Сдружение „Фридрих Шилер“ - Тема 4 (прием 2016)

• 151 241
  • 1 188
  •   1
Отговори
# 570
Както и да го мислим и въртим, е ясно за какво става въпрос... жалко за децата, някой по горе беше написал .. все пак това са деца а не марули... вината е и от двете страни, аз лично за себе си ще се опитам/не съм сигурна че ще успея/ да продължа да действам, по досегашния начин, ... уча я че е  важно да полагаш усилия и да се стараеш за да успееш, ако полагаш усилия това ще бъде оценено... не знам как ще и обясня защо така се е получило, ще го мисля те първа. Хубавото е че имам алтернатива, детето е прието и на друго място, макар че искахме да е в Шилер.  Сега вече не съм убедена, че това е нейното място. Каквито и резерви да съм имала, когато почнахме да се готвим за изпита, факт е че тя успя да се справи, относно сдружението съм безкрайно разочарована.. мислех, че кандидатстваме на място където нещата са напълно прозрачни, оказва се че не е така...

# 571
вината е и от двете страни
newsm10

Явно прозрачност има само за единици, но не за масата хора.

# 572
  • София
След като критериите за прием са различни за двете училища, беше редно изпита да се раздели за различните училища.
Редно е да се изнесе списък по училища, тъй като когато подавахме документи всеки отбеляза за кое училище кандидатства.
Редно е да се изнесе списък с резултати на всички кандидатстващи, за всеки изпит на които съм се явила като ученик и студент официално е имало изнесени резултати, а не списък с имена.
Със цялата тази неуредица не бих записала детето си там!

# 573
Редно е да се изнесе списък с резултати на всички кандидатстващи, за всеки изпит на които съм се явила като ученик и студент официално е имало изнесени резултати, а не списък с имена.

Вие явно не правите разлика между студент (който е пълнолетен гражданин), ученик (вече издават паспорти и на 14 годишни) и детенце на 5,5 годинки. Жалко ...

# 574
  • София
 newsm10 newsm10 newsm10

И още: Редно ли е след като си приет, да се окаже, че няма място за теб?

Е няма нужда, вземете си децата от квартала, май така е най-редно....

# 575

Вие явно не правите разлика между студент (който е пълнолетен гражданин), ученик (вече издават паспорти и на 14 годишни) и детенце на 5,5 годинки. Жалко ...
А защо да се прави разлика? В момента стотици четвъртокласници тръпнат дали ще бъдат приети в СМГ. Има информация за рейтинга на всяко. Лична карта, доколкото знам, нямат. И седмокласници ненавършили 14 има. Ако искаш прозрачност не се криеш зад фалшива анонимност.

# 576

A можеше просто да публикуват списък с входящите номера и резултатите, ако искат да са етични, без имена, както в НУКК или да публикуват бала само на приетите.

# 577
Абе просто има един-единствен много силен фактор, който определя и ще продължава да определя и занапред големия наплив за Шилер и това е цената. Просто е поне пет пъти по-евтино от частните училища, това е. С поредното вдигане на таксите на ЧУ дори и повече от пет-шест пъти е по-евтино. А съчетава доста от предимствата им, поне съществените такива - подбрана среда /деца, издържали изпит, занимавани сериозно, което предполага и заинтересовани родители и качества на детето/, засилено изучаване на важен език, целодневно пребиваване в училище.
Сега ако се окажат верни нещата, които се пишат, въпросът с подбраната среда става вече силно съмнителен, но ниската цена, изучаването на езика и целодневното пребиваване си остават, така че и занапред пак ще има много кандидати. Не е без значение и липсата на такова частно немско училище, което да е от ранга и качеството на Света София и Питагор например.

# 578
а Питагор не е ли 500 лева на месец?

# 579
Мецане, напълно съм съгласна, че Шилер достойно съперничи на СС и Питагор. Според мен дори е по-добър вариант от частните немски заради по-голямата конкуренция.
Ако се ползва транспорт, храна и разните му други занимания обаче, не е 5-6пъти по евтино.

# 580
  • Sofia
Храната и другите занимания са на същата цена като във всяко друго училище. Така че финансовата разлика между Шилер и всяко общинско училище е само в таксата за обучение - 160 лева.

# 581
  • София

Много първокласници се явяват на състезания без ЛК и се обявява резултата с име на детето и съответно точките, всички явили се четвъртокласници на НВО също са обявени с имена и точки. Защо да не се обяви точките на децата.

# 582
а Питагор не е ли 500 лева на месец?

http://www.parvamatematicheska.com/chnu-pitagor/finansovi-uslovia-pitagor.html
Четете бе. Има Гугъл. Годишна такса 3200 евро, платима наведнъж - ако е на десет вноски, те са по 345 евро. Това са 675 лв. на месец. Делено на 160лв такса на Шилер - разлика 4,2 пъти. Това е без таксата храна в Питагор, която е 600 евро и е задължителна. И без транспорт. И без да се вземе предвид, че има още една месечна вноска, която е невъзвращаема.

Новата такса на "Света София" е 5000 евро, значи по 1000лв на месец за 10 месеца учебна година. Делено на 160лв за Шилер - разлика 6,25 пъти.

Последна редакция: ср, 01 юни 2016, 15:46 от Татко Мецан

# 583
  • София
Подбраната среда е мит. Разликата между това, което дава едно частно училище и Шилер при условията от настоящата учебна година са несравними. Могакт да го разберат онези, които са видели разликите наживо. И 55-то и 145-то са съвсем обикновени квартални училища. Тази година, както разбирам "подбраните " ще са по-малко от половината. На приетите честито. Пожелавам ви очакванията ви да са оправдани. На неприетите - горе главата! Както се казва - всяко зло - за добро.

# 584
Разликата между това, което дава едно частно училище и Шилер при условията от настоящата учебна година са несравними. Могакт да го разберат онези, които са видели разликите наживо.

Добре де, ако вие сте видели разликите наживо, много ви моля, опишете ги. Поне за мен това ще бъде изключително полезно, а вярвам, че и за други четящи в темата.

Общи условия

Активация на акаунт