и там никога часовете на сдружението не са били сутрин, дори след 4-ти клас, и тогава немският сутринта беше по програмата на общинското училище, както и английският.
Все пак 145-то практически Шилер го напълниха с техни деца (после се появиха и Послушковците, как се казват сега вече - Карол, ако не бъркам), така че вероятно са се договорили с директора за по-добрия за децата вариант, относно езика...
Реагирах, защото се цитират убедено "старите теми", а там, ако човек чете внимателно  има повече отговори отколото дотук от началото на учебната година въпроси (поне засега), до изпитите . както всяка година темата ще набъбне и пак ще се питат и разсъждават неща отдавна изяснени именно там, просто се изисква малко потапяне назад...
Колкото до казуса, за който споменавате - да, сега си спомням, че го мернах и аз миналата година с близначките, действително от време оно се подава в 55-то две заявления, преди беше първо към Шилер и после, ако те приемат към общинското училище, чисто формално, мястото ти се пазеше щом си минал изпита. Сега явно са го сменили, но все пак , оказва се, както обяснявате, че е пропуск на родителя или чиновника да обясни какво да се направи и ако е било направено не е щяло да има проблем. В този смисъл твърдя, че в крайна сметка ако си приет в Шилер би било малоумно да не си приет в училището (както се получило заради грешката на някой), което в крайна сметка е било решено....

ОК, съжалявам за нахлуването. Успех на децата!

А г-жа Петкова, или Петрова (ако е още тя директорката) беше невероятно свестен човек, поне за мен, познавайки я през тези 8 години, докато щерката беше при тях, удивлявам се какво и е било отношението, за което споменавате...

# 95
  • София

BiBi тук пропускът е на родителите, не на училището. Когато се кандидатства за определено , е редно да се проверят неговите правила, не само на сдружението, за да не се получи разминаване.
Не споря ,но приказката тръгна от въпроса как се кандидатства и в Шилер, и в съответното училище, та е хубаво да се натърти и е факт, че има такъв случай, независимо по чия вина.  Peace

# 96
Радвам се, че се включиха хора, които са писали в старите теми, за да потвърдят, че немския не е само следобед, уважаеми StefanB. Никъде не съм конкретизирала у-ще по отношение на часовете.
Не знам кой пише глупостите. Знам, че сте писали в старите теми, чела съм Ви и сте имали хубави постове, с полезна информация. Този Ви пост не беше от тях Simple Smile.
А и сигурно достатъчно съм се поинтересувала, за да не разчитам само на мненията от форума. Хора от Управителния съвет на сдружението също имат информация за нередности при приема в 55-то у-ще и лично ни препоръчаха да изберем 145 като по-уредено в случая.
Явно отдавна не сте отваряли сайта на у-щето, на страниците за прием.

По отношение на заплащането на учителите, пак имаше подобна информация в старите теми и като имам повече време, ще я намеря и ще я копирам. Сигурно не съм цитирала правилно, но ставаше въпрос за допълнително заплащане.

Опитах се да кажа кои са предимствата на приема за мен, въпреки че не е частно у-ще, но както и да е...

# 97
ПГ тата в 145 то винаги са били със сутрешен немски към Шилер, защото тогава децата са в по-добра кондиция. Следобед имат рисуване, музика и тн, по-малко натоварващите и разпускащи предмети.
От първи клас вече си имат сутрин предметите към държавното училище, а следобед са заниманията по немски и писането на домашните към държавното училище.

ПГ не е ли подготвителна група?  Говорим за различни неща, аз визирам училището - първи до седми клас , когато заниманията са в "занималнята" така наречена, следобедните часове, когато има два часа език и два самоподготовка.
Сега като се включи дамата за 145-то реших, че са променили там, но се загледах, виждам, че тя сама казва ПГ, а че по-надолу пише, че от първи клас немският е след обяд....

За това говоря, Уважаема, не се заяждам.
Все пак човек остарява, това са 11 години откак моята щерка беше ПГ (сега е вече 10-ти клас) и губи форма..
И в постовете, уви!
Извинете ме, ако съм Ви засегнал. ОК нека не са глупости, но просто не е така, затова реагирах...
А заплащането е стара и болна тема... И сега девойката продължава да ходи на уроци при бившата си учителка по немски от Шилер за да си вземе Тестдафа догодина, та меко казано, имам представа за какво говорите...
Нищо у нас и покрай нас не е такова каквото е било в предишния момент и за съжаление тенденцията обикновено е към спад на качеството.
Но много им порастна работата, просто... Едно, а и общото ниво е стремглаво надолу, така че раязбираемо...
Нейсе, дано е дъното.
И частното училище изобщо не е критерий за качество, поне у нас. С едно изключение, поне за мен от частните и едно от държавните.
Вижте в темата. И постовете на ЧС.

Последна редакция: вт, 19 яну 2016, 17:53 от StefanB

# 98
Няма начин и никога не е имало да се класираш за Шилер и да нямаш място в училището - било 55-то
За 55-то има начин - пресен случай от миналата година с 2 близначки, приети в Шилер, но НЕприети в 55-то, защото майката пропуснала да подаде заявление в училището. Говоря за подготвителен клас.
Ако пише тук, ще се радвам да се включи с разказ от първа ръка.
Ще ви спестя и отношението на директорката на 55-то по казуса. В крайна сметка след изпилени нерви казусът се реши благополучно за децата,за което може би оказа влияние и намесата на ръководството на 145-то, които казаха, че ще намерят място при тях.
Не са само близначките, за които говорите, имаше и едно момченце за ПГ миналата година, майката на което беше подала заявление, но не му стигаха точките по критериите на 55-то. Нямам идея как се е развил случая в последствие.
А за директорката ... нямам какво да кажа. Когато я питах защо са приети деца, които не са класирани в Шилер, но са в Шилер паралелката, тя ми каза "Ще приемам когото аз реша". Конемтарът е излишен, аз останах без думи просто. Може да е супер готина, но това е нагло е непрофесионално като изказване.

# 99
Стефан, кое е изключението от частните и държавните училища? За държавните може би СМГ? А за частните?

# 100
Стефан, кое е изключението от частните и държавните училища? За държавните може би СМГ? А за частните?

Да, и аз това щях да попитам.

А по отношение на учителите в Шилер, имах предвид учителите до 4-ти клас, за тях ставаше въпрос, че се подбират и имат допълнително заплащане (в старите теми). Не съм се уточнила правилно, синът ми е на 5 година и не съм гледала толкова напред във времето (след 4-ти клас), а може би трябва.

# 101
  • София - Рим и обратно
Има предвид АК.
Аз пък никак не го харесвам този колеж, но всеки си има мнение.

# 102

А за директорката ... нямам какво да кажа. Когато я питах защо са приети деца, които не са класирани в Шилер, но са в Шилер паралелката, тя ми каза "Ще приемам когото аз реша". Конемтарът е излишен, аз останах без думи просто. Може да е супер готина, но това е нагло е непрофесионално като изказване.

Е, права сте, наистина, ако са такива нещата. Не че не се случва всеки да си изпусне нервите и да не се държи адекватно, но има позиции и професии, където не трябва да се допуска. Но какво ли вече не ни минава през главата.

Не че не е така, впрочем, наистина ще приеме когото реши, въпреки конкурса. Въпрос на целесъобразност и преценка, ако щете. И далеч няма да е единственият директор, имащ право на това, нито в БГ нито в Европа, за Щатите да не говорим. Отворете темата за частните училища и прочетете за едно от най-големите, едно към едно има същите случаи, така са преценили, така са решили. А за европейски или американски университет самата мисъл да зададете някому въпрос на какво основание не Ви отправят оферта, като отговаряте на критериите им, включително на конкретно изпратените до Вас, би било ерес, няма такъв филм, no way... Това са преценили, това са решили, точка, продължавате нататък. Системата е такава просто, за да има възможност наистина да си изберат, въпреки условията, ако щете... Може би само австрийската и немската системи на прием правят изключение, но там ситото е после, със железните изисквания, факт е, че едва 10-15% от студентите първа година в Германия взимат диплом, това е факт...
Но все пак отказа го обявяват с усмивка, дълбоко съжаление и/или блестяща епистоларна форма, като от все сърце желаят успех.
Въпрос на префинена перфидна изисканост, възпитана с поколения.
Ние сме по-прости (както казаха скоро някои мъдри любими ръководители) и по-първични.
Просто се налага да свикваме с простотиите, няма да е за последно, и не само в образованието, уверявам Ви...

Човек не може да надскочи народопсихологията си, или ако на някои се отдава постоянно, на други понякога, на повечето, за съжаление (от поданиците в активна възраст на местообитанието), никога.
Да, СМГ. Кандидатствахме там след 4-ти клас, не ни стигнаха няколко стотни и остана в Шилер до края на 7-ми клас.
Да Кафето, АК визирах. И аз не го харесвам, дъщерите ми още по-малко (поне докато са част от него, едната вече отдавна го завърши), но защо ли си мисля, че един от критериите за успешно място за обучение на тийнове е да не го обичат особено, значи ги тормозят, значи нещо се случва, нарушаващо духовния им мир, иначе блажено разтапящ се между мързела, купона и нищоправенето.
Разбира се, никому не искам да натрапвам или внушавам мнение, а и не е мястото, има си тема за тях. Просто питахте, отговарям....

Последна редакция: ср, 20 яну 2016, 13:18 от StefanB

# 103

Да, и аз това щях да попитам.

E, то е пределно ясно, защо питате кой българин е носител на Златната топка и на Златната обувка, като даже и всички вие, които сигурно като дами не се интересувате от футбол, знаете, че е Христо Стоичков.

Не му чета мислите на Стефан, ама залагам едно кафе с мляко, че е имал предвид СМГ от държавните и АК от частните. То е очевидно. (Mакар че чисто формално СМГ е общинско, де:)).

# 104
Аз пък никак не го харесвам този колеж, но всеки си има мнение.

Щото си русофилка и не харесваш нищо американско Laughing Laughing признай си #Crazy

Последна редакция: ср, 20 яну 2016, 13:22 от Татко Мецан

Общи условия

Активация на акаунт